Susijengi ja Slovenia kohdanneet neljään kertaan arvokisakentillä

25.2.2022 10:27 Perjantain MM-karsintaottelu Susijengin ja Slovenian maajoukkueiden välillä tulee olemaan historian kymmenes miesten maaottelukohtaaminen kahden maan kesken. Pelatuista yhdeksästä ottelusta Slovenia on voittanut kahdeksan. Arvokisakentillä joukkueet ovat kohdanneet neljästi, ja näistä kohtaamisista Susijengi on vienyt voiton kerran.

Lauri Markkanen nuiji Sloveniaa vuoden 2017 EM-kisoissa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Ensikohtaaminen: Ateena 1995

Slovenia itsenäistyi entisestä Jugoslaviasta kesällä 1991 ja kohtasi Suomen miesten maajoukkuetasolla ensimmäistä kertaa itsenäisen historiansa aikana neljä vuotta myöhemmin, kesän 1995 EM-kisoissa Ateenassa.

Ensikohtaaminen Ateenan EM-kisojen alkulohko B:ssa päättyi Slovenian selkeään 72–94 (33–43) -voittoon. Martti Kuisma oli Suomen selkeä koritykki 17 pisteellään, kun taas Sloveniasta Slavko Kotnik johti rynnistystä 20 pisteellä ja 12 levypallolla.

Slovenia päätyi Ateenan kisoissa 10. sijalle voitettuaan kuudesta pelaamastaan ottelusta kaksi, kun taas Suomi jakoi 13. sijan Ruotsin kanssa kisojen toisena voitottamana joukkueena.

Toinen arvokisakohtaaminen: Vilna 2011

Susijengi esiintyi seuraavan kerran arvokisoissa kuusitoista vuotta myöhemmin selvitettyään EM-jatkokarsintojen voittajana tiensä Liettuan EM-kisoihin.

Kumpikin joukkue selvitti EM-alkulohkosta tiensä jatkosarjaan ja paikka kisojen puolivälierissä oli kummankin tavoiteltavissa, kun joukkueet ryhmittyivät 12. syyskuuta keskinäiseen kamppailun Vilnassa.

Arvokisa- ja seurajoukkuekokemuksella punnittuna rutinoituneempi hallitseva EM-4. Slovenia hallitsi levypallopeliä, puristi Susijengin heittäjiltä tilan pois ja rynnisti parhaimmillaan 42–26-johtoon Uros Slokarin sivaltaessa kaksitoista pistettä ennen taukoa.

Toisella puoliskolla Susijengi tiivisti puolustustaan ja nousi viimeisellä minuutilla Teemu Rannikon ja Petteri Koposen kolmosilla viiden pisteen päähän. Viimeisten hyökkäysten harmillisten ohiheittojen jälkeen Susijengi joutui kuitenkin rikkomaan Sloveniaa, joka eteni kisojen kahdeksan parhaan joukkoon 67–60 (42–28) -voitollaan.

Susijengin kärkikolmikon muodostivat Petteri Koponen (14/2/3 syöttöä), Shawn Huff (13/4) ja Tuukka Kotti (7/7). Sloveniasta Erazem Lorbek upotti 14 ja Uros Slokar 12 pistettä, Slokarin ja Mirza Begicin käsiin jäi kahdeksan levypalloa mieheen.

Slovenia päätyi kisoissa lopulta seitsemänneksi, kun taas Susijengille kirjattiin yhdeksäs sija.

Susijengin ensimmäinen voitto: Ljubljana 2013

Susijengi saalisti tähänastisen historiansa ainoan voittonsa Sloveniasta miesten maajoukkuetasolla ikimuistoisissa syyskesän 2013 EM-kisoissa.

Susijengi kuului kisojen alkulohkon suurimpiin yllättäjiin sijoittumalla Koperin EM-alkulohkon toiseksi voittamalla neljä ottelua viidestä. EM-jatkosarjan alun perättäistappiot Kroatiaa ja Espanjaa vastaan suistivat Susijengin ulos puolivälieristä, mutta jatkosarjan päätösottelussa Susijengillä oli edelleen mahdollisuus pedata itselleen villiä korttia seuraavan kesän MM-kisoista sijoittumalla yhdeksänneksi.

Kun täpötäydellä Ljubljanan Stozice Areenalla (10 000 katsojaa) oli pelattu kaksi ja puoli minuuttia, Susijengi oli karannut jo 0–9-johtoon. Tauolle edettiin tasalukemissa, jonka jälkeen Susijengi hyydytti isäntäjoukkueen liikkeen 2–3-paikkapuolustuksellaan ja löysi lähes koko kisojen ajan kateissa olleen kaukoheittojyvänsä. Susijengi päätti kisansa 76–92 (42–42) -voittoon ja kisojen yhdeksänteen sijaan, kun taas Slovenia eteni lopulta viidenneksi.

Susijengin voitto kirjattiin lopulta todellisella joukkueonnistumisella, kun kaksinumeroisille pisteille ylsivät Gerald Lee Jr. (17/6), Sasu Salin (16/5), Mikko Koivisto (16/0), Petteri Koponen (14/4/6 syöttöä) ja Roope Ahonen (11/1/3 syöttöä), unohtamatta ensimmäisellä puoliskolla kolmasti onnistunutta Samuel Haanpäätä (9/4).

Susijengi heitti ottelussa kolmosensa sensaatiomaisesti 17/32 ja sai vaihtopenkiltään peräti 36 pistettä.

Edellinen kohtaaminen: Helsinki 2017

Edellisen kerran Susijengi ja Slovenia iskivät yhteen Helsingin EM-kotikisoissa syyskuussa 2017.

Susijengi oli päihittänyt kisojen avausottelussaan jatkoajalla Ranskan ja Slovenia Puolan. Täpötäyden Hartwall Areenan (11 963 katsojaa) edessä pelatun ottelun ensimmäisen puoliajan ehdoton hahmo oli Goran Dragic, joka hurjasteli peräti 24 pistettä ennen taukoa ja johdatti Slovenian 42–52-johtoon.

Tauon jälkeen Susijengi sai Dragicin solmuun ja nousi pari minuuttia ennen ottelun loppua Jamar Wilsonin kolmosella tasoihin tilanteessa 72–72. Täysi Areena huusi ja mylvi, kun tulokassensaatio Lauri Markkanen siirsi Susijengin 78–77-johtoon 38 sekuntia ennen loppua.

Goran Dragic palautti kuitenkin tahtipuikon Slovenialle vapaaheittoviivalla. Susijengi pelasi viimeiset ratkaisunsa Wilsonille ja Markkaselle, mutta hetkeä aiemmin kahdesti vapaaheittoviivalta kivittänyt Anthony Randolph nousi joukkueensa ratkaisijaksi donkkaamalla pallonriiston jälkeen taululle loppulukemat 78–81.

Susijengin vahvan nelikon ottelussa muodostivat Lauri Markkanen (24/7), Sasu Salin (11/5), Shawn Huff (7/8) ja Petteri Koponen (7/1/9 syöttöä), kun taas Slovenian ehdoton kärkinimi oli Goran Dragic (29/4/5 syöttöä).

Slovenia voitti kisoissa kaikki yhdeksän otteluaan ja juhli kisojen päätteeksi historiansa ensimmäistä Euroopan mestaruutta. Kolmen pisteen voitto Susijengistä oli Slovenian niukin koko turnauksessa. Susijengin kisat päättyivät puolestaan menestyksekkään alkulohkon jälkeen neljännesvälierätappioon Italiaa vastaan.

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

13.11.2022 20:25 Susijengi

Susijengi ja Viro vahvistivat maanantain kokoonpanonsa

Lassi Tuovin valmentama Susijengi ja Jukka Toijalan luotsaama Viro ovat nimenneet pelaajatusinansa maanantai-illan MM-karsintaotteluun. Ottelu pelataan Espoo Metro Areenalla klo 18.30 alkaen ja televisioidaan suorana Nelosella klo 18.20 alkaen.

13.11.2022 10:05 Susijengi

Viro juoksee nuorisokaartilla Susijengin kimppuun maanantaina

Jukka Toijalan luotsaama Viro menetti perjantaina mahdollisuutensa selvitä Aasian MM-kisoihin. Joukkueen tähtäimessä on kuitenkin menestys 2020-luvun jälkipuoliskolla, ja lähtee jokaiseen jäljellä olevaan MM-karsintaotteluun kiusaajana, joka härnää, prässää ja juoksee vastustajaltaan jalkoja alta.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

10.11.2022 19:06 Susijengi

Susijengi ja Saksa nimesivät joukkueensa perjantain MM-karsintaotteluun

MM-jatkokarsintalohkon piikkipaikan jakavat Saksa ja Susijengi ovat nimenneet kahdentoista pelaajan miehistönsä perjantai-illan Bambergissa pelattavaan MM-karsintaotteluun. Susijengillä on perjantai-illan ryhmässä mukana kolme ensimmäisiä arvokisakarsintaminuuttejaan odottavaa pelaajaa.

10.11.2022 10:21 Susijengi

EM-pronssimitalisti Saksa isännöi Susijengiä lohkojohtajien kohtaamisessa

Susijengin perättäisten MM-karsintavoittojen määrä on kasvanut jo seitsemään. MM-karsintaurakka jatkuu perjantai-iltana Bambergissa, jossa vastaan saapuu kahden kuukauden takaisissa EM-kisoissa pronssia vienyt Saksa suomalais-kanadalaisen valmentajansa Gordon Herbertin johdolla. Panoksena matsissa on myös lohkon kärkipaikka.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

3.11.2022 11:08 Susijengi

Susijengi juhlii Viro-kotiottelussa legendojen iltaa

Susijengi huomioi maanantaina 14.11. Espoo Metro Areenalla pelattavan Viro-maaottelun yhteydessä viime vuosina maajoukkueuransa lopettaneita pitkäaikaisia avainpelaajiaan Tuukka Kottia, Jamar Wilsonia, Shawn Huffia, Mikko Koivistoa, Petteri Koposta ja Matti Nuutista.

28.8.2022 23:12 Susijengi

Ruotsi yllätysvoittoon Israelissa – Susijengi MM-kisoihin yhdeksän vuoden tauon jälkeen!

Susijengin ensimmäinen MM-kisapaikka yhdeksään vuoteen on tosiasia! Ruotsin myöhäisillan 83–95 (38–52) -yllätysvoitto Israelista takasi Susijengille paikan elo-syyskuussa 2023 pelattavissa Filippiinien, Indonesian ja Japanin MM-kisoissa. Susijengi on ensimmäinen joukkue Euroopan MM-karsinnoissa, joka varmisti MM-kisapaikkansa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

27.8.2022 12:16 Susijengi

Palloskriinejä, kolmosia ja lihamyllypuolustusta – Viro käy Susijengin kimppuun hyviksi havaituin asein

Jukka Toijalan kolmatta vuotta valmentama Viro pelaa sunnuntaina Tallinnan Saku Suurhallissa kovin panoksin jäätyään MM-jatkokarsintalohko J:n jumboksi. Susijengin valmennusjohtoon kuuluvan Teemu Rannikon mukaan Virolla on koossa nuori ja potentiaalinen miehistö, joka turvautuu virolaisen koripallon ikiaikaisiin vahvuuksiin.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

26.8.2022 09:34 Susijengi

Saksa ja Slovenia vahvistivat asemiaan MM-jatkokarsinnoissa

MM-jatkokarsintalohko J näyttää varhain jakautuvan kahteen kerrokseen. Gordon Herbertin valmentama Saksa jakaa Susijengin kanssa lohkon piikkipaikan kukistettuaan Ruotsin Tukholmassa 50–67 (29–46) ja hallitseva Euroopan mestari Slovenia teki selvää jälkeä Jukka Toijalan Virosta kotikentällään Celjessä 104–83 (56–38).

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

Näytä lisää vastaavia