Ammattilaistulokkaat Seppälä ja Maxhuni tuovat uudet oppinsa Susijengin käyttöön

18.2.2020 15:09 EM-karsintaleiritykseensä eilen kerääntyneessä Susijengissä pelaa useampikin ensimmäisen kauden euroammattilainen. Pelinrakennusosastolla Joensuusta Ranskan Aix-Maurienneen siitynyt Ilari Seppälä ja Yhdysvalloista CB Gran Canarian farmijoukkueeseen edennyt Edon Maxhuni uskovat kansainvälisen ammattilaiskokemuksen auttavan heitä myös maajoukkueympyröissä.

Konkari Ilari Seppälä ei ole arkaillut Aix-Mauriennen komennuksellaan. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Lapuan Korikobrien kasvatti Ilari Seppälä, 26, on kotimaan parketeilla jo tuttu nimi; onhan hän ehtinyt edustaa pääsarjatasolla jo vuosikymmenen ajan Kouvoja, Bisonsia ja Kataja Basketia sekä juhlinut miesten Suomen mestaruutta kahdesti (Kouvot 2016, Kataja 2017).

Syksyllä Seppälä siirtyi kuitenkin uusiin maisemiin allekirjoitettuaan ammattilaissopimuksen Ranskan Pro B -liigaa edustavan Aix-Mauriennen kanssa. Kauden ensimmäisen kolmen viikon ajan Seppälä vielä mukautui uuteen ympäristöönsä, mutta otti lokakuusta alkaen joukkueensa reilusti reppuselkäänsä. Tätä kirjoittaessa Seppälä on kirjauttanut 13,2 pistettä ja 4,7 syöttöä ottelua kohden.

- Jos pelkästään tilastoja katsoo, ehkä silloin näyttää siltä, että mulla oli vaikeuksia alkukaudella, mutta silloin ei vain heitto tippunut. Valmentajat vaan rohkaisivat ja sanoivat, että hyvä kun heität nyt ohi, että osut sitten loppukaudella. Pari kolme viikkoa siinä meni, kun alkoi taas tuttu tuntuma löytämään, naurahtaa 43,2% tarkkuudella kakkosensa, 36,2% kolmosensa ja 73,5% vapaaheittonsa säkittänyt Seppälä.

Siirtyminen Ranskaan on saanut kokeneen takamiehen myös muokkaamaan peliään. Liigan pelaajat niin korkeimmalla kuin toiseksi korkeimmallakin sarjatasolla ovat järjestäen äärimmäisen urheilullisia ja fyysisiä. Ei ole harvinaista, että kumpaakin takamiehen paikoilla vuorottelevan Seppälän kimpussa on illasta toiseen pitkäraajainen ja liikkuva kaksimetrinen takamies.

- Pelaajien fyysisyys- ja nopeusominaisuudet ovat ratkaisevasti erilaisia totuttuun nähden. Kyllä siellä on ollut pakko sopeutua ja samalla kehittää omia fyysisiä ominaisuuksiaan, että pystyy pelaamaan vahvuuksillaan. Kroppaa pitää laittaa tosi paljon likoon – se on nimenomaan sitä kansainvälistä pelaamista.

Susijengissä marraskuussa 2017 debyyttinsä tehnyt Seppälä on tähän mennessä kiskonut susipaidan ylleen yhdessätoista miesten maaottelussa, joista seitsemän vuosien 2017-19 MM-karsintaa. Seppälä uskoo, että kokemusten kertyessä hänestä on vuosi vuodelta entistä enemmän apua joukkueelleen.

- Koko ajan tähän menoon on mukautunut paremmin. Kun on omaksunut systeemit ja muutenkin Susijengin tavan, pystyy tulemaan rohkeammin mukaan alusta asti. Koko ajan on enemmän annettavaa.

Maxhuni: ”Ammattilaisura on jo nyt opettanut paljon”

Siinä missä Ilari Seppälä on monivuotinen Korisliiga-veteraani, Edon Maxhuni, 21, puolestaan pommitti pisteitä juniorimaajoukkueessa, kävi HBA-Märskyn opintopolun ja eteni kahdeksi kaudeksi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han Long Beach Stateen.

Yhdysvalloista Maxhuni siirtyi viime kesänä Espanjan suurseuroihin lukeutuvan CB Gran Canarian farmijoukkueeseen. Maxhuni kiskoi välittömästi niskaansa joukkueensa avausviisikon pelinrakentajan nutun ja on lukeutunut sarjan tehokkaimpien pelaajien kastiin.

- Ammattilaisura on jo nyt opettanut paljon. Yliopistossa me oltiin pitkälti koululle pelaavia opiskelijoita, ja meidän perään katsottiin koko ajan. Ammattilaisena täytyy itse pitää koko ajan huoli itsestään, Maxhuni kuittaa.

- Avainasia on se, että on koko ajan valmiina. Me ollaan edustusjoukkueeseen nähden oma kokonaisuutemme, mutta perinteisesti kesken kauden pelaajalle tai kahdelle tulee kutsu edustukseen tai rinkiin, jos näytöt ovat olleet riittävät. Täytyy olla koko ajan valmis ja keskittynyt.

Samasta valmiudesta Maxhuni on puhunut pitkin kautta Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin kanssa. Dettmann pitää perinteisesti linjat kuumina pelaajiensa kanssa ja kävi jopa Las Palmasissa tarkkailemassa Maxhunia. Ammattilaisuutta opettelevan Hyvinkään Pontevan kasvatin tavoitteena on ennen kaikkea kasvaa yhä monipuolisemmaksi pelaajaksi.

- Skoraaminen hoituu ihan vanhalla painolla, mutta Henkan kanssa puhutaan tosi paljon pelinjohtamisesta, ekstrapassin antamisesta – siitä, että voin olla se pelaaja, joka luo muille asetelman, jossa korinteko on mahdollinen. Siihen tähdätään, että voisin yhä enemmän tuoda sitä ulottuvuutta joukkueeseeni.

Susijengissä Maxhuni debytoi kesällä 2019 ja kiskoikin heti korintekijäsaappaat jalkaan: kesän viimeisessä ottelussa MM-kisoihin valmistautunutta Venäjää vastaan Maxhuni herätti Suomen horroksesta upottamalla 14 minuutissa kymmenen pistettä.

- Kaikki palautuu siihen hereilläoloon. Oon täällä tuomassa nuorta jalkaa jengiin ja voittamaan treeneissä jokaista tilannetta. Jos kutsu kokoonpanoon ja kentälle tulee, vedän siellä ihan samalla tavalla sata lasissa ja isolla itseluottamuksella.

 
4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

26.6.2020 07:49 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin kausi päättyi makeaan voittoon

Sasu Salinin kausi Teneriffan kanssa tuli päätökseen torstai-iltana, kun joukkue pelasi Espanjan liigan lopputurnauksen viimeisen pelinsä. Kausi päättyi komeasti niukkaan voittoon Barcelonasta.

24.6.2020 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm putosi finaalista – Sasu Salinin Teneriffalle avausvoitto

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taipui Saksan Bundesliigan välierässä Ludwigsburgille ja samalla Ulmin vahva meno tuli päätökseen. Espanjassa Sasu Salinin edustama Teneriffa avasi voittotilinsä.

22.6.2020 08:53 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm jännittävistä lähtökohdista toiseen välierään

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm taistelee tiukasti Saksan Bundesliigan lopputurnauksen finaalipaikasta. Espanjassa Sasu Salinin Teneriffan jatkohaaveet sen sijaan kariutuivat.

20.6.2020 10:24 Suomalaiset ulkomailla

Janssonin Ulm välieriin - Koposen kausi päättyi

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm eteni Saksan Bundesliigan lopputurnauksen välieriin. Petteri Koposen kausi sen sijaan päättyi, kun Bayern München putosi jatkosta. Espanjassa Sasu Salinin vahva pelivire jatkui, mutta Teneriffa hävisi jälleen.

19.6.2020 11:59 Pääjuttu

Elias Valtonen ammattilaisuran alkuun Tübingenin paidassa

Viimeiset kaksi kautta Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Arizona Statea edustantu Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 21, on allekirjoittanut 1+1-vuotisen sopimuksen Saksan Pro A-liigan Tübingenin kanssa. Susijengin nuoreen kaartiin kuuluvaa Valtosta, 200 cm, valmentaa Tübingenissa vuosikaudet Saksassa viihtynyt Daniel Jansson.

18.6.2020 09:47 Suomalaiset ulkomailla

Salinin loistopeli ei riittänyt voittoon Espanjassa –Jansson kiinni välieräpaikassa Saksassa

Espanjan liigan lopputurnaus saatiin käyntiin keskiviikkona ja Sasu Salinin Teneriffa aloitti harmittavalla tappiolla Salinin loistovireestä huolimatta. Saksassa sen sijaan alkoivat pudotuspelit ja Daniel Janssonin Ulm otti tiukan otteen välieräpaikasta.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

15.6.2020 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm lohkovoittoon

Daniel Janssonin apuvalmentama Ulm selvitti Saksan Bundesliigan lopputurnauksen lohkovaiheen tappioitta ja voitti A-lohkon.

13.6.2020 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas ja Joonas Iisalo jatkosopimukseen Merlins Crailsheimin kanssa

Tuomas ja Joonas Iisalo jatkavat Saksan Bundesliigassa loistokauden pelanneen Crailsheim Merlinsin valmentajina myös ensi kaudella. Veljesten sopimus kattaa ensi kauden.

9.6.2020 08:39 Suomalaiset ulkomailla

Koposen Bayern München murskasi Iisalojen Merlinsin

Saksan Bundesliigan kauden päättävässä lopputurnauksessa saatiin toinen kierros käyntiin maanantaina ja Petteri Koposen edustama Bayern München kirjautti avausvoittonsa Tuomas ja Joonas Iisalon valmentaman Merlins Crailsheimin kustannuksella.

6.6.2020 23:36 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Janssonin Ulm kukisti Koposen Bayern Münchenin

Saksan Bundesliiga starttasi uudestaan muutaman kuukauden tauon jälkeen kauden päättävän lopputurnauksen merkeissä. Lauantaina pyörähtivät käyntiin A-lohkon pelit ja Daniel Janssonin Ulm järjesti heti jättiyllätyksen kaatamalla Petteri Koposen Bayern Münchenin.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Näytä lisää vastaavia