Bundesliigassa runsaasti suomalaismielenkiintoa

28.9.2018 17:59 Saksan Bundesliigassa on iso suomalaiskiinnostus tällä kaudella, kun sarjan suomalaisedustus on noussut peräti neljällä.

Petteri Koponen aloittaa ensimmäisen kautensa Bayern Münchenissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Petteri Koponen siirtyi mestaruutta puolustavan Bayern Münchenin riveihin, Erik Murphy siirtyi Gordon Herbertin valmennettavaksi ja Shawn Huffin seurakaveriksi Frankfurt Skylinersiin ja valmentajakaksikko Tuomas Iisalo-Vesa Vertio luotsaavat Bundesliigaan viime kauden päätteeksi noussutta Crailsheim Merlinsiä.

Koponen, 30, teki kesällä kolmen vuoden sopimuksen saksalaisjätti Bayern Münchenin kanssa ja Susijengin tähti on ollut tyytyväinen alkuunsa uudessa seurassa.

- Seura ja jengikaverit vaikuttavat hyviltä ja saksalaiseen tyyliin hommat toimivat, Koponen kertoo.

Petteri Koponen jahtaa Saksan mestaruutta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Bayern München sai seuraavaksi kolmeksi kaudeksi paikan Euroliigaan ja Koponen oli joukkueen kesän tähtihankinta. Münchenissä luotetaan vahvasti Koposen kokemukseen, johtajuuteen ja heittotaitoon. Vaikka Susijengissä Koponen on totuttu näkemään peliä pyörittävänä takamiehenä, on hänet seurajoukkueissa tunnettu tarkkakätisenä heittäjänä. Varmaa on, että Koposen käsiin pelataan heittopaikkoja tälläkin kaudella.

- Olen pelannut kakkosta ja siinä on tarjolla iso rooli ja paljon minuutteja. Bayern teki töitä saadakseen minut tänne, mutten minä mikään ihmemies ole. Yritän vain auttaa joukkuettani parhaani mukaan. Sopimusta tehdessäni juttelin päävalmentajan kanssa millainen joukkue meillä on ja mikä minun roolini tulee olemaan. Modernissa koripallossa kakkonen ei ole pelkästään kulmaheittäjä, vaan saan olla myös paljon pallon kanssa. Tämä on taas vähän erilainen ja varmasti opettavainen kokemus, Koponen valottaa rooliaan.

Viime kauden päätteeksi Bayern Müncheniä juhlittiin Saksan tuplamestarina ja se lähtee kauteen jälleen suurimpana mestarisuosikkina. Tulevaisuudessa seuran tavoitteet on saavuttaa menestystä myös Euroliigassa.

- Euroliigassa emme ole ennakkosuosikkeja, mutta voimme yllättää. Saksassa sitten mestaruus ja cupin voitto ovat tavoitteena. Euroliigassa katsotaan mihin rahkeet riittävät. Bayern haluaa kasvaa yhdeksi suurista ja sen takia olen täällä.

Koponen uskoo joukkueen mestaruusmahdollisuuksiin, mutta muistuttaa liigan kovasta tasosta.

- Tiedämme meillä olevan hyvä joukkue, mutta Bundesliigassa on kovia joukkueita. Erot ovat hyvin pienet. Sen näki jo viime kaudella, kun Shawnin (Huff) Frankfurt johti Bayernia puolivälierissä 2-1. ALBA ja Bamberg ovat kovia joukkueita ja kaikki on mahdollista. Mestaruus ei ole millään tavalla kirkossa kuulutettu.

Bayern München aloittaa Bundesliigan perjantaina kohtaamalla Ulmin vieraskentällä. Euroliiga pyörähtää käyntiin keskiviikkona 11.10., kun Bayern isännöi Anadolu Efesiä.

Huff saanut Murphyn joukkuekaverikseen

Viime kaudella Susijengin kapteeni Shawn Huff, 34, kantoi suurta vastuuta Gordon Herbertin valmentamassa Frankfurt Skylinersissa. Huff urakoi lähes 30 minuuttia ottelua kohden ja oli joukkueen kokenein pelaaja.

Tällä kaudella Frankfurtin ottelukalenteria täyttävät myös europelit, kun joukkue osallistuu EuroCupiin. EuroCup pelataan neljänä kuuden joukkueen lohkona ja lohkojen neljä parasta etenee seuraavalle kierrokselle. Frankfurtin lohkossa pelaavat myös Torino, Mornar Bar, Rytas Vilna, Kazan sekä Sasu Salinin Malaga.

- Kiva lähteä uuteen kauteen ja Eurocup tuo mukanaan myös kansainvälisiä pelejä. Ei uraani varmaan kymmentä vuotta ole enää jäljellä, joten vielä kun saa mahdollisuuden pelata eurokentillä, niin se on hyvä haaste, talvesta 2017 Frankfurtia edustanut Huff miettii.

Shawn Huff odottaa innolla EuroCupin tuomia haasteita. (Kuva: Ville Vuorinen)

Viime kaudella Frankfurtilla oli pienimuotoinen nuorennusleikkaus, jonka lisäksi loukkaantumiset rasittivat joukkuetta. Täksi kaudeksi joukkueeseen hankittiin entistä enemmän kokemusta ja mukaan on liittynyt myös Susijengistä tuttu Erik Murphy.

- Meillä on nyt laajempi ryhmä kuin viime kaudella. Viime kaudella jouduimme pelaamaan pitkiäkin jaksoja 6-7 pelaajan rotaatiolla, mutta tällä kaudella en usko sellaista tapahtuvan. Sen on huomannut treeneissäkin, että joukkueen materiaali on nyt viimevuotista laajempi.

Frankfurt pääsi viime keväänä viimeisenä joukkueena mukaan pudotuspeleihin ja pisti tulevan mestari Bayernin ensimmäisellä kierroksella tiukoille pudoten lopulta otteluvoiton 2-3. Tulevan kauden tavoitteista puhuttaessa Huff on maltillinen.

- Meillä on kilpailuhenkinen ryhmä ja Bundesliigassa vähimmäistavoite on selvitä pudotuspeleihin ja EuroCupissa toiselle kierrokselle. Tylsää perusjargonia käyttäen, lähdemme yksi peli kerrallaan ja yritetään parantaa joukkueena siten, että pelaamme parhaat pelimme keväällä, Huff naurahtaa.

Erik Murphy jatkaa uraansa Saksassa Shawn Huffin joukkuekaverina. (Kuva: Ville Vuorinen)

Huffia voidaan jo pitää Bundesliigan konkarina, sillä ennen Franfurtia hän vietti myös kolme kautta Ludwigsburgin riveissä. Hän näkee tulevan kauden vahvan suomalaispanoksen erinomaisena asiana.

- Kyllähän se piristää ja Tuovin Lassikin on vain tuossa parin tunnin päässä Strasbourgissa. Hienoa, että pelaajiamme ja valmentajiamme on maailmalla ja päästän pelaamaan vastakkain sekä morjestamaan.

Frankfurtin pelit pyörähtävät käyntiin lauantaina Ludwigsburgin vieraana. Frankfurt avaa EuroCupin kotikentällään keskiviikkona 3.10. Torinoa vastaan.

Iisalon ja Vertion Crailsheim havittelee seurahistoriaa

Tuomas Iisalo, 36, ja Vesa Vertio, 35, johdattivat viime kauden päätteeksi Crailsheim Merlinsin ProA:sta Bundesliigaan. Iisalo siirtyi alun perin Crailsheimiin loppukaudesta 2016, kun joukkue taisteli sarjapaikastaan Bundesliigassa. Tuolloin Iisalo ei pystynyt joukkuetta pelastamaan, mutta palautti sen takaisin parrasvaloihin täksi kaudeksi.

- Aika pitkälti tässä on valmentajana kypsynyt kokemuksen kautta. Ensin oli se lyhyt pätkä Bundesliigassa ja sitten kaksi kautta ehjää prosessia ProA:ssa. Meillä on koko ajan selkeämpi kuva siitä miten pystymme voittamaan pelejä. Tämä on jatkumoa sille syklille ja kehitykselle, keväällä kahden vuoden jatkosopimuksen tehnyt Iisalo luotaa.

Tuomas Iisalo on innoissaan tulevasta haasteesta. (Kuva: Oma Design)

Iisalo ja Vertio ottivat pienoisen riskin kasatessaan joukkuetta, sillä he odottivat myöhemmiltä markkinoilta suurempia kaloja sopivaan hintaan ja riski kannatti. Verkot ovat kuitenkin edelleen vesillä yhden pelaajan suhteen.

- Kauteen valmistautuminen on mennyt vaihtelevasti, sillä joukkueen rakennus meni aika myöhäiseksi. Meillä on häntäpään budjetti ja strategisesti päätimme odottaa, jos aukeaisi korkean profiilin pelaajia ja mielestäni siinä onnistuimmekin. Viime vuoden joukkueesta jatkaa kuusi pelaajaa, kahden vahvistuksen kanssa teimme aikaisessa vaiheessa sopimuksen ja kahden myöhemmin. Myöhemmät rekryt ovat korkean tason pelaajia, mutta emme täysin onnistuneet saamaan pelaajia juuri niihin rooleihin joita halusimme. Meillä ei ole tällä hetkellä pelaajaa, joka luontevasti täyttää kakkospelintekijän paikan. Ykköspelintekijämme on hyvä, mutta olemme peluuttaneet häntä muutaman minuutin liikaa harjoitusotteluissa. Etsimme vielä aktiivisesti seitsemättä ulkomaalaisvahvistusta, joka täyttäisi tämän tyhjiön.

Crailsheimille sattui ikävä takaisku ennen kauden alkua, kun Vertio loukkaantui. Ei kuitenkaan mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin.

- Meillä kävi niin harmillisesti, että Vesa mursi nilkkansa puolustaessaan pelaajaa harjoituksissa ja on nyt seuraavat kaksi kuukautta kepeillä. Vesalla on ollut iso rooli myös kenttäharjoitteissa, ja olemme joutuneet uudelleen rukkaamaan asioita. Minulla on pieni huoli, että pelaajat väsyvät kuulemaan ainoastaan minun ääntäni. Uskon pystyvämme kääntämään tämän vastoinkäymisen myös eduksemme, koska Vesa pystyy tarkkailemaan kenttätapahtumia eri näkökulmasta.

Vesa Vertiolle sattui ikävä tapaturma harjoituksissa. (Kuva Oma Design)

Crailsheimilla on edessään historiansa kolmas kausi Bundesliigassa. Kahtena edelliskerralla se on jäänyt sarjassa viimeiseksi. Kauden 2014-15 jälkeen se sai kuitenkin säilytettyä sarjapaikkansa Artlandin luovutettua paikkansa. Iisalo tiedostaa, ettei helppoa Bundesliiga-taivalta ole tiedossa tälläkään kertaa, mutta tavoitteissa siintää tehdä seurahistoriaa.

- Tulee raskas kausi. Tavoite on välttää sijat 17-18, jotka tarkoittaisivat putoamista. Siihen on vaadittu viime kausien aikana 8-10 voittoa. Sarjapaikka on minimitavoite eikä Crailsheim ole koskaan pystynyt pelillisesti pitämään sarjapaikkaansa Bundesliigassa. Jos ja kun teemme töitä, ja puhallamme yhteen, niin se on täysin realistinen tavoite.

- Odotetaan innolla uusia haasteita ja sitä oppia mitä Euroopan kärkijoukkueilta tullaan saamaan. Se on urheilun suola - päästä kilpailemaan ja mittauttamaan omaa tasoaan parhaita vastaan, Iisalo iloitsee.

Crailsheim aloittaa kautensa perjantaina kohtaamalla vieraskentällä Bremerhavenin.

 
27.9.2018 18:51 Susijengi

Susijengin nelikko kovin tavoittein Espanjassa

Espanjan koripallosarjoissa nähdään tällä kaudella neljä Susijengin pelaajaa, kun Sasu Salin aloittaa toisen kautensa Malagassa, Alexander Madsen hakee läpimurtoa Euroliiga-joukkue Gran Canariassa ja Roope Ahonen sekä Matti Nuutinen havittelevat nousua ACB-liigaan Oviedon riveissä.

21.11.2019 07:42 Suomalaiset ulkomailla

Madsenin tupla-tupla ei riittänyt - Salin juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

Mestarien liigassa nähtiin suomalaisten kohtaaminen, kun Alexander Madsenin VEF Riika isännöi Sasu Salinin Teneriffaa. Madsen oli joukkueensa ykköstähti tupla-tuplalla, mutta Teneriffa palasi kotimatkalle täyden pistepotin kera.

31.10.2019 08:02 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen tehokkaana Bayern Münchenin voittaessa Real Madridin

Petteri Koponen ja Bayern München pääsivät juhlimaan äärimmäisen maukasta voittoa kaadettuaan Euroliigan ottelussa Real Madridin. Koponen oli jälleen Bayernin kantavia voimia ottelussa heittäen 15 pistettä. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa jatkaa puhtaalla pelillä ja Ranskan cupissa nähtiin suomalaiskohtaaminen.

11.10.2019 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Madsenin VEF Riika aloittanut tappioitta - Koposen Bayern München kaatui Euroliigassa

Euroliigan hallitseva mestari Moskovan TsSKA oli liian kova pala purtavaksi Petteri Koposen Bayern Münchenille. Alexander Madsenin VEF Riika on aloittanut kauden komeasti puhtaalla pelillä.

4.10.2019 08:31 Susijengi

Koposen Bayern München aloitti Euroliigan komealla voitolla

Petteri Koposen Bayern München otti hienon voiton Euroliigan avausottelussaan kaataessaan Olimpia Milanon. Alexander Madsen myös pääsi avaamaan kautensa voitolla.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

15.3.2019 07:28 Susijengi

Salinin tehoilta ei riittänyt jatkopaikkaan EuroCupissa – Kanervon Stjarnan runkosarjan voittoon

Sasu Salinin ja Malagan taival EuroCupissa päättyi puolivälierissä, kun Malaga hävisi ratkaisevan ottelun ALBA Berliinille Salinin 17 pisteen iltapuhteesta huolimatta. Islannin liigassa Antti Kanervon Stjarnan lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

8.3.2019 08:13 Susijengi

Salinin Malaga avasi EuroCupin pudotuspelit voitolla

Sasu Salin ja Malaga saivat lentävän lähdön EuroCupin pudotuspeleille voittamalla ALBA Berliinin vieraskentällä. Islannissa Antti Kanervo tykitti Stjarnanin sarjakärkeen.

5.2.2019 13:24 Susijengi

Korista VeikkausTVssä viikolla 6: Salin ja Murphy vastakkain Espanjassa, saako Katajan eurotaival jatkoa?

Tällä viikolla VeikkausTV:llä nähdään muun muassa Espanjan liigan suomalaiskohtaaminen, kolme Chicago Bullsin NBA-ottelua sekä Kataja Basketin kohtalonottelu FIBA Europe Cupin jatkolohkossa.

1.2.2019 11:51 Susijengi

Petteri Koponen juhli kovaa voittoa Euroliigassa

Petteri Koposen Bayern München tarrasi tiukasti kiinni Euroliigan pudotuspelipaikkaan saksalaisjoukkueen voittaessa kotonaan turkkilaisen suurseura Fenerbahcen.

18.1.2019 09:46 Susijengi

Salin ja Wilson juhlivat voittoja eurokentillä

Sasu Salin ja Jamar Wilson pääsivät voittojen makuun eurokentillä. Petteri Koponen oli Bayern Münchenin paras pistemies, mutta se ei tällä kertaa riittänyt voittoon saakka Euroliigassa.

4.1.2019 07:07 Susijengi

Lindbom loisti Puolassa – EuroCupin jatkolohkot käynnistyivät

Carl Lindbom oli jälleen huippuiskussa, kun hän johdatti 24 pisteellään Rosa Radomin voittoon Puolan liigassa. EuroCupissa jatkolohkot pyörähtivät käyntiin ja Susijengin kolmikko ylsi komeasti kaksinumeroisiin pisteisiin.

2.1.2019 11:07 Susijengi

EuroCupin jatkolohkot käynnistyvät - Susijengin kolmikko valmiina

EuroCupin lohkovaihe saatiin päätökseen joulukuun lopussa ja heti vuoden 2019 toisena päivänä pyörähtävät käyntiin jatkolohkot. Susijengin pelaajista mukana on Malagaa edustava Sasu Salin sekä Frankfurt Skylinersin Shawn Huff ja Erik Murphy.

20.12.2018 09:56 Susijengi

Koponen ja Salin voittojen takuumiehinä eurokentillä

Petteri Koponen pääsi keskiviikkoiltana juhlimaan Bayern Münchenin kolmatta peräkkäistä voittoa Euroliigassa ja EuroCupissa Sasu Salin ja Malaga päättivät alkulohkon tyylikkäästi voittoon.

22.11.2018 09:44 Susijengi

Sasu Salin kuumassa heittovireessä - Gerald Lee Junior hurjasteli tupla-tuplan

Sasu Salinin käsi kävi kuumana, kun hän nakutti 17 pistettä johdattaessaan Malagan voittoon EuroCupin ottelussa. Gerald Lee Junior oli huippuvireessä tilastoiden 17 pisteen ja 13 levypallon tupla-tuplan Ironi Ness Zionan varmistaessaan jatkopaikan FIBA Europe Cupissa.

14.11.2018 14:27 Susijengi

EuroCup-kierroksen MVP:ksi valittu Erik Murphy pelaa vahvaa kautta – ”Olen heittänyt hyvin”

Ennen tätä kautta Erik Murphy oli pelaamatta yhdeksän kuukauden ajan, mutta ruostetta ei ole miehen otteissa alkukauden aikana esiintynyt. Siitä parhaimpana osoituksena viime kierroksella saatu tunnustus EuroCupin kierroksen parhaaksi pelaajaksi.

26.10.2018 08:18 Susijengi

Susijengiläisille komeita voittoja eurokentillä - Wilson jälleen huippuvireessä

Susijengin pelaajat pääsivät viikolla juhlimaan komeita voittoja eurokentillä. Jamar Wilson oli suomalaisten johtotähtenä komeilla suorituksillaan Mestarien liigassa.

19.10.2018 08:26 Suomalaiset ulkomailla

Erik Murphy hurjana EuroCupissa

Erik Murphy oli jälleen Frankfurtin ykkösnimi, kun hän pamautti 23 pistettä vajaassa 25 minuutissa, kun Frankfurt Skyliners voitti EuroCupin ottelussa Rytas Vilnan. Eurokentillä suomalaispelaajista Murphy ja joukkuekaverinsa Shawn Huffin lisäksi voittoja pääsivät juhlimaan myös Sasu Salin ja Alex Murphy.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

Näytä lisää vastaavia