FIBA aikeissa vapauttaa siirtomarkkinat

4.12.1998 Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 30.11.-1.12. Münchenissä, Saksassa. Kokouksessaan hallitus teki periaatepäätöksen vapauttaa pelaajien liikkuminen maailmanlaajuisesti koskien kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuja.

Hallituksen periaatepäätös koskee FIBA:n sääntöjen pykälää 3.9.1, josta ehdotuksen mukaan poistettaisiin pelaajan kansallisuutta koskevat säädökset rajoittavana tekijänä osallistumiselle kansainvälisiin seurajoukkuekilpailuihin. Jokainen kansallinen liitto voisi kuitenkin jatkossakin määrätä kansallisia kilpailuita koskevia lisärajoituksia.

FIBA:n sääntöpykälä 3.9.1. on nykyisin sisällöltään vapaasti suomennettuna seuraavanlainen:

"FIBA:n alaisissa seurajoukkuekilpailuissa joukkue saa käyttää maksimissaan kahta ulkomaista pelaajaa sekä lisäksi kahta pelaajaa, jotka ovat vapaaehtoisesti hakeneet edustamansa joukkueen kotimaan koripallokansalaisuutta. Toinen tai molemmat ulkomaisista pelaajista voidaan korvata pelaajilla, jotka ovat vapaaehtoisesti hakeneet edustamansa joukkueen kotimaan koripallokansalaisuutta."

Kokouksessaan tekemän ehdotuksen mukaisesti FIBA:n hallitus haluaisi myös poistaa koripallokansalaisuusprosessin ja ehdottaakin seuraavaa:

  - Ottaen huomioon, että koripallokansalaisuutta ei enää voida edellytyksenä osallistumiselle seurajoukkuekilpailuihin, kolmen vuoden odotusaika poistetaan.
Koripallokansalaisuuden saaminen on monivaiheinen prosessi FIBA:n nykysäännöillä; kun pelaaja saa maan virallisen kansalaisuuden, voi hän hakea FIBA:lta koripallokansalaisuutta, joka myönnetään hänelle heti käsittelyn jälkeen, mutta maajoukkueessa ko. pelaaja on edustuskelpoinen vasta kolme vuotta koripallokansalaisuuden myöntämisen jälkeen.

FIBA:n hallitus kuitenkin periaatepäätöksensä mukaisesti haluaa säilyttää FIBA:n voimassaolevien sääntöjen periaatteet koskien maajoukkuepelaajia ja heidän edustusoikeuttaan;

  - Ainostaan pelaajat, joilla on maan virallinen kansalaisuus, voi edustaa maansa maajoukkuetta.
  - Pelaaja, joka on aiemmin edustanut jonkin maan maajoukkuetta FIBA:n virallisissa kilpailuissa, ei voi edustaa enää minkään muun maan maajoukkuetta.
  - Maajoukkue saa peluuttaa vain yhtä kansalaisuuttaan vaihtanutta pelaajaa.
FIBA:n hallitus on pyytänyt lakiasioista ja pelaajien edustuskelpoisuudesta vastaavaa komissiota valmistelemaan yksityiskohtaisen esityksen tekemistään periaatepäätöksistä ja niihin liittyvistä sääntömuutoksista, joka käsitellään hallituksen seuraavassa kokouksessa Barcelonassa, Espanjassa toukokuussa 1999. Kyseisessä kokouksessaan hallitus päättää päivämäärät, jolloin mahdolliset sääntömuutokset astuvat voimaan.

  - Suomen Koripalloliitto odottaa kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n ensi kevään lopullista päätöstä asiasta ja tekee vasta sitten omat päätöksensä koskien kansallisia kilpailuja, kommentoi Koripalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Litmanen.
Koripallon miesten SM-sarjayksikkö käsittelee FIBA:n periaatepäätöstä omassa kokouksessaan torstaina 10.12.

Periaatepäätöstään FIBA:n hallitus perusteli seuraavilla huomioillaan:

  1. Pelaajasiirrot maasta toiseen ovat voimakkaassa kasvussa.
  2. Kasvu johtuu toisaalta seurajoukkuekilpailujen kehityksestä ja toisaalta Bosman-päätöksestä, joka mahdollistaa europelaajien vapaan liikkumisen Euroopan alueella, ja luo samalla epätasapainoisen tilanteen vertailtaessa eri maanosia.
  3. Kansalaisuudenmuutoshakemukset ovat myös kasvussa. Erityisesti kasvussa ovat hakemukset, joilla saadaan eurokansalaisuus ja samalla voidaan hyödyntää em. Bosman-päätöksen luomat mahdollisuudet vapaaseen liikkumiseen EU:n sisällä.
  4. Kolmen vuoden odotusaika, joka on FIBA:n sääntöjen mukaan pakollinen virallisen kansalaisuuden saamisen jälkeen ennen kuin ko. pelaaja voi edustaa maajoukkuetta, on aiheuttanut kiistelyä eri tahojen välillä.
  5. Maailmanlaajuinen trendi kohti globalisoitumista ja vapautumista on väistämätön. Trendi vaikuttaa myös voimakkaasti työmarkkinoihin ja se on otettava huomioon.
  6. Näyttäisi olevan oikea-aikaista varmistaa, että mailla on samanlaiset standardit.
  7. FIBA:n sääntöpykäliä on yksinkertaistettava koskien em. asioita, joka vähentää samalla ristiriitoja.
  8. Toisaalta olisi sopivaa vapauttaa pelaajien vapaa liikkuminen seurajoukkuetasolla, mutta toisaalta suojata maajoukkueet vastaavalta.

Henkilöt

 
6.5.1999 Pohjoinen alue

FIBA vapautti pelaajamarkkinat

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 4.-5.5. Barcelonassa. Kokouksessaan se teki tukun tärkeitä päätöksiä, joista merkittävin on pelaajamarkkinoiden vapauttaminen maailmanlaajuisesti koskien kansainvälisiä seurajoukkuekilpailuita. Myös koripallosääntöjä rukattiin uusiksi.

10.12.2003 Pohjoinen alue

Naisille pienempi pallo 1.7.2004 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto on päättänyt ottaa nais- ja tyttökoripalloilussa käyttöön nykyistä pienemmän pallon. Kansainvälisillä kentillä käyttöönotto tapahtuu 1.10.2004. Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt, että Suomessa pelattavissa naisten sekä A- ja B-tyttöjen sarjoissa pallo nro 6 otetaan käyttöön 1.7.2004 alkaen.

12.5.2000 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.7.2000

Suomen Koripalloliiton liittohallitus kokoontui Helsingissä perjantaina 12.5. Kokouksen merkittävin päätös oli se, että pelisääntöihin tulevat muutokset otetaan käyttöön Suomessa jo 1. heinäkuuta alkaen, kun kansainvälisesti säännöt muuttuvat vasta Sydneyn olympialaisten jälkeen (1.10.).

3.12.1999 Pohjoinen alue

FIBA vahvisti sääntömuutoksiaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n hallitus kokoontui 2.-3. joulukuuta Münchenissä, Saksassa. Kokouksessaan se vahvisti tukun sääntömuutoksia, jotka astuvat voimaan Sydneyn olympialaisten jälkeen eli 1.10.2000 alkaen.

#Hi5 – osallistu ja jaa seurasi positiivista meininkiä

Koripalloliiton #Hi5 on valtakunnallinen hanke, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä. Jaa nyt seurasi onnistumiset ja kerro myös muille, miksi teillä on hyvä meno!

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

22.10.2014 Yhteistyökumppanit

Susijengin Petteri Koponen haastaa korisyhteisön Movemberiin

Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin Petteri Koponen haluaa aktivoida koko suomalaisen koripalloyhteisön mukaan Movemberiin. Movember on kansainvälinen hyväntekeväisyyskampanja, joka kerää varoja eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen sekä miesten terveyden edistämiseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

30.4.2010 EM-karsinnat

Basket.fi-sivut avattu Facebookissa – osallistu kisaan!

Suomen Koripalloliitto on avannut ”Basket.fi – Korista 24/7” –sivut yhteisöpalvelu Facebookissa. Avajaisten kunniaksi Facebook-sivulla on tarjolla muun muassa kilpailu, jonka pääpalkintona on Nokia 97 mini –multimedialaite Comes with Music –palvelulla.

8.2.2010 Pohjoinen alue

Kenttäviivat uusiksi 1.7.2010 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto, FIBA, on muuttanut koripallokenttää koskevia sääntöjään. Sääntöuudistuksen myötä useampi kentällä olevien rajamerkintöjen paikka muuttuu. Suomessa uudet kentän viivoja koskevat säännöt tulevat voimaan 1.7.2010 alkaen.

9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

19.5.2008 Pohjoinen alue

Koripallosääntöihin tarkennuksia 2008, suurremontti 2012

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus on hyväksynyt historiallisia muutoksia pelisääntöihin. Syksyllä 2008 sääntöihin tulee lähinnä tulkintatarkennuksia, mutta vuonna 2012 voimaan astuu muutoksia, jotka muuttavat pelikenttää oleellisesti. FIBA on päättänyt mm. siirtää kolmen pisteen viivaa puolella metrillä taaksepäin.

22.4.2004 Pohjoinen alue

EM-karsintojen kotiottelupaikat valittu – YLE vahvasti mukana

Miesten ja naisten maajoukkueet pelaavat ensi syyskuussa viisi EM-karsintojen otteluaan Suomen kamaralla. Pelipaikat kyseisille otteluilla on valittu. Suomen Koripalloliitto on myös solminut EM-karsintoja koskevan televisiointisopimuksen YLE:n kanssa, joka takaa kattavan näkyvyyden Suomi-koriksen lippulaivoille.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

17.5.1999 Pohjoinen alue

FIBA:n seurakilpailuihin muutoksia kaudella 2000-2001

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Euroopan pysyväiskonferenssi kokoontui Maltalla 15.-16. toukokuuta. Kokouksessa olivat paikalla 41 maan koripalloliittojen edustajat Euroopan 50:stä jäsenmaasta.

31.7.2015 Pohjoinen alue

Elokuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

Susijengin luottoluotsi Pekka Salmisesta naisten päävalmentaja

Vuodesta 2001 Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin nousua rakentamassa ollut Pekka Salminen, 51, on nimitetty naisten päävalmentajaksi. Paraikaa joensuulaista Kataja Basketia Korisliigassa valmentava Salminen aloittaa laaja-alaisessa ja päätoimisessa tehtävässään Koripalloliitossa 1.6.

Näytä lisää vastaavia