Henri Kantonen: ”Susijengissä on paljon kokemusta ja tietoa, joista ammentaa”

6.8.2022 11:10 Susijengin pelinrakentajalegioonaan lukeutuva ToPo Junioreiden kasvatti Henri Kantonen, 24, päätti kevätkauden 2022 Suomen mestaruuteen Karhubasketin kanssa, mutta on käyttänyt kesäkuukaudet kuntoutumiseen. Henkilökohtaiset tavoitteensa korkealle asettava Kantonen kertoo pitävänsä Susijengiä ensiluokkaisena oppimisympäristönä.

Henri Kantonen rakentaa Susijengin peliä jo kolmatta maajoukkuekesäänsä. Kuvat: Japan Basketball Federation & Ville Vuorinen / Susijengi.

Karhubasket peittosi Korisliigan finaaleissa Salon Vilppaan näytöstyyliin otteluvoitoin 4–1 ja Kantonen pääsi nostelemaan Pantteri-patsasta yläilmoihin toista kertaa urallaan.

Kulissien takana väreili kuitenkin kipua. Karhubasketin organisaatio ei sitä ymmärrettävistä syistä huudellut ympäriinsä, mutta kevään korishuipennuksen aikana joukkueen lääkintä- ja huoltohenkilöstö urakoi ylitöitä saadakseen Kantosen parketille.

- Finaalien alussa tuli alaraajavamma, jonka kanssa tässä on kesän aikana painittu. Nyt ollaan siinä pisteessä, että kestän jo pelaamista, Kantonen avaa loppukesän 2022 tilannettaan.

Mestaruuteen päättyneen 2021–22-seurajoukkuekauden aikana Kantonen viimeisteli Karhubasketille 10,2 pistettä, 4,0 levypalloa ja 4,0 syöttöä ottelua kohden. Kauden kokonaissaldo oli kiitettävä erityisesti terveystilanne huomioon ottaen.

- Oli rikkinäinen kausi tammikuussa asti ja finaalien alussa kun tuli vielä lisää kolhuja, niin haasteita riitti. Siihen nähden kauden lopputulos oli oikeinkin hyvä.

Laidan kautta pointiksi

Vain piirun verran alle parimetrinen Kantonen pelasi juniorina niin takakentällä kuin laidassakin ja käväisi juniorimaajoukkueissa jopa nelospaikalla. Lopullinen siirtymä pelinrakentajan tontille tapahtui vasta niinkin myöhään hänen ensimmäisellä kaudellaan Kauhajoella, kaudella 2017–18, jolloin Kantonen täytti kahdenkymmenen.

- Jussi Laakso oli silloin Karhun valmentaja ja ihan preseasonin ensimmäisistä päivistä oli selvää, että jaan ykköspaikan Bojan Sarcevicin kanssa. Siitä lähtien oma pelipaikka on sementoitunut.

Kantosen tie vei Kauhajoelta kahdeksi vuodeksi Salon Vilppaaseen ja Ranskan kakkosliigan Aix-Mauriennesta takaisin Kauhajoelle. Pelatut kaudet ovat tuoneet mukanaan menestystä kahden Suomen mestaruuden ja yhden Korisliigan kehittyneimmän pelaajan palkinnon muodossa, ja pelinrakentajan identiteetistä on tullut vuosi vuodelta vahvempi.

Kantosen tähtäin on edelleen Euroopan huippusarjoissa. Vuosi Aix-Mauriennessa oli lähtölaukaus sinne suuntaan, mestaruusvuodet Kauhajoella ja Salossa ammattilaisidentiteetin voimistamista. Kesän jälkeen Karhubasket osallistuu puolestaan FIBA Mestareiden Liigan karsintoihin Kantonen pelinrakentajanaan.

- Karhubasketin seuran ideologia on parantaa edellisestä joka vuosi. Osallistuminen FIBA Mestareiden Liigan karsintaan on varmaan kaikista isoin hyppy koko organisaatiolle, hän muotoilee.

- Karhu on voittanut kolme Suomen mestaruutta ja viimeisen viiden vuoden aikana esiintynyt neljästi finaaleissa, joten on luonnollinen jatkumo lähteä testaamaan tasoamme Suomen rajojen ulkopuolella. Harjoitteluympäristö ja fasiliteetit ovat Kauhajoella erinomaiset, ja europelien myötä olosuhteiden taso paranee entisestään.

Susijengissä oppia maan parhailta

Susijengiin Kantonen kutsuttiin ensimmäisen kerran näytille kesällä 2018. Seuraava kesä kului häneltä nilkan kuntoutuksen merkeissä, mutta jonkinasteinen läpimurto odotti vuoroaan 2020, jolloin Kantonen johti avauspelinrakentajan ominaisuudessa Suomen peliä kahdessa Viro-maaottelussa.

EM-karsintaikkunaan Kantonen kutsuttiin puolestaan marraskuussa 2020 ja helmikuussa 2021, joten tätä kirjoittaessa hänestä voi puhua jo joukkueen vakiokasvona.

- Kesästä 2020 asti olen ollut mukana aina silloin, kun terveyttä on ollut riittävästi. Tässä vaiheessa edellisestä maaottelustani on ehtinyt kuitenkin kulua jo vuosi ja tietenkin tahtotila päästä kentälle on kova.

Peliminuutteja odotellessa Kantonen keskittyy päivittäiseen tekemiseen Suomen parhaiden pelaajien rinnalla.

- Isoin asia mulle on ollut se, että olen päässyt näkemään toisten pelaajien, varsinkin oman pelipaikan jätkien, harjoittelua. Sen perusteella ymmärrän paljon paremmin, miksi vaikkapa Koponen on Koponen tai Salin on Salin, hän kuvailee.

- Toinen merkittävä asia on mahdollisuus keskustella muiden pelaajien kanssa asioista. Esimerkiksi Salon Vilppaan vuosina ymmärsin, että jos Teemulta (Rannikko) kysyy asioita, kyllä hän tietoaan jakaa. Tässäkin leirityksessä on Suomen kaikkien aikojen viisi parasta pelaajaa mukana. Siinä on aika paljon kokemusta ja tietoa ammennettavaksi.

Susijengi ja Belgia kohtaavat Tampereen Hakametsän jäähallissa Scandic Cupin merkeissä lauantai-iltana 6.8. klo 19.30 alkaen. Ottelu televisioidaan JIM-tv-kanavalla ja Ruutu-palvelussa.

Lipunmyynti otteluun täällä.

Henkilöt

 
26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

Näytä lisää vastaavia