Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

17.6.2018 10:50 Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin hopealle Romanian liigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Steaua raivasi tiensä Romanian liigan finaaleihin vaikeimman kautta, kun se joutui tahkoamaan sekä puolivälierissä että välierissä koko ottelusarjan ennen kuin jatkopaikka varmistui. Steaua oli molemmissa ottelusarjoissa takaa-ajana ja ne söivät sen verran energiaa, että finaalisarjassa puhti loppui kesken. Finaalissa Steaua kohtasi Oradean ja pystyi toisessa pelissä nappaamaan kotiedun itselleen, mutta Oradea kairasi kahdesta seuraavasta Bukarestissa pelatusta ottelusta voitot ja juhli Romanian mestaruutta otteluvoitoin 3-1. Hopea varmisti Steaualle myös osallistumisen ensi kaudella vähintään FIBA Europe Cupiin.

- Lopussa meidän urheilullisuus ja fysiikka pettivät. Paukut olivat menneet edellisiin ottelusarjoihin ja olimme fyysisesti ja henkisesti väsyneitä. Vaikka neljännessä ottelussa vielä taistelimme, emme päässeet sille vaaditulle tasolle. Vastustaja oli hyvä ja pelasi hyvin ja heillä oli selkeä etu urheilullisuudessa, Toijala perkaa finaalisarjaa.

 

Toijalan mukaan hopeamitali on saanut kuitenkin värisensä reunuksen muutaman päivän jälkeen.

- On se kirkastunut ja mitä olen saanut seurajohdolta palautetta, niin kaikki ovat korostaneet niitä vaikeita lähtökohtia kauteen jotka meillä olivat ja silti pystyimme pääsemään finaaliin. Steaua on nyt 22 vuoden jälkeen nostanut profiiliaan huipulle ja olemme selvinneet kahtena kautena peräkkäin tiemme finaaliin, helmikuussa 2016 Steauan päävalmentajaksi nimetty Toijala kertoo.

 

Vaikea kausi opetti paljon

 

Kauteen mahtui omat karikkonsa, mutta siitä huolimatta hän on pystynyt luotsaamaan joukkueensa kumpanakin vuotena finaaleihin. Tällä kaudella joukkueen kokoaminen jäi myöhäiseksi ja osittain siitä syystä palaset eivät olleet vielä paikoillaan, kun joukkue putosi FIBA Europe Cupin toisella karsintakierroksella. Vaikeuksien kautta Steaua pystyi kuitenkin nousemaan hopealle kauden päätteeksi.

- Tämä kausi on ollut tietyllä tavalla valmentajaurani raskain, mutta samalla palkitsevin ja antoisin. Tässä on kauden aikana ehtinyt tapahtua kaikenlaista ja koko homma oli kaatua jo alkutekijöihin tai kesken kauden. Täytyy olla tyytyväinen siihen kuinka sitoutuneen ja työteliään ryhmän saimme rakennettua. Vaikeuksien jälkeen yleensä joko joukkue kasvaa ja yhdistyy tai sitten se hajoaa. Meidän tapauksessa toteutui ensimmäinen vaihtoehto. Kaiken kaikkiaan tämä oli urani opettavaisin ja antoisin kausi valmentajana, vuonna 2006 päävalmentajana debytoinut Toijala miettii.

Jukka Toijalan sopimus kattaa myös ensi kauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Toijalalla on sopimuksessaan optio ensi kaudesta, joka seuran puolelta astui voimaan finaalipaikan varmistuttua. Vaikka Toijalan jatkon pitäisi olla paperilla selvä, niin siihen liittyvät edelleen omat koukeronsa.

- Tilanne vähän elää vielä tällä hetkellä. Paperilla on taattu jatko, mutta seuraan tulee isoja muutoksia, kun presidentti ja manageri, jotka minut tänne hankkivat, lähtevät tietynlaisista poliittisista syistä johtuen. Ymmärtääkseni yhteistyösopimus seuran suurimman tukijan kaupungin kanssa kuitenkin jatkuu, mutta kukaan ei tiedä vielä kuka lähtee vetämään seuraa. Sitä ei sitten tiedä haluavatko uudet johtajat tuoda uudet miehet joukkueeseen. Sama tilanne on myös neljällä pelaajalla, joilla on sopimus ensi kaudeksi. Toivottavasti asiat ratkeavat nopeasti, ettei joukkueen rakentaminen veny samalla tavalla kuin viime vuonna. Olen ollut täällä nyt 1,5 kautta ja päässyt vähän kärryille tästä sarjasta. Tämä on ollut samaan aikaan sekä haastavaa, palkitsevaa että erittäin opettavaista. Jos kaikki menee niin kuin pitäisi, niin täällä olisi mukava jatkaa.

Henkilöt

 
15.10.2019 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Tuovi ja Madsen aloittavat Mestarien liigan lohkovaiheen tiistaina

Vaikka hallitsevan Korisliigan mestari Karhu Basketin haaveet Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutuivat dramaattisesti viimeisellä sekunnilla, niin Mestarien liigassa nähdään tällä kaudella suomalaisväriä. Sasu Salin on Teneriffan kanssa samassa lohkossa Alexander Madsenin VEF Riian kanssa ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg on niin ikään mukana.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

21.9.2019 11:49 Susijengi

Topias Palmi hakee kauden ensimmäistä pokaalia viikonloppuna – sopeutuminen Italiaan sujunut hyvin

Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Topias Palmi, 25, tarttui kesällä Italian huippuseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan sopimustarjoukseen ja teki seuran kanssa kolmen vuoden diilin. Palmi lähtee havittelemaan isoa roolia heti alusta lähtien.

20.9.2019 09:55 Susijengi

Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

27.6.2019 09:04 Susijengi

Mestaruus kruunasi Petteri Koposen kauden

Petteri Koposen, 31, debyyttikausi Bayern Münchenin riveissä päättyi pokaalin nostoon, kun Bayern München juhli toista peräkkäistä Saksan mestaruutta. Mestaruus oli Koposelle ensimmäinen kansallinen mestaruus kansainvälisillä kentillä.

15.6.2019 11:08 Susijengi

Petteri Koponen aloittaa finaalit Saksassa sunnuntaina

Petteri Koponen on raivannut tiensä Bayern Münchenin kanssa Saksan Bundesliigan finaaleihin. Sunnuntaina alkavissa finaaleissa Bayern München saa vastaansa ALBA Berliinin.

13.6.2019 16:04 Susijengi

Salinilla ”sasumainen” kausi Malagassa

Sasu Salin, 28, pelasi toisen kautensa Espanjan huippuseuroihin lukeutuvassa Malagassa. Salinin kausi päättyi pohjevammaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta muuten kauden aikana nähtiin totuttua Salinia.

12.6.2019 17:45 Susijengi

Jamar Wilson palaa Ranskaan vaiherikkaan Liettuan kauden jälkeen

Erinomaisen kauden Liettuan liigan mitalipeleihin edenneen BC Lietkabelisin kanssa pelannut Susijengin takakentän tukipilari Jamar Wilson, 35, palaa yhden kauden jälkeen Ranskan pääsarjaan. 185-senttisen Albanyn yliopiston kasvatin uusi seura on suurin satsauksin 2019-20-kauteen lähtevä JL Bourg Basket.

6.6.2019 15:00 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg jäi kauden tavoitteistaan

Lassi Tuovin, 32, valmentaman Strasbourgin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Menestykseen tottuneelle Strasbourgille kausi oli pienoinen pettymys.

30.5.2019 12:08 Susijengi

Salin ja Murphy aloittavat Espanjan liigan pudotuspeleissä – Ahosen huippukausi laiha lohtu

Espanjan liigan pudotuspelit alkavat torstaina. Suomalaispelaajista Sasu Salin ja Erik Murphy aloittavat mestaruustaistelun. Sarjaporrasta alempana Roope Ahosen Oviedon kausi päättyi pettymykseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

24.5.2019 16:05 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Ranskan liigan runkosarja saatiin paketoitua viikonloppuna ja Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin osalta pudotuspelit käynnistyvät lauantaina.

23.5.2019 15:56 Susijengi

Iisalon ja Vertion valmentama Crailsheim teki seurahistoriaa – Frankfurtin suomalaiskolmikolla ailahteleva kausi

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion luotsaama Crailsheim Merlins varmisti sarjapaikkansa Bundesliigassa vasta viimeisen kierroksen viimeisillä hetkillä. Shawn Huffin kipparoima ja Gordon sekä Daniel Herbertin valmentama Frankfurt Skyliners jäi niukasti ulos Saksan Bundesliigan pudotuspeleistä vahvasta loppukaudesta huolimatta.

17.5.2019 18:37 Susijengi

Petteri Koponen mestaruus mielessä pudotuspeleihin – ”Hyvät mahdollisuudet mestaruuteen”

Saksan Bundesliiga on edennyt pudotuspelivaiheeseen. Petteri Koposen Bayern München voitti runkosarjan ja aloittaa mestaruuden tavoittelun lauantaina kohtaamalla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Braunschweigin.

14.5.2019 09:54 Susijengi

Jamar Wilson aloittaa pudotuspelit Liettuassa – ”Olen valmis jättämään kaiken kentälle”

Liettuan liigan runkosarja päättyi viikonloppuna ja pudotuspelit starttaavat tiistaina. Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut Jamar Wilsonin Lietkabelis kohtaa puolivälierissä Pieno zvaigzdesin.

9.5.2019 14:09 Susijengi

Carl Lindbom nautti saamastaan vastuusta Puolassa – ”Pystyin vastaamaan siihen”

Carl Lindbom, 27, pelasi menneen kauden Puolan pääsarjassa Radomin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle monin tavoin vaikea, mutta Lindbomille kausi oli menestys.

8.5.2019 12:29 Susijengi

Roope Ahonen aloittaa taistelun noususta Espanjan pääsarjaan

Espanjan kakkossarjan, LEB Oron, pudotuspelit pyörähtävät käyntiin torstaina. Roope Ahosen ja Matti Nuutisen joukkue Oviedo lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

29.4.2019 13:38 Susijengi

Välierätappio jätti karvaan maun Kanervon kauteen

Antti Kanervon, 30, kausi päättyi pettymykseen, kun Islannin liigan runkosarjan voittanut Stjarnan taipui välierissä IR:lle otteluvoitoin 2-3. Vaikka joukkueen kanssa kirkkain tavoite jäi saavuttamatta, niin Kanervon kausi henkilökohtaisella tasolla oli onnistunut.

Näytä lisää vastaavia