Korisliiga-ennakko: Vilppaan uusi päävalmentaja Sami Toiviainen tietää, että ainoa järkevä tavoite on mestaruus

12.10.2020 08:14 Vilpas vaihtoi valmentajaa ja menetti Henri Kantosen kauas etelään, mutta kortit eivät pakasta lopu. Sami Toiviaisella on käytössään laaja ja tasapainoinen kokoonpano.

Sami Toiviainen on Korisliigan kokenein valmentaja. Hän on 587 ottelulla pääsarjahistorian neljänneksi eniten päävalmentajana toiminut valmentaja. Kuva: Ville Vuorinen/Korisliiga

Jos joukkue on jäänyt keskeytyneellä kaudella Korisliigan kärkipaikalle, olisi hölmön vaatimatonta tähdätä mihinkään muuhun kuin mestaruuteen. Salon Vilppaassa tämä tiedetään varsin hyvin.

– Aina pitää olla realisti, mutta kyllä se mestaruus näillä eväillä on ihan realistinen maali tähdätä. Runkosarjaakaan ei saa pelata ohi, vaan täytyy pitää mielessä mahdollisimman korkea sijoitus sielläkin, mutta tärkeintä on, että peli on keväällä sellaisessa kuosissa, että mestaruus on mahdollinen, kertoo uusi päävalmentaja Sami Toiviainen.

Tampereen Pyrinnöstä Saloon siirtynyt Toiviainen täyttää nyt roolissaan Ville Tuomiselta jääneet saappaat. Edeltäjä on jättänyt joukkueen varsin hyvään tilaan, eikä Toiviainen aio raivata sitä työtä pois vaan rakentaa enemmänkin valmiin perustan päälle.

– Olen viime kaudella valmentanut Vilpasta vastaan ja nähnyt, kuinka hyvää työtä Tuominen teki molemmissa päissä kenttää, niin enhän minä sieltä hyviä ominaisuuksia ala rikkomaan. Sieltä on otettu paljon, ja sekaan on lisätty mausteita omasta kirjastani aina sellaisissa paikoissa, joissa itse näen asiat vähän eri tavalla, Toiviainen kommentoi.

Joukkueen tämänhetkiseen kokoonpanoon Toiviainen on varsin tyytyväinen. Suomalaisten pelaajien osalta on tullut pieniä muutoksia, koska merkittävässä roolissa ollut takamies Henri Kantonen sai esityksillään lentolipun Ranskaan, ja amerikkalaisvahvistuksistakin kolme on vaihtunut. Nämä muutokset ovat kuitenkin kokonaiskuvassa varsin pieniä, joten millekään valtavalle sopeutumisoperaatiolle ei ole tarvetta.

Kantosen jättämän aukon täyttämisen kannalta on varsin tärkeää, että mukaan on saatu aiemmin HBA:ssa ja Kobrissa pelannut nuori lupaava pelinjohtaja Perttu Blomgren.

– Blomgren on esittänyt harjoituspeleissä hyvinkin kypsiä otteita. Hän saa Vilppaassa Teemu Rannikosta hyvän mentorin, Toiviainen toteaa.

Toiviainen ei odota Blomgreniltä heti kättelyssä mitään tähtitason esityksiä, mutta roolia on varmasti tarjolla, koska Rannikon peliminuutit kauden alussa ovat yhä epävarmoja. Taikurin terveydentila on sen verran hyvä, että hän pääsee mukaan kyllä pian, mutta Toiviaisen mielestä tässä tilanteessa ei kannata turhaan hätiköidä.

 Kyllä hän sieltä tulee taas pelaamaan, mutta olisimme suoraan sanoen tyhmiä, jos kiirehtisimme asiaa. Hän on niin tärkeä palanen pelissä, että odottaa mieluummin sitten vaikka liian pitkään, kunhan on kunnossa sitten, kun häntä eniten tarvitaan.

 

Kaikilla pelipaikoilla on parhaillaan varsin hyvä tasapaino. Myös tärkeässä kehitysvaiheessa oleva Aatu Kivimäki on vielä toistaiseksi Rannikon tavoin loukkaantuneiden listalla, mutta mitkään loukkaantumiset eivät aiheuta katastrofaalista uudelleenrakentamisen tarvetta. Muita vaihtoehtoja on aina valmiiksi tarjolla.

– Meillä ehkä kolmospaikka on ainoa sellainen haavoittuvainen. Mutta nykyisessä pelipaikattomassa koripallossa on vähän vaikea sanoa, että mikä nyt sitten ylipäätään edes on kolmospaikka. Jos tarve vaatii, siinä voi käyttää ihan hyvin Riku Lainetta ja Mikko Koivistoakin, Toivianen pohtii.

Joukkueet rakennetaan nykyään niin, että pelipaikkojen on tarkoituskin elää, ja tämä on myös Toiviaisen filosofia. Kokoonpanosta löytyvät takamiehet, isot miehet ja niin sanotut välimallin jätkät.

– Meidän pelitavassamme pitää pystyä pelaamaan monella eri paikalla. Niitä paloja sovitellaan niin kuin joukkueen kannalta tarve milloinkin on. Moniosaajat ovat arvossaan.

Vilpas 20-21 pähkinänkuoressa

Korisliiga käynnistyy 13.10., kun avausottelussa Seagulls kohtaa Kauhajoen. Kaikki Korisliigan ottelut ovat katsottavissa maksullisen Ruutu+-palvelun kautta. 

 
1.12.2020 19:57 Korisliiga

Shawn Hopkins liekeissä Pyrinnön kotivoitossa – kolmoset upposivat Korihaita vastaan virheettömästi

Illan ainoassa miesten Korisliigan ottelussa Tampereen Pyrintö taivutti Korihait 128–67.

1.12.2020 18:17 Korisliiga

Otteluiden peruutuksia miesten Korisliigassa – perjantain seurakokouksessa päätetään jatkosta

Miesten Korisliigan otteluohjelmaan on tulossa pikaisia muutoksia. Neljä ottelua on peruttu toistaiseksi. Jatkosta tiedotetaan perjantain seurakokouksen jälkeen.

26.11.2020 09:30 Korisliiga

Lokakuun pelaaja Kendale McCullum elää Korisliiga-arkea päivä kerrallaan – kärkijoukkue pysyy valmiina kaikkiin uhrauksiin, joihin tilanne heidät pakottaa

Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.

22.11.2020 19:19 Korisliiga

Kataja haki pisteet Lahdesta – miesten Korisliiga maajoukkuetauolle

Miesten Korisliigassa pelattiin viimeinen ottelu ennen EM-karsintojen aiheuttamaa maajoukkuetaukoa. Lahti Basketball kaatui kotonaan Kataja Basketille 92–109.

21.11.2020 20:21 Korisliiga

Kobrat yllätti KTP:n – Korihaiden Nuhu revitteli 21 levypallolla

Miesten Korisliigassa pelattiin kolmen ottelun kierros, jossa voittajiksi selvisivät Kobrat, Helsinki Seagulls ja Salon Vilpas.

20.11.2020 22:14 Korisliiga

Kauhajoki kaatoi Kouvot Severi Kaukiaisen piste-ennätyksestä huolimatta

Karhu Basket kävi hakemassa sarjapisteet Kouvojen kotikentältä Kauhajoelle.

20.11.2020 19:45 Korisliiga

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän päätösten vaikutukset aikuisten pääsarjoihin sekä eteläisen alueen sarjatoimintaan

Koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan 19.11.2020, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Korisliiga ja muut pääsarjat jatkuvat pienin muutoksin, Eteläisellä alueella aikuisten harrastetoiminnassa, senioreiden SM-sarjoissa ja Unified-sarjoissa sarjatoiminta keskeytetään loppuvuodeksi.

20.11.2020 11:15 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: uusi heittoliike, tekninen virhe loppuhetkillä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

18.11.2020 20:26 Korisliiga

Ura Basket otti viimein kauden avausvoittonsa – Seagullsin puhtaalle putkelle ei vieläkään loppua

Miesten Korisliigassa ratkottiin tänään häntäpään parhaimmistoa, sarjakärki jatkoi porskuttamistaan ja toista ja kolmatta sijaa pyöriteltiin uuteen järjestykseen.

15.11.2020 20:39 Korisliiga

Lahti kesytti Kobrat – Remu Raitanen pelasi vihdoin Korisliiga-debyyttinsä

Lahti Basketball palasi voittojen tielle kukistaessaan Kobrat 109–102.

14.11.2020 19:02 Korisliiga

Jamar Wilson teki näyttävän paluun kentälle – Uran loppukiri jäi vajaaksi ja tappioputki jatkuu

Kataja Basket haki Kupittaan palloiluhallista vierasvoiton meisten Korisliigassa. Erinomaista peliä nähtiin erityisesti kentälle palanneelta Jamar Wilsonilta.

13.11.2020 20:40 Korisliiga

Nokia kesytti Vilppaan – Seagullsille kahdeksas voitto loppuun myydyssä kotihallissa

Miesten Korisliigassa nähtiin illan aikana kaksi ottelua, joista kumpikin ratkesi kotijoukkueelle selkeällä erolla. Voittajat olivat sarjakakkonen BC Nokia ja sarjakärki Helsinki Seagulls.

11.11.2020 21:29 Korisliiga

Kauhajoki otti paikallisherruuden takaisin Kobrilta – Ura ja Pyrintö rellestivät koreilla

Korisliigan keskiviikko tarjosi kolme kamppailua. Pohjanmaan paikallistaistoissa kotitaika piti toistamiseen pintansa, kun Kauhajoki kaatoi Lapuan kotikentällään. Kouvot ja Pyrintö puolestaan parantelivat voitoillaan asemia sarjataulukossa.

10.11.2020 21:02 Korisliiga

Timo Heinonen upotti kaukoheittoja Lahtea vastaan – Seagullsin voittoputkelle ei näy loppua

Helsinki Seagulls otti seitsemännen perättäisen voittonsa miesten Korisliigassa kukistamalla Lahti Basketballin 87–74.

7.11.2020 20:08 Korisliiga

BC Nokia kiilasi kiinni Korisliigan kakkossijaan – Marcus Lewis takoi tolkuttomat tehot Pyrinnön voitossa

Miesten Korisliigassa pelattiin neljän ottelun kierros. Illan voittajia olivat BC Nokia, Tampereen Pyrintö, Kataja Basket ja Kauhajoki.

6.11.2020 20:43 Korisliiga

Kobrat kävi lähellä muttei saanut katkaistua Seagullsin voittoputkea – Kotkassa reipas kotivoitto ja jatkoa Uran tappiokierteelle

Miesten Korisliigassa pelattiin kahden ottelun kierros, josta sarjapisteet veivät voittamaton Helsinki Seagulls ja kakkossijalla niskaan hengittävä KTP-Basket.

5.11.2020 19:00 Korisliiga

Korisliiga-kauden 2020-21 päätteeksi yksikään seura ei putoa urheilullisesti sarjasta

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on hyväksynyt kokouksessaan Korisliigan seurakokouksen esityksen, jonka mukaisesti Korisliigan kauden 2020-21 sarjamääräyksiä muutetaan putoamisen suhteen vallitsevan epävakaan tilanteen vuoksi.

4.11.2020 21:21 Korisliiga

Vilpas löylytti kauden erinomaisesti avannutta Pyrintöä – Kauhajoki piti Korihait nollilla

Illan Korisliiga-kierroksen yllättäjä oli Salon Vilpas, joka taltutti Tampereen Pyrinnön reilulla erolla. Kierroksella pelattiin neljä ottelua, joissa muita voittajiksi selvinneitä olivat Kauhajoki, KTP-Basket ja BC Nokia.

3.11.2020 14:00 Korisliiga

Korisliigan kuukauden pelaaja on Seagullsin Kendale McCullum

Ensimmäistä Korisliiga-kauttaan ja vasta toista ammattilaiskauttaan ylipäätään pelaava takamies Kendale McCullum vei lokakuun 2020 kuukauden pelaaja -palkinnon nimiinsä.

1.11.2020 19:09 Korisliiga

Myerin heittokäsi pelasti Lahden koti-illan – Uran tappioputki jatkuu

Ura Basket kävi kirvelevän lähellä kauden ensimmäistä voittoaan. Isäntä Lahti Basketball nokitti viime sekunneilla.

Näytä lisää vastaavia