Sasu Salin: ”Kotiyleisön edessä voidaan voittaa kenet tahansa”

20.2.2020 12:20 Yhtä uransa parhaista kausista pelaava Susijengin ja Iberostar Teneriffan Sasu Salin, 28, pelasi ammattilaisuransa ensimmäiset kaudet entisen Jugoslavian koripallomaihin lukeutuvassa Sloveniassa ja ymmärtää kokemansa perusteella, mistä torstain EM-karsintavastus Serbia ammentaa voimansa. Torstai-illan tavoitteena on avausvoitto kotiyleisön tuella.

Parasta kauttaan pelaava Sasu Salin odottaa illalta EM-karsintojen avausvoittoa. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Salin ei ikänsä puolesta ehtinyt mukaan vielä Susijengin elokuun 2008 EM-karsintavoittoon Serbiasta, mutta kohtasi kuin kohtasikin Serbian vuoden 2015 EM-neljännesvälierässä Lillessä.

Susijengi piti Serbiaa ottelussa pitkään pinteissään ja keikkui vielä päätösneljänneksen alussa kuuden pisteen päässä ennen kuin Serbia sai momentumin päälle ja karkasi puolivälieriin 94-81-voitollaan. Salin pelasi Lillessä yhden uransa parhaista otteluista keräämällä 26 pistettä ja pitämällä vastaavasti Serbian pelinrakentajalegenda Milos Teodosicin kahdeksassa pisteessä.

- Aloitin sen matsin pääsemällä yksin läpi ja vetämällä vasemman käden layupin ohi. Sen suorituksen perusteella matsi olisi voinut mennä ihan päin honkia, mutta sen sijaan pallo tippui ihan hyvin koriin ja muutama vähän hassumpikin heitto meni sisään. Harmi vaan, ettei se riittänyt jatkoon asti, Salin kuittaa Lillessä käydyn kohtaamisen.

”Niillä vaan on pelaajia joka pelipaikalle”

Vielä viime viikolla Serbia uutisoi Milos Teodosicin johdattavan joukkonsa helmikuun EM-karsintaotteluihin, kunnes veti tietonsa takaisin tiistaina. Vaikka Teodosic Serbian karsintajoukkueesta uupuukin, Salin tarkastelee vastustajan kokoonpanoa kunnioituksen vallassa.

- Niillä vaan on pelaajia joka pelipaikalle. On kokoa, on taitoa. Käsittämättömän monta hyvätasoista kaveria. Jos NBA:n ja Euroliigan ulkopuoleltakin löytyy tuon tasoinen joukkue, ei voi muuta kuin päätä pyöritellä.

Entisen Jugoslavian koripallokoulukunnan ydinalueen maana Serbian lajikulttuuri on täysin omanlaistaan – vertoja sille vetää Euroopassa lähinnä Liettua. Salin pääsi näkemään jugoslavialaista koripallo-oppia lähietäisyyksiltä vuosina 2010-15, jolloin hän aloitteli ammattilaisuraansa Slovenian Union Olimpija Ljubljanassa.

- Slovenia ei ole ihan jugoslavialaisen koripallokoulun ydinaluetta, mutta sielläkin vaikutti monta entisen Jugoslavian alueen valmentajaa ja pelaajaa ja erikoistuminen lajiin aloitettiin jo hyvin varhain. Mitä syvemmälle Kroatiaan, Serbiaan tai vaikkapa Bosniaan eteni, sitä selkeämpää koripallokulttuurin merkitys alueella oli.

Sloveniassa vietetyn puolen vuosikymmenen jälkeen Salin on viettänyt toisen samanmoisen Espanjassa CB Gran Canarian, Unicaja Malagan ja nyt Iberostar Teneriffan paidassa. Espanjan eri sarjatasojen kokoonpanot vilisevät entisen Jugoslavian alueen kasvatteja ja peräti kolme torstai-iltana Susijengiä vastaan juoksevaa serbipelaajaa ovat Salinille Espanjan liigasta tuttuja – Dejan Kravic (Obradoiro), Dejan Todorovic (Andorra) ja Aleksa Avramovic (Estudiantes).

- Oikein päriseviä jonneja kaikki kolme. Avramovic pelasi tosi nousujohteiset kaudet Italiassa. Kravic on sellainen vanhan liiton korin alla möyrivä mörkö, jonka kanssa Tuukka (Kotti) ja Calle (Lindbom) saavat illalla mittailla hauiksiaan. Todorovicilla on ollut viime vuosina loukkaantumisia eikä se ole saanut itsestään ihan kaikkea irti, mutta Copa Del Reyssä se teki meitä vastaan aika lailla tuhojaan.

”Meidän tulee pelata kovaa ja olla hereillä”

Jo kymmenettä (!!) kauttaan Euroopassa ammattilaisena pelaavalle Salinille 2019-20 on ollut yksi uran parhaista kausista. Heitto kulkee, luottoa löytyy ja joukkue voittaa.

- Vire johtuu siitä, että valmentaja antaa kivasti luottoa. Saan kokeilla kentällä kaikennäköisiä juttuja sen sijaan, että pelisysteemi olisi lyöty lukkoon viimeistä liikettä myöten, Sasu hymyilee.

- Me pelataan myös tosi epäitsekkäästi joukkueena. Ja kun vierellä on Marcelinho Huertasin ja Giorgi Shermadinin kaltaisia pelaajia, se tekee muiden pelaamisesta helpompaa ja on helppo valmistautua ottamaan se iso heitto.

Salin tiedostaa pelaavansa perinteisesti koripalloilijan parhaita ikävuosia ja linjaa tänään alkavien EM-karsintojen päätavoitteeksi selkeimmän mahdollisen reitin kohti vuoden 2021 EM-kisoja. Paras päänavaus olisi voitto Serbiasta torstai-iltana.

- Tiukkaa tulee olemaan, kuten aina Serbian kanssa. Meidän tulee pelata kovaa ja olla hereillä joka hetki. Me uskotaan kuitenkin itseemme ja toisiimme, omaan pelisysteemiin ja siihen, että kotiyleisön edessä voidaan voittaa kenet tahansa.

Susijengi ja Serbia kohtaavat EM-karsintojen avausottelussa torstaina 20.2. klo 19.00 alkaen Espoo Metro Areenalla. Ottelu on loppuunmyyty. YLE TV2 televisioi ottelun suorana.

 
9.4.2020 18:36 Susijengi

FIBA vahvisti tiedon: EM-kisat 2021 siirtyvät vuodella

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA vahvisti kiirastorstai-illansuussa 9.4., että syyskuussa 2021 pelattavaksi tarkoitetut EM-kisat siirretään koronaviruspandemian vuoksi vuodella eteenpäin, syyskuuhun 2022. Tokion olympiakarsinnat siirtyvät puolestaan vuodella eteenpäin ja MM-karsintojen syyskuun 2022 ikkuna aikaistuu.

24.2.2020 09:33 Susijengi

Dettmann ja Huff kohosivat uusille sataluvuille

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann saavutti jo 400 valmennetun A-maaottelun rajapyykin helmikuun EM-karsintaikkunassa, kun Dettmannin Saksan ja Suomen peräsimessä valmentamat ottelut lasketaan yhteen. Susikapteeni Shawn Huffille sunnuntai-illan Sveitsi-peli oli puolestaan jo uran 200. maaottelu.

23.2.2020 23:29 Susijengi

Susijengi kaivautui vaikeimman kautta voittoon Fribourgissa

Kuten niin monta kertaa aiemminkin, Susijengi syttyi peliin jouduttuaan selkä seinää vasten. Sveitsi oli jo vasaroimassa nauloja sunnuntain EM-karsintavieraansa arkkuun, kun Susijengi löysi asemansa puolustuspäässä ja Sasu Salin heittojyvänsä. Susijengi kaivautui lopulta 18 pisteen takaa-ajoasemasta tuiki tärkeään 64-69 (36-21)-vierasvoittoon.

23.2.2020 14:35 Susijengi

Susijengin Salin ja Maxhuni: ”Kovalla energialla alusta alkaen”

Saatuaan puolen vuorokauden verran kadoksissa olleet matkalaukkunsa Fribourgiin pääsi Susijengi toden teolla valmistautumaan sunnuntai-illan tärkeään EM-karsintaotteluun Sveitsiä vastaan. Joukkueen takakentän energiapakkaukset Sasu Salin ja Edon Maxhuni korostivat huolellisuuden ja aggressiivisuuden merkitystä illan ottelussa.

22.2.2020 21:55 Susijengi

Susijengi ja Sveitsi vahvistivat tusinansa sunnuntain otteluun

Sunnuntai-iltana Fribourgissa vastakkain iskevät Susijengi ja Sveitsi ovat nimenneet miehistönsä helmikuun EM-karsintaikkunan keskinäiseen otteluunsa.

22.2.2020 19:05 Susijengi

200 ottelua ”Huhvia”: Shawn Huffin Susijengi-uran kohokohdat 2003-2020

Jo toinen suomalainen Susijengi-pelaaja on ylittämäisillään 200 pelatun miesten A-maaottelun rajan. Torstain maaottelu Serbiaa vastaan oli helsinkiläisen ToPo:n kasvatille ja Susijengin kapteenille Shawn Huffille, 35, jo uran 199. A-maaottelu. Ohessa Huffin muistoja pitkän maaottelutaipaleen alkuvuosilta tähän päivään asti.

22.2.2020 11:26 Susijengi

Kovat yksilöt ja periksiantamattomuus tekevät Sveitsistä vaarallisen vastustajan

Vaikka Sveitsiä ei perinteisesti tunneta koripallovaltana, joukkue näytti vaarallisuutensa viime kesänä nujertamalla kovatasoisen Islannin EM-esikarsinnoissa. Sama tahti jatkui torstaina, kun Sveitsi oli yllättää Georgian vierasottelussa Tbilisissä. Susijengin apuvalmentaja Hanno Möttölä luonnehtii kovia yksilöitä ja periksiantamattomuutta Sveitsin suurimmiksi vahvuuksiksi.

21.2.2020 13:50 Susijengi

Susijengi kolmentoista pelaajan vahvuisena Sveitsiin

Susijengi matkustaa tänään perjantaina Sveitsiin kolmentoista pelaajan vahvuisella miehistöllä. EM-karsintansa eilen tappiolla Serbiaa vastaan aloittanut Susijengi kohtaa sunnuntai-iltana lohkon toisen voitottoman joukkueen Sveitsin Fribourgissa.

21.2.2020 09:57 Susijengi

EM-karsinnat: Toijala avausvoittoon Viron peräsimessä, Sveitsi oli yllättää Georgian

Viime vuodet Susijengin apuvalmentajana toiminut Jukka Toijala nappasi avausvoittonsa Viron maajoukkueen päävalmentajana, kun Viro peittosi Pohjois-Makedonian Skopjessa 72-81 (23-47). Susijengin lohkossa Sveitsi pakotti Georgian vieraskentällä jatkoajalle ennen kuin Georgia kohosi kolmosillaan 96-88 (42-29, 79-79)-voittoon.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

19.2.2020 21:29 Susijengi

Susijengi ja Serbia vahvistivat kokoonpanonsa EM-karsintojen-avaukseen

Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla yhteen iskevät Susijengi ja Serbia ovat nimenneet miehistönsä EM-karsintojen avausotteluun.

19.2.2020 10:14 Susijengi

Aikamatka elokuuhun 2008: Kun Suomi kukisti Serbian

Daavid vastaan Goljat, renki vastaan isäntä, lilliputti vastaan jättiläinen – lähtökohdat Suomen ja Serbian väliseen elokuun 2008 EM-karsintaotteluun eivät olisi voineet olla epätasaisemmat. Niin kuitenkin kävi, että altavastaaja Suomi peittosi Vantaa Energia Areenalla silloisen tulevan EM-hopeamitalistin ja lähetti koko Euroopalle varoituksen: susilauma saalistaa.

11.2.2020 18:04 EM-karsinnat

Sveitsi nimesi 14 pelaajaa ensimmäiseen EM-karsintaikkunaan

Vuoden 2021 EM-esikarsintojen viimeisessä vaiheessa Islannin yllättänyt Sveitsi lähtee ensi viikon EM-karsintaikkunaan neljäntoista pelaajan voimin. Päävalmentaja Gianluca Barilari on lisäksi nimennyt joukkueen vahvuuteen kaksi varapelaajaa.

25.11.2019 09:36 Susijengi

”Kultasormi-Kokoskov” Susijengin EM-karsintavastus Serbian peräsimeen

Syksyllä 2017 Slovenian riemukkaaseen Euroopan mestaruuteen johtanut serbialaisvalmentaja Igor Kokoskov, 47, ottaa EM-karsintoihin valmistautuvan Serbian maajoukkueen komentoonsa. NBA-joukkue Sacramento Kingsin apuvalmentaja toimiva Kokoskov johti aiemmin urallaan Georgian EM-kisoihin vuosina 2011, 2013 ja 2015.

22.8.2019 09:04 Susijengi

Sveitsi kiri Islannin ohi EM-karsintoihin Susijengin seuraksi

Runsas viikko sitten Islannille vieraskentällä pisteellä hävinnyt Sveitsi tarvitsi keskiviikkoiltana Montreauxissa vähintään 21 pisteen voiton edetäkseen EM-karsintoihin. Pahimmillaan 28 pisteen takaa-ajoasemassa ollut Sveitsi imi kotiyleisöstään energiaa, peittosi Islannin 109-85 (54-47) ja eteni EM-karsintoihin Susijengin, Serbian ja Georgian seuraksi.

23.7.2019 11:15 Susijengi

FIBA vahvisti EM-karsintojen aikataulun: Susijengillä kotiavaus Serbiaa vastaan, Susiladies avaa vieraissa Portugalia vastaan

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on vahvistanut vuosina 2019-2021 pelattavien miesten ja naisten EM-karsintojen ottelupäivämäärät ja ottelukaavion. Susiladies aloittaa marraskuussa 2019 karsinnat Portugalia vastaan ja kohtaa toisessa ottelussaan Belgian kotonaan, kun taas Susijengi ryhmittyy karsinta-avaukseensa helmikuussa 2020 Serbiaa vastaan Espoo Metro Areenalla.

22.7.2019 15:47 Susijengi

Suursuosikki Serbia ja EM-kisaisäntä Georgia Susijengin kanssa samaan EM-karsintalohkoon

Eurooppalaisen koripallon voimamaa Serbia sekä yhdeksi vuoden 2021 EM-kisaisännistä valittu Georgia tekevät Susijengille seuraa vuosina 2020-21 pelattavissa EM-karsinnoissa. E-lohkon neljänneksi joukkueeksi on tarjolla Sveitsi, Portugali ja Islanti.

19.7.2019 14:50 Susijengi

Susijengi neloskorista EM-karsintojen arvontoihin

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA julkaisi vuoden 2021 EM-kisojen karsintojen arvontakorit tänään perjantaina. Maanantaina 22.7. pidettäviin lohkoarvontoihin Susijengi lähtee neloskorista.

15.7.2019 18:11 Susijengi

Saksa, Tshekki, Georgia ja Italia vuoden 2021 miesten EM-kisaisännät, naisten EM-kisat Ranskaan ja Espanjaan

FIBA ilmoitti maanantaisessa tiedotustilaisuudessaan valinneensa vuoden 2021 miesten EM-kisojen isäntämaiksi Saksan, Tshekin, Georgian ja Italian. Alkulohkovaiheen jälkeen Euroopan mestaruus ratkeaa Berliinissä. Naisten vuoden 2021 EM-kisoja emännöivät Ranska ja Espanja ja turnaus huipentuu Pariisiin.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

Näytä lisää vastaavia