30.11.2020 10:51 Susijengi saa maanantai-iltana vastaansa entisen Jugoslavian alueen koripallokulttuurin kruununjalokiven, Serbian, joka vuodesta toiseen kätilöi Eurooppaan ja maailmalle ensiluokkaisia koripalloilijoita ja joukkueita. Vaan miksi juuri Serbia menestyy vuodesta toiseen niin hyvin? Vastausta kysymykseen voi hakea Susijengin jäsenten kertomuksista uransa ajalta.
Hanno Möttölää Moskovassa valmentanut Dusan Ivkovic on komentanut myös Serbian maajoukkuetta. Kuva: Tomi Kaminen / Koripalloliitto.
Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä sai kokea entisen Jugoslavian koripallokulttuurin perusteita kouriintuntuvasti mm. pelikaudella 2005-06, jolloin hän edusti Moskovan Dynamoa.
Dynamon päävalmentajana toimi tuolloin kunnioitettu Dusan Ivkovic, joka oli johdattanut Jugoslavian maajoukkueen vuoden 1995 EM-kultaan sekä kreikkalaisen Olympiakosin Euroliigan mestariksi 1997.
- Ivkovicin harjoitusviikkoon sisältyi päivittäin samoja, hyvin fundamentaalisia koripalloharjoitteita, joita olin itsekin tehnyt jo varmaan minipoikatasolla. Serbialaiseen tyyliin ne tehtiin yhä paremmin ja paremmin: pallonkäsittelyä, syöttämistä, pallon vastaanottoa, kuljettamista ja erilaisia leikkauksia harjoiteltiin paljon. Ivkovic loi joukkueeseen turvallisuuden tunteen näillä ’helpoilla’ harjoitteilla, jotka kuitenkin tehtiin tarkkuutta vaatien, Möttölä muistelee Moskovan vuottaan.
Ja kuten asiaan kuuluu, Ivkovic ryyditti oppejaan pedantilla serbialaisella pedagogiikalla.
- Kesken ’rauhallisen’ harjoittelun maestro saattoi mennä niin sanotusti nollasta sataan, jos tekeminen ei vastannut odotuksia, naurahtaa Möttölä.
Susijengin pelinrakentaja Jamar Wilson sai tuta serbialaisen koripallon ihanteita aitiopaikalta pelikaudella 2015–16, jolloin hän edusti Serbia-koriksen suurseuroihin lukeutuvaa Partizan Belgradia.
Partizanissa pelasi Wilsonin joukkuetoverina vasta 18-vuotias laiturilupaus Vanja Marinkovic. Wilson sai tuolloin nähdä päivittäin, miten serbialaisessa koripallossa hiotaan timantteja.
- Harjoitusten jälkeen Partizanilla oli ”valinnaiset heittoharjoitukset”, jotka eivät todellakaan olleet valinnaisia. Vanja oli vielä hyvin nuori, eikä hän saanut lupaa lähteä ennen kuin oli heittänyt tietyn määrän heittoja perättäin koriin hyvinkin rajoitetuista tiloista ja asetelmista, milloin syötöstä ja milloin suoraan kuljetuksesta, Wilson muistelee.
- Valmentajat testasivat Vanjaa päivittäin sekä henkisesti että fyysisesti. Kun näin, miten Vanja vastasi haasteeseen, ymmärsin paremmin, miten serbipelaajat pelaavat aina niin korkealla itseluottamuksella. He saapuvat pelein itsetuntoa uhkuen, eikä ihme, kun miettii, kuinka paljon he työskentelevät varsinaisen harjoitusajan ulkopuolella.
Espanjan liigan Valenciaa edustava Marinkovic varattiin NBA:n Sacramento Kingsiin vuoden 2019 draftin toisella kierroksella.
Susijengin pitkäaikainen kulmakivi Petteri Koponen sai kasteensa serbikoripallon saloihin teinipoikana vuosina 2004–08, kun häntä kouli kansainväliseksi huippukoripalloilijaksi montenegrolaislähtöinen Mihailo Pavicevic. ”Paijo” kouli Koposta entisen Jugoslavian alueen koripallovalmentajan mentaliteetilla.
- Jäätiin joskus treenien jälkeen joukkuekavereiden kanssa donkkailemaan. Kerran Paijo näki meidän drillit ja kysyi, että miksi ihmettä te donkkailette – te ette tule tekemään euroakaan rahaa donkeilla, keskittykää heittämiseen ja syöttämiseen. Se oli ihan hyvä huomio, Koponen naurahtaa.
Seuraavan entisen Jugoslavian alueen valmentajansa Koponen sai maaliskuussa 2016, kun Dusko Ivanovic korvasi liettualaisen Rimas Kurtinaitisin Euroliigaa pelanneen venäläisen BC Himkin penkin päässä.
- Dusko sanoi ekoissa treeneissä, että te ette ole jätkät kunnossa. Ekat kaksi viikkoa ei sitten muuta tehtykään kuin juostu. Vedettiin 1-1-drillejä kädet selän takana koko kentällä. Matsin jälkeinen ”palauttava” treeni puolestaan koostui siitä, että hölkättiin ensiksi joukkueena 20 minuuttia yhteen ja sitten toiseen suuntaan. Suunnanvaihto oli se iso juttu, kertoo Koponen.
- Mä olen oppinut arvostamaan sitä serbialaisen koriksen mentaliteettia, että vaatimustaso on tosi korkealla ja tehdään työtä. Ei ole sattuma, että Serbia on eurokoriksen huippumaa ja että sieltä tulee joka ikäluokasta erinomaisia pelaajia. Erityisesti niiden työnteon kulttuuri ja perustaitojen osaaminen on ihan omalla tasollaan.
Koposen kanssa Mihailo Pavicevicin ”koripallokoulussa” Korisliigassa debytoinut Susijengin tarkkakäsi Sasu Salin päätyi puolestaan entisen Jugoslavian koripallon ydinalueille syksyllä 2010, jolloin slovenialainen Euroliiga-seura Olimpija Ljubljana kiinnitti hänet vahvuuteensa kolmivuotisella sopimuksella.
Salinia totutti tuolloin entisen Jugoslavian koriksen tavoille slovenialainen Jure Zdovc, joka oli juhlinut Jugoslavian maajoukkueessa pelaajana vuosien 1989 ja 1991 EM-kultaa ja 1990 MM-kultaa.
- Meillä oli monia sellaisia treenejä, joissa juostiin samaa drilliä niin kauas, että saatiin vaikkapa kymmenen heittoa putkeen sisään. Siinä saatettiin juosta kulmasta kulmaan täydellä vauhdilla ja heittää suoraan syötöstä ja niin kauan jatkettiin, kunnes putki saatiin täyteen, Salin muistelee Ljubljanan aikojaan.
Sama piinkova mentaliteetti kulki mukana peleihin asti.
- Jos pelissä sattui menemään pari heittoa putkeen ohi, valmentaja saattoi suoraan sanoa, että seuraavasta ohiheitosta vaihtopenkki kutsuu. Entisen Jugoslavian alueen koutsit osaa kyllä kiittää onnistumista, mutta heidän vaatimustasonsa on myös omaa luokkaansa. Heidän opeillaan varmasti kehittyy, mutta on se myös kovaa touhua.
Susijengi ja Serbia kohtaavat EM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla tänään maanantaina 30.11. klo 19.00. YLE TV2 televisioi ottelun klo 18.50 alkaen.
Vuosien 2024–25 EM-karsintalohkot arvottiin tiistaina iltapäivällä Münchenissa ja arpaonni toi Susijengin tanssikumppaneiksi koripallojätti Serbian, aina vaarallisen Georgian sekä lohkon haastajajoukkueen Tanskan kanssa karsintojen G-lohkossa.
Helmikuun MM-karsintaikkuna tarjoaa Susijengille maailmanluokan mittapuun, kun viime kesän olympialaisissa pronssiotteluun yltänyt hallitseva Euroopan mestari Slovenia asettuu Suomea vastaan ensiksi kotikentällä Espoossa ja sitten vieraskentällä Koperissa.
Uusi kilpailujärjestelmä, pandemia, kuplajärjestelyt ja miehistönvaihdokset – vuosien 2020–21 EM-karsinnat olivat Susijengille vaiherikas ja haastava kokonaisuus, joka jännittävien kaarteiden jälkeen päättyi onnellisesti viidenteen perättäiseen EM-kisapaikkaan kolmella voitolla kuudesta ottelusta.
Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.
Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.
Susijengi ja Georgia ovat nimenneet pelaajatusinansa sunnuntai-iltapäivän EM-karsintahuipennukseen. Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimittänyt susitusinaan Mikko Koiviston ja Daniel Dolencin, kun taas Georgian kokoonpanoon kohosivat Luka Zakradze ja Kakha Jintcharadze.
EM-karsintalohko E:tä tappioitta johtanut Georgia sai perjantaina isän kädestä, kun Serbia nuiji joukkueen kumoon Tbilisin illassa. Susijengi odottaakin EM-karsintojen sunnuntaiseen päätösotteluun vastaansa sisuuntunutta kotijoukkuetta, joka hakee lohkovoittoa pelaamalla rutiinilla ja vahvuuksiensa kautta.
Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Susijengi päätti EM-karsintaperjantain riehakkaissa tunnelmissa, kun Serbia peittosi aiemmin tappiottoman lohkojohtaja Georgian lukemin 66–92 (31–47). Oman EM-kisapaikkansa varmistamisen lisäksi Serbia siivitti voitollaan kisoihin myös Susijengin, joka esiintyy syksyllä 2022 EM-näyttämöillä viidennen perättäisen kerran.
Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.
Tänään perjantaina pelataan isoin panoksin, sillä voitto alkuiltapäivän EM-karsintaottelusta Sveitsiä vastaan veisi Susijengin millin päähän syyskuun 2022 EM-kisojen ovilta. Vaikka joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen, 32, on kokenut urallaan lähes kaiken, on iltapäivän peli kutkuttava hetki myös hänelle.
Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja Sveitsin päävalmentaja Gianluca Barilari ovat nimenneet kokoonpanonsa perjantai-iltapäivän EM-karsinaotteluun Georgian Tbilisissä. Suora lähetys ottelusta alkaa Yle TV1:lla huomenna perjantaina klo 13.55.
Epäitsekäs joukkuepeli, tulenpalavana roihuava henki, jokaisen tilanteen pelaaminen täysillä loppuun ja suruton kolmen pisteen heittopeli ovat olleet aseita, jotka ovat tehneet Sveitsistä painajaismaisen vastustajan oman EM-karsintalohkonsa joukkueille. Susijengin valmentajan Hanno Möttölän mukaan oma aktiivisuus onkin avainasemassa perjantain pelissä.
Toista kauttaan yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelaavalle Mikael Jantuselle, 20, oli syksystä asti ilmiselvää, että jos mahdollisuus pelata EM-karsintoja Susijengin paidassa kesken kauden avautuu, hän lentää Utahista karsintakkuplaan. Nuoresta iästään huolimatta Jantunen tulee olemaan avainroolissa, kun Susijengi kamppailee Tbilisissä EM-kisaputkelleen jatkoa.
Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt neljätoista pelaajaa viikonlopun ratkaiseviin EM-karsintaotteluihin Georgian Tbilisiin. Susijengi on sitten marraskuun EM-karsintaikkunan vahvistunut Alex ja Erik Murphylla, Mikael Jantusella ja Petteri Koposella.
Toista kauttaan ammattilaisena pelaava Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 22, on tehnyt huipentuvien EM-karsintojen aikana vahvan sisääntulon Susijengiin. Viron-Latvian liigaa johtavan Pärnun pelinrakentajana toimiva Maxhuni kertoo tähdänneensä jo vuodet siihen, että voisi jonain päivänä johtaa Susijengin peliä Rannikon, Koposen ja Wilsonin jalanjäljissä.
MM-kisakesänä 2014 suomalaisyleisölle esitellyn Susijengin ison pään luottomiehen Erik Murphyn, 30, edellisestä esiintymisestä sinivalkopaidassa on kuin varkain ehtinyt kulua runsaat kaksi vuotta. Tämän viikon ratkaisevien EM-karsintapelien kannalta onkin onni, että ”Susi-Erkki” on pitkän poissaolon ja kuntoutuksen jälkeen löytänyt peli-ilmeen ja -vireen Japanissa.
EM-karsinnat paikoista syyskuun 2022 EM-kisoihin huipentuvat ensi viikolla Georgian Tbilisissä, minne Susijengi matkaa korkein panoksin. Kahdesta jaossa olevasta EM-kisapaikasta mittelevät samassa karsintalohkossa monivuotinen mitalisuosikki Serbia sekä Susijengin ”päävastus”, Tbilisin karsintakuplan avausottelussa vastaan asettuva Sveitsi.
Susijengin, Serbian ja Georgian tasaväkinen kisa paikoista vuoden 2022 miesten EM-kisoihin huipentuu Georgian pääkaupungissa Tbilisissä ensi vuoden helmikuussa pelattavaan kolmanteen EM-karsintakuplaan. Susiladiesin karsinnat puolestaan huipentuvat Portugalin Matosinhosiin tammi- ja helmikuun taitteessa.
Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.
Viime sekunnin Serbia-voittonsa myötä peli-ilmeensä löytänyt Sveitsi nousi tappiotonta Georgiaa vastaan viidentoista pisteen takaa kummitteluetäisyydelle maanantai-iltana Espoon EM-karsintalohkossa. Georgia piti kuitenkin päänsä kylmänä ja voittotilinsä puhtaana Tornike Shengelian uroteoilla pistein 84–91 (39–46).