Susijengi ennen kokemattomassa ja uudessa kuplatilanteessa – mutta mikä ihme on kupla?

26.11.2020 18:00 Susijengi vetäytyi maanantaina kolmen muun maajoukkueen tavoin helsinkiläishotelliin eristyksiin muista ihmisistä. Mitä kaikkea kupla pitääkään sisällään?

Jamar Wilsonia testataan Mehiläisen toimesta hotelliin rakennetussa testihuoneessa. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

FIBA Eurooppa nimesi Suomen yhdeksi kuplaisännäksi lokakuun toisella viikolla. Sen jälkeen alkoi reilun kuukauden mittainen rypistys kuplan rakentamiseen. 

Susijengin lisäksi Suomen karsintakuplassa ovat E-lohkon muut joukkueet Georgia, Serbia ja Sveitsi. Joukkueet saapuivat maanantaina ja tiistaina Suomeen ja menivät yksityisbussikuljetuksella lentokentältä suoraan hotellille. 

Ennen kuplaan saapumista kaikkien maiden pelaajat testattiin kahdesti ennen kuplaan pääsemistä – ja heti kuplassa odotti seuraava testi. Pelaajille testaus on muodostunut jo rutiiniksi. Esimerkiksi tiistainen testi oli Susijengin Henri Kantoselle jo syyskauden 16:s ja Sasu Salinilla meni laskut sekaisin jossain 30 kohdalla.

Joukkueet elävät hotellikuplassa ja liikkuvat ainoastaan kahdesti päivittäin, kullekin joukkueelle dedikoidulla bussikuljetuksella Espoo Metro Areenalle harjoituksiin ennen loppuviikkoa, jolloin karsintakuplan ottelut alkavat. Kuljetuksissa noudatetaan turvavälejä ja kaikki käyttävät maskeja.

Hotellilla toki voi ulkoilla: kaikille joukkueille on rakennettu piha-alueelle aidatut ulkoilualueet, mutta hotellilta poistuminen on ehdottomasti kielletty. Joukkueet eivät vietä aikaansa hotellilla toistensa kanssa, vaan jokaisella joukkueella on omat oleskelu- ja ruokailutilat ja satunnaiset kohtaamiset kuitataan turvavälillä.

Joukkueiden lisäksi hotellilla asuu kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n delegaatio, jota koskevat samat turvamääräykset kuin joukkueita.

 

Metro Areena virittäytyi ottamaan joukkueet vastaan

Pääkaupunkiseudun perjantaina linjaamat uudet yleisörajoitukset kielsivät yli 20 hengen yleisötapahtumien järjestämisen tämän viikon maanantaista lähtien. Moneen taipuvainen peliareena on joutunut uuden tilanteen eteen: vaikka yleisöä ei päästetä otteluun, joudutaan monet asiat poikkeustilanteessa tekemään eri tavalla kuin ennen ja tapahtuman aikana areena on vain joukkueiden käytössä.

Jokaisen harjoituksen jälkeen parketti, pallot ja Areenaan varastotiloihin rakennettu punttisali desinfioidaan. Kaikkiaan päivän aikana puhtaana pitämiseen kuluu yli kolme tuntia. Joukkueet eivät kohtaa toisiaan edes peliareenalla, vaan 15 minuutin desinfiointitauon aikana toinen joukkue poistuu areenalta ja toinen odottaa omassa pukuhuoneessa omaa vuoroaan.

Espoo Metro Areenalle on tuotu liikuteltava kuntosali pelaajia varten tapahtuman ajaksi. Mikko Koivistolle rauta on kevyttä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi
Espoo Metro Areenalle on tuotu liikuteltava kuntosali pelaajia varten tapahtuman ajaksi. Mikko Koivistolle rauta on kevyttä. Kuva: Ville Vuorinen/Susijengi

Pelikenttä ja pukuhuonekäytävä ovat ns. clean zonea, jonne saavat mennä vain koronatestistä negatiivisen tuloksen saaneet henkilöt, joilla on akkreditointi kyseiselle alueelle. 

Erityisjärjestelyt tulevat näkymään myös selvästi TV-kuvissa, sillä joukkueiden vaihtopenkeillä huomioidaan myös turvavälit, vaihtopenkit löytyvät tulevissa otteluissa kahdessa rivissä ja kaikilla läsnäolijoilla on maskipakko päävalmentajaa sekä pelissä olevia pelaajia lukuun ottamatta. Ottelutoimitsijat käyttävät maskia ja visiiriä toimitsijapöydällä.

 

Mehiläinen vastaa koronatestauksista sekä edesauttaa omalta osaltaan turvallisen tapahtuman järjestämisen

Terveydenhuoltopalveluja tuottava Mehiläinen on ollut merkittävässä roolissa kuplaan liittyvissä asioissa aina koronatestauksesta turvallisen tapahtuman järjestämiseen.

Mehiläinen on mm. pystyttänyt joukkueiden hotellille kaksi omaa testausasemaa, joissa testataan kaikki kuplassa sisällä olevat pelaajat ja muut joukkueen jäsenet. Esimerkiksi tiistaina Mehiläinen testasi kaikki hotellissa majoittuvat 120 henkilöä. Lisäksi Mehiläinen on vastannut kaikkien tapahtumahenkilöiden ja vapaaehtoisten testaamisesta aina autonkuljettajista vapaaehtoisiin avustajiin.

- Haluamme olla tukemassa urheilijoita, urheilutapahtumien järjestäjiä sekä organisaatioita, jotta urheilutoiminta pysyy käynnissä. Urheilu vaikuttaa yhteiskuntaan ja ihmisiin laajasti, luo yhteisöllisyyttä sekä hyvinvointia. Kuplien avulla voimme yhdessä tuoda urheilun kotikatsomoihin myös näinä vaikeina aikoina. Pandemia on opettanut meillä Mehiläisessä toimimaan jouhevasti erilaisiin tarpeisiin sopeutuen. Hyvin suunniteltujen toimintamallien avulla saimme ketterästi yhdessä Koripalloliiton kanssa toteutettua kuplan koronatestauksen, Urheilu Mehiläisen ylilääkäri Mikko Kirjavainen kertoo

- Mehiläinen on hoitanut kaiken todellisella ammattitaitolla ja venynyt upeasti jatkuvasti matkan varrella muuttuneiden tarpeiden mukaan. Olemme saaneet myös hyviä neuvoja, miten terveyteen ja tässä tapauksessa erityisesti testaamiseen liittyvät asiat kannattaa poikkeusolosuhteissa hoitaa, Suomen Koripalloliiton myyntijohtaja Timo Vertio kiittelee.

Susijengi kohtaa karsintakuplassaan lauantaina Georgian ja maanantaina Serbian.

 
20.11.2020 15:00 Susijengi

Susijengin EM-karsintakupla järjestetään ilman yleisöä

Pääkaupunkiseudun uudet yleisörajoitukset kieltävät yli 20 hengen yleisötapahtumien järjestämisen ensi maanantaista lähtien.

18.8.2020 12:00 Susijengi

Palloilulajien päävalmentajat: ”Lasten ja nuorten harrastustoiminta turvattava”

Suomen suurimpien palloilulajien maajoukkueiden päävalmentajat Henrik Dettmann, Jukka Jalonen, Markku Kanerva ja Petteri Nykky ilmaisevat yhteisen huolensa koronapandemian vaikutuksista suomalaisiin lapsiin ja nuoriin. Päävalmentajat peräänkuuluttavat tarkkaa harkintaa pohdittaessa lasten ja nuorten urheiluharrastustoiminnan rajoituksia.

5.6.2020 08:52 NBA

NBA päätti uudelleenkäynnistään NBA-kauden 22 joukkueen voimin, Markkasen ja Bullsin kausi päättyi

NBA-kauden sarjakauden on määrä jatkua 22 joukkueen voimin 31. heinäkuuta alkaen Disney Worldissa. Lauri Markkasen Chicago Bulls ei päässyt 22 joukkueen mukaan, mikä tarkoittaa, että joukkueen kausi on ohitse.

22.5.2020 14:00 Susijengi

Susijengi ja Susiladies käynnistävät Open Gym -harjoittelun kesäkuun alussa

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet käynnistävät harjoituskautensa 1. kesäkuuta Helsingissä perinteisen Open Gymin merkeissä. Harjoittelu tapahtuu viranomaisten viidenkymmenen hengen kokoontumisrajoiteohjeistuksen puitteissa.

9.4.2020 12:00 Susijengi

Susijengin kesän ohjelma valmistuu terveysmääräysten ehdoilla

Koronaviruspandemia on rukannut monilla yhteiskunnallisilla alueilla kalentereita uuteen uskoon. Päävalmentaja Henrik Dettmann kertoo, että Susijengi varautuu leirittämään pelaajiaan ja jopa järjestämään maaotteluita kesällä 2020 – mutta vain niin kauan kuin se on turvallista ja terveysmääräysten mukaista.

19.3.2020 12:39 Susijengi

Shawn Huff kehottaa keskittymään oleelliseen – ”kun päästään murehtimaan koripallosta, asiat ovat jo aika hyvin”

Kotimaan koripallosankari Shawn Huff ottaa koronan vuoksi päättyneen kauden aikaisena kesälomana ja kokee, että keskeyttämisratkaisu oli ainoa oikea.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia