Susijengi-legenda Gerald Lee Junior päättää uransa

29.6.2019 11:09 Urallaan 105 A-maaottelua pelannut, Susijengiä neljissä EM-kisoissa ja yksissä MM-kisoissa edustanut Uudenkaupungin Korihaiden kasvatti Gerald Lee Jr., 31, on ilmoittanut päättävänsä koripallouransa. Lee juhli pitkän ammattilaisuransa aikana mm. Yhdysvaltain NCAA-liigan CAA-konferenssin mestaruutta sekä poimi kultaa Romanian ja Montenegron pääsarjoista.

Gerald Lee Junior ilmoitti ripustavansa pelitossut naulaan. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

”Junnu-Leen” viimeiseksi otteluiksi jäivät talvikauden 2018-19 pelit Israelin pääsarjan Ironi Nes-Zionassa. Voimakkain tekijä lopettamispäätöksen taustalla olivat alaraajavaivat, jotka verottivat Korihaiden kasvatin iskukykyä merkittävästi.

- Viime kaudella oli vaikea aloittaa pelit ja treenit, sillä kesti niin kauan päästä pisteeseen, jossa ei tuntenut kipua. Loukkaantumisia ja kremppoja oli todella paljon enkä päässyt kunnolla vauhtiin, kun olin niin paljon sivussa, Lee taustoittaa.

- Isosti merkitykseen vaikutti sekin, että olen ollut viimeisen vajaan neljän vuoden aikana neljästi leikkauspöydällä. Pohdin urani jatkoa vielä tämän vuoden ensimmäisen puoliskon, mutta päädyin lopulta tähän ratkaisuun.

Heinäkuussa siviiliuralle siirtyvä Lee kertoo olevansa haikea mutta kiitollinen pitkän ja menestyksekkään ammattilaisuran jälkeen.

- Todella hurjaa ajatella, että olen pelannut niin pitkään ja saanut tehdä lapsuuden unelmatyötäni. Olen todella kiitollinen siitä.

Kulkemattomien polkujen raivaaja, isojen pelien mies

Korisliigan kaikkien aikojen pistekuninkaana ja pallorosvona tunnetun Gerald Lee Sr.:n poika aloitti koripalloharrastuksen 6-vuotiaana takamiehen roolissa, mutta kasvoi yläkouluikäisenä yli kaksimetriseksi ja lopulta 208 sentin mittaan. Pituuspyrähdys siirsi ”Junnun” takakentältä korin läheisyyteen.

Lee ehti pelata Korisliigaa lukioikäisenä kahden kauden ajan ennen siirtymistään Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han, missä hän sai kruunun nelivuotiselle uurastukselleen johdattamalla Old Dominion Monarchsin CAA-konferenssin mestaruuteen kauden 2009-10 päätteeksi. Lee nimettiin myös konferenssiturnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

- Kolmen kevään epäonnistumisen jälkeen saatiin vihdoin palkinto. Se oli yksi parhaista fiiliksistä urallani, kertoo seniorikaudellaan 14,4 pisteen ja 4,8 levypallon ottelukeskiarvoihin yltänyt Lee.

Ammattilaisurallaan Lee kulki suomalaisittain vähemmän kaluttuja polkuja ansaitsemalla elantoaan kahden Italian kakkosliigassa vietetyn kauden jälkeen Montenegrossa (KK Buducnost) ja Romaniassa (CSU Asesoft Ploiesti, CSM Steaua), joista kummastakin hän tarrasi matkaansa kansallisen sarjan mestaruuden. Myöhemmällä urallaan Lee raivasi polkuja myös ensimmäisenä suomalaisena mieskoripalloilijana Israelin pääsarjassa (Maccabi Ashdod, Ironi Nes-Ziona).

- Nämä vähän erikoisemmat valintani johtuivat pääsääntöisesti siitä, että yhdysvaltalainen agenttini oli tutustunut kyseisiin maihin edustamiensa pelaajien välityksellä. Opin paljon uusista kulttuureista ja olen erittäin tyytyväinen päätöksiini, jatkaa Lee.

Italian, Montenegron, Romanian ja Israelin lisäksi Lee ammensi kokemusta myös Espanjan ACB-liigasta (CB Murcia), Ranska Pro A:sta (Le Mans) sekä neljän kauden ajan Euroopan toiseksi korkeimmasta kansainvälisestä sarjasta Eurocupista.

Lee opittiin tuntemaan NCAA:ssa ja Euroopassa erityisesti pisteidentekijänä ja isojen pelien miehenä, joka mätti kovimpia pistelukujaan tärkeissä otteluissa ja kovimpia mahdollisia vastustajia vastaan. Leen taidot tunnusti mm. sittemmin NBA:n puolustusviisikkoon valittu Roy Hibbert.

- Tuntui vain siltä, että halusin todistaa pärjääväni isojakin tähtiä vastaan. Yleensä sain myös muutaman onnistumisen alkuun, jonka jälkeen hyvänolontunne pisti oman pelin rullaamaan kivasti, Lee miettii.

Ammattilaisuransa pelillisellä huipulla Lee arvioi olleensa NCAA:n seniorikauden lisäksi ensimmäisellä kaudellaan Romaniassa (Ploiesti 2013-14) sekä ensimmäisellä kaudellaan Israelissa (Maccabi Ashdod 2017-18).

- Antoisin kauteni oli Ashdodissa. Meillä oli hyviä yksilöitä, mutta valahdimme joukkueena liigan viimeiseksi. Palattuani muutaman matsin poissaolon jälkeen kokoonpanoon pidimme pelaajien kesken palaverin, jonka jälkeen iski sellainen tunne, ettei mikään jengi pysty voittamaan meitä. Joukkuekemiamme oli älytön ja kävimme jopa ykkössijalla.

Tärkeät voittokorit ja Koperin huuma

Aivan oma lukunsa on Leen pitkä taival sinivalkopaidassa.

Lee jyräsi hurjat 82 ottelua nuorisomaajoukkuepaidassa ennen kohoamistaan Susijengin vakiokokoonpanoon Henrik Dettmannin kutsumana.

Vuosien 2011, 2013, 2015 ja 2017 EM-kisoissa ja vuoden 2014 MM-kisoissa Susijengin kisatusinaan valittu Lee kuului joukkueen avainmiehistöön ja johdattikin viime sekunnin koreillaan Susijengin voittoon mm. Unkarista 2011 EM-jatkokarsinnoissa ja Puolasta 2012 EM-karsinnoista.

Leen kaikkien aikojen otteluiden joukkoon kuuluu myös Slovenian EM-kisojen Koperin alkulohkossa pelattu kahden jatkoajan trilleri Venäjää vastaan, jossa Lee pyörähteli korin alta vastustamattomasti koreja eurokentillä marinoitujen venäläissentterien edestä.

- Susijengin merkitys urallani on ollut sanoinkuvaamaton. Olen todella kiitollinen kaikille joukkuekavereille, valmentajille, fyssareille, lääkärille, huoltajille, taustavoimille ja faneille. He ovat kaikki olleet osa uraani, jakaa Lee tunnustusta.

- Nuorille pelaajille tahtoisin lähettää sellaisia terveisiä, etteivät unohda treenata low post-pelaamista, vaikka nykypäivän isot pelaavatkin kaarella aika paljon. Itse pärjäsin isompia vastaan lähinnä yhdellä liikkeellä ja yhdellä vastaliikkeellä – ei niitä tarvitse olla 20 erilaista, Junnu naurahtaa.

Henkilöt

 
21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 07:44 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen siivitti Granadan tärkeään voittoon

Elias Valtosen mainiot esitykset Granadan paidassa saivat jatkoa, kun hän pääsi juhlimaan ensimmäistä voittoaan uuden seuransa riveissä.

4.3.2024 10:28 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella komea debyytti Granadassa – ”Ihan hyvin se toimi”

Elias Valtonen otti heti paikkansa Granadan joukkueessa, kun hän suoriutui komeasti debyytissään. Ranskan liigassa suomalaiset pääsivät nauttimaan tärkeistä voitoista.

28.2.2024 12:36 Susijengi

Elias Valtonen siirtyy Manresasta Granadaan

Susijengin puolustuksen lukko Elias Valtonen, 24, vaihtaa seuraa Espanjassa. Alkukauden ajan BAXI Manresaa edustanut Euran Veivin kasvatti on solminut loppukauden kestävän sopimuksen CB Granadan kanssa tavoitteenaan auttaa uusi joukkueensa kuiville putoamistaistelusta.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia