Susijengin tulokasviisikko uskoo vahvuuksiinsa

29.7.2020 12:17 Päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Viro-maaotteluihin valmistautuvan 14 pelaajan ryhmään peräti viisi Susijengin ensikertalaista. Susijengi-debytantit Daniel Dolenc, Tuukka Jaakkola, Lassi Nikkarinen, Remu Raitanen ja Touko Tainamo uskovat kykyynsä auttaa joukkuetta.

Daniel Dolenc (edessä) ja Tuukka Jaakkola kuuluvat Susijengin kesän 2020 debytantteihin. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Daniel Dolenc: ”Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa”

Elokuussa 1993 syntynyt Espoo Basket Teamin kasvatti Daniel Dolenc tahkosi omalla juniorimaajoukkueurallaan hurjat 114 junnumaaottelua ja kaupan päälle vielä yhden haastajamaajoukkueen ottelun.

Dolencin edellisestä ottelusta Suomi-paidassa on ehtinyt jo vierähtää tovi ja nyt hän odottaakin kasvavan innostuksen vallassa debyyttiään miesten maajoukkuetasolla.

- Kyllähän jokainen, joka junnumaajoukkueessa pelaa, haluaa huipentaa maajoukkueuransa Susijengissä. Tovihan tässä meni, mutta sitäkin hienompaa vetää ensimmäistä kertaa miesten susipaita päälle, Dolenc kommentoi.

- Onhan tässä junnuleirityksiä ja jokunen Open Gym-treeniviikkokin takana, mutta kyllä kaikilla meininki oli viime viikolla sen näköistä, että täällä ollaan ihan oikeasti Susijengiä edustamassa.

Korisliigassa jo kaudella 2010–11 debytoinut Dolenc puhkesi kukkaan neljä vuotta sitten BC Nokiassa ja on viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana kehittynyt yhdeksi Korisliigan tehokkaimmista isoista miehistä. Päättyneellä kaudella ”Lentävä Rambo” runnoi Nokialle 10,9 pistettä, 5,4 levypalloa ja 1,2 syöttöä ottelua kohden.

- Tämä on hyvä vaihe, kun ikä ei vielä paina liikaa, mutta taitopelaaminen ja fyysinen puoli ovat hanskassa ja terveydelliset perusasiatkin napsahtaneet kohdalleen. Peli on kaikki kaikessa ruvennut kulkemaan viime vuosina aika hyvin ja tästä on hyvä jatkaa.

Parhaan Susijengiin liittyvän muistonsa Dolenc heittää lonkalta: Susijengin ja maailmanmestari, olympiakultamitalisti Yhdysvaltojen kohtaaminen Bilbaon MM-kisoissa 2014.

- Ei sellaista näe ihan joka päivä, että Suomen pojat painavat MM-kisaparketilla NBA:n isoja nimiä vastaan. Olisi hienoa päästä jonain päivänä pelaamaan itsekin vastaavanlaiseen matsiin.

Tuukka Jaakkola: ”Kova treeni ja vastuun lisääntyminen antoivat itseluottamusta”

Dolencin ohella mielenkiintoisia tulevaisuuden nimiä Susijengin isoon päähän on Turun NMKY:n kasvatti ja HBA-Märskyn myllyn läpikäynyt 208-senttinen ja 21-vuotias Tuukka Jaakkola, joka palasi kotimaahansa täynnä itseluottamusta murtauduttuaan toisella yliopistokaudellaan joukkueensa Cal Polyn aloitusviisikkoon 7,0 pisteen ja 3,6 levypallon keskiarvoilla.

Jaakkola sai mahdollisuutensa läpimurtoon ensiksi valmentajanvaihdoksen ja sitten joukkueen ison pään avainpelaajien loukkaantumisten myötä eikä epäröinyt vähääkään.

- Kova treenaaminen ja vastuun lisääntyminen antoivat hyvää itseluottamusta, kun ei tarvinnut keskittyä mihinkään muuhun kuin omaan tekemiseen. Siitä sitten peli lähti rullaamaan.

Jaakkola on nuorisomaajoukkueissa ja HBA-Märskyssä ollut perinteisesti likaisen työn tekijä, joka antaa ekstrasyöttöjä, sulkee kovaa ja hakee levypalloja. Cal Polyn läpimurtokausi kuitenkin osoittaa, että hänestä olisi korintekijäksikin kansainvälisellä tasolla.

- Olen aina ollut hyvä luomaan sisältä. Viime aikoina ja etenkin viime kauden innoittamana olen yrittänyt työstää aggressiivisuutta varsinkin hyökkäyspäässä. Sen myötä saan itse enemmän heittoja ja kun puolustus reagoi siihen, saan palata vanhaan tyyliini ja löytää heittäjät kaarelta, Jaakkola hymyilee.

Juniorimaajoukkueessa Jaakkola on saavuttanut menestystä mm. vuoden 2015 U16 EM-kisoissa, missä hän kuului ikäluokkansa kuudenneksi sijoittuneen sudenpentujoukkueen ison pään vakiokasvoihin. Vuosi sitten hän teki tuloaan miesten ympyröihin haastajamaajoukkueen kanssa Napolissa ja nyt odotuslistalla on debyytti Susijengissä, jonka edesottamuksia hän on seurannut pikkupojasta asti.

- Taisi olla 2008, kun Susijengi pelasi EM-karsintoja Ranskaa vastaan täyteen myydyllä Energia Areenalla. Ranskalla oli kelpo kokoonpano, suurimpana nimenä Tony Parker. Susijengi taiteili matsista tiukan voiton, joka on jostain syystä jäänyt mieleen.

Lassi Nikkarinen: ”Jokainen kentällä vietetty hetki vedetään ylpeydellä”

Susijengin fanaattisen kotiyleisön edessä esiintyminen on ToPo Juniorien kasvatti Lassi Nikkariselle, 23, jo entuudestaan tuttua – olihan hän mm. Helsingin jäähallissa haetun Ranska-voiton pääarkkitehteja 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa kesällä 2016.

Matka U20-maajoukkueesta haastajamaajoukkueringin kautta Susijengiin vei kolme vuotta, joiden aikana Kannelmäen kasvatti kasvoi korkoa Montana Staten yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA-liigassa sekä pelasi mainion tulokaskauden Korisliigan BC Nokiassa.

- Uskon viimeisen kolmivuotisen kehittäneen minua aika paljonkin koripalloilijana. Olen oppinut tunnistamaan pelaajatyyppini, tiedostamaan vahvuuteni ja kehityskohteeni ja ymmärtämään, mitä pelissä kannattaa tehdä. Itsetietoisuutta kentällä on tullut lisää aika paljon, arvioi Nikkarinen viimeksi kuluneen kolmen vuoden saldoa.

- Fysiikka on myös tärkeässä asemassa. Mä olin ehkä vähän ”late bloomer” siinä mielessä, että kasvoin pituutta ja massaa aika myöhäisellä iällä. Niiden karttuessa olen pystynyt tuomaan paremmin taitojani esille. Ihan 190-senttiseksi en kasvanut, mutta junnumaajoukkuevuosista on tullut pari senttiä lisää ja sekin auttaa yllättävän paljon pelissä.

Nikkarinen kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä kesää 2020 luontaisena jatkumona aiemmalle juniorimaajoukkueuralleen: nuoressa susiringissä lähestulkoon kaikki pelaajat ovat hänelle aiemmilta vuosilta tuttuja.

- Susijengin mukaan pääseminen merkitsee mulle paljon. Koen sen kunnia-asiaksi, koska jengiin mahtuu vain tietty määrä pelaajia eikä sinne ihan kaikkia valita. Jos komennus kentälle tulee, jokainen siellä vietetty hetki täytyy kantaa ylpeydellä.

Dolencin tavoin Nikkarinen mainitsee parhaaksi Susijengi-muistokseen kesän 2014 MM-kisojen avausottelun.

- Se hetki, kun Junnu Lee nosti Bilbaon yleisön edessä ekan korin, Susijengi siirtyi 2–0-johtoon jenkeistä ja yleisö repesi naurettavan kovaan kannustukseen. Se oli oikeasti hieno hetki, tunnelmoi Bilbaossa paikan päällä omiaan kannustanut Nikkarinen.

Remu Raitanen: ”Minulta voi odottaa energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä”

Tuoreena nimenä Susijengin kanssa on tänä kesänä harjoitellut nelivuotiskautensa Yhdysvaltain NCAA-liigan San Franciscon yliopistossa vastikään päättänyt 206-senttinen, kolmen viikon päästä 23 vuotta täyttävä Remu Raitanen.

Ikätoverinsa Lassi Nikkarisen tavoin Raitanen on huhkinut 1997 syntyneiden ikäluokassa kymmeniä juniorimaaotteluita ja kokenut omalta osaltaan arvokisahuumaa kesän 2016 20-vuotiaiden miesten EM-kisoissa Helsingissä. Viime kesän universiadeissa Raitanen kuului 10,0 pisteen ja 5,5 levypallon keskiarvoillaan joukkueen tehokkaimpien pelaajien joukkoon ja neljän vuoden yliopistotaipaleen jälkeen hän on palaamassa vanhalle mantereelle jatkamaan kehitystaivaltaan.

- Suhde koripalloon on pysynyt pitkälti samana San Franciscossa viettämieni vuosien aikana. Lähinnä olen oppinut keskittymään treeniin paremmin ja saamaan treeneistä irti sen, mitä pitää. Ja kun pelaan, muistan pitää hauskaa, Remu pohtii kehittymistään koripalloilijana.

Aivan kuten maajoukkueen tarkkakätisenä pistepommittajana tunnettu isänsä Jari ”Jallu” Raitanen, on Remukin tunnettu heittokädestään – viime kesän universiadeissa kolmoset upposivat 45,5% ja viimeisellä San Franciscon kaudella 38,0% tarkkuudella.

- Olen ns. ”kaarinelonen”, eli vahvuuksiani ovat heittäminen, pelisilmä ja taitopelaaminen. Levypalloissakin koen olevani vahva. Susijengin fanit voivat odottaa minulta energiaa ja vapaiden heittopaikkojen käyttämistä, hän kuittaa.

Muiden Susijengi-rookieiden tavoin Raitasella on ainutkertaisia muistoja Susijengin edesottamusten seuraamisesta Bilbaon MM-kisakentiltä. Toinen kiinnekohta löytyy lähempää.

- On ollut kivaa seurata, kuinka kaverit, joiden kanssa olen pelannut vuosia, tekee läpimurtoja Susijengiin ja onnistuu.

Touko Tainamo: ”Tykkään pelata kovaa”

Suomalaisille koripallon ystäville Touko Tainamo, 202 cm ja 19 vuotta, on ollut verrattain tuntematon nimi tähän asti, vaikka Munkkiniemen Kisapoikien kasvatti onkin juhlinut U19-poikien SM-kultaa MuKin paidassa ja edustanut Suomea 39 juniorimaaottelussa tähän asti.

HBA-Märskyn paidassa viime kaudella 9,5 pistettä ja 4,2 levypalloa matsia kohden urakoinut ”Toke” ansaitsi paikan Susijengissä periksiantamattomalla ja kolhuja kaihtamattomalla duunaripelillään, syöksymällä irtopallojen ja hyökkäyslevypallojen perään isompiensa edestä nenä poskella ja kroppa mustelmilla.

- Olihan tämä kutsu mukava yllätys. Varmaan suurimpia syitä siihen on viime kauden kehitys hyvien valmentajien ja pelaajien ympäröimänä ja toisaalta se, että olen kesän mittaan saanut antaa koutseille paljon näyttöjä.

Tainamo luonnehtii itseään ison pään energiapelaajaksi – sama asema, missä mm. Kimmo Muurinen ja Juho Nenonen ansaitsivat peliminuutteja Susijengissä 2010-luvulla.

- Tykkään pelata kovaa, lähden aina kohti koria jos siihen paikka on ja pyrkimyksenä on tuoda jengiin kovuutta, levypalloja ja oikeita valintoja, ”Toke” arvioi omaa lokeroaan jengissä.

- Ehdottomasti paras Susijengi-muistoni on Bilbaon MM-kisat, missä sain paikan päältä katsoa, kuinka jengi taisteli maailman parhaita koripallomaajoukkueita vastaan. Jostain sellaisesta tahtoisin olla osa itsekin.
 

 
22.10.2021 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Okko Järvi lähti hakemaan uusia haasteita Belgiasta – ”Uskomattoman paljon lisää motivaatiota”

Viime kauden päätteeksi Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Okko Järvi, 25, koki kauden jälkeen, että on aika kokeilla jotain uutta. Järvi teki jo alkukesästä sopimuksen belgialaisen Phoenix Brysselin kanssa ja siirtyi ensimmäistä kertaa urallaan ulkomaan kentille.

15.10.2021 13:14 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni nauttii suuresta roolista – ”Olen tottunut siihen”

Edon Maxhuni, 23, johdatti Pärnun viime kaudella Viron liigan hopealle ja täksi kaudeksi hän siirtyi Hollannin viime kauden hopeajoukkue Heroes Den Boschin joukkueeseen. Maxhuni on ottanut alkukaudesta heti ison ja johtavan roolin joukkueessa.

8.10.2021 13:08 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen saanut jo oppia ammattilaisuransa alkutaipaleella – ”Tein urani kannalta oikean ratkaisun”

Mikael Jantunen, 21, jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden vuoden jälkeen ja otti ensimmäisen askeleen ammattilaisurallaan tehtyään sopimuksen Belgian hallitsevan mestari Filou Oostenden kanssa. Jantunen on ollut tyytyväinen kauden alkuun.

1.10.2021 12:28 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla uusi pelipaikka täksi kaudeksi – ”Peli muuttuu ja täytyy muuttua sen mukana”

Alexander Madsen aloittaa Latvian mestari VEF Riiassa kolmannen kautensa. Vielä viime kaudella nelos- ja vitospaikan välillä sukkuloinut Madsen lähtee kauteen nyt selkeänä sentterinä.

25.9.2021 13:29 Suomalaiset ulkomailla

Aatu Kivimäki ei pelkää vahvistuksen paineita – ”Sitä on tultu hakemaankin”

Aatu Kivimäki, 24, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille tänä kesänä, kun hän siirtyi Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin riveihin. Kivimäkeä odottaa iso rooli Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin valmentamassa joukkueessa.

17.9.2021 17:26 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen lähtee ennakkoluulottomasti Espanjan valloitukseen

Elias Valtonen otti ison hyppäyksen urallaan, kun hän teki kesällä kolmivuotisen sopimuksen kivikovassa Espanjan liigassa pelaavan Manresan kanssa. Valtonen on osoittanut harjoitusotteluissa olevansa valmis tulevaan haasteeseen.

11.9.2021 10:45 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin haluaa palkintokaappiinsa täytettä – ”Olisi hieno päästä voittamaan jotain”

Sasu Salin pelasi viime kaudella yhden uransa parhaimmista kausista ja pääsi ensimmäistä kertaa maistamaan Espanjan liigan välierien tunnelmaa. Tällä kaudella Salin haluaa voittaa jotain ja ensimmäisen kerran siihen on mahdollisuus jo viikonloppuna.

5.8.2021 10:48 Susijengi

Petteri Koponen: ”Odotan vesi kielellä MM-karsintoja ja EM-kisoja”

Susijengin 2010-luvun keulakuva Petteri Koponen on esiintynyt viime vuosina maajoukkuepaidassa vain harvakseltaan Euroliigan ja Euroopan MM- ja EM-karsinta-aikataulujen päällekkäisyyksien johdosta. Marraskuussa alkavissa MM-karsinnoissa asia on kuitenkin toisin ja ”Kenraali Koposella” tulee olemaan merkittävä rooli.

28.7.2021 10:26 Susijengi

Luukas Vaara: ”Ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida”

Susijengin kesän 2021 merkittävimpiin nousijoihin ja yllätyspelaajiin on lukeutunut viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja harjoitellut Lahti Basketball Junioreiden kasvatti Luukas Vaara, 20. Kimmoisa ja nopea 206-senttinen Vaara on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja viime kaudella otetut kehitysaskeleet näkyvät nyt miesten maajoukkuetasolla.

27.7.2021 16:15 Susijengi

Roope Ahonen: ”Koen kehittyneeni kolmessa vuodessa tosi paljon”

Susijengi on saanut vahvuuteensa tervetulleen paluumuuttajan, kun Salon Vilppaan kasvatti ja tuore Espanjan kakkosliigan mestari Roope Ahonen, 31, on vetänyt susipaidan ylleen kolmen vuoden tauon jälkeen. Kuin varkain eurokenttien konkariksi varttunut Ahonen kertoo palavansa halusta tuoda taitonsa ja kokemuksensa maajoukkueen käyttöön.

5.7.2021 14:36 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaispelaajilla haastavat kaudet Ranskassa

Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä ja Carl Lindbom pelasi samassa sarjassa Antibes Sharksin joukkueessa. NM1:ssä Marius van Andringa vietti kauden Lorientin paidassa.

4.7.2021 10:28 Susijengi

Korisliigan MVP Okko Järvi Susijengissä: ”Taktiset puolet ja kokemus on mun valttikortteja”

Tapiolan Hongan kasvatteihin lukeutuva Okko Järvi on kuulunut jo puolen vuosikymmenen aikana Korisliigan kirkkaimpiin tähtiin, mistä osoituksena mm. kevään 2021 arvokkaimman pelaajan palkinto. Uusi virstanpylväs Järven, 25, uralla on vuorossa ensi viikolla, kun hän matkustaa Susijengin kanssa kansainväliseen turnaukseen Okinawalle.

2.7.2021 10:11 Susijengi

Olivier Nkamhoua: ”Tässä on sellainen jengi, mistä meitsi tykkää”

Susijengin kesän 2021 uusien kasvojen joukkoon lukeutuu myös neljä vuotta sitten Helsingistä maailmalle lähtenyt, viimeiset kaksi kautta Tennesseen huippuyliopistoa NCAA-liigassa edustanut 203-senttinen ja 21-vuotias Helsingin NMKY:n kasvatti Olivier Nkamhoua, joka tuo jengiin urheilullisuutta, kovuutta, monipuolisuutta ja intohimoa.

30.6.2021 09:38 Susijengi

Susitulokas Jacob Grandison: ”Voittaminen on tärkeintä!”

Susijengi on saanut kesäkuussa riveihinsä tukun mielenkiintoisia uusia vahvistuksia, joista kalifornialaislähtöistä, Illinoisin yliopistoa NCAA-liigassa edustavaa Jacob Grandisonia, 23, on syytä pitää tarkalla silmällä. 198-senttinen Grandison kuvailee itseään ennen kaikkea voitonhaluiseksi joukkuepelaajaksi.

26.6.2021 12:17 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla hieno kausi – ”Kokonaisuudessaan kausi oli tosi onnistunut”

Sasu Salinin kausi Espanjan liigassa Teneriffan kanssa päättyi välierään. Vaikka joukkue ei päässyt taistelemaan mestaruudesta, niin kausi oli kokonaisuudessaan sekä Salinille että Teneriffalle positiivinen.

21.6.2021 10:06 Suomalaiset ulkomailla

Pudotuspelit käynnistyvät Ranskassa – Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin kausi jo nyt menestys

Lassi Tuovin Strasbourg sijoittui Ranskan ProA:n runkosarjassa kolmanneksi ja pääsee hyvistä lähtökohdista maanantaina alkaviin pudotuspeleihin. Tapahtui viimeisen viikon loppurutistuksessa miten tahansa, on Strasbourgin kausi ollut jo menestys.

12.6.2021 09:56 Susijengi

Tomas Pihlajamäki: ”Nuorta jalkaa ja heittovoimaa”

Susijengin uusien kasvojen kategoriaan lasketaan mukaan myös viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja erinomaisen tulokaskauden jälkeen kaksivuotisen jatkosopimuksen Tampereen Pyrinnön kanssa sorvannut Tomas Pihlajamäki, 21. Taistelijaluonteinen Pihlajamäki luonnehtii Susijengiä kuin "vanhaksi, tutuksi" ympäristöksi.

11.6.2021 15:42 Susijengi

Susidebytantti Mubashar Ali: ”Työskentelen kovaa ja hyvällä fiiliksellä”

Susijengi on saanut alkukesän aikana vahvuuteensa mielenkiintoisen uuden tuttavuuden, kun viime vuodet Yhdysvalloissa pelannut helsinkiläislähtöinen Mubashar Ahmed Ali, 213 cm ja 24 vuotta, on esitellyt ulottuvuuttaan, energisyyttään ja monipuolisuuttaan joukkueen harjoituksissa.

3.6.2021 17:14 Suomalaiset ulkomailla

Itävallan mestaruus maistui suomalaisille – ”Kyllä se näkyi kuinka tärkeä se oli”

Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden pääsi juhlimaan kauden päätteeksi Itävallan mestaruutta. Mirolyboville ja Dolencille mestaruus merkitsi paljon ja tuntui hyvältä.

31.5.2021 21:15 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin valmiina pudotuspelien alkuun – ”Vastustaja on tuttu”

Espanjan liigassa pudotuspelit käynnistyvät maanantaina ja Sasu Salinin sekä Emir Sulejmanovicin osalta puolivälierät alkavat tiistaina. Suomalaiskaksikon joukkueen Teneriffan vastustajaksi asettuu Mestarien liigan mestari San Pablo Burgos.

Näytä lisää vastaavia