Sveitsistä on kehittynyt isommilleen painajainen

18.2.2021 10:33 Epäitsekäs joukkuepeli, tulenpalavana roihuava henki, jokaisen tilanteen pelaaminen täysillä loppuun ja suruton kolmen pisteen heittopeli ovat olleet aseita, jotka ovat tehneet Sveitsistä painajaismaisen vastustajan oman EM-karsintalohkonsa joukkueille. Susijengin valmentajan Hanno Möttölän mukaan oma aktiivisuus onkin avainasemassa perjantain pelissä.

Robert Kovac tuuletteli marraskuussa Sveitsin voittoa Serbiasta. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Sveitsiläinen koripallo elää uutta etsikkoaikaansa. Rynnittyään elokuun 2019 EM-esikarsinnoissa yli 20 pisteen takamatkalta Islantia vastaan varsinaisiin EM-karsintoihin on Sveitsi osoittanut vaarallisuutensa pelaamalla neljä tasaista ottelua lohkovastustajiaan vastaan.

Sveitsiläinen koripallo kirjautti kaikkien aikojen merkittävimmän voittonsa viime marraskuussa nujertamalla Serbian Espoossa ja juuri nyt Sveitsissä tiedetään, että yksikin voitto saattaa riittää maajoukkueen ensimmäiseen EM-kisapaikkaan sitten 1955.

- Sveitsi on isokoinen ja urheilullinen joukkue. He liikuttavat palloa erinomaisesti, jos heille antaa siihen mahdollisuuden, ja he ovat fyysisiä korin alla. Sveitsi on koko karsintojen paras syötöissä ja kolmas hyökkäyslevypalloissa ja heiltä löytyy useampi pelaaja, jotka ovat valmiita ottamaan kovia heittoja, Susijengin valmennusjohtoon kuuluva Hanno Möttölä kuvailee perjantain vastustajajoukkueen sapluunaa.

Tbilisin EM-karsintakuplaan Sveitsi joutui kuitenkin lähtemään ilman taitavinta isoa miestään ja yhtä merkittävimmistä kaukoheittouhkistaan, Patrick Baldassarea. Vaikka Baldassare on ollut Sveitsille tärkeä, Möttölä arvioi, että joukkueen laatu kestää avainpelaajan poissaolon.

- (Arnaud) Cotture ja Jonathan (Dubas) joutunevat pelaamaan kahdestaan sentterin minuutit, kun Baldassare ei ole välillä tuuraamassa. Tämä siirtää erittäin vaarallisen Marko Mladjanin pelaamaan isoa laitahyökkääjää kolmospaikalta ja Natan Jurkovitz äärimmäisen isona ja fyysisenä pelaajana siirtynee takakentältä laiturin paikalle, Möttölä arvioi.

- Puolustuspää ei ehkä olisi ollut Baldassaren suurin vahvuus, eli häntä vastaan olisimme varmasti yrittäneet hyökätä.

Sveitsin kohtaamiseen valmistautuessa Möttölä painottaa susipelin perusteesejä: huolellisuus, ensimmäisen iskun antaminen, aktiivisuus.

- Klassisesti meidän pitää saada palloon kova paine sekä murtaa Sveitsin puolen kentän pelinavaukset, olivat ne sitten syöttöjä tai palloskriinejä. Kun saamme heidät ottamaan vaikeita heittoja, on meidän voitettava levypallot. Kazadi ja Jurkovitz ovat äärimmäisen hyvä hyökkäyslevypalloissa, mikä on yksi haasteistamme, Möttölä arvioi.

- Hyökkäyspäässä meidän pitää olla aktiivisia koko kentällä, antaa pallon tehdä työtä ja pelata kollektiivista meidän näköistämme koripalloa. Siinä leikissä sveitsiläiset kyllä hyytyvät ja virhetilit täyttyvät.

 

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä:

Jonathan Kazadi (195 cm/29 v): ”Sveitsin pelin moottori ja varmasti tärkein yksittäinen pelaaja. Monipuolinen takamies, joka haluaa pelata myös korin alla.”

Marko Mladjan (205/27): ”Erinomainen heittäjä ja kaikin puolin vaarallinen hyökkäyspään pelaaja. Hyvin oikeakätinen kaikissa ratkaisuissaan.”

Natan Jurkovitz (202/25): ”Erittäin isokokoinen takamies/laituri, joka tulee mahdollisesti pelaamaan ja puolustamaan perjantaina neljällä pelipaikalla (1-4). Yrittää fyysisyydellään voittaa puolustajansa hyökkäyspäässä ja vaihtaa paljon skriinejä puolustuksessa.”

 

Sveitsi Tbilisin EM-karsintakuplassa 16.–21.2.

 

#

Nimi

Pituus

Syntynyt

Seura

0

Michel-Ofik NZEGE

203

1992

Lions de Geneve (SUI)

2

Boris MBALA

190

1996

Fribourg Olympic (SUI)

4

Jeremy JAUNIN

170

1991

Lions de Geneve (SUI)

6

Jonathan KAZADI

195

1991

Lille Metropole (FRA)

7

Marko MLADJAN

205

1993

Massagno (SUI)

8

Juraj KOZIC

198

1995

BC Boncourt (SUI)

9

Roberto KOVAC

190

1990

Lions de Geneve (SUI)

12

Paul GRAVET

204

1995

Fribourg Olympic (SUI)

14

Jonathan DUBAS

203

1991

Gladiators Trier (GER)

20

Arnaud COTTURE

203

1995

Fribourg Olympic (SUI)

21

Dusan MLADJAN

202

1995

Massagno (SUI)

99

Natan JURKOVITZ

202

1995

Hapoel Be’er Sheva (ISR)

Päävalmentaja Gianluca BARILARI

Susijengi ja Sveitsi kohtaavat Tbilisissä perjantaina 19.2. klo 14.00 Suomen aikaa. YLE TV1 televisioi ottelun klo 13.55 alkaen.

 
8.8.2023 13:17 Susijengi

Susijengi EM-karsintoihin Serbian, Georgian ja Tanskan seuraksi

Vuosien 2024–25 EM-karsintalohkot arvottiin tiistaina iltapäivällä Münchenissa ja arpaonni toi Susijengin tanssikumppaneiksi koripallojätti Serbian, aina vaarallisen Georgian sekä lohkon haastajajoukkueen Tanskan kanssa karsintojen G-lohkossa.

15.2.2022 11:25 Susijengi

Susijengillä helmikuussa kaksinkertainen tanssivuoro Euroopan mestarin kanssa

Helmikuun MM-karsintaikkuna tarjoaa Susijengille maailmanluokan mittapuun, kun viime kesän olympialaisissa pronssiotteluun yltänyt hallitseva Euroopan mestari Slovenia asettuu Suomea vastaan ensiksi kotikentällä Espoossa ja sitten vieraskentällä Koperissa.

22.2.2021 11:43 Susijengi

Pähkinänkuoressa: EM-karsinnat 2020–21

Uusi kilpailujärjestelmä, pandemia, kuplajärjestelyt ja miehistönvaihdokset – vuosien 2020–21 EM-karsinnat olivat Susijengille vaiherikas ja haastava kokonaisuus, joka jännittävien kaarteiden jälkeen päättyi onnellisesti viidenteen perättäiseen EM-kisapaikkaan kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 09:29 Susijengi

Daniel Dolenc: ”Upeaa päästä kilpailemaan tämän tason pelaajien kanssa”

Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

20.2.2021 19:17 Susijengi

Susijengi ja Georgia nimesivät kokoonpanonsa sunnuntaille

Susijengi ja Georgia ovat nimenneet pelaajatusinansa sunnuntai-iltapäivän EM-karsintahuipennukseen. Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimittänyt susitusinaan Mikko Koiviston ja Daniel Dolencin, kun taas Georgian kokoonpanoon kohosivat Luka Zakradze ja Kakha Jintcharadze.

20.2.2021 10:25 Susijengi

Horjumaton Georgia luottaa vahvuuksiinsa

EM-karsintalohko E:tä tappioitta johtanut Georgia sai perjantaina isän kädestä, kun Serbia nuiji joukkueen kumoon Tbilisin illassa. Susijengi odottaakin EM-karsintojen sunnuntaiseen päätösotteluun vastaansa sisuuntunutta kotijoukkuetta, joka hakee lohkovoittoa pelaamalla rutiinilla ja vahvuuksiensa kautta.

19.2.2021 19:50 Susijengi

Serbia nujersi Georgian, Susijengi jälleen EM-kisoihin!

Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Susijengi päätti EM-karsintaperjantain riehakkaissa tunnelmissa, kun Serbia peittosi aiemmin tappiottoman lohkojohtaja Georgian lukemin 66–92 (31–47). Oman EM-kisapaikkansa varmistamisen lisäksi Serbia siivitti voitollaan kisoihin myös Susijengin, joka esiintyy syksyllä 2022 EM-näyttämöillä viidennen perättäisen kerran.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

19.2.2021 09:37 Susijengi

Petteri Koponen: ”Iso peli, lähdetään voittamaan”

Tänään perjantaina pelataan isoin panoksin, sillä voitto alkuiltapäivän EM-karsintaottelusta Sveitsiä vastaan veisi Susijengin millin päähän syyskuun 2022 EM-kisojen ovilta. Vaikka joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen, 32, on kokenut urallaan lähes kaiken, on iltapäivän peli kutkuttava hetki myös hänelle.

18.2.2021 18:12 Susijengi

Susijengi ja Sveitsi nimesivät miehistönsä perjantain otteluun

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja Sveitsin päävalmentaja Gianluca Barilari ovat nimenneet kokoonpanonsa perjantai-iltapäivän EM-karsinaotteluun Georgian Tbilisissä. Suora lähetys ottelusta alkaa Yle TV1:lla huomenna perjantaina klo 13.55.

17.2.2021 11:01 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Oli selvää, että jos mahdollisuus avautuu, minä pelaan”

Toista kauttaan yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelaavalle Mikael Jantuselle, 20, oli syksystä asti ilmiselvää, että jos mahdollisuus pelata EM-karsintoja Susijengin paidassa kesken kauden avautuu, hän lentää Utahista karsintakkuplaan. Nuoresta iästään huolimatta Jantunen tulee olemaan avainroolissa, kun Susijengi kamppailee Tbilisissä EM-kisaputkelleen jatkoa.

16.2.2021 16:29 Susijengi

Susijengi Georgiaan neljäntoista miehen voimin

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt neljätoista pelaajaa viikonlopun ratkaiseviin EM-karsintaotteluihin Georgian Tbilisiin. Susijengi on sitten marraskuun EM-karsintaikkunan vahvistunut Alex ja Erik Murphylla, Mikael Jantusella ja Petteri Koposella.

16.2.2021 10:01 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Kun isoja saappaita tarjotaan, haluan olla valmis”

Toista kauttaan ammattilaisena pelaava Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 22, on tehnyt huipentuvien EM-karsintojen aikana vahvan sisääntulon Susijengiin. Viron-Latvian liigaa johtavan Pärnun pelinrakentajana toimiva Maxhuni kertoo tähdänneensä jo vuodet siihen, että voisi jonain päivänä johtaa Susijengin peliä Rannikon, Koposen ja Wilsonin jalanjäljissä.

15.2.2021 10:06 Susijengi

Erik Murphy: ”On ollut ikävä tätä jengiä”

MM-kisakesänä 2014 suomalaisyleisölle esitellyn Susijengin ison pään luottomiehen Erik Murphyn, 30, edellisestä esiintymisestä sinivalkopaidassa on kuin varkain ehtinyt kulua runsaat kaksi vuotta. Tämän viikon ratkaisevien EM-karsintapelien kannalta onkin onni, että ”Susi-Erkki” on pitkän poissaolon ja kuntoutuksen jälkeen löytänyt peli-ilmeen ja -vireen Japanissa.

10.2.2021 16:00 Susijengi

Määrätietoinen Susijengi matkaa Georgiaan EM-kisapaikan perässä

EM-karsinnat paikoista syyskuun 2022 EM-kisoihin huipentuvat ensi viikolla Georgian Tbilisissä, minne Susijengi matkaa korkein panoksin. Kahdesta jaossa olevasta EM-kisapaikasta mittelevät samassa karsintalohkossa monivuotinen mitalisuosikki Serbia sekä Susijengin ”päävastus”, Tbilisin karsintakuplan avausottelussa vastaan asettuva Sveitsi.

4.12.2020 19:21 Susijengi

Susijengin EM-karsintalohkon ratkaisupelit Georgiaan, Susiladies palaa Portugalin

Susijengin, Serbian ja Georgian tasaväkinen kisa paikoista vuoden 2022 miesten EM-kisoihin huipentuu Georgian pääkaupungissa Tbilisissä ensi vuoden helmikuussa pelattavaan kolmanteen EM-karsintakuplaan. Susiladiesin karsinnat puolestaan huipentuvat Portugalin Matosinhosiin tammi- ja helmikuun taitteessa.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

30.11.2020 18:07 Susijengi

Georgia piti pintansa Sveitsiä vastaan

Viime sekunnin Serbia-voittonsa myötä peli-ilmeensä löytänyt Sveitsi nousi tappiotonta Georgiaa vastaan viidentoista pisteen takaa kummitteluetäisyydelle maanantai-iltana Espoon EM-karsintalohkossa. Georgia piti kuitenkin päänsä kylmänä ja voittotilinsä puhtaana Tornike Shengelian uroteoilla pistein 84–91 (39–46).

30.11.2020 10:51 Susijengi

Serbialainen koripallokulttuuri on Susijengin jäsenille tuttua

Susijengi saa maanantai-iltana vastaansa entisen Jugoslavian alueen koripallokulttuurin kruununjalokiven, Serbian, joka vuodesta toiseen kätilöi Eurooppaan ja maailmalle ensiluokkaisia koripalloilijoita ja joukkueita. Vaan miksi juuri Serbia menestyy vuodesta toiseen niin hyvin? Vastausta kysymykseen voi hakea Susijengin jäsenten kertomuksista uransa ajalta.

Näytä lisää vastaavia