Topias Palmilla vaiherikas kesä – ”En tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli”

16.9.2020 16:15 Italialaisessa Vanoli Cremonassa pelaavan Topias Palmin kesä oli varsin vuoristoratamainen. Ensin seurasta ilmoitettiin, ettei se pysty pelaamaan Serie A:ssa tulevaa kautta, mutta kurssi saatiin kääntymään ja seura pysyi pystyssä. Palmi on aloittanut vahvasti uudistuneessa joukkueessa ja lähtee toiveikkaana tulevaan kauteen.

Topias Palmilla alkaa toinen kausi Vanoli Cremonassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi teki viime vuonna kolmevuotisen sopimuksen Vanoli Cremonan kanssa. Koronapandemia päätti myös Italiassa kauden ennen aikojaan ja seurat olivat tiukassa taloudellisessa tilanteessa. Cremona ilmoitti heinäkuun alkupuolella, ettei se pysty enää pyörittämään edustusjoukkueen toimintaa ja keskittyy jatkossa vain junioripuoleen. Muutamaa viikkoa myöhemmin lisärahoitusta oli löytynyt ja seura pystyikin jälleen operoimaan.

Palmi myöntää kesän olleen melkoista aaltoliikettä.

- En tasan tarkkaan tiedä kuinka monta U-käännöstä siinä kesän aikana tuli. Kun lensin Suomeen, niin seura sanoi, että heillä on taloudellisia vaikeuksia, mutta ne eivät välttämättä vaikuta mihinkään. Heinäkuussa he ilmoittivat sitten agentilleni, että nyt kannattaisi alkaa katsomaan uutta seuraa. Valmentajat ja pelaajat lähtivät aika nopeasti muualle. Itse en ehtinyt, kun ei oikein löytynyt sellaista sopivaa vaihtoehtoa. Elokuussa seura sitten elvytettiin ja he onnistuivat löytämään rahoitusta ja sponsoreita. Sitten joukkue kasattiin nopeasti parissa viikossa ja saimmekin kokoon ihan mielenkiintoisen joukkueen.

- Kyllähän siinä oli alkuun aika huonot fiilikset, kun tein kuitenkin kolmen vuoden sopimuksen ja tarkoituksenani oli olla täällä useampi vuosi. Osasin kuitenkin henkisesti valmistautua, kun paljon liikkui kaikenlaisia huhuja. Silti, kun virallinen ilmoitus tuli, että seuran edustustoiminta lakkaa eikä tule pelaamaan Serie A:ssa, niin olihan se shokki. Yhtä lailla se oli sitten positiivinen shokki, kun selvisi, että seura jatkaakin. Olihan se aika vuoristoratamainen kesä, Palmi kertaa kesän tapahtumia.

Topias Palmilla oli vaiherikas kesä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Palmi oli ainoa pelaaja edelliskauden joukkueesta, jolla oli vielä sopimus voimassa. Cremona joutuikin nopeaan tahtiin kasaamaan sekä valmennusjohdon että uudet pelaajat. Palmin mukaan joukkueen rakentaminen onnistui yllättävänkin hyvin.

- Pelaajat hankittiin aika kovalla kiireellä, mutta meillä on mielestäni aika laaja ja yllättävän monipuolinen joukkue, joka voi pelata eri tavoilla koripalloa. Meiltä löytyy myös kokemusta aika hyvin, ettei meillä ole mikään junnuporukka, mikä oli jossain vaiheessa kesää pelkona. Menemme ainakin alkuun aika pienellä rotaatiolla ja meillä on kymmenen pelaajaa ja sitten pari omaa junnua täyttämässä rosteria.

Italiassa kilpailukausi on saatu jo käynnistettyä Supercupin merkeissä. Supercupissa 16 joukkuetta jaettiin neljään neljän joukkueen lohkoon, joista lohkovoittajat etenevät Final Four –turnaukseen. Viime kaudella Palmi jäi Cremonassa suhteellisen vähälle vastuulle, mutta Supercupin peleissä vastuuta tuli hyvin. Palmi pelasi kuudessa ottelussa keskimäärin 23,5 minuuttia ja heitti 11,8 pistettä. Parhaassa pelissään Palmi upotti 18 pistettä ja jäi alle kymmenen pisteen vain kerran.

- Nyt olen saanut vastuuta mukavasti. Pelaamme täysin erilaista koripalloa kuin viime kaudella ja mielestäni pystyn auttamaan tässä pelitavassa joukkuetta paremmin kuin viime vuonna. Nähtävästi valmentaja on ollut samaa mieltä, kun minuutteja on tullut. Tietenkin meillä on vain kymmenen pelaajaa, niin vastuuta tulee sitäkin kautta, mutta on tuntunut erittäin hyvältä pelata nyt.

Viime kaudella Palmi sai suurimmat minuuttinsa paikatessaan loukkaantumisia, mutta saattoi välillä olla koko pelin penkillä tai jopa katsomon puolella. Nyt hän on kuulunut pelaavaan rotaatioon heti alusta saakka.

- Tällä hetkellä olen joko ensimmäinen tai toinen pelaaja, joka tulee penkiltä. Yhdessä Supercupin ottelussa olin avausviisikossa, mutta ei se ole minulle niin tärkeää, kunhan saan pelata. Saan ottaa ratkaisuja ja minulla on aika vapaa rooli. Saan pelata pallollisena ja lukea hyökkäyssettejä. Meidän hyökkäyspelaaminen on aika vapaamuotoista, ja on kiva kokeilla vähän eri juttuja ja miten ne toimivat.

Topias Palmi oli tehokkaana Supercupissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Cremonan Supercupin lohkossa olivat lisäksi Virtus Bologna, Fortitudo Bologna sekä Reggio Emilia. Cremona voitti otteluistaan yhden jääden lohkossa lopulta viimeiseksi. Palmin mukaan tulos ei ollut Supercupista pääasia.

- Aloitimme Supercupin siten, että meillä oli parissa ensimmäisessä pelissä 6-7 pelaajaa ja ne menivät vielä pelituntumaa hakiessa. Otimme ne enemmän harjoituspeleinä emmekä niinkään lähteneet voittamaan niitä, vaan rakentamaan peliämme. Emme saaneet Final Four -paikkaa, mutta Supercup antoi osviittaa siitä mihin suuntaan pelimme menee. Meillä oli kova lohko, mutta pystyimme pitämään pelit tiukkoina yleensä kolme neljännestä ja viimeisessä loppui sitten joko bensa tai valmentaja alkoi peluuttaa nuorempia. Meillä on ihan hyvä ja iskukykyinen joukkue.

Supercupin otteet antavat uskoa siitä, että Palmilla on edessään läpimurtokausi Serie A:ssa. Samaan hän pyrkii itsekin.

- Tavoitteena on parantaa viime kaudesta. Nyt on tullut paljon vastuuta ja haluan jatkaa sitä. Pyrin siihen, ettei kausi olisi samanlaista vuoristorataa kuin viime vuonna, ja pystyisin pitämään roolini sekä vastuuni eikä tulisi sellaisia nollapelejä tai katsomokomennuksia mitä tuli viime kaudella.

Italian Serie A käynnistyy Cremonan osalta 27.9.

Henkilöt

 
7.5.2021 21:40 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen nälkäisenä Latvian liigan kultajahtiin

Latvian liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja Alexander Madsenin edustama VEF Riika kohtaa finaalissa BK Ventspilsin. Hävityn Viron ja Latvian yhteisliigan finaalin jälkeen, Madsenin katseet ovat Latvian mestaruudessa.

7.5.2021 11:25 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni mestaruus mielessä Viron liigan finaaleihin

Edon Maxhunin edustama Pärnu eteni hienosti Viron liigan finaaliin, jotka alkavat lauantaina. Pärnu saa finaalissa vastaansa BC Kalev/Cramon.

6.5.2021 12:19 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon Swans Gmunden aloittaa Itävallan finaalit – ”Nälkä on iso”

Itävallan liiga on edennyt finaalivaiheeseen ja mukana nähdään Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden. Finaalissa vastaan asettuu Kapfenberg Bulls.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

27.4.2021 16:16 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosella vahva debyyttikausi ammattilaisena

Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin ja Janssonille kertyi kaudesta paljon oppia valmentajana.

26.4.2021 19:57 Suomalaiset ulkomailla

Aapeli Alasella alkavat pudotuspelit Tshekin liigassa

Keväällä Tshekin liigassa pelaavan Brnon riveihin siirtynyt Aapeli Alanen aloittaa pudotuspelit tiistaina. Brno kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella USK Prahan.

8.4.2021 11:00 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen ja Edon Maxhuni taistelevat Viron ja Latvian yhteisliigan voitosta

Viron ja Latvian yhteisliigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna ja sarjan kausi huipentuu loppuviikosta pelattavaan lopputurnaukseen. Alexander Madsenin VEF Riika selvisi suoraan välieriin voitettuaan Latvian lohkon ja Viron lohkossa toiseksi sijoittunut Edon Maxhunin Pärnu kohtaa puolivälierässä latvialaisen BK Ogren.

30.3.2021 18:47 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikon joukkue luottavaisena Itävallan pudotuspeleihin

Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

6.3.2021 11:34 Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiskolmikko jahtaa Itävallan cupin voittoa – ”Cup on täällä tosi iso”

Itävallan cupin mestaruus ratkaistaan sunnuntaina, kun Anton Mirolybovin ja Aleksi Koskisen valmentama sekä Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden kohtaa finaalissa Oberwart Gunners.

25.1.2021 15:55 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen ja Carl Lindbom aloittavat pelit FIBA Europe Cupissa

FIBA Europe Cupin lohkovaiheet pelataan tällä viikolla ja suomalaispelaajista ovat mukana Petteri Koponen ja Carl Lindbom.

27.12.2020 12:30 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

1.11.2020 11:30 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen aloittaa ammattilaisuransa Daniel Janssonin alaisuudessa

Daniel Jansson nimettiin talvella Saksan ProA:ssa pelaavan Tübingen Tigersin päävalmentajaksi ja hän hankki riveihinsä muun muassa USA:n yliopistosta Eurooppaan palanneen Elias Valtosen sekä apuvalmentajakseen Hussain Dassoukin. Nyt kolmikko pääsee vihdoin tositoimiin, kun Tigersin kausi käynnistyy sunnuntaina.

23.10.2020 09:33 Suomalaiset ulkomailla

Henri Kantosen ja Ilari Seppälän kausi vihdoin käyntiin Ranskassa

Henri Kantonen ja Ilari Seppälä pääsevät vihdoin tositoimiin Ranskan ProB:ssä, kun kahden siirretyn ottelun jälkeen Aix-Mauriennen kausi starttaa perjantaina. Kantosella on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla ja Seppälä sen sijaan aloittaa toisen kautensa Aix-Mauriennessa.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

3.10.2020 17:07 Suomalaiset ulkomailla

Daniel Dolenc ei pelkää isoa vastuuta – ”Se oli sellainen asia mitä kaipasin”

Itävallassa sarjakausi alkaa viikonloppuna ja suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on ehdottomasti Swans Gmunden. Anton Mirolybov aloittaa toisen kautensa joukkueen päävalmentajana apunaan Aleksi Koskinen. Lisää suomalaisväriä joukkue sai tällä kaudella, kun Daniel Dolenc kirjoittaa uuden luvun omalla urallaan pelatessaan ensimmäistä kauttaan ulkomailla.

2.10.2020 11:35 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen toivoo ehjää kautta – ”Se on ykkösprioriteetti”

Alexander Madsen aloittaa toisensa kautensa hallitsevan Latvian mestari VEF Riian joukkueessa. Madsen on parin edelliskauden ajan tuskaillut loukkaantumisten kanssa, mutta niiden suhteen on vihdoin valoa tunnelin päässä.

22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

Näytä lisää vastaavia