Vaikeita kausi kokenut Topias Palmi on palannut tasolleen ja ylittänyt sen – Korisliigan joulukuun pelaaja kertoo, miten Kauhajoki nousi suosta

24.1.2024 11:30 Kauhajoen heittävä takamies Topias Palmi valittiin miesten Korisliigassa joulukuun 2023 Kuukauden pelaajaksi. Hänen onnistumistensa kanssa käsi kädessä ovat kulkeneet koko seuran onnistumiset.

Kuva: Ville Vuorinen

Kestomenestyjä Kauhajoki aloitti miesten Korisliiga-kauden 2023–24 varsin mollivoittoisella vireellä. Finaaleissa viidesti peräkkäin nähty seura oli joulukuun alkuun mennessä kerännyt voittotilastoihinsa vaatimattomat luvut 4–7. Myös juuri kotimaahan palannut Korisliigan vuoden 2017 kehittynein pelaaja ja vuoden 2019 pelaaja Topias Palmi vaikutti esityksissään totuttua vaisummalta.

Yhtäkkiä kaikki muuttui.

Kauhajoki on noussut nyt tilastoon 10–10 ja saanut kaivettua tiensä kiinni ylempään jatkosarjaan. Samaan aikaan Palmi on kohonnut pisteidentekijänä ja hyökkääjänä ylipäätään aivan uudenlaiseen arvoon. Hänen joulukuustaan jäivät jäljelle mehevät keskiarvot 26,6 pistettä ja 6,4 levypalloa, ja vuosi 2023 huipentui Kuukauden pelaajan palkintoon.

– Tämä oli urallani ensimmäinen valinta Kuukauden pelaajaksi, ja se kertoo, että olen tehnyt jotakin oikein. Mutta ei voi kiistää, etteikö tämä palkinto olisi osoitus myös siitä, miten paljon koko joukkueemme pelaaminen on parantunut, Palmi toteaa.

Mikä sitten käänsi Kauhajoen kurssi näin äkkiä? Palmilla itsellään on siihen varsin kattava teoria: niin kokoonpanossa kuin pelitavassakin tehtiin merkittäviä muutoksia.

– Muutokset auttoivat samalla myös minua nostamaan omia numeroitani. Jos olisimme jatkaneet samaan malliin kuin alkukaudesta, tämä palkintokin olisi mennyt kaiketi jollekulle muulle.

Loka- ja marraskuussa Kauhajoen paidassa pelasivat vielä muiden muassa aikoinaan lyhyesti NBA:takin testannut takamies Courtney Fortson ja Etelä-Amerikassa meritoitunut sentteri Horace Spencer. Joulukuussa heidät korvasi laituri Nathaniel Pollard Jr, ja joukkue on pelannut sittemmin korkeintaan kolmella ulkomaanvahvistuksella.

Palmi kommentoi muutoksia sanoen:

– Isoin ongelma alussa oli se, etteivät palaset sopineet yhteen, vaikka kuinka laadukkaita olivatkin. Oma kysymyksensä on, pääsivätkö kaikki hyödyntämään vahvuuksiaan vai eivät, mutta sen jälkeen, kun osin pakotettunakin lähetimme pari pelaajaa kotiin, olemme yksinkertaistaneet hyökkäystä reilusti. Sen myötä muutkin jengissä ovat päässeet enemmän palloon ja korintekopaikkoihin.

Palmi viittaa myös siihen, kuinka poikkeuksellinen on Kauhajoen nykyinen pelitapa. Eniten syöttömerkintöjä kertyy isoille pelaajille, jotka tuovat usein palloa ylös ja jakavat sitä heittäjille hyviin paikkoihin. Viimeaikainen menestys onkin näin ollen kahden eri tekijän onnellinen summa.

Strategian muuttaminen ja joukkueen vahvuuksien parempi hyödyntäminen eivät tarkoita silti, etteikö 29-vuotias heittävä takamies itsekin kehittyisi yhä pelaajana. Hän ei varsinaisesti ole muuttanut omaa pelitapaansa merkittävästi – pääosin huomio keskittyy korintekopaikkojen hakemiseen niin läheltä kuin kaukaakin – mutta levypallopelaamista hän toteaa painottaneensa olosuhteiden pakosta hieman aiempaa enemmän.

– Kaikkein merkittävin muutos on ollut se, että olen ensimmäisen kerran urallani saanut kapteenin roolin, ja sen myötä täytyy olla johtava pelaaja ihan eri tavalla. Se vaatii taitoja kentän lisäksi myös kopissa, koska pitää kyetä auttamaan itsensä lisäksi myös muita, ja olen siinä kehittynyt paljon.

Harjoituksissa Palmi sen sijaan keskittyy tärkeimpään taitoonsa ja sen ikuiseen hiomiseen.

– Olen aina sanonut, että niin kauan, kun heittää yhdenkin ohi, täytyy jatkaa harjoittelua. Se on kuitenkin suorassa yhteydessä myös puolustuspäähän, sillä mitä paremmin kroppa jaksaa puolustuksessa, sitä paremmin säilyy myös tarkkuus heitoissa. Ylipäätään olemme tähän asti voittaneet pelejä aika pitkälti hyökkäämällä. Puolustus on ollut kyllä akilleenkantapäämme, joten sen hiomista täytyy joukkueena jatkaa.

Henkilöt

 
25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

Näytä lisää vastaavia