Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

20.9.2019 09:55 Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

Lassi Tuovi ja Jamar Wilson ovat vastakkain Ranskan liigan avauskierroksella. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilson, 35, suuntaa kolmatta kertaa urallaan Ranskaan. Vuonna 2015 hän pelasi SPO Rouenissa ja toissa kaudella seurana oli Nanterre 92. Täksi kaudeksi seuraksi valikoitui JL Bourg Basket.

- Ensimmäisen kerran tulin tänne Australiasta, kun sain mahdollisuuden päästä pelaamaan Eurooppaan ja tarvitsin silloin seuran. Toisella kerralla Nanterre oli juuri voittanut FIBA Europe Cupin ja se oli kova joukkue. Bourgin organisaatio on erittäin hyvä ja joukkue panostaa vahvasti tulevaan kauteen. Olen myös tykästynyt Ranskaan näiden vuosien aikana, Wilson kertoo seuravalintansa taustoista.

Jamar Wilson pelaa kolmatta kauttaan Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskan liigaa pidetään jopa Euroopan atleettisimpana sarjana, jossa vauhtia ja taitoa piisaa. Sarjan pelityyli onkin Wilsonille mieleen ja hän pystyy käyttämään omia vahvuuksiaan.

- Onhan sen minulle jollain tavalla sovittava, kun tänne vielä sopimuksia saan. Mitä vanhemmaksi olen tullut, niin sitä enemmän olen alkanut kuitenkin rakastaa myös pelin taktista puolta. Iän myötä fyysiset ominaisuudet alkavat hieman heikentyä, mutta nautin tästä koripallosta, jossa mennään kovaa ylös ja alas kenttää.

JL Bourg jäi viime kaudella yhden voiton päähän pudotuspeleistä. Täksi kaudeksi joukkueeseen on satsattu sillä silmällä, että menestystä on lupa odottaa.

- Seuran organisaatio on varmasti yksi parhaista missä olen ikinä pelannut. Heillä on vahva ja tukeva pohja, jota he ovat rakentaneet pitkään. Nyt he ovat kasvattaneet budjettia ja rakentaneet kovempaa joukkuetta päästäkseen pudotuspeleihin. Meillä on aika vanha joukkue, sillä nuorin runkopelaaja on 28-vuotias. Pelaajilta löytyy kokemusta muun muassa Euroliigasta ja NBA:sta. Mielestäni meillä ei voi olla muuta tavoitetta kuin päästä pudotuspeleihin.

Wilsonilla oli muiden Susijengin pelaajien tavoin hieman outo kesä, kun joukkueella ei ollut arvokisoja tai karsintoja. Hän on kuitenkin päässyt harjoituskauden aikana takaisin huippukuntoon.

- Kesä oli siinä mielessä erilainen, ettei ollut hirveästi maajoukkuetapahtumia, joten en ollut aivan yhtä pelivalmis kuin yleensä olen, kun saavuin joukkueen mukaan. Nyt harjoituskauden jälkeen olen kuitenkin päässyt taas huippukuntoon ja olemme saaneet rakennettua joukkueen kanssa hyvän kemian. Kaikki tietävät omat paikkansa ja roolinsa joukkueessa.

Kokenut takamies ei lähde kauteen koristelemaan omia tilastorivejään, vaan haluaa auttaa joukkuettaan kaikin tavoin pääsemään pudotuspeleihin.

- Minulla ei ole tässä iässä enää mitään todistettavaa kenellekään enkä katsele omia numeroitani. Pääasia on joukkueen menestys. Yritän tuoda positiivista energiaa sekä kentälle että pukukoppiin ja olla yksi joukkueen johtajista. Annan pelini puhua sitten puolestani.

Tuovin Strasbourg muuttuneena kauteen

Lassi Tuovi, 32, aloittaa toisen peräkkäisen kautensa SIG Strasbourgin apuvalmentajana. Tuovi siirtyi ensimmäistä kertaa Strasbourgiin kaudella 2016-17, jonka jälkeen hän vietti kauden Gravelines-Dunkerquen apuvalmentajana ennen kuin palasi viime kaudella Strasbourgiin Vincent Collet'n johtamaan valmennusryhmään.

Strasbourg on viimeisen vuosikymmenen aikana tottunut menestymään. Tilillä on viisi finaaliesiintymistä, kolme Ranskan cupin voittoa sekä yksi Leaders Cupin voitto. Viime kaudella Strasbourg voitti Ranskan cupin, mutta muuten menestys jäi laihanlaiseksi. Runkosarjassa joukkue sijoittui kuudenneksi ja pudotuspeleissä tuli noutaja ensimmäisellä kierroksella. Myös europeleissä tuli pettymys, kun Strasbourg jäi Mestarien liigassa alkulohkoon.

- Joukkuehan on uusiutunut täysin viime kaudesta. Useinhan se menee niin, että jos ei edelliskaudella tule menestystä, niin pelaajat vaihtuvat. Meillä on viime kauden joukkueesta kaksi ranskalaispelaajaa ja yksi belgialainen, mutta muuten joukkue on vaihtunut. Viime kaudesta valmennus oppi tietenkin paljon, mutta uusi joukkue pääsee lähtemään puhtaalta pöydältä eikä heidän tarvitse miettiä viime kautta.

Lassi Tuovi aloittaa toisen peräkkäisen kautensa Strasrbougin apuvalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuovin rooli ei rajoitu pelkästään pelillisiin asioihin, vaan hänellä on myös iso vastuu joukkueen rakentamisesta ja vahvistusten kartoittamisesta. Hänen kädenjälkensä näkyy vahvasti tämän kauden joukkueessa.

- Pelaajakartoituksessa olen ollut vahvemmin mukana tällä kaudella. Tein sopimuksen viime vuonna heinäkuussa, jolloin suuri osa rekrytoinneista oli jo tehty. Nyt olen päässyt rakentamaan joukkuetta jo viime keväästä lähtien yhdessä päävalmentajan ja GM:n kanssa. Aika monta pelaajaa on tullut tässä nähtyä.

Viime kaudella Strasbougilla oli sarjan kokenein joukkue, mutta täksi kaudeksi joukkuetta on selvästi nuorennettu.

- Meillä on tänä vuonna nuorempi joukkue ja pelityyliltään se on nopeampi. Meillä on paljon hyökkäyspotentiaalia ja etenkin siihen suuntaan vahva nippu. Peleistä varmasti tulee runsaskorisia ja yleisöystävällisiä. Viime vuonna meillä oli vanhempi joukkue ja sitä kautta pelasimme selkeästi hitaampaa ja raskaampaa koripalloa.

Strasbourg lukeutuu jälleen Ranskan liigan suosikkeihin ja lisäksi se mittelee Mestarien liigassa. Se osoitti potentiaaliaan voittamalla Euroliiga-joukkue ASVEL:n Ranskan cupin ottelussa alkuviikosta.

- Ei Strasbourgin kaltainen joukkue lähde hakemaan muuta kuin menestystä, mutta ASVEL on nostanut nyt budjettiaan päästyään Euroliigaan. Nyt he ovat selkeä Ranskan lippulaiva ja muut ovat haastajia.

Ranskan ProA alkaa suomalaisittain herkullisesti, kun Wilsonin JL Bourg Basket ja Tuovin Strasbourg iskevät avauskierroksen ottelussa yhteen lauantaina 21.9.

Seppälällä debyyttikausi ulkomailla

Susijengin takamies Ilari Seppälä, 26, otti urallaan seuraavan askeleen, kun hän teki kesällä sopimuksen Ranskan Pro B:ssä pelaavan Aix-Mauriennen kanssa. Seppälän mielestä aika oli kypsä siirtyä ulkomaille.

Seppälä on lukeutunut Korisliigan parhaisiin pelaajiin jo vuosikausia. Hän ehti juhlia Kouvojen ja Katajan kanssa yhteensä kahta mestaruutta. Samalla hän on hivuttanut jalkaansa yhä enemmän Susijengin rinkiin.

Kolmen Joensuussa vietetyn kauden jälkeen Seppälä teki kesällä sopimuksen Seagullsin kanssa, mutta sopimuksessa oli ulkomaan pykälä, jonka hän otti käyttöön Aix-Mauriennen esittäessä sopimustarjouksen.

- Kun neuvottelin Seagullsin kanssa, niin molemmilla oli tiedossa, että tavoitteeni ovat ulkomailla, ja jos tulee joku taloudellisesti ja pelillisesti järkevä tarjous, niin otan sen. Minulla oli muutamia vaihtoehtoja kesän aikana, mutta ne eivät olleet sellaisia joihin olisin tarttunut. Aix-Mauriennen tarjoukseen oli kuitenkin helppo tarttua. Tavoitteena on ollut jo pitkään nähdä muutakin kuin Korisliigaa. Seagullsissa kaikki ymmärsivät ja tuntui, että he olivat myös iloisia puolestani, Seppälä kertoo sopimuksen synnyn taustoista.

Ilari Seppälä ehti pelata pitkään Korisliigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Seppälä on päässyt kokemaan kansainvälistä vauhtia maajoukkueen lisäksi myös pelatessaan Bisonsissa VTB-liigaa sekä Katajan kanssa FIBA Europe Cupia. Lapuan Korikobrien kasvatin mukaan aika oli kypsä lähteä kokeilemaan siipiään Suomen ulkopuolella.

- Tuntui, että nyt oli oikea aika lähteä. En halunnut lähteä vain lähtemisen vuoksi, vaan piti olla myös järkevä tarjous. Ehdin pelata Korisliigaa 10 vuotta, niin piristää nähdä vähän jotain muutakin.

Sopeutuminen Ranskaan on sujunut Seppälältä hyvin.

- Olen vähän yrittänyt opiskella kieltä, kun harjoituksissa mennään pääsääntöisesti ranskaksi. Punainen ja valkoinen ovat ainakin tulleet tutuiksi. Olen sopeutunut hyvin joukkueeseen ja kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan. Joukkueen kesken viihdymme yhdessä myös kentän ulkopuolella, mikä on tietenkin hyvä merkki.

Aix-Maurienne pelaa Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProB:ssä, jossa se sijoittui viime kaudella 18 joukkueensa sarjassa sijalle 16 säilyttäen juuri sarjapaikkansa. Täksi kaudeksi joukkueen tavoitteet ovat korkeammalla.

- Joukkue ja päävalmentaja vaihtuivat ja tavoitteet on petrata viime kaudesta. Ei meillä mitään selkää tavoitetta ole, mutta kaikilla on varmasti pudotuspelit mielessä. Jokaista peliä lähdetään voittamaan.

Seppälä on yleensä totuttu näkemään ykköspaikalla pelintekijänä, mutta Aix-Mauriennessa on luvassa hieman erilainen rooli.

- Meillä on kahdeksan pelaajan rotaatio ja vastuuta on luvassa. Olen aiemmin pelannut ykköspaikalla, mutta nyt enemmän kakkosena. Valmentaja tuntuu luottavan ja hyökkäyksessä on aika paljon kuvioita myös minun kauttani. Tavoitteena olisi pelata ehjä kausi, että pystyisi jatkamaan Euroopassa myös jatkossa.

Seppälällä on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Siirto kakkospaikalle ei ole myöskään aiheuttanut Seppälälle ongelmia.

- Siihen tulee paljon palloskreenejä ja minulla on lupa heittää, kun paikka tulee. Pelisysteemimme on sellainen, ettei se hirveästi eroa ykkösenä pelaamisesta. Voin edelleen luoda myös muille paikkoja. Olen koko urani pelannut molempia paikkoja, joten ei tämä niin uusi juttu ole.

Seppälän kausi alkaa perjantaina ProB:n Leaders cupin lohkovaiheen ottelulla. ProB:n Leaders cupin lohkovaihe pelataan kuuden kolmen joukkueen lohkossa, joista lohkovoittajat sekä kaksi parasta kakkosta etenevät lokakuussa pelattaviin puolivälieriin. Leaders cupin voittaja saa palkinnoksi suoran pudotuspelipaikan. Aix-Mauriennen kanssa samassa lohkossa pelaavat Antibes ja Fos-sur-Mer.

- Molemmat putosivat viime kauden päätteeksi ProA:sta ja tottuneet olemaan ProB:n kärkijoukkueita. Leaders cup on meille hyvä tason mittari ja haluamme päästä alkulohkosta jatkoon.  

Aix-Maurienne kohtaa Leaders cupin ensimmäisessä ottelussa perjantaina Antibesin. ProB pyörähtää käyntiin 11.10.

 
22.7.2020 11:29 Susijengi

Edon Maxhuni: Itseluottamusta, säpinää ja korintekotaitoa

Edon Maxhunin juniorimaajoukkueura hakee vertaistaan. Pelaamassaan 125 nuorten ja haastajien maaotteluissa Hyvinkään Pontevan kasvatti on liekittänyt korisukkaa yhteensä 1809 pisteen edestä. Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten tehnyt Maxhuni on nyt murtautumassa jengiin ennen kaikkea pohjattomalla itseluottamukselle varustettuna energiapelaajana.

4.7.2020 11:05 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla positiivinen kausi lopputurnauksen pettymyksestä huolimatta – ”Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan paras kauteni”

Sasu Salinin Teneriffa lähti korkein odotuksin Espanjan liigan kauden päättäneeseen lopputurnaukseen, mutta joukkueen tie tyssäsi jo alkulohkoon. Se ei kuitenkaan himmentänyt joukkueen muuten vahvaa kautta.

2.7.2020 15:45 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen pettyi kauteen - "Täytyy jokaisen katsoa peiliin”

Bayern Münchenin kausi päättyi pettymykseen, kun hallitseva mestari jäi Saksan Bundesliigan lopputurnauksessa puolivälierävaiheeseen. Petteri Koposen mukaan koko kausi oli kaikin puolin hankala.

16.6.2020 16:41 Suomalaiset ulkomailla

Espanjan lopputurnaus alkaa – Sasu Salin haluaa saavuttaa jotain hienoa Teneriffan kanssa

Espanjan koripallokausi viedään loppuun 12 joukkueen lopputurnauksena. Sasu Salinin Teneriffa lähtee hakemaan lopputurnauksesta menestystä.

5.6.2020 12:38 Suomalaiset ulkomailla

Petteri Koponen mestaruus mielessä Bundesliigan lopputurnaukseen – ”Tiukka rutistus on tulossa”

Saksan Bundesliigan lopputurnaus käynnistyy lauantaina ja Petteri Koposen Bayern München lähtee puolustamaan mestaruutta. Koposen mukaan lopputurnauksesta ei tule helppoa ja siinä piilee yllätysmomentti.

31.5.2020 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla positiivinen debyyttikausi ammattilaisena – ”Kaudesta jäi tosi hyvä maku”

Edon Maxhuni, 22, vaihtoi täksi kaudeksi USA:n yliopistokentät Euroopan ammattilaisparkettiin pelattuaan espanjalaisen Gran Canarian reservijoukkueessa. Maxhuni oli kokonaisuudessaan tyytyväinen kauden antiin.

14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

8.4.2020 16:13 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä rauhallisin mielin Ranskassa – ”Ihan hyvin on mennyt toistaiseksi”

Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

27.3.2020 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin pelissä alkaa näkyä vuosien kerätty kokemus – ”Suorittamiseni oli tänä vuonna tasaisempaa”

Carl Lindbom, 28, pelasi toista kauttaan puolalaisen Radomin riveissä. Lindbom urakoi tälläkin kaudella isoja minuutteja hyvillä tehoilla. Erityisen iloinen Lindbom oli koko kauden jatkuneesta tasaisuudesta.

24.3.2020 10:15 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenista Latvian mestari

Alexander Madsen, 25, sai tililleen Latvian mestaruuden, kun Latvian koripalloliitto päätti lopettaa koripallokauden kruunaten samalla VEF Riian mestariksi. Madsenille itselleen kausi oli jälleen rikkonainen loukkaantumisten takia, mutta paljon viitteitä paremmasta löytyi myös.

14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

1.1.2020 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi aloittanut lupaavasti Italiassa – ”Mielestäni olen pelannut minuuttini ihan hyvin”

Topias Palmi, 25, otti tänä syksynä ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun hän kesällä solmi kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Vanoli Cremonan kanssa. Palmin debyyttikausi ulkomailla on alkanut hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

13.12.2019 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen ja Oviedo päässeet hyvään vauhtiin – ”Meillä on nyt hyvä vaihe menossa”

Matti Nuutisen kausi Espanjan LEB Orossa on alkanut hyvin, vaikka joukkueella on ollut omat vaikeutensa. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin sekä Nuutisen että Oviedon kannalta paljon valoisammalta.

Näytä lisää vastaavia