Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

20.9.2019 09:55 Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

Lassi Tuovi ja Jamar Wilson ovat vastakkain Ranskan liigan avauskierroksella. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilson, 35, suuntaa kolmatta kertaa urallaan Ranskaan. Vuonna 2015 hän pelasi SPO Rouenissa ja toissa kaudella seurana oli Nanterre 92. Täksi kaudeksi seuraksi valikoitui JL Bourg Basket.

- Ensimmäisen kerran tulin tänne Australiasta, kun sain mahdollisuuden päästä pelaamaan Eurooppaan ja tarvitsin silloin seuran. Toisella kerralla Nanterre oli juuri voittanut FIBA Europe Cupin ja se oli kova joukkue. Bourgin organisaatio on erittäin hyvä ja joukkue panostaa vahvasti tulevaan kauteen. Olen myös tykästynyt Ranskaan näiden vuosien aikana, Wilson kertoo seuravalintansa taustoista.

Jamar Wilson pelaa kolmatta kauttaan Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskan liigaa pidetään jopa Euroopan atleettisimpana sarjana, jossa vauhtia ja taitoa piisaa. Sarjan pelityyli onkin Wilsonille mieleen ja hän pystyy käyttämään omia vahvuuksiaan.

- Onhan sen minulle jollain tavalla sovittava, kun tänne vielä sopimuksia saan. Mitä vanhemmaksi olen tullut, niin sitä enemmän olen alkanut kuitenkin rakastaa myös pelin taktista puolta. Iän myötä fyysiset ominaisuudet alkavat hieman heikentyä, mutta nautin tästä koripallosta, jossa mennään kovaa ylös ja alas kenttää.

JL Bourg jäi viime kaudella yhden voiton päähän pudotuspeleistä. Täksi kaudeksi joukkueeseen on satsattu sillä silmällä, että menestystä on lupa odottaa.

- Seuran organisaatio on varmasti yksi parhaista missä olen ikinä pelannut. Heillä on vahva ja tukeva pohja, jota he ovat rakentaneet pitkään. Nyt he ovat kasvattaneet budjettia ja rakentaneet kovempaa joukkuetta päästäkseen pudotuspeleihin. Meillä on aika vanha joukkue, sillä nuorin runkopelaaja on 28-vuotias. Pelaajilta löytyy kokemusta muun muassa Euroliigasta ja NBA:sta. Mielestäni meillä ei voi olla muuta tavoitetta kuin päästä pudotuspeleihin.

Wilsonilla oli muiden Susijengin pelaajien tavoin hieman outo kesä, kun joukkueella ei ollut arvokisoja tai karsintoja. Hän on kuitenkin päässyt harjoituskauden aikana takaisin huippukuntoon.

- Kesä oli siinä mielessä erilainen, ettei ollut hirveästi maajoukkuetapahtumia, joten en ollut aivan yhtä pelivalmis kuin yleensä olen, kun saavuin joukkueen mukaan. Nyt harjoituskauden jälkeen olen kuitenkin päässyt taas huippukuntoon ja olemme saaneet rakennettua joukkueen kanssa hyvän kemian. Kaikki tietävät omat paikkansa ja roolinsa joukkueessa.

Kokenut takamies ei lähde kauteen koristelemaan omia tilastorivejään, vaan haluaa auttaa joukkuettaan kaikin tavoin pääsemään pudotuspeleihin.

- Minulla ei ole tässä iässä enää mitään todistettavaa kenellekään enkä katsele omia numeroitani. Pääasia on joukkueen menestys. Yritän tuoda positiivista energiaa sekä kentälle että pukukoppiin ja olla yksi joukkueen johtajista. Annan pelini puhua sitten puolestani.

Tuovin Strasbourg muuttuneena kauteen

Lassi Tuovi, 32, aloittaa toisen peräkkäisen kautensa SIG Strasbourgin apuvalmentajana. Tuovi siirtyi ensimmäistä kertaa Strasbourgiin kaudella 2016-17, jonka jälkeen hän vietti kauden Gravelines-Dunkerquen apuvalmentajana ennen kuin palasi viime kaudella Strasbourgiin Vincent Collet'n johtamaan valmennusryhmään.

Strasbourg on viimeisen vuosikymmenen aikana tottunut menestymään. Tilillä on viisi finaaliesiintymistä, kolme Ranskan cupin voittoa sekä yksi Leaders Cupin voitto. Viime kaudella Strasbourg voitti Ranskan cupin, mutta muuten menestys jäi laihanlaiseksi. Runkosarjassa joukkue sijoittui kuudenneksi ja pudotuspeleissä tuli noutaja ensimmäisellä kierroksella. Myös europeleissä tuli pettymys, kun Strasbourg jäi Mestarien liigassa alkulohkoon.

- Joukkuehan on uusiutunut täysin viime kaudesta. Useinhan se menee niin, että jos ei edelliskaudella tule menestystä, niin pelaajat vaihtuvat. Meillä on viime kauden joukkueesta kaksi ranskalaispelaajaa ja yksi belgialainen, mutta muuten joukkue on vaihtunut. Viime kaudesta valmennus oppi tietenkin paljon, mutta uusi joukkue pääsee lähtemään puhtaalta pöydältä eikä heidän tarvitse miettiä viime kautta.

Lassi Tuovi aloittaa toisen peräkkäisen kautensa Strasrbougin apuvalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuovin rooli ei rajoitu pelkästään pelillisiin asioihin, vaan hänellä on myös iso vastuu joukkueen rakentamisesta ja vahvistusten kartoittamisesta. Hänen kädenjälkensä näkyy vahvasti tämän kauden joukkueessa.

- Pelaajakartoituksessa olen ollut vahvemmin mukana tällä kaudella. Tein sopimuksen viime vuonna heinäkuussa, jolloin suuri osa rekrytoinneista oli jo tehty. Nyt olen päässyt rakentamaan joukkuetta jo viime keväästä lähtien yhdessä päävalmentajan ja GM:n kanssa. Aika monta pelaajaa on tullut tässä nähtyä.

Viime kaudella Strasbougilla oli sarjan kokenein joukkue, mutta täksi kaudeksi joukkuetta on selvästi nuorennettu.

- Meillä on tänä vuonna nuorempi joukkue ja pelityyliltään se on nopeampi. Meillä on paljon hyökkäyspotentiaalia ja etenkin siihen suuntaan vahva nippu. Peleistä varmasti tulee runsaskorisia ja yleisöystävällisiä. Viime vuonna meillä oli vanhempi joukkue ja sitä kautta pelasimme selkeästi hitaampaa ja raskaampaa koripalloa.

Strasbourg lukeutuu jälleen Ranskan liigan suosikkeihin ja lisäksi se mittelee Mestarien liigassa. Se osoitti potentiaaliaan voittamalla Euroliiga-joukkue ASVEL:n Ranskan cupin ottelussa alkuviikosta.

- Ei Strasbourgin kaltainen joukkue lähde hakemaan muuta kuin menestystä, mutta ASVEL on nostanut nyt budjettiaan päästyään Euroliigaan. Nyt he ovat selkeä Ranskan lippulaiva ja muut ovat haastajia.

Ranskan ProA alkaa suomalaisittain herkullisesti, kun Wilsonin JL Bourg Basket ja Tuovin Strasbourg iskevät avauskierroksen ottelussa yhteen lauantaina 21.9.

Seppälällä debyyttikausi ulkomailla

Susijengin takamies Ilari Seppälä, 26, otti urallaan seuraavan askeleen, kun hän teki kesällä sopimuksen Ranskan Pro B:ssä pelaavan Aix-Mauriennen kanssa. Seppälän mielestä aika oli kypsä siirtyä ulkomaille.

Seppälä on lukeutunut Korisliigan parhaisiin pelaajiin jo vuosikausia. Hän ehti juhlia Kouvojen ja Katajan kanssa yhteensä kahta mestaruutta. Samalla hän on hivuttanut jalkaansa yhä enemmän Susijengin rinkiin.

Kolmen Joensuussa vietetyn kauden jälkeen Seppälä teki kesällä sopimuksen Seagullsin kanssa, mutta sopimuksessa oli ulkomaan pykälä, jonka hän otti käyttöön Aix-Mauriennen esittäessä sopimustarjouksen.

- Kun neuvottelin Seagullsin kanssa, niin molemmilla oli tiedossa, että tavoitteeni ovat ulkomailla, ja jos tulee joku taloudellisesti ja pelillisesti järkevä tarjous, niin otan sen. Minulla oli muutamia vaihtoehtoja kesän aikana, mutta ne eivät olleet sellaisia joihin olisin tarttunut. Aix-Mauriennen tarjoukseen oli kuitenkin helppo tarttua. Tavoitteena on ollut jo pitkään nähdä muutakin kuin Korisliigaa. Seagullsissa kaikki ymmärsivät ja tuntui, että he olivat myös iloisia puolestani, Seppälä kertoo sopimuksen synnyn taustoista.

Ilari Seppälä ehti pelata pitkään Korisliigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Seppälä on päässyt kokemaan kansainvälistä vauhtia maajoukkueen lisäksi myös pelatessaan Bisonsissa VTB-liigaa sekä Katajan kanssa FIBA Europe Cupia. Lapuan Korikobrien kasvatin mukaan aika oli kypsä lähteä kokeilemaan siipiään Suomen ulkopuolella.

- Tuntui, että nyt oli oikea aika lähteä. En halunnut lähteä vain lähtemisen vuoksi, vaan piti olla myös järkevä tarjous. Ehdin pelata Korisliigaa 10 vuotta, niin piristää nähdä vähän jotain muutakin.

Sopeutuminen Ranskaan on sujunut Seppälältä hyvin.

- Olen vähän yrittänyt opiskella kieltä, kun harjoituksissa mennään pääsääntöisesti ranskaksi. Punainen ja valkoinen ovat ainakin tulleet tutuiksi. Olen sopeutunut hyvin joukkueeseen ja kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan. Joukkueen kesken viihdymme yhdessä myös kentän ulkopuolella, mikä on tietenkin hyvä merkki.

Aix-Maurienne pelaa Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProB:ssä, jossa se sijoittui viime kaudella 18 joukkueensa sarjassa sijalle 16 säilyttäen juuri sarjapaikkansa. Täksi kaudeksi joukkueen tavoitteet ovat korkeammalla.

- Joukkue ja päävalmentaja vaihtuivat ja tavoitteet on petrata viime kaudesta. Ei meillä mitään selkää tavoitetta ole, mutta kaikilla on varmasti pudotuspelit mielessä. Jokaista peliä lähdetään voittamaan.

Seppälä on yleensä totuttu näkemään ykköspaikalla pelintekijänä, mutta Aix-Mauriennessa on luvassa hieman erilainen rooli.

- Meillä on kahdeksan pelaajan rotaatio ja vastuuta on luvassa. Olen aiemmin pelannut ykköspaikalla, mutta nyt enemmän kakkosena. Valmentaja tuntuu luottavan ja hyökkäyksessä on aika paljon kuvioita myös minun kauttani. Tavoitteena olisi pelata ehjä kausi, että pystyisi jatkamaan Euroopassa myös jatkossa.

Seppälällä on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Siirto kakkospaikalle ei ole myöskään aiheuttanut Seppälälle ongelmia.

- Siihen tulee paljon palloskreenejä ja minulla on lupa heittää, kun paikka tulee. Pelisysteemimme on sellainen, ettei se hirveästi eroa ykkösenä pelaamisesta. Voin edelleen luoda myös muille paikkoja. Olen koko urani pelannut molempia paikkoja, joten ei tämä niin uusi juttu ole.

Seppälän kausi alkaa perjantaina ProB:n Leaders cupin lohkovaiheen ottelulla. ProB:n Leaders cupin lohkovaihe pelataan kuuden kolmen joukkueen lohkossa, joista lohkovoittajat sekä kaksi parasta kakkosta etenevät lokakuussa pelattaviin puolivälieriin. Leaders cupin voittaja saa palkinnoksi suoran pudotuspelipaikan. Aix-Mauriennen kanssa samassa lohkossa pelaavat Antibes ja Fos-sur-Mer.

- Molemmat putosivat viime kauden päätteeksi ProA:sta ja tottuneet olemaan ProB:n kärkijoukkueita. Leaders cup on meille hyvä tason mittari ja haluamme päästä alkulohkosta jatkoon.  

Aix-Maurienne kohtaa Leaders cupin ensimmäisessä ottelussa perjantaina Antibesin. ProB pyörähtää käyntiin 11.10.

 
30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

21.9.2019 11:49 Susijengi

Topias Palmi hakee kauden ensimmäistä pokaalia viikonloppuna – sopeutuminen Italiaan sujunut hyvin

Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Topias Palmi, 25, tarttui kesällä Italian huippuseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan sopimustarjoukseen ja teki seuran kanssa kolmen vuoden diilin. Palmi lähtee havittelemaan isoa roolia heti alusta lähtien.

27.6.2019 09:04 Susijengi

Mestaruus kruunasi Petteri Koposen kauden

Petteri Koposen, 31, debyyttikausi Bayern Münchenin riveissä päättyi pokaalin nostoon, kun Bayern München juhli toista peräkkäistä Saksan mestaruutta. Mestaruus oli Koposelle ensimmäinen kansallinen mestaruus kansainvälisillä kentillä.

15.6.2019 11:08 Susijengi

Petteri Koponen aloittaa finaalit Saksassa sunnuntaina

Petteri Koponen on raivannut tiensä Bayern Münchenin kanssa Saksan Bundesliigan finaaleihin. Sunnuntaina alkavissa finaaleissa Bayern München saa vastaansa ALBA Berliinin.

13.6.2019 16:04 Susijengi

Salinilla ”sasumainen” kausi Malagassa

Sasu Salin, 28, pelasi toisen kautensa Espanjan huippuseuroihin lukeutuvassa Malagassa. Salinin kausi päättyi pohjevammaan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta muuten kauden aikana nähtiin totuttua Salinia.

12.6.2019 17:45 Susijengi

Jamar Wilson palaa Ranskaan vaiherikkaan Liettuan kauden jälkeen

Erinomaisen kauden Liettuan liigan mitalipeleihin edenneen BC Lietkabelisin kanssa pelannut Susijengin takakentän tukipilari Jamar Wilson, 35, palaa yhden kauden jälkeen Ranskan pääsarjaan. 185-senttisen Albanyn yliopiston kasvatin uusi seura on suurin satsauksin 2019-20-kauteen lähtevä JL Bourg Basket.

6.6.2019 15:00 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg jäi kauden tavoitteistaan

Lassi Tuovin, 32, valmentaman Strasbourgin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Menestykseen tottuneelle Strasbourgille kausi oli pienoinen pettymys.

30.5.2019 12:08 Susijengi

Salin ja Murphy aloittavat Espanjan liigan pudotuspeleissä – Ahosen huippukausi laiha lohtu

Espanjan liigan pudotuspelit alkavat torstaina. Suomalaispelaajista Sasu Salin ja Erik Murphy aloittavat mestaruustaistelun. Sarjaporrasta alempana Roope Ahosen Oviedon kausi päättyi pettymykseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

24.5.2019 16:05 Susijengi

Lassi Tuovin valmentama Strasbourg yllätysvalmiina pudotuspeleihin

Ranskan liigan runkosarja saatiin paketoitua viikonloppuna ja Lassi Tuovin valmentaman Strasbourgin osalta pudotuspelit käynnistyvät lauantaina.

23.5.2019 15:56 Susijengi

Iisalon ja Vertion valmentama Crailsheim teki seurahistoriaa – Frankfurtin suomalaiskolmikolla ailahteleva kausi

Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion luotsaama Crailsheim Merlins varmisti sarjapaikkansa Bundesliigassa vasta viimeisen kierroksen viimeisillä hetkillä. Shawn Huffin kipparoima ja Gordon sekä Daniel Herbertin valmentama Frankfurt Skyliners jäi niukasti ulos Saksan Bundesliigan pudotuspeleistä vahvasta loppukaudesta huolimatta.

17.5.2019 18:37 Susijengi

Petteri Koponen mestaruus mielessä pudotuspeleihin – ”Hyvät mahdollisuudet mestaruuteen”

Saksan Bundesliiga on edennyt pudotuspelivaiheeseen. Petteri Koposen Bayern München voitti runkosarjan ja aloittaa mestaruuden tavoittelun lauantaina kohtaamalla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Braunschweigin.

14.5.2019 09:54 Susijengi

Jamar Wilson aloittaa pudotuspelit Liettuassa – ”Olen valmis jättämään kaiken kentälle”

Liettuan liigan runkosarja päättyi viikonloppuna ja pudotuspelit starttaavat tiistaina. Runkosarjassa neljänneksi sijoittunut Jamar Wilsonin Lietkabelis kohtaa puolivälierissä Pieno zvaigzdesin.

9.5.2019 14:09 Susijengi

Carl Lindbom nautti saamastaan vastuusta Puolassa – ”Pystyin vastaamaan siihen”

Carl Lindbom, 27, pelasi menneen kauden Puolan pääsarjassa Radomin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle monin tavoin vaikea, mutta Lindbomille kausi oli menestys.

8.5.2019 12:29 Susijengi

Roope Ahonen aloittaa taistelun noususta Espanjan pääsarjaan

Espanjan kakkossarjan, LEB Oron, pudotuspelit pyörähtävät käyntiin torstaina. Roope Ahosen ja Matti Nuutisen joukkue Oviedo lähtee pudotuspeleihin hyvistä asetelmista.

29.4.2019 13:38 Susijengi

Välierätappio jätti karvaan maun Kanervon kauteen

Antti Kanervon, 30, kausi päättyi pettymykseen, kun Islannin liigan runkosarjan voittanut Stjarnan taipui välierissä IR:lle otteluvoitoin 2-3. Vaikka joukkueen kanssa kirkkain tavoite jäi saavuttamatta, niin Kanervon kausi henkilökohtaisella tasolla oli onnistunut.

20.3.2019 14:44 Susijengi

Antti Kanervo aloittaa Islannin liigan mestaruusjahdin

Islannin liigan runkosarja saatiin päätökseen viime viikonloppuna. Antti Kanervon, 29, Stjarnan valloitti runkosarjan ykköspaikan ja lähtee hyvistä lähtökohdista havittelemaan Islannin mestaruutta.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

Näytä lisää vastaavia