Henri Kantosella opettavainen alku ulkomaan uralle – ”Aika paljon on tapahtunut”

27.12.2020 12:30 Viime kauden jälkeen Korisliigan palkintopöydän putsannut Henri Kantonen, 23, otti ensimmäisen askeleensa ulkomaan kentille, kun hän siirtyi Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Aix-Mauriennen joukkueeseen. Koronapandemia on aiheuttanut omat haasteensa myös Kantosen kauteen, mutta tehnyt siitä samalla ikimuistoisen.

Henri Kantonen pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskassa on ollut kovat aseet käytössä koronapandemian hidastamiseksi ja se on vaikuttanut myös urheiluun. Ensin Aix-Mauriennen kauden alku viivästyi koronatapausten takia ja joukkue sai avattua sarjakautensa vasta 23.10. Sen jälkeen edessä olikin lähes kahden kuukauden tauko peleistä ja Aix-Maurienne pääsi jatkamaan kauttaan 11.12.

- Aika paljon on tapahtunut ja on ollut tietyllä tavalla aika rankkaa. Henkisesti varsinkin. Samalla tämä on ollut aika opettavaista ja ihan mielenkiintoistakin, kertaa Kantonen.

Erityisesti alkukauden ottelusiirrot aiheuttivat harmaita hiuksia, kun jatkuva epävarmuus leijui pelien yllä.

- Kyllä siinä oli totuttelua, kun ei ollut tietoa, että pelataanko. Se oli vaikea ajanjakso, kun oli lockdown eikä mitään voinut tehdä. Meiltä peruttiin alkukaudesta niin monta peliä. Ehdimme valmistautua niihin ja sitten viime hetkillä tuli tieto, että peli perutaan. Se oli aika kuluttavaa, myöntää Kantonen.

Ranska menin marraskuussa täysin lukkoon ja samalla sarjapelit keskeytettiin. Tietyllä tapaa se toi varmuutta jatkosta eikä tarvinnut arvailla pelien kohtaloa, mutta pelaajille aika on haastava, kun ei pääse harjoittamaan ammattiaan.

- Meillä oli halli suljettu ja oli ajanjakso, kun emme voineet harjoitella joukkueena. Olimme 23 tuntia kotona ja se oli vaikein asia. Sitten pääsimme pariksi viikoksi treenaamaan ja sovimme harjoituspelejäkin, mutta sitten vastustajajoukkueet saivat tartuntoja ja ne peruttiin.

Mikäli twiitti ei näy yläpuolella, voit katsoa sen täältä.

Kantonen myöntää, että elämä neljän seinän sisällä vaati aluksi hieman totuttelua. Hiljalleen rutiinit alkoivat kuitenkin löytyä.

- Aluksi ei oikein tiennyt mitä tekisi. Yritin luoda uuden rytmin ja suunnitella viikkoani. Alussa päivissä ei ollut oikein johdonmukaisuutta ja meni vähän aikaa rutiinien löytämiseen.

- On tässä tullut katsottua pari elokuvaa enemmän ja tullut luettua kirjoja. Tuli suunniteltua milloin ajoitan kaupassa käynnin, milloin ruokailen ja käyn ulkoilemassa, Kantonen valottaa.

Vihdoin tunnelin päässä näkyi valoa, kun Aix-Maurienne pääsi pelaamaan kaksi ottelua ennen joulutaukoa. Myös kutsu Susijengin mukaan EM-karsintoihin toi helpotusta tilanteeseen.

- Se olisi ollut iso kolaus, jos emme olisi päässeet edes joulukuussa pelaamaan. Samalla näimme vähän miltä peli näytti. Kun pääsin EM-karsintakuplaan, niin se oli sellainen ensimmäinen helpotus.

Aix-Maurienne ehti pelata kolme sarjaottelua ennen joulutaukoa ja lisäksi kauden alla tilille kertyi neljä Leaders Cupin peliä. Kantonen ja Ilari Seppälä ovat olleet joukkueen kantavia voimia, sillä he ovat kirjauttaneet eniten peliminuutteja joukkueessa tämän kauden aikana. ProB:ssä Kantonen on tilastoinut keskimäärin lähes 31 minuuttia ottelua kohden, yhdeksän pistettä, seitsemän levypalloa ja 4,7 syöttöä.

- Sarja on tullut tutuksi ja sopii minulle hyvin ja pystyn pärjäämään siinä. Meillä on vain aika isoja ongelmia joukkuepelaamisen kanssa ja niitä on koetettu selvittää, arvioi Kantonen joukkueen kautta.

Henri Kantonen debytoi EM-karsinnoissa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kun Ranskassa pelit olivat tauolla, niin kutsu EM-karsintakuplaan oli tärkeä etenkin henkisesti.

- Oli tärkeä, että oli joku tähtäin jota tavoitella. Oli helppo saada itsestä enemmän irti, kun oli maali mihin suunnata. Lopussa vain jännitti, ettei tule tartuntaa ja sitä myöten kupla jäisi välistä.

Kuplassa ensimmäiset EM-karsintaottelut tilille

Kantonen debytoi Susijengissä kesällä 2018 ja oli tänä kesänä mukana Viroa vastaan pelatuissa maaotteluissa. Hän pelasi EM-karsintakuplassa Georgiaa ja Serbiaa vastaan keskimäärin 14 minuuttia merkkauttaen Serbiaa vastaan ensimmäiset pisteensä EM-karsinnoissa tehden kaksi pistettä. Kantonen ei ollut karsintakuplan esityksiinsä täysin tyytyväinen, vaikka vastuuta tuli mukavasti.

- Pääsin pelaamaan paljon, mutta joukkueena lopputuloksiin ei voi tietenkään olla tyytyväinen. Itselleni jäi myös paljon parannettavaa. Nämä olivat minulle ensimmäiset karsintapelit ja parantamisen varaa on paljon. Paljon on vielä opittavaa ja puhuinkin valmennusjohdon, mitä jatkossa pitää parantaa.

Kehityskohteet helmikuun karsintaikkunaan ovat Kantosella selkeästi tiedossa.

- Kun tulen kentälle, niin alusta asti pitää mennä aktiivisesti korille ja puolustaa kovaa. Olivat olosuhteet millaiset tahansa, niin pitää olla paremmassa kunnossa, että pystyy heti hyppäämään kentälle tuollaisia Euroliiga-pelaajia vastaan pelaamaan. Helmikuussa pitää olla paremmassa iskussa.

Kantonen matkusti joulun viettoon Suomeen ja palaa takaisin Ranskaan vuodenvaihteen jälkeen.

- Hetkeksi pääsee kotiin ja katsotaan sitten saadaanko tammikuussa pelit kunnolla käyntiin. Kiva päästä hieman käymään kotona.

Henkilöt

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

Näytä lisää vastaavia