Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

5.4.2019 12:15 Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

Annika Holopaisella oli värikäs kausi Puolassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Holopainen pelasi viime kaudella Saksan Bundesliigassa ja siirtyi täksi kaudeksi Puolan sarjaan Politechnika Gdanskin joukkueeseen. Holopaisen kausi päättyi Puolan liigassa maaliskuussa.

- Seuran kanssa sovimme yhteisymmärryksessä maaliskuun alussa, että puramme sopimuksen, Holopainen kertoo.

Holopainen ei lähtenyt enää loppukaudesta etsimään itselleen uutta seuraa.

- Hetki siinä mietittiin, mutta kaikkien kovimpien liigojen siirtoikkunat olivat jo sulkeutuneet. Sen jälkeen olen pitänyt kuntoani yllä treenaamalla.

Puolan liigaa pidetään yhtenä Euroopan kovimmista sarjoista. Sarjan kärkijoukkueista Polkowice pelasi tällä kaudella Euroliigassa ja neljä joukkuetta pelasi EuroCupissa. Lisäksi valtameren takaa WNBA:sta matkaa vuosittain useita pelaajia talveksi Puolaan pelaamaan.

- Puolan liiga oli tosi ammattimainen ja kovatasoinen. Oli hienoa päästä pelaamaan WNBA:n ja Euroliigan tasoisia pelaajia vastaan. Ainakin top 8-joukkueilla oli joukkueessaan WNBA-tasoinen pelaaja ja täynnä Euroopan eliittipelaajia. Sen jälkeen vähän näkyi, että rahaa oli vähemmän käytössä ja ero kärkijoukkueisiin oli aika iso. Pakko oli pelata kovaa tai tuli muuten äitiä ikävä. Kovuutta se opetti ainakin tosi paljon.

Gdansk nousi täksi kaudeksi Puolan liigaan ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa sijoittuen 13 joukkueen sarjassa kymmenenneksi. Kokemattomalla joukkueella sarjaan lähteneelle Gdanskin sarjapaikan pitäminen oli hyvä saavutus.

- Joukkueemme pelasi ensimmäistä kauttaan pääsarjassa eikä pelaajilla ollut juuri pääsarjakokemusta, mutta kaikkien työmoraali oli tosi korkealla. Vastustajat vihasivat pelata meitä vastaan, kun juoksimme paljon, pelasimme koko kentän aggressiivista puolustusta ja otimme paljon riskejä. Joskus se toimi ja joskus ei, mutta otimme muutamia kovia voittoja.

Holopainen pääsi mittaamaan taitonsa Euroopan huippuja ja WNBA-pelaajia vastaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Holopainen ehti pelata Puolan liigassa 18 ottelua ja sai peliaikaa keskimäärin noin 21 minuuttia. Keskiarvoikseen hän tilastoi 7,8 pistettä ja 3,3 levypalloa.

- Oma kausi meni vähän vaihtelevasti. Harjoituskaudella olin kuukauden sivussa alaraajavamman takia ja palasin kuntoon juuri ensimmäisen pelin alla. Ensimmäiset viikot olivat vähän hakemista, mutta hiljalleen pääsin mukaan. Kausi oli hieman ailahteleva ja haastava. Välillä pelasin isoja minuutteja ja välillä pieniä. Siihen oli vähän vaikea tottua.

Holopainen totuttautui kauden aikana uuteen pelipaikkaan, kun aiemmin pääasiassa nelospaikalla nähty Karhun Poikien kasvatti nähtiin kolmospaikalla.

- Pelityyli oli erilainen kuin mihin olin tottunut ja samalla pääsin pois omalta mukavuusalueeltani. Meillä oli niin isoja pelaajia, että pelasin suurimmaksi osaksi kolmospaikalla. Siinä kesti vähän aikaa totutella uuteen rooliin. Monipuolisuutta ja kovuutta tuli kyllä kauden aikana lisää.

Uusi kulttuuri toi uusia haasteita

Uuteen maahan ja uuteen sarjaan siirryttäessä eteen tulevat myös uudet haasteet. Holopaisen kokemuspankki karttuikin runsaasti Puolassa. Gdanskin harjoitukset olivat Holopaiselle uudenlainen kokemus.

- Treenit olivat hyvin erilaisia kuin mitä olin koskaan aiemmin kokenut. Kaikista virheistä rangaistiin ja kaikki toimi hyvin kurinalaisesti. Valmentajamme oli vähän sellainen "Coach Carter" -tyylinen ja juoksimme sekä vedimme puolustusharjoitteita todella paljon. Kerran esimerkiksi vedimme juoksu- ja jalkatyötreeniä tunnin ennen kuin harjoitukset alkoivat.

Holopainen koki Puolassa uusia asioita. (Kuva: Ville Vuorinen)

Omat haasteensa toi kieli. Gdanskissa pelasi Holopaisen lisäksi kaksi amerikkalaispelaajaa, mutta valmentajien ja joukkuekavereiden kanssa oli vaikea löytää yhteistä kieltä.

- Valmentajamme ei puhunut englantia, joten kaikki oli puolaksi. Meillä ei ollut montaa puolalaispelaajaa, jotka olisivat puhuneet englantia, mutta he yrittivät välillä kääntää mistä on kyse. Muuten me sitten yritimme vain seurata mitä muut tekevät. Skoutit ja videot olivat välillä aika haastavia. Kauden edetessä tilanne parani, kun meille tuli yksi kokenut puolalaispelaaja, joka osasi hyvin englantia.

Kaudesta Puolassa jäi kokonaisuudessaan paljon käteen sekä kentällä että sen ulkopuolella.

- Kokemuksena se oli erittäin mielenkiintoinen ja erilainen missä olen aiemmin ollut. Koripallokulttuuri ja ympäristö olivat erilaisia ja kaikki pelaajat olivat isoja. Et voinut mennä mihinkään tilanteeseen pehmeästi.

Holopainen tavoitteena siintää jatkaa ulkomailla myös tulevaisuudessa.

- Ulkomailla olisi halu jatkaa ensi kaudella ja lähiajan tavoitteena päästä EuroCup-jengiin, mutta katsotaan millaisia tarjouksia tulee.

Annika Holopaisen tilastot Puolan liigassa

Henkilöt

 
23.10.2020 21:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander tavoittelee Saksan mestaruutta

Viiden Ruotsissa vietetyn kauden jälkeen Sofia Pelander vaihtoi kesällä maisemaa tehdessään sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan Herner TC:n kanssa. Pelander lähtee uuteen haasteeseen suurella innolla.

9.10.2020 20:52 Suomalaiset ulkomailla

Susiladies-kolmikko aloittaa kautensa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina 2:ssa pelaa tällä kaudella kolme suomalaista. Elina Koskimies aloittaa toisen kautensa GDKO Ibaizabalin joukkueessa ja hän sai täksi kaudeksi joukkuekaverikseen Helmi Tulosen. Lisäksi Anniina Äijänen aloittaa toisen kautensa Universitario de Ferrolin joukkueessa.

6.10.2020 20:13 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Pounds palasi hyvillä mielin Belgiaan – ”Hyvä paikka jatkaa uraa”

Kesken viime kauden belgialaisjoukkue Pepinsteriin siirtynyt Anissa Pounds jatkaa seurassa myös tällä kaudella. Pounds aloittaa nyt ensimmäisen kokonaisen kautensa seurassa.

2.10.2020 19:42 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin ammattilaisura starttaa Italiassa – ”Toivottavasti pystyn kehittymään paljon”

Awak Kuier teki kesällä italialaisen Ragusan kanssa sopimuksen ja aloittaa ensimmäisen kautensa ammattilaisena. Kuier antoi jo osviittaa siitä mitä tuleman pitää kauden alla pelatussa Supercupissa. Pelaaja itse lähtee kuitenkin jalat maassa kauteen.

1.10.2020 09:57 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin liigassa tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa - Karsten ja Salmi aloittavat ammattilaisuransa

Ruotsin sarjassa nähdään tällä kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Ninni Salmi ja Sandra Karsten aloittavat ammattilaisuransa Wetterbydgen Sparksin riveissä. Isabella Kaukopaasi sen sijaan aloittaa toisen kautensa Visbyn joukkueessa.

22.9.2020 21:00 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen valmiina vastuuseen Islannissa – ”Tavoitteena on kehittyä johtajana kentällä”

Annika Holopainen aloittaa neljännen kautensa ammattilaisena ja kesällä hän otti suunnakseen Islannin ja reykjavikilaisen KR:n joukkueen. Holopaisella on odotettavissa iso rooli joukkueessa ja hän on siihen valmis tarttumaan.

18.9.2020 15:41 Suomalaiset ulkomailla

Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa Espanjassa viikonloppuna

Espanjan Liga Femenina käynnistyy tulevana viikonloppuna ja tällä kaudella sarjassa nähdään kaksi suomalaispelaajaa, kun Sara Rokkanen ja Marianne Kalin aloittavat ammattilaisuransa CB Bembibren joukkueessa.

4.8.2020 08:57 Susiladies

Carolina Kert: Kuinka paljon voi tapahtua kahden kesän välissä?

Vähän yli vuosi sitten Carolina Kert, 19, ei ollut pelannut yhtään maaottelua missään ikäluokassa. Edelliskesä täyttyi haastajamaajoukkueen ja 20-vuotiaiden naisten otteluilla, vuodenvaihde siirrolla Tallinna Ülikooliin ja nyt loppukesästä hänellä on mahdollisuudet debytoida Susiladiesissa.

13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

Näytä lisää vastaavia