Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

5.4.2019 12:15 Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

Annika Holopaisella oli värikäs kausi Puolassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Holopainen pelasi viime kaudella Saksan Bundesliigassa ja siirtyi täksi kaudeksi Puolan sarjaan Politechnika Gdanskin joukkueeseen. Holopaisen kausi päättyi Puolan liigassa maaliskuussa.

- Seuran kanssa sovimme yhteisymmärryksessä maaliskuun alussa, että puramme sopimuksen, Holopainen kertoo.

Holopainen ei lähtenyt enää loppukaudesta etsimään itselleen uutta seuraa.

- Hetki siinä mietittiin, mutta kaikkien kovimpien liigojen siirtoikkunat olivat jo sulkeutuneet. Sen jälkeen olen pitänyt kuntoani yllä treenaamalla.

Puolan liigaa pidetään yhtenä Euroopan kovimmista sarjoista. Sarjan kärkijoukkueista Polkowice pelasi tällä kaudella Euroliigassa ja neljä joukkuetta pelasi EuroCupissa. Lisäksi valtameren takaa WNBA:sta matkaa vuosittain useita pelaajia talveksi Puolaan pelaamaan.

- Puolan liiga oli tosi ammattimainen ja kovatasoinen. Oli hienoa päästä pelaamaan WNBA:n ja Euroliigan tasoisia pelaajia vastaan. Ainakin top 8-joukkueilla oli joukkueessaan WNBA-tasoinen pelaaja ja täynnä Euroopan eliittipelaajia. Sen jälkeen vähän näkyi, että rahaa oli vähemmän käytössä ja ero kärkijoukkueisiin oli aika iso. Pakko oli pelata kovaa tai tuli muuten äitiä ikävä. Kovuutta se opetti ainakin tosi paljon.

Gdansk nousi täksi kaudeksi Puolan liigaan ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa sijoittuen 13 joukkueen sarjassa kymmenenneksi. Kokemattomalla joukkueella sarjaan lähteneelle Gdanskin sarjapaikan pitäminen oli hyvä saavutus.

- Joukkueemme pelasi ensimmäistä kauttaan pääsarjassa eikä pelaajilla ollut juuri pääsarjakokemusta, mutta kaikkien työmoraali oli tosi korkealla. Vastustajat vihasivat pelata meitä vastaan, kun juoksimme paljon, pelasimme koko kentän aggressiivista puolustusta ja otimme paljon riskejä. Joskus se toimi ja joskus ei, mutta otimme muutamia kovia voittoja.

Holopainen pääsi mittaamaan taitonsa Euroopan huippuja ja WNBA-pelaajia vastaan. (Kuva: Ville Vuorinen)

Holopainen ehti pelata Puolan liigassa 18 ottelua ja sai peliaikaa keskimäärin noin 21 minuuttia. Keskiarvoikseen hän tilastoi 7,8 pistettä ja 3,3 levypalloa.

- Oma kausi meni vähän vaihtelevasti. Harjoituskaudella olin kuukauden sivussa alaraajavamman takia ja palasin kuntoon juuri ensimmäisen pelin alla. Ensimmäiset viikot olivat vähän hakemista, mutta hiljalleen pääsin mukaan. Kausi oli hieman ailahteleva ja haastava. Välillä pelasin isoja minuutteja ja välillä pieniä. Siihen oli vähän vaikea tottua.

Holopainen totuttautui kauden aikana uuteen pelipaikkaan, kun aiemmin pääasiassa nelospaikalla nähty Karhun Poikien kasvatti nähtiin kolmospaikalla.

- Pelityyli oli erilainen kuin mihin olin tottunut ja samalla pääsin pois omalta mukavuusalueeltani. Meillä oli niin isoja pelaajia, että pelasin suurimmaksi osaksi kolmospaikalla. Siinä kesti vähän aikaa totutella uuteen rooliin. Monipuolisuutta ja kovuutta tuli kyllä kauden aikana lisää.

Uusi kulttuuri toi uusia haasteita

Uuteen maahan ja uuteen sarjaan siirryttäessä eteen tulevat myös uudet haasteet. Holopaisen kokemuspankki karttuikin runsaasti Puolassa. Gdanskin harjoitukset olivat Holopaiselle uudenlainen kokemus.

- Treenit olivat hyvin erilaisia kuin mitä olin koskaan aiemmin kokenut. Kaikista virheistä rangaistiin ja kaikki toimi hyvin kurinalaisesti. Valmentajamme oli vähän sellainen "Coach Carter" -tyylinen ja juoksimme sekä vedimme puolustusharjoitteita todella paljon. Kerran esimerkiksi vedimme juoksu- ja jalkatyötreeniä tunnin ennen kuin harjoitukset alkoivat.

Holopainen koki Puolassa uusia asioita. (Kuva: Ville Vuorinen)

Omat haasteensa toi kieli. Gdanskissa pelasi Holopaisen lisäksi kaksi amerikkalaispelaajaa, mutta valmentajien ja joukkuekavereiden kanssa oli vaikea löytää yhteistä kieltä.

- Valmentajamme ei puhunut englantia, joten kaikki oli puolaksi. Meillä ei ollut montaa puolalaispelaajaa, jotka olisivat puhuneet englantia, mutta he yrittivät välillä kääntää mistä on kyse. Muuten me sitten yritimme vain seurata mitä muut tekevät. Skoutit ja videot olivat välillä aika haastavia. Kauden edetessä tilanne parani, kun meille tuli yksi kokenut puolalaispelaaja, joka osasi hyvin englantia.

Kaudesta Puolassa jäi kokonaisuudessaan paljon käteen sekä kentällä että sen ulkopuolella.

- Kokemuksena se oli erittäin mielenkiintoinen ja erilainen missä olen aiemmin ollut. Koripallokulttuuri ja ympäristö olivat erilaisia ja kaikki pelaajat olivat isoja. Et voinut mennä mihinkään tilanteeseen pehmeästi.

Holopainen tavoitteena siintää jatkaa ulkomailla myös tulevaisuudessa.

- Ulkomailla olisi halu jatkaa ensi kaudella ja lähiajan tavoitteena päästä EuroCup-jengiin, mutta katsotaan millaisia tarjouksia tulee.

Annika Holopaisen tilastot Puolan liigassa

Henkilöt

 
25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

2.5.2019 11:20 Susiladies

Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

25.4.2019 12:02 Susiladies

Kausi Islannissa oli Vilma Kesäselle hieno kokemus

Vilma Kesäsellä, 30, oli vahva kausi Islannin liigassa KR:n riveissä. Joukkueen taival päättyi välierissä, mutta Kesäselle kausi oli menestyksekäs ja hieno kokemus.

2.4.2019 11:42 Susiladies

Vilma Kesänen hyvässä iskussa Islannin liigan pudotuspeleihin

Islannin liigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin Vilma Kesäsen KR:n osalta keskiviikkona, kun vastaan asettuu runkosarjan voittaja Valur. Otteluparissa on erityistä jännitettä, sillä kyseessä on paikallisottelu.

1.4.2019 12:57 Susiladies

Sofia Pelanderilla vahva kausi Ruotsissa

Sofia Pelanderin, 26, neljäs kausi Ruotsissa tuli päätökseen viime viikolla, kun Norrköping Dolphins putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaikka kauden päättyminen otti koville, niin kokonaisuudessaan Pelanderin kausi oli positiivinen.

21.3.2019 14:36 Susiladies

Suomalaisnaiset onnistuivat hienosti Saksan Bundesliigassa

Naisten Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelasi peräti viisi suomalaispelaajaa. Vaikka joukkueiden kaudet olivat vaikeat, ylsivät pelaajat hyviin suorituksiin.

30.1.2019 19:52 NCAA

Viimeistä NCAA-kauttaan pelaava Elina Koskimies: ”Isompaa roolia ei saa ilmaiseksi”

American Universityä edustava Elina Koskimies on noussut neljässä vuodessa joukkueensa avainpelaajaksi. Tällä kaudella tähtäimessä on konferenssivoitto sekä NCAA-turnaus, sen jälkeen Euroopan ammattilaiskentät.

25.1.2019 12:14 Susiladies

Sofia Pelander nauttii pelaamisesta – ”Kaikki tuntuu hyvältä”

Sofia Pelander, 26, pelaa vahvaa kautta Ruotsin liigan Norrköping Dolphinsin riveissä. Kolmasti tällä kaudella kierroksen tähdistöjoukkueeseen valittu Pelander nauttii pelaamisesta, kun pelit kulkevat ja voittoja tulee.

30.12.2018 09:36 Susiladies

Helmi Tulonen nauttinut vastuusta Saksassa – ”Olen päässyt hyvin pelaamaan”

Ensimmäistä kauttaan ammattilaisena pelaava Helmi Tulonen, 20, on ollut Saksan Bundesliigassa pelaavat Saarlouis Royalsin valopilkkuja tällä kaudella. Tulonen on ottanut heti ison roolin joukkueessa ja myös tulosta on tullut.

19.12.2018 14:36 Haastattelu

Tulokaskauttaan NCAA:ssa pelaava Lotta-Maj Lahtinen: ”Itsevarmuus on avain”

HBA:n peliasu vaihtui kesän aikana Georgia Techin paitaan, kun Lotta-Maj Lahtinen lähti Atlantaan tavoittelemaan unelmaansa ja keräämään kokemusta kansainvälisiltä koripallokentiltä. Nyt 19-vuotiaalla Lahtisella on takanaan kymmenen ottelua Yhdysvaltojen arvostetuimmassa yliopistosarjassa NCAA:ssa.

15.11.2018 12:19 Susiladies

Veera Pirttinen sopeutunut nopeasti Bundesliigan vaatimuksiin

Veera Pirttinen, 21, pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla ammattilaisena, kun hän teki kesällä sopimuksen Saksan Bundesliigassa pelaavan ChemCats Chemnitzin kanssa. Vaikka joukkueen alkukausi on ollut vaikea, on Pirttinen aloittanut ammattilaisuransa hienosti.

6.10.2018 13:51 Susiladies

Anniina Äijänen ja Anissa Pounds tällä kaudella Espanjan kovissa sarjoissa

Anniina Äijänen, 23, ja Anissa Pounds, 25, ottavat ensimmäiset askeleensa ammattilaiskentillä Espanjassa. Äijänen teki pääsarjajoukkue Sedis Basquetin kanssa kesällä sopimuksen ja Pounds edustaa tulevalla kaudella Liga Femenina 2:ssa pelaavaa Club Maristas Corunaa.

5.10.2018 13:35 Susiladies

Annika Holopainen uudenlaisessa roolissa Puolassa

Annika Holopainen, 25, aloittaa toisen kautensa Euroopan ammattilaiskentillä, kun hän siirtyi kesällä kovaan Puolan sarjaan Politechnika Gdanskin joukkueeseen. Viime kauteen verrattuna Holopainen lähtee kauteen erilaisista asetelmista, sillä tällä kertaa hän on joukkueen kokenutta kaartia.

Näytä lisää vastaavia