Suomalaisnaiset onnistuivat hienosti Saksan Bundesliigassa

21.3.2019 14:36 Naisten Saksan Bundesliigassa nähtiin tällä kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelasi peräti viisi suomalaispelaajaa. Vaikka joukkueiden kaudet olivat vaikeat, ylsivät pelaajat hyviin suorituksiin.

Veera Pirttinen pelasi hyvän tulokaskauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Anni Mäkitalon, 27, ja Heta Äijäsen, 21, Donau-Ries Angels putosi kirvelevästi pudotuspeleistä, kun se jäi loppuratkaisuista rannalle ensimmäisenä joukkueena. Donau-Ries hävisi kauden viimeisessä ottelussa Chemnitzille ja samalla Braunschweig nousi keskinäisten otteluiden vertailulla ohi kahdeksanneksi.

Isku oli joukkueelle kova, sillä Donau-Ries oli koko kauden tukevasti 6-7-sijojen paikkeilla ja näytti lähes varmuudella jatkavan pelejään keväällä. Vuodenvaihteen jälkeen se voitti kuitenkin yhdeksästä pelistään ainoastaan kaksi.

- Putoaminen pudotuspeleistä tuli kyllä aika puskista. Tiesimme meillä olevan tiukka loppuohjelma ja jos pelit menevät ristiin, meillä on mahdollisuus pudota pois kahdeksan joukosta. Meillä oli koko ajan vahva usko siihen, että pääsemme pudotuspeleihin siltä seitsemänneltä sijalta millä olimme suurimman osan kaudesta. Meille sattui kuitenkin viimeiselle kierrokselle huono peli ja muut tulokset menivät ristiin siten, että jäimme ensimmäisenä joukkueena pois pudotuspeleistä, Mäkitalo harmittelee.

- Alkuvuodesta meillä oli loukkaantumisia ja amerikkalaispelaajat vaihtuivat. Jo aika aikaisessa vaiheessa sarjapaikkamme varmistui ja tuntui, että seura huokaisi sitä myöten helpotuksesta. Minulle oli kuitenkin iso pettymys, ettemme päässeet jatkamaan kautta, jatkaa Mäkitalo.

Anni Mäkitalo sai runsaasti vastuuta kauden aikana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen oli Mäkitalon kanssa samoilla linjoilla loppukauden tapahtumista.

- Siinä oli monta jotka taistelivat viimeisistä pudotuspelipaikoista ja paljon piti tapahtua, että putoaisimme pois ja lopulta niin kävi. Emme pelanneet viimeisessä pelissä joukkueena ja meille tuli liikaa mokia. Emme saaneet parasta joukkuepeliä kulkemaan missään vaiheessa. Loppukaudesta pelit menivät ristiin emmekä voittaneet niitä tärkeitä pelejä jotka meidän olisi pitänyt. Meidän olisi pitänyt pystyä ratkaisemaan pudotuspelipaikka jo aikaisemmassa vaiheessa eikä jättää sitä viimeisen ottelun varaan.

Mäkitalo pelasi toisen kautensa Donau-Riesin riveissä ja kuului joukkueensa ehdottomiin avainpelaajiin. Hän urakoi kauden aikana keskimäärin 31,5 minuuttia ottelua kohden ja tehoikseen hän merkkautti 9,4 pistettä, 2,3 levypalloa ja 1,8 syöttöä. Mäkitalo paranteli tilastojaan jokaisella osa-alueella viime kaudesta.

- Kyllä se tuntuu kropassa, että on tullut pelattua isoja minuutteja, Mäkitalo naurahtaa.

- Oli hieno todistaa, että pystyn menestymään tällä tasolla ja tämä oli oikea sarja minulle. Viime vuonna osoitin jo, että pystyn kilpailemaan, mutta nyt näytin pystyväni olemaan aloittava takamies tällä tasolla.

Mäkitalo löysi pelistään myös kehitettävää.

- Tasaisuutta toivoisin vielä lisää, mutta sekin parani mielestäni joulun jälkeen. Välillä peli oli tosi hyvää, mutta sitten saattoi tulla myös aika huonoja pelejä. Ainahan sitä löytää parannettavaa, mutta mielestäni löysin keväällä enemmän tasaisuutta.

Uransa aikana Saksan lisäksi muun muassa Unkarissa, Tshekissä ja Ranskassa pelannut Mäkitalo jatkaa näillä näkymin uraansa muualla.

- Olen viihtynyt Nördlingenissä tosi hyvin, mutta ilmoitin heille hyvissä ajoin, etten suunnitellut jääväni enää ensi kaudeksi. Koin, että minulla oli hyvät kaksi vuotta täällä ja nyt olen valmis kokemaan taas jotain uutta. Todennäköisesti maisemat vaihtuvat ja jatketaan matkaa. Vielä ei ole tiedossa mitään uutta, vaan olen keskittynyt pelkästään tähän kauteen. Nyt edessä on pieni lepo ja mietitään näitä sitten hieman myöhemmin, Mäkitalo avaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Heta Äijänen oli tyytyväinen rooliinsa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Äijänen murtautui debyyttikaudellaan pelaavaan rotaatioon ahkeroiden kentällä yli 10 minuutin keskiarvolla. Tilastorivistöihin kirjattiin 1,9 pistettä ja 1,7 levypalloa. Kokonaisuudessaan Äijänen oli mielissään kauden annista.

- Omaan rooliini olin tyytyväinen. Halusin tuoda vaihdosta kentälle energiaa ja se meni mielestäni hyvin ja sain myös hyvää palautetta seurajohdolta. Mielestäni kehityin koripalloilijana ja löysin uusia asioita pelistä ja tietämykseni sekä näkemykseni kehittyivät. Pelikovuutta tuli myös rutkasti lisää. Menin paljon eteenpäin tämän kauden aikana, iloitsee Äijänen.

Äijänen panosti erityisesti puolustukseen ja otti vastustajapelaajansa tiukkoihin pihteihin. Hyökkäyspelissään hän näkee kuitenkin vielä petrattavaa.

- Erityisesti puolustuspelaaminen meni hyvin. Tavoitteenani oli, ettei vartioitavani pelaaja pystyisi tekemään koria. Pelinopeuteen ja –tempoon totuin hyvin. Kehitettävää on varmasti vielä hyökkäyspään aktiivisuudessa ja ratkaisuissa. Pitää pystyä parempaan pelinlukuun ja haastoihin.

Kokonaisuudessaan Äijänen oli tyytyväinen oloonsa Nördlingenissä ja joukkueessa.

- Viihdyin tosi hyvin. Tämä oli mukava paikka ja kaikki ottivat minut hyvin vastaan. Ystävystyin monen uuden ihmisen kanssa ja olen tyytyväinen, että tulin tänne.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat Äijäsellä vielä hämärän peitossa, mutta mieli halajaa ulkomaille myös jatkossa.

- Tässä on eri vaihtoehtoja, mutta minulla on vielä koulua ja tästä jatketaan nyt kohti opiskeluita ja sen jälkeen mietin miten jatkaa. Olen tykännyt olla täällä ja olisi mukava pelata myös ensi kausi Saksassa.

Jatko Donau-Riesissä ei ole myöskään pois suljettu vaihtoehto.

- Siitä on hieman puhuttu, mutta joukkueessa on käynnissä pienoinen muutosvaihe ja valmennusjohto on menossa uusiksi. Luulen heidän ensin hoitavan sen puolen sopimukset ja sitten he katsovat pelaajia, miettii Äijänen.

Anni Mäkitalon kauden tilastot
Heta Äijäsen kauden tilastot

Pirttisellä positiivinen debyyttikausi

Veera Pirttinen, 21, otti ensimmäiset askeleensa ammattilaisena, kun hän pelasi ChemCats Chemnitzin paidassa yhdessä Camilla Grönbergin kanssa. Grönbergin kausi loppui jo aiemmin alaraajavammaan, mutta Pirttinen painoi kauden loppuun. Chemnitz eli jännittäviä hetkiä loppuun saakka, mutta se onnistui säilyttämään sarjapaikkansa voitettuaan Donau-Riesin päätöskierroksella.

- Ottelun jälkeen oli tosi hyvä fiilis ja saimme kovan voiton loppuun. Oli seuran kannalta tosi tärkeä, että säilyimme ja fiilis oli korkealla, Pirttinen hehkuttaa.

Chemnitz lähti kauteen nuorella ja uudistuneella joukkueella, sillä lähes koko joukkue meni uusiksi viime kaudesta. Se näkyi varsinkin alkukaudesta, mutta vuodenvaihteen jälkeen joukkueen peli petraantui sen verran, että sarjapaikka säilyi. Mukaan mahtui muun muassa komea voitto mahtiseura Wasserburgista.

- Meillä oli isoja haasteita, kun kaikki pelaajat olivat uusia eikä kukaan oikein tiennyt miten hommat menevät. Meidän olisi pitänyt löytää aikaisemmin yhteissävel, mutta onneksi se löytyi loppukaudesta.

Veera Pirttinen sai runsaasti vastuuta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pirttinen esiintyi tulokaskaudellaan edukseen. Vastuuta tuli 25 minuutin keskiarvolla, pisteitä hän tehtaili keskimäärin 7,5 ja levypalloja tarttui kouriin keskimäärin 2,3.

- Alkuun oli pientä totuttelua uuteen sarjaan ja tempoon. Hetki meni siinä, kun tottui millaisia pelaajia omassa joukkueessa on ja millaisia vastustajissa. Olen tyytyväinen siihen miten kaikki meni. Meni jopa yllättävän hyvin. Suomesta lähtiessäni halusin kokeilla pystynkö pärjäämään tällä tasolla. Nyt näytin, että pystyn.

Pirttinen kokee menneensä pelaajana eteenpäin Saksa-vuoden aikana.

- Eniten olen kehittynyt varmasti henkisellä puolella. Olen tullut vahvemmaksi myös jokaisella koripallon osa-alueella. Ehkä suurin asia on, että olen saanut varmuutta ja tasaisuutta heittoihin ja se toi myös itsevarmuutta. Pallonkäsittely on ollut aina minulle pieni heikko kohta. Jatkon kannalta siihen on paneuduttava entistä enemmän.

Kokonaisuudessaan tulokaskauden anti oli Pirttisen mukaan positiivinen ja veri vetää ulkomaan parketeille myös jatkossa.

- Kokeilu meni mielestäni hyvin ja haluaisin jatkaa vielä ulkomailla. Vielä ei ole mitään tietoa jatkosta, mutta tämä oli positiivinen kokemus ja olen iloinen, että uskalsin lähteä.

Veera Pirttisen kauden tilastot

Tulosella hyvä aloitus ammattilaisuralle

Helmi Tulosen, 20, kausi päättyi joukkueen osalta pettymykseen, kun jTV Saarlouis Royals jäi sarjassa viimeiseksi ja putosi. Saarlouis menetti kauden aikana yhden voiton peluuttaessaan edustuskelvotonta pelaajaa ja se osoittautui ratkaisevaksi virheeksi. Tulosen mukaan tilanne saattaa vielä muuttua.

- Tavallaan putosimme myös kabinettipäätöksellä ja menetimme pisteitä. Se asia on kaiketi viety eteenpäin ja asia ratkaistaan parin viikon päästä, että putoammeko, valottaa Tulonen.

Helmi Tulonen pelasi vahvan debyyttikauden ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Vaikka joukkueen kausi päättyi viimeiseen sijaan, niin Tulosen kausi oli lupauksia herättävä. Hän tilastoi keskiarvoikseen 6,8 pistettä ja 3,3 levypalloa noin 25 minuutin peliajalla.

- Tämä oli hyvä aloitus ammattilaisuralle. Hyvä ympäristö, hyvin peliaikaa ja hyviä treenejä. Tietenkin olisi voinut mennä paremminkin. Oli aika paljon vaihtelua kauden aikana. Välillä pelasin hyvin ja välillä sitten taas huonosti, Tulonen summaa kauttaan.

Tulonen yhtyy edellistulokkaiden tapaan siihen, että Bundesliiga oli kotoista Korisliigaa vauhdikkaampi ja fyysisempi.

- Pelikovuus ja –pelitempo olivat sellaisia asioita joissa kehityin kauden aikana. Totuin kovempaan pelaamiseen.

Hyvän debyyttikauden jälkeen Tulosen katseet ovat jatkossakin tiukasti ulkomaan kentillä.

- Tällä hetkellä ei ole jatkosuunnitelmista kerrottavaa, mutta haluaisin jatkaa vielä ulkomailla.

Helmi Tulosen kauden tilastot

 
13.5.2020 12:53 Suomalaiset ulkomailla

Seuravaihto piristi Helmi Tulosen kautta – ”Koris oli oikeasti kivaa”

Helmi Tulonen, 21, pelasi menneen kauden Espanjan Liga Feminina 2:ssa. Tulonen aloitti kauden Celta Vigossa, mutta vaihtoi kesken kauden lanzarotelaisen Magec Tiasin riveihin.

29.4.2020 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Koko ajan meni paremmin”

Elina Koskimies, 23, pelasi ensimmäisen kautensa Euroopassa ammattilaisena neljän USA:n yliopistossa vietetyn vuoden jälkeen, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan Liga Femenina 2:n GDKO Ibaizabal ST:n joukkueessa. Koskimies ei arkaillut uutta tilannetta, vaan pelasi heti vahvan kauden uudessa ympäristössä.

25.4.2020 20:39 Suomalaiset ulkomailla

Vastuu toi Anniina Äijäselle itseluottamusta – ”Ratkaisuja pitää ottaa”

Espanjan Liga Femenina 2 ei ole vielä virallisesti iskenyt lappua luukulle, mutta Anniina Äijänen, 24, ei elättele toiveita kauden jatkumisesta. Äijänen pelasi kokonaisuudessaan nousujohteisen kauden Universitario Ferrolissa ja meni pelaajana jälleen pykälän eteenpäin.

3.4.2020 14:53 Suomalaiset ulkomailla

Kaisa Kuisma urakoi isossa roolissa Portugalissa – ”Voin olla ihan tyytyväinen”

Kaisa Kuisma, 25, otti ensikosketuksensa ulkomaan kentille tällä kaudella, kun hän pelasi ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa. Kuisma viihtyi hyvin pelikentällä sekä sen ulkopuolella, vaikka uuden sarjan pelityyli ja maan kulttuuri toivat alussa omat haasteensa.

1.4.2020 14:09 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen sai peliinsä uusia elementtejä Ranskassa – ”Peliini tuli monipuolisuutta”

Annika Holopainen, 26, vietti menneen kauden Ranskan Ligue 2:n Reimsin joukkueessa. Holopainen kokee erityisesti monipuolistuneensa pelaajana kauden aikana.

29.3.2020 15:34 Suomalaiset ulkomailla

Pirttisellä ja Kertillä positiiviset kaudet

Veera Pirttinen, 22, pelasi menneen kauden Islannissa Snæfell joukkueessa lukeutuen joukkueen kantaviin voimiin. Carolina Kert, 19, sen sijaan otti alkuvuodesta ensimmäisen hyppäyksensä ulkomaille vaihdettuaan HBA Märskyn Tallinna Ülikoolin joukkueeseen.

25.3.2020 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannalla ja Anissa Poundsilla vaiherikkaat kaudet

Roosa Lehtoranta, 22, pelasi ensimmäisen kautensa ulkomailla ja kuului belgialaisseura Antwerpen Giantsin avainpelaajiin läpi kauden. Anissa Poundsin, 27, kauteen sen sijaan mahtui käänteitä, kun hän aloitti kauden Saksan 2. Bundesliigassa Bergische Löwenissä, mutta siirtyi kesken kauden Belgiaan Pepinsterin joukkueeseen.

28.2.2020 13:03 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijäsellä nousujohteinen kausi Espanjassa – ”Olen kehittynyt kauden aikana paljon”

Espanjan Liga Femenina 2:n Ferrolissa pelaava Anniina Äijänen, 24, on parantanut joukkueen mukana peliään kauden edetessä. Tällä hetkellä nousijasuosikkeihin lukeutuva Ferrol liihottaa seitsemän ottelun voittoputkessa ja Äijänen on raivannut tiensä avausviisikkoon.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

14.9.2019 09:55 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta aloittaa kautensa lauantaina – ”Vastuuta tulee paljon ja rooli on iso”

Kesällä belgialaisen Antwerp Giantsin kanssa sopimuksen tehnyt Roosa Lehtoranta, 22, aloittaa kautensa uudessa seurassaan lauantaina. Loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Lehtoranta toivoo ehjää kautta.

2.5.2019 11:20 Susiladies

Anniina Äijänen tietää nyt mitä huipulle pääseminen vaatii

Neljän USA:n yliopistossa vietetyn kauden jälkeen Anniina Äijänen, 23, otti viime kesänä ensimmäisen askeleen ammattilaisena, kun hän pelasi menneen kauden Espanjan liigassa Sedis Basquetin joukkueessa. Kausi oli joukkueelle menestyksekäs, sillä se selvitti tiensä aina välieriin saakka ja samalla Äijänen sai vyölleen arvokasta kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

25.4.2019 12:02 Susiladies

Kausi Islannissa oli Vilma Kesäselle hieno kokemus

Vilma Kesäsellä, 30, oli vahva kausi Islannin liigassa KR:n riveissä. Joukkueen taival päättyi välierissä, mutta Kesäselle kausi oli menestyksekäs ja hieno kokemus.

5.4.2019 12:15 Susiladies

Kausi Puolassa oli Annika Holopaiselle erilainen ja mielenkiintoinen kokemus

Annika Holopainen pelasi ensimmäisen kautensa Puolan kovassa pääsarjassa. Holopaisen kauteen mahtui paljon uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia.

2.4.2019 11:42 Susiladies

Vilma Kesänen hyvässä iskussa Islannin liigan pudotuspeleihin

Islannin liigan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin Vilma Kesäsen KR:n osalta keskiviikkona, kun vastaan asettuu runkosarjan voittaja Valur. Otteluparissa on erityistä jännitettä, sillä kyseessä on paikallisottelu.

Näytä lisää vastaavia