Susiladies-luotsi Pekka Salminen Awak Kuierin mahdollisuuksista: ”Awak on kaikin puolin poikkeuksellinen pelaaja”

14.4.2021 11:32 Peli-Karhujen kasvatti ja Susiladiesin nuori tähti Awak Kuier, 19, on ollut suomalaisen koripalloväen tarkkaan seuraama lupaus jo muutaman vuoden ajan. Mutta minkälainen pelaaja Kuier oikein on ja mitä häneltä on odotettavissa ammattilaisuralla? Kysymykseen vastaa Kuieria HBA-Märskyssä ja Susiladiesissa viime vuodet valmentanut Pekka Salminen.

Vaikka suomalaiset tavallisesti kansakuntana välttelevät ylisanojen käyttöä ja vaikka Suomesta on vuosikymmenten aikana tullut yksi jos toinenkin erinomainen naiskoripalloilija, ei Pekka Salminen epäröi korostaa, että Awak Kuierissa on Suomella aivan ennennäkemätön lupaus.

- Awak on kaikin puolin poikkeuksellinen pelaaja. Hän on 195-senttisenä pelaajana erinomaisen iso ja ulottuva, mutta hänellä on kokoisekseen pelaajaksi takapelaajan taidot pallonkäsittelystä syöttämiseen. Hänen kokonsa ja taito-ominaisuuksiensa yhdistelmä tekee hänestä sen tason lupauksen kuin hän on, Salminen summaa.

- Ne harvat Awakin kokoiset pelaajat, joita kansainvälisessä naiskoripallossa ylipäätään on, ovat isompia ja kankeampia. Awak puolestaan rakastui aikanaan pikkutyttönä koripalloon, kun sai valmentajaltaan mahdollisuuden pistää palloa maahan ja heittää kaukaa. Hänellä on ollut alusta asti uskallusta pelata kokoonsa nähden epätyypillisesti. Tämä uskallus yhdistettynä kovaan, määrätietoiseen treenaamiseen ovat tehneet hänestä pelaajan.

Vaikka Kuier on 195 sentin varrellaan eräs pisimmistä ellei pisin suomalainen naiskoripalloilija koskaan, kansainvälisellä mittapuulla verrokkeja löytyy. WNBA:n parhaimmistoon kuuluvat pelaajat, mm. Washington Mysticsin Elena Delle Donne (196 cm), Chicago Skyn Candace Parker (193 cm) ja Las Vegas Acesin A’ja Wilson (193 cm), ovat onnistuneet jalostamaan kokonsa ja taitonsa kokonaispaketiksi, joka on tehnyt heistä poikkeuksellisia pelaajia.

Lisäksi maailman huipulla odottaa vielä kokoluokkaa suurempien pelaajien kasti, johon lukeutuvat mm. Las Vegas Acesin Liz Cambage (203 cm) ja Phoenix Mercuryn Brittney Griner (203 cm).

- Awakin kokoluokan parhaat WNBA-pelaajat ovat sekä hyviä heittäjiä että voimapelaajia, jotka pystyvät pelaamaan sekä kolmospaikalla että isona laiturina, parhaat jopa heittävää takapelaajaa. Awakilla on kaikki edellytykset pelata kolmos- ja nelospaikkaa myös WNBA:ssa asti, Salminen arvioi.

Heitontorjuja ja takamiesten puolustaja

Awak Kuierilla on siis takapelaajan ominaisuudet ison laitahyökkääjän varressa, mutta mitä muuta kokonaispaketista löytyy?

Kuier on kansainvälisesti tunnettu ennen kaikkea donkkaajana, ja donkkeja Kuier lyökin alaspäin pari kertaa kaudessa. Suomen vuosinaan Kuier emännöi puolestaan Korisliigan blokkitilaston kärkisijoja.

- Blokeista Awak tunnetaan, mutta hän on sitäkin monipuolisempi puolustaja. Isoimpia vitospaikan pelaajia vastaan hän ei fysiikallaan ihan pärjää ja nopeimmat takapelaajat menevät ohi, vaikka Awak pystyykin vaihtamaan palloskriinejä puolustassa. Kaiken kaikkiaan Awakin liikkuvuus, fysiikka ja pelinlukutaito riittävät puolustamaan kolmea pelipaikkaa takapelaajasta isoon laituriin, jatkaa Salminen.

- Kuluvalla kaudella Italiassa Awak on laitettu järjestäen puolustamaan vastustajan parhaita takapelaajia tai isoja laitureita, mikä on ehdottomasti osoitus hänen monipuolisuudestaan.

Salminen puhuu ylistävään sävyyn myös Kuierin kypsyydestä sekä pelitoverina että pelin taktisen puolen omaksujana.

- Awak omaksuu pelit molemmissa kenttäpäädyissä nopeasti ja joukkuekaverina hän on erittäin pidetty. Awak on toisinaan ”liian hyvä” joukkuekaveri, sillä hän mieluummin antaa ratkaisevan syötön kuin ottaa oman ratkaisunsa. Junioripeleissä piirsimme hänelle varta vasten viimeisten sekuntien ratkaisuja nostaaksemme hänen ratkaisuvalmiuttaan, jatkaa Salminen.

Matkaa on; askel kerrallaan

Suuresta potentiaalistaan ja tähänastisista saavutuksistaan huolimatta Kuier on kuitenkin vasta 19-vuotias. Vaikka hänet todennäköisesti varataankin WNBA:han korkeimmilla sijoilla, on syytä muistaa, että WNBA on äärimmäisen kilpailtu liiga, jonka nuorimmat pelaajat ovat varaustilaisuuden säännöistä johtuen keskimäärin 22-vuotiaita.

Salminen muistuttaakin, että tie kansainvälisen naiskoriksen huipulle on pidempi prosessi. Kuluva kausi Italian Serie A:ssa on ollut tärkeä porras prosessissa.

- WNBA on fyysinen liiga, jossa pelaavat maailman parhaat urheilijat, ja siellä ratkaisevia asioita ovat tilannekovuus ja taito. Serie A:ssa puolestaan roikutaan, rapataan ja runtataan, eikä pilli todellakaan soi kolmen sekunnin alueella. Tämän kauden jälkeen Awak on tottunut siihen, minkälaista peli voi olla korkeimmalla eurooppalaisella tasolla, Salminen arvioi.

Pelikauden 2020–21 jälkeen kolmivuotinen sopimus pitää Kuierin Ragusassa vielä kahden kauden ajan, aina kevääseen 2023. Harvoin julkisuudessa teroitettu tosiasia onkin, että WNBA on kesällä pelattava liiga, jonka aikataulu mahdollistaa sen, että parhaat naispelaajat pelaavat ympärivuotisesti, kesät WNBA:ssa ja syksystä kevääseen Euroopan suurseuroissa.

- Torstai tulee olemaan iso päivä Awakille ja hänen perheelleen ja tärkeä porras kehitysjatkumossa. Awak lähti aikanaan rohkeasti kotoaan Helsinkiin ja Helsingistä vielä ennen ylioppilaaksi kirjoittamistaan rohkeasti ammattilaiseksi, jatkaa Salminen.

- WNBA on kova liiga eikä sinne marssita ovenkarmit kaulassa. Varaustilaisuuden jälkeen Awakin yksi lähitulevaisuuden tavoitteista on ansaita peliaikaa WNBA:ssa. Seuraavien vuosien aikana WNBA, Ragusa ja meidän maajoukkueohjelmamme kaikki tukevat Awakin etenemistä urallaan.

 

Susiladiesin huippulupaus Awak Kuier on ehdolla WNBA:n varaustilaisuudessa, joka järjestetään torstaina 15. huhtikuuta. Basket.fi seuraa ja taustoittaa Awakin tietä WNBA:n varaustilaisuuteen ja sen läpi tulevien viikkojen aikana.

Yle lähettää WNBA:n varaustilaisuuden suorana.

Henkilöt

 
16.4.2021 13:39 WNBA

Dallas Wingsin varaama Awak Kuier: ”Meillä on paljon nuoria lahjakkuuksia”

Tuore WNBA:n kakkosvaraus Awak Kuier, 19, kertoi varaustilaisuuden jälkimainingeissa omista tunnelmistaan, pelillisistä esikuvistaan sekä sopeutumisestaan Dallas Wingsin pelaamiseen ja WNBA:han.

16.4.2021 02:45 WNBA

Awak Kuier varattiin WNBA:han historiallisesti toisena – osoitteena Dallas Wings

WNBA:n varaustilaisuudessa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa, kun Dallas Wings varasi Awak Kuierin numerolla kaksi.

15.4.2021 08:50 WNBA

Awak Kuier: ”Olen iloinen jo pelkästään siitä, jos minut draftataan”

WNBA:n varaustilaisuuden kynnyksellä Awak Kuier, 19, odottaa jännityksellä, mitä tulevan odottaa. Susiladiesin nuorta tähteä ja Peli-Karhut-kasvattia veikkaillaan yhdeksi varaustilaisuuden kärkinimeksi, mutta hän on itse tyytyväinen jo pelkästään siitä, jos hänet varataan.

14.4.2021 12:30 WNBA

Yle näyttää suorana WNBA:n varaustilaisuuden torstain ja perjantain välisenä yönä

WNBA:n varaustilaisuus järjestetään Yhdysvalloissa torstaina ja perjantain välisenä yönä klo 2:00 Suomen aikaa. Yle näyttää varaustilaisuuden suorana lähetyksenä, kun Awak Kuieria povataan yhdeksi varaustilaisuuden ensimmäisiksi nimiksi.

12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

10.4.2021 08:13 WNBA

Näin toimii WNBA Draft: Wingsillä tukku varausvuoroja, kansainvälisillä pelaajilla eri säännöt

WNBA:n varaustilaisuus pidetään virtuaalisesti torstaina 15. huhtikuuta. Ensimmäisellä kierroksella Dallas Wings on hamunnut ensimmäiseltä kierrokselta peräti neljä varausvuoroa. Varaustilaisuudessa varataan sekä Yhdysvaltojen yliopistopelaajia että kansainvälisiä pelaajia, jotka määritellään varauskelpoisiksi jo kaksi vuotta ennen yliopistopelaajia.

8.4.2021 08:27 Susiladies

WNBA on kahdentoista joukkueen ammattilaisliiga, joka pelataan kesäisin

Yhdysvaltojen naisten ammattilaisliiga WNBA juhlii tänä vuonna 25. kauttaan. Kun suomalaislupaus Awak Kuieria veikkaillaan WNBA:n varaustilaisuudessa kärkisijoille, niin tässä artikkelissa käydään läpi liigan historiaa ja formaattia.

6.4.2021 11:45 Susiladies

WNBA:n varaustilaisuus lähenee – Awak Kuierilla edessään jännittävät viikot

Suomalaisen koripallon ystävät elävät kutkuttavia aikoja huhtikuun puolivälissä, jolloin Yhdysvaltain naisten ammattilaisliiga WNBA järjestää vuotuisen varaustilaisuutensa: kotkalaisen Peli-Karhujen kasvatti ja Susiladiesin kulmakivi Awak Kuier, 19, on kansainvälisten asiantuntijoiden spekulaatioissa ehdolla taalaliigaan kärkipään varausten joukossa.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

Näytä lisää vastaavia