Bisons kotivoittoon Euroliiga-joukkue Lokomotiv Kubanista

25.10.2015 20:23 Loimaan Bisonsin VTB-kauden ensimmäinen voitto sinetöityi sunnuntain kierroksella, eikä vastustaja ollut enempää tai vähempää kuin Euroliigassa tähän asti kaikki ottelunsa voittanut Lokomotiv Kuban. Hienoon saavutukseen joukkue ylsi saaden onnistumisia laajalta rintamalta, ottelun tärkeimmillä hetkillä puolustuspelaamisen noustessa suureen rooliin. Voittolukemat Bisonsin hyväksi olivat lopulta 70-68 (39-31).

Bisonsin VTB-taipaleen kovimman voiton, sekä yhden suomalaisen seurakoripalloilun isoimman voiton takuumiehenä toimivat Tuukka Kotti...

...sekä Martin Zeno, jotka johtivat omilla vahvuuksillaan Bisonsin kotivoittoon Euroliiga-joukkue Lokomotiv Kubanista. Kuvat: Kai Kilappa

Loimaan liikuntahallin 1120-päinen, punainen yleisömeri sai syytä juhlaan sunnuntaina summerin soidessa viimeisen kerran Bisonsin ja Lokomotiv Kubanin välisessä ottelussa. Bisons onnistui tiukassa ottelussa voittamaan Euroliiga-joukkue Lokomotivin lukemin 70-68 (39-31), eikä kyseessä todellakaan ole mikä tahansa voitto.

Laitetaan asiat perspektiiviin: Lokomotivin riveissä sunnuntaina pelasivat mm. iso laituri Chris Singleton, joka vielä viime kaudella kuului NBA-joukkue Washington Wizardsin pelaajistoon. NBA-kokemusta löytyy myös sentteri Victor Claverilta, joka pelasi vielä viime kaudella Portland Trail Blazersin riveissä, sekä Utah Jazzin varaamalta 216-senttiseltä Kyrylo Fesenkolta.

Lyhyesti ilmaistuna, Lokomotiv on täynnä kovia kansainvälisen tason pelimiehiä. Ottelu Bisonsia vastaan kuitenkin osoitti sen, miten korkealla tasolla suomalainen seurajoukkue voi parhaimmillaan pelata. NBA-nimet paitojen selässä olivat kirjaimellisesti vain nimiä, kun Bisons laittoi venäläiset ensin ahtaalle ja lopulta piti johtoasemastaan kiinni aina päätössummeriin asti.

Ottelun avausjakson tehomiehenä kotijoukkueelta toimi laituri Martin Zeno (15 pistettä/8 levypalloa/4 syöttöä/2 riistoa), joka on tähän asti ollut joukkueensa tasaisin suorittaja VTB-liigan otteluissa. Mutta niin avausjaksolla kuin koko ottelussakin, Bisonsin isoin ase oli koko ryhmän tasaisen vahva suorittaminen molemmissa päissä parkettia. Kymmenminuuttisen päätyttyä joukkueet lähtivät huilaamaan tasalukemissa 17-17, mutta sen jälkeen ääni kellossa muuttui.

Toisen jakson ensimmäisen korin onnistui vielä tekemään Lokomotivin vielä viime kaudella turkkilaista suurseura Anadolu Efesiä edustanut liukas takamies Dontaye Draper (7), mutta tämän jälkeen Tuukka Kotin (5/7/3 syöttöä) ankkuroima puolustus onnistui hidastamaan vierailijoiden hyökkäystä ja avaamaan isäntien hyökkäystä entisestään.

Jakso kulki koko kymmenen minuuttia enemmän tai vähemmän Bisonsin hallussa, joukkueen saadessa jälleen kerran laadukkaita minuutteja kaikilta kentällä käyneiltä pelaajiltaan. Erityisesti Justin Jacksonia paikannut Ike Udanoh (14) suoriutui läpi ottelun todella vakuuttavasti, käyttäen kaikki 20 peliminuuttiaan miltei täydellisesti hyödykseen, upottaen yhdeksästä pelitilanneheitostaan 7.

Puoliajalle Loimaan liikuntahallissa lähdettiin kotijoukkueen 39-31 –johdossa. Ottelun toinen puoliaika noudatti likimain samaa käsikirjoitusta kuin ensimmäinenkin. Bisons onnistui Zenon johdolla hyökkäämään riittävän tehokkaasti, kun samalla Kotin johtama puolustus piti Lokomotivin hyökkäyksen niin vaikeana kuin se tuon tason ryhmää vastaan vain on. Kolmas jakso venäläisille pisteen erolla, joten päätösneljännekselle siirryttiin Bisonsin johtaessa ottelua lukemin 55-48.

Päätösjakson tehokkain Bisons-pelaaja oli vielä viime kaudella Tapiolan Honkaa edustanut Udanoh. Kuusi pistettä taululle pistänyt sentteri onnistui kenties uransa tähän asti kovimmassa paikassa loistavasti, antaen joukkueelleen mahdollisuuden sinetöidä voitto kamppailun päätösminuuteilla.

Ottelun äärimmäisen jännittävälle päätösminuutille lähdettiin kotijoukkueen viiden pisteen johtoasemassa. P.J. Hillin (10/5/3 syöttöä) menetyksen jälkeen Malcolm Delaney (9) kavensi eron kolmeen pisteeseen, Zenon kasvattaessa eron neljään pisteeseen 42 sekuntia ennen päätösvihellystä vapaaheittoviivalta. Seuranneesta hyökkäyksestä sentteri Claver (11/6) toi Lokomotivin kahden pisteen päähän, kellon näyttäessä aikaa 39:39.

Bisonsin menetettyä pallonhallinnan takaisin Lokomotiville vain 17 sekuntia ennen loppua, nousi loimaalaisyleisön kollektiivinen syke pelottavan korkeaksi, mutta turhaan. Delaneyn ilmaan lähettämä kolmen pisteen heitto ei löytänyt tietään riman läpi, ja Zenon puolustuslevypallo sinetöi kenties suurimman yksittäisen suomalaisen seurajoukkueen ottaman voiton.

Bisonsin koko joukkueen esitys oli erittäin kovaa kansainvälistä tasoa, mutta Zenon, Kotin ja Udanohin lisäksi on esille nostettava kolme kolmosta pussittanut Ronnie Clark (9), sekä kovilla hetkillä parasta osaamistaan väläytellyt P.J. Hill.

Lokomotivin nimimiesten joukosta kovimmat tehot kirjauttivat Delaney, Claver sekä laituri Ryan Broekhoff (9/10), mutta Bisonsin puolustuspelin onnistumisesta paljon kertoo myös se, että vain yksi Lokomotivin pelaajista  ylsi kaksinumeroisille pistelukemille.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.