Catz nousee, taistelu karsintapaikoista naisten divarissa jatkuu

4.2.2005 Koripallon naisten I divisioonan voittaja ja samalla suora nousija SM-sarjaan on jo varmistunut. Lappeenrannan Catz pelaa kaudella 2005-06 ensimmäistä kertaa seuran historiassa SM-tasolla. Kamppailu SM-karsintapaikoista ja toisaalta putoamiskarsinnan välttämisestä tulee silti säilymään divisioonassa loppuun asti kiihkeänä.

Divisioonassa on joulutauon jälkeen tapahtunut paljon, sillä monen joukkueen kurssi on muuttunut radikaalisti. Osa joukkueista on selkeästi hitsautunut yhteen ja parantanut siten peliään jatkuvasti kauden vanhetessa, kun taas muutama ryhmä on hieman menettänyt pelivirettään alkuvuoden aikana.  

Vahvoja otteita läpi kauden esittänyt Lappeenrannan Catz on jatkanut tappiotonta taivaltaan ja varmisti 30.1. Vantaalla pelatussa ottelussaan nousunsa SM-sarjaan voittamalla Puhuttaret lukemin 92-76.  

Neljäntoista pelatun ottelun jälkeen Catzin tappiosarake näyttää yhä nollaa ja valmennusjohto on syystäkin tyytyväinen.  

- Olemme kyenneet säilyttämään suhteellisen hyvän työmoraalin voittoputkesta huolimatta ja lisäksi nuorten pelaajien esiinnousu on ollut ilahduttavaa, Catzin valmennusjohto Elena Aleksandrova ja Mikko Tupamäki toteaa. 

- Etenkin vuonan 1988 syntyneet Jade Hagman ja Anna Kuokkanen ovat parantaneet otteitaan jatkuvasti ja muutenkin omat juniorimmme ovat paikanneet hyvin tärkeiden pelaajien loukkaantumisista johtuneet poissaolot.

Catzin voiton myötä sinetöityi myös Puhuttarien putoaminen sarjaporrasta alemmaksi kaudelle 2005-06. Huomattavasti alkukaudesta otteitaan petrannut vantaalaisryhmä ei kovasta taistelusta huolimatta ole kyennyt hankkimaan riittävästi voittoja sarjapaikan säilyttämiseksi, joten joukkue hakee ensi kaudella vauhtia II divisioonasta.  

KaaRo ja ToPo vahvoilla SM-karsintoihin 

Ensimmäisessä SM-karsintapaikassa on tiukimmin tällä hetkellä kiinni raumalaisjoukkue Kaaron Roima. KaaRon etumatka neljäntenä olevaan Pinjaan on kuusi pistettä, kun molemmilla joukkueilla on jäljellä neljä ottelua ja vaikka raumalaiset kokivatkin tammikuussa Malmilla yllätystappion Helsingin NMKY:lle, niin mitä luultavimmin Kalle Rissasen suojatit tulevat karsintapaikan nappaamaan.  

Toisen SM-karsijan paikan suhteen tilanne on huomattavasti tiukempi, sillä usealla joukkueella on vielä sanansa sanottavana kolmannen sijan kohtaloa ratkaistaessa. Pääroolia tässä jännitysnäytelmässä tulee näyttelemään sunnuntaina 6.2 pelattava Helsingin paikallisderby, jossa vastakkain asettuvat perinteikkäät pääkaupunkilaisseurat HNMKY ja ToPo.  

Tällä hetkellä kolmatta sijaa hallussaan pitävä ToPo on 15 ottelun jälkeen kerännyt 18 pistettä, kun HNMKY:n saldona 14 pelistä on yhtä monta pistettä. Voitto ToPosta pitäisi HNMKY:n karsintataistossa mukana ja toisaalta munkkalaisille voitto merkitsisi luultavimmin toisen karsintapaikan varmistamista. Odotettavissa on siis tulikivenkatkuinen kamppailu kahden vanhan kilpakumppanin kamppaillessa Helsingin herruudesta. Joukkueiden tämänhetkiset kuntokäyrät osoittavat hieman eri suuntiin, sillä ToPon peli on hienon alkukauden jälkeen alkanut kangerrella, kun taas HNMKY osoitti olevansa vireessä kukistamalla kotonaan sarjakakkosen KaaRon lukemin 52-43 ja FoKoPon luvuin 78-60. ToPolla puolestaan on allaan 88-68 vierastappio RaPylle. 

Mahdollisuudet SM-karsintaan on vielä myös Espoon Pinjalla ja Raholan Pyrkivällä, jotka myös kohtaavat toisensa loppukierroksilla. Nähtäväksi jää, riittääkö joukkueilla puristusta viimeisillä kierroksilla. 

HoNsU:n nousumahdollisuudet teoreettiset 

Sarjassa kuudentena majaileva Jyväskylän ylpeys HoNsU omaa enää teoreettiset mahdollisuudet SM-karsintapaikkaan. Joukkueen olisi voitettava loput neljä peliään ja samalla HNMKY:n, Pinjan ja ToPon olisi kaikkien hävittävä ainakin kaksi lopuista peleistään. 

Toisaalta muutama tappio loppupeleissä voi tuoda putoamiskarsinnan vielä jyväskyläläistenkin uhkaksi. HoNsU on joulutauon jälkeen kuitenkin ollut yksi eniten parantaneista joukkueista, mistä todisteena voitot niin Pinjasta kuin ToPostakin. Lisäksi joukkue piti tiukoilla sekä sarjakärki Lappeenrantaa kuin sarjakakkosta KaaRoakin. HoNsU–käskijä Ensio Helimäki kertoikin joukkueen pelanneen kauden parasta peliään alkuvuoden kierroksilla. 

- Joukkueemme pitkän pään pelaajat ovat nostaneet reilusti profiiliaan ja etenkin Pia Salmisen ja Kaisa Lindin huomattavasti parantuneita otteita on ollut ilo seurata, Helimäki toteaa.  

HoNsUn joukkue sai tammikuussa myös lisävahvistusta, kun aiemmin SM-sarjassakin esiintynyt Oulun kasvatti Ella Sohlo palasi ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen joukkueen vahvuuteen.  

Putoamiskarsintapaikka vielä ratkomatta

I divisioonan runkosarjan yhdeksänneksi sijoittunut joutuu taistelemaan sarjapaikastaan alueellisten II divisioonien parhaimmiston kanssa. Karsijan paikka on kuitenkin vielä jakamatta, sillä neljä joukkuetta (HoNsU, RaPy, FoKoPo  ja JoKa) sijoilla 6-9 on tällä hetkellä kahden pisteen sisällä.  

Uhkaavin tilanne on tällä hetkellä kymmenellä sarjapisteellä kahdeksantena olevalla  FoKoPolla, joka on pelannut yhden ottelun enemmän kuin HoNsU ja RaPy (molemmilla 12 pistettä) ja kaksi ottelua enemmän kuin Joensuun Kataja, jolla koossa on 10 pistettä. 

Tulevana sunnuntaina Forssassa kotijoukkueella onkin kohtalon hetket, kun Ilkka Palviaisen valmentama joensuulaisjoukkue saapuu pisteidenmetsästykseen Feeniksin parketille. Molemmille joukkueille ottelu on äärimmäisen tärkeä, sillä vaikka Katajalla onkin vielä viisi ottelua pelaamatta, on sarjaohjelma viimeisissä peleissä todella kova. Joukkueen vastustajina loppukierroksilla FoKoPon lisäksi ovat KaaRo, ToPo, Catz ja HoNsU, joten pisteet tulevat olemaan tiukassa.  

Naisten I divisioonan viimeinen sarjakierros pelataan 27.2, jonka jälkeen pyörähtävät käyntiin putoamis- ja nousukarsinnat. Jännitystä tulee siihen asti riittämään ja monet tulevat ottelut kuuluvat sarjaan ”elämän ja kuoleman kamppailut”.  

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon myös se, että Kaakkoisen alueen II divisioonassa pelaava perinteikäs koripalloseura SBG on esittänyt erinomaisia otteita läpi kauden ja johtaa sarjaa puhtaalla pelillä. Tulevan kauden I divisioonapaikoista taisteltaessa lahtelaisjoukkueella tulee olemaan sanansa sanottavana. 

Mikko Tupamäki
K
irjoittaja on Catzin valmennuspäällikkö ja Koris.netin vapaaehtoistoimittaja

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_i_divisioona/
 
21.12.2023 14:00 Korisliiga

Kilpailuvuoden 2024–25 Korisliigojen sarjalisenssien hakijat selvillä

Korisliigan ja naisten Korisliigan sarjamääräysten mukaisesti Korisliigan, naisten Korisliigan, miesten I divisioona A:n ja naisten I divisioonan seurojen piti hakea kilpailuvuoden 2024–25 sarjalisenssiä kyseisiin sarjoihin sarjalisenssihakemuksella joulukuun 15. päivään mennessä.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

21.6.2023 09:45 Korisliiga

Koripalloliiton vuosittaiset palkinnot nyt julkaistu

Koriskauden 2022-23 parhaat on valittu. Nuorten sarjojen sekä Seurapalveluyksikön palkittavat ovat vastaanottaneet palkinnot henkilökohtaisesti seurojen tapahtumissa kevään ja kesän aikana. Löydät listan kaikista palkituista sivun alaosasta.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

26.11.2021 12:34 Pääjuttu

Susiladies-yhteistyöverkosto on aloittanut toimintansa

Nais- ja tyttökoripalloilun kehittämiseen keskittyvä yhteistyöverkosto on kokoontunut syksyn aikana kaksi kertaa ja seuraava tapaaminen on sovittu tammikuulle. Verkoston toiminnassa on ollut mukana ensimmäisessä vaiheessa päävalmentajat kymmenestä pääsarjojemme seurasta.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

1.7.2021 07:29 Seura tiedottaa

Tapiolan Hongalta uusia panostuksia vanhimpien junioreiden kehityspolkuun

Tapiolan Hongassa on mahdollisuus harrastaa koripalloa monella eri tasolla ja monia eri polkuja pitkin. Jokaiselle löytyy omaa motivaatiota ja taitoa vastaava polku kuljettavaksi. Viimeisimpänä kehityskohteena on ollut kaikkein korkeimmalle huipulle tähtäävien pelaajien polku ja sitä varten seuran hallitus teki helmikuussa päätöksen lisätä panostusta yli 16-vuotiaiden junioreiden toimintaan. Panostuksen lähtökohtana on uusi kehitysohjelma, joka antaa seuran kasvateille mahdollisuuden edetä korisurallaan haluamaansa tavoitetta kohti.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

3.6.2021 10:30 Korisliiga

Sarjalisenssien hakuaika päättyi – Korisliigan sarjalisenssiä haki 12 joukkuetta

Korisliigassa viime kaudella pelannut kaarinalainen Ura Basket ilmoitti Koripalloliitolle ettei se hae Korisliigan sarjalisenssiä kilpailuvuodelle 2021–22. Muissa huippu- ja kilpakoripallosarjoissa kaikki urheilullisesti sarjaan oikeutetut joukkueet hakivat sarjalisenssejä.

Näytä lisää vastaavia