Euroliigan jatkosarja huipentuu, Koposen Himki taas pakkovoiton edessä

21.3.2013 Euroliiga-kauden 2012/13 jatkosarjaa on pelaamatta kolme kierrosta. Viime viikolla Tel Avivissa tappion kärsinyt BC Himki on jälleen pakkovoiton edessä, kun Fenerbahce saapuu Moskovan kupeeseen Petteri Koposen ja kumppaneiden kiusaksi. Himki pelaa Euroliigan jatkolohko F:n viimeisestä pudotuspelipaikasta yhdessä Maccabi Tel Avivin ja Caja Laboral Vitorian kanssa.

Petteri Koposen Himki kohtaa perjantaina Fenerbahcen jo neljännen kerran tällä kaudella. Kuva: Tytti Nuoramo.

Suurella rahalla kokoon kerätyn, mutta läpi kauden alisuorittaneen Fenerbahcen teoreettisetkin mahdollisuudet edetä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon hälvenivät jo kolme kierrosta sitten.

 

Fenerbahce on voittanut viimeisestä yhdestätoista Euroliigan ottelustaan kaksi, ja turkkilaiset ovat hävinneet edelliset neljä otteluaan keskimäärin 21,5 pisteen erolla. Himkille tarjoutuu perjantaina siis oiva revanssin sauma, sillä joukkueiden edellisessä keskinäisessä kohtaamisessa Fenerbahce avasi jatkosarjan voittotilinsä 85–82 (36–40)-voitolla kotonaan Istanbulissa.

 

Himkin peli on viime viikkoina sahannut ylä- ja alamäkeä, ja tällä hetkellä Rimas Kurtinaitisin iskuryhmä kaipaa toden teolla piristysruisketta. Viime viikolla Himki hävisi trilleriottelun Tel Avivissa ja tipahti lohkonsa viimeiselle pudotuspelisijalle tasapisteisiin Maccabin ja Caja Laboral Vitorian kanssa. Lisäksi Himki kärsi Venäjän PBL-liigan maanantain ottelussa suurinumeroisen yllätystappion selkeänä altavastaajana peliin lähteneelle Nizhni Novgorodille.

 

Jäljellä olevastaan kahdesta jatkosarjaottelusta Himki pelaa kaksi seuraavaa kotikentällään. Fenerbahce-ottelun jälkeen venäläiset kohtaavat Vitorian, ja jatkosarja päättyy Himkin osalta vierasotteluun hallitsevan Euroopan mestari Olympiakosin kotikentällä Pireuksessa.

 

Himkin osalta pudotuspelipaikan selvittämiseksi todennäköisesti riittää kaksi kotivoittoa, joten peli Fenerbahcea vastaan on sitäkin tärkeämpi.

 

Fenerbahce matkaan ilman Bogdanovicia

 

Fenerbahce on ollut koko kauden todiste siitä, että suurilla euromäärilläkään ei ole mahdollista hankkia voittavaa joukkuetta. Turkkilaisten kokoonpano on paperilla Euroopan nimekkäimpiä, mutta otteet ovat jättäneet toivomisen varaa.

 

Fenerbahcen onnistuminen kulminoituu väkkärän pelinrakentajan Bo McCalebbin (183 cm/27 v) pelinluku-, ja tilanteenluomistaitoon. Vaikka McCalebb on Euroopan terävintä huippua pelipaikallaan, ovat Fenerbahcen vastustajat osoittaneet kerta toisensa jälkeen, että hänet hidastamalla myös Fenerbahcen peli hidastuu merkittävästi.

 

Perjantain peliin lähdettäessä Fenerbahcen tilanne on jo valmiiksi tavallista haasteellisempi, sillä joukkueen pistetykki Bojan Bogdanovic (200/23) on riveistä poissa kantapäävaivan vuoksi. Romain Saton (194/32), David Andersenin (212/32) ja Emir Preldzicin (206/25) on siis noustava tehtävän tasolle, jos Fenerbahce mielii vierasvoittoa.

 

Vain kahdesti tällä kaudella kotikentällään hävinneen Himkin avain tulee jälleen olemaan joukkuepuolustus. McCalebbin hidastamisen lisäksi Himkin on pidettävä Fenerbahcen heittäjät kurissa, hallittava levypallopeliä sekä rakennettava hyökkäyksensä huolella. Himki on perjantain otteluun lähdettäessä selkeä ennakkosuosikki, mutta hyvänolontunteeseen ei venäläisillä ole varaa tuudittautua.

 

Pidä silmällä

 

Petteri Koponen, Himki: Koposen urakka Euroliigan jatkosarjassa alkoi vahvasti, mutta viimeisessä kolmessa ottelussa Susijengi-tykin ote on hapuillut. Edellisissä PBL- ja VTB-otteluissaan Koponen on kuitenkin heittänyt 15 ja 16 pisteen saldot, joten sihdin asettuminen kohdilleen Euroliigassa on vain ajan kysymys. Fenerbahce-ottelu on Koposelle jälleen mahdollisuus palauttaa juna raiteilleen.

 

David Andersen, Fenerbahce: Turkkilaisjoukkueen australialaissentteri on kuulunut jo vuosikausia Euroliigan värikkäimpiin pelaajiin. Aggressiivisesti ja aktiivisesti pelaava Andersen asetettaneen hurjassa vireessä olevan Himki-sentteri Paul Davisin päällystakiksi, ja jos Andersen tehtävästään suoriutuu, on Himkille luvassa asteen vaikeampi ilta.

 

Euroliigaa: BC Himki – Fenerbahce Ülker Istanbul 4 Pro 2:lla perjantaina 22. maaliskuuta klo 17:25 alkaen.

 

 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Miikka Muurinen debytoi pirteästi Petteri Koposen alaisuudessa nuorten Euroliigassa

Petteri Koposen valmentama Next Generation -kutsujoukkue sijoittui Dubain turnauksessa kolmanneksi. Joukkueen riveissä pelasi täksi kaudeksi Yhdysvaltain high school -kentille Sunrise Christianiin siirtynyt Miikka Muurinen.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

25.3.2024 10:43 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen johdatti Kalev/Cramon runkosarjan ykköseksi

Viron ja Latvian yhteisliigassa saatiin runkosarja paketoitua ja Severi Kaukiaisen Kalev/Cramo lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana. Alexander Madsen pääsi juhlimaan tärkeitä pisteitä Espanjassa ja Perttu Blomgren heitti joukkueensa ABA2:n pudotuspeleihin.

25.3.2024 09:22 Suomalaiset ulkomailla

Osku Heinonen Islannista Italiaan loppukaudeksi

Heinosen uusi seura on Italian Serie A2 -sarjassa pelaava San Giobbe Chiusi.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

Näytä lisää vastaavia