Honka hallitsi, BC Kiova korjasi potin

28.10.2003 Espoolainen Honka kärsi kolmannen harmittavan niukan tappion FIBA Euroopan liigassa tiistai-iltana. Ukrainalainen BC Kiova onnistui porhaltamaan lopussa ohi suomalaissikermästä, vaikka Honka hallitsikin tapahtumien pitkään. Hongan tappiolukemat kirjattiin Kiovan illassa 58-66.

Honka avasi vahvasti ja yllätti isäntänsä avausminuuteilla. Honka johti peliä kahden minuutin jälkeen 9-0. Ensimmäinen neljännes päättyi hallitsevan Suomen mestarin 20-9-johdossa. BC Kiovan pelaajat sekä kotiyleisö olivat ällikällä lyötyjä.

Toinen neljännes edettiin tasatahtia. Hongan hyökkäys yskähteli ajoittain, puolustus kuitenkin toimi moitteettomasti ja ero espoolaisten hyväksi säilyi. Puoliajalla Honka johti lukemin 34-25. Huomionarvoista on ukrainalaisten alhainen pistemäärä, joka kielii Hongan puolustuksen pitävyydestä.

Kiovalaiset marssivat toisella puoliajalle sisuuntuneena. Ensimmäiset viisi minuuttia isännät veivät viidellä pisteellä ja kavensivat Hongan johdon neljään pisteeseen. Sama tahti jatkui kolmannen neljänneksen loppuun asti. Puolen tunnin pelin jälkeen olivat ukrainalaiset siirtyneet 49-46 johtoon.

Honka kipusi vielä takaisin johtoasemaan. Viisi minuuttia ennen loppua Honka johti pisteellä (52-51). Tämän jälkeen Hongan peli kuitenkin sekosi ratkaisevalla tavalla. Ukrainalaiset kiskaisivat viimeisen viisiminuuttisen 15-6 ja koko ottelun lukemin 66-58. Hongalle siis jo kolmas kirvelevän niukka tappio Euroopan liigassa.

Hongan pelistä löytyi tappiosta huolimatta paljon hyvää ja joukkuepeli alkaa valmistua. Alkukaudesta SM-Koriksessa vuotaneesta puolustuksesta ei ollut tietoakaan. Aukot omassa päässä oli nyt tukittu vedenpitäviksi. Joukkuekuri sekä piirun tarkat kuviot ovat olleet Hongan tavaramerkkejä Mihailo Pavicevicin alaisuudessa ja nyt alkukaudesta kateissa ollut kurinalaisuus näyttää pikkuhiljaa löytyvän.

Sen sijaan huolenaihetta espoolaisleirissä aiheuttanee ratkaisijoiden puuttuminen hyökkäyspäässä. BC Kiovaa vastaan Hongan tulivoimasta vastasi lähes yksinään Steve Woodberry, joka takoi 30 pistettä, riisti viidesti ja antoi kolme syöttöä. Anthony Mason oli tarkassa vartionnissa ja roiski 17 pelitilanneheitostaan peräti 15 ohi. Woodberryn lisäksi ei yksikään honkalainen yltänyt kaksinumeroisiin pistelukemiin.

BC Kiovan pelureista ratkaisijoiksi nousivat makedonialaistakamies Andrij Lebedjev, joka heitti 22 pistettä sekä 211-senttinen ukrainalaissentteri, joka kirjautti teholukemikseen 12/12. BC Kiova hallitsi myös levypallokahinoita vieden ne nimiinsä 47-24.

Hongan seuraava koitos FIBA Euroopan liigassa ensi viikon tiistaina 4.11., jolloin espoolaisten vieraaksi LänsiAuto Areenalle saapuu GHP Bamberg, Saksan Bundesliigan viime kauden hopeamitalisti.