Honka taipui Skonto Riikaa vastaan loppumetreillä

21.10.2003 FIBA Euroopan liigan suomalaisedustaja Honka koki tappion Skonto Riikaa vastaan tiistaina Latviassa. Pitkään kotijoukkuetta kiusannut Honka joutui taipumaan viimeisen kahden minuutin aikana, jotka Skonto vei 11-3 ja samalla koko pelin 96-87.

Hongan amerikkalaisavun Alton Masonin johdolla espoolaiset iskivät avausjaksolla murhaavasti kolmen pisteen viivan takaa. Kaukaa osuivat Masonin lisäksi myös Mike Doyle, Shawn Huff sekä Steve Woodberry. Skonto pääsi kuitenkin juoksemaan nopeita hyökkäyksiä turhan usein ja pitivät otteen pelistä. Skontoa helpotti myös Hongan tornien virhevaikeudet. Hongan kaikki kaikessa oli ottelun alussa pelinjohtaja Masonin lisäksi kokenut Steve Woodberry. Konkari Woodberry hassutti ensimmäisellä puoliskolla latvialaisia 17 pisteen edestä ja pitkälti hänen ansiostaan Honka poistui kentältä 52-51-puoliaikajohdossa.

Skonto hallitsi toista jaksoa. Honka oli lähes koko ajan peräänajajana, mutta ei päästänyt isäntiä karkuun ennen kuin puolen tunnin pelin jälkeen honkalaisleirissä pimeni. Viiden minuutin ajan Hongan kone yski ja Skonto käytti tilaisuuden hyväkseen, vei jakson 12-2 ja nousi 84-75-johtoon. Hongalla oli bensaa tankissa vielä yhteen kiihdytykseen, mutta maali jäi saavuttamatta. Kaksi minuuttia ennen loppua Honka pääsi vielä pisteen päähän (85-84), mutta Skonto nykäisi jälleen ja tällä kertaa lopullisesti.

Hongan kompastuskiveksi osoittautui puolustuspään pelaaminen. Latvialaisten juoksua ei saatu pysäytettyä ja liian usein Honka sortui harkitsemattomiin virheisiin. Hongan suurimmat vaikeudet olivat korinaluskahinoissa. Ottelun avainpelaaja oli Skonton vasta 17-vuotias Andris Biedrins. NBA-parketit tähtäimessään kentällä huseeraava 213-sentinen lupaus teki kentällä lähes mitä tahtoi. Biedrins iski viimeisellä neljänneksellä kolme donkkia, joista yhdessä korirauta pantiin uuteen uskoon. Hongan miehistöstä Woodberry kokosi lopulta saldokseen 24 pistettä. Doyle heitti 16 ja Mason 12 pistettä, joiden lisäksi hän antoi seitsemän syöttöä.

”Voitamme vielä”

Hongan varakapteeni Heikki Zitting käänsi katseen jo tulevaan.

- Tappio syö miestä aina. Meillä on kuitenkin joukkueessa niin hyvä henki, että seuraavat kohtaamamme joukkueet jäävät jyrän alle. Euroopan liigan kotipeleistä tulemme voittamaan monta. Pudotuspelipaikkaa haetaan, uhosi Zitting ottelun jälkeen.

Euroopan kentillä on jo pitkään vallinnut trendi, jonka mukaisesti vieraissa on äärimmäisen vaikea voittaa. Tappiosta huolimatta Honka näytti kuitenkin jälleen suomalaisen seurajoukkueen olevan täysin kilpailukykyinen Euroopan seurajoukkueisiin verrattuna. FIBA Euroopan liigan avauskierroksellahan Honka hävisi vain niukasti kotonaan kreikkalaiselle mahtijoukkue Aris Thessalonikille.

Honka jatkaa urakkaansa eurokentillä ensi tiistaina Ukrainassa. Vastaan tulee kivikova, entisen NBA-tähden Alexander Volkovin omistama BC Kiova. Seuraavan kotiottelun FIBA Euroopan liigassa Honka pelaa 4. marraskuuta saksalaista Bambergia vastaan.