'Jännäreiden' jälkeen Kataja ja Honka 2-0-johtoihin

24.3.2003 Maanantai tarjosi playoff-koripalloa parhaimmillaan. Miesten SM-välierien molemmissa ottelupareissa ratkaisut venyivät viime sekunneille ja toisessa tarvittiin jopa jatkoaika. Joensuulainen Kataja haki viimeisen sekunnin kolmosella varmistuneen 97-94-voiton KTP:stä. Honka puolestaan voitti Pussihukat vieraissa jatkoajan jälkeen 112-107. Näin Kataja ja Honka johtavat ottelusarjoja voitoin 2-0.

Kotkassa loppuratkaisut olivat dramaattiset. Kun 30 sekuntia oli kamppailua jäljellä tasoitti Jani Jernvall KTP:n pitkän kirin päätteeksi ottelun lukemiin 94-94. Yhdeksän sekuntia myöhemmin Jernvall rikkoi Janne Valtosta, joka käveli vapaaheittoviivalle. Hermopaine oli liian kova ja Valtonen heitti molemmat vaparinsa ohi. KTP otti aikalisän, mutta silti sen peli karahti taktiseen virheeseen. KTP oli jo varmistanut jatkoajan ja sillä oli hyvä ote pelistä. Pelikellossa oli vain 21 sekuntia, joten viimeisen sekunnin heitto olisi ollut mahdollinen. Roope Mäkelä otti kahdeksan sekuntia uhkarohkean ratkaisun ja epäonnistui. Mäkelän kolmosesta levypallo päätyi joensuulaisille. Jukka Toijala avasi pitkällä poikkikentän syötöllä Andre Foremanille, joka pysähtyi ja veti kolmosen pohjaan. Kataja voitti 97-94.

Jo ennen loppuhetkiä Kotkassa nähtiin uskomattomia suorituksia. Kataja – tai tarkemmin sanottuna Toijala – aloitti vahvasti. Toijala teki ottelun ensimmäisellä puoliajalla 22 pistettä heittäen pelitilanteista tarkkuudella 7/9. Katajan peli oli varsinaista Toijala-show’ta, sillä silloin kun ratkaisu ei lähtenyt Toijalan käsistä, oli hän juonimassa vapaan tekopaikan muille. Kataja johti parhaimmillaan 18 pisteellä kahteenkin eri otteeseen. KTP onnistui kaventamaan eron puoliaikaan mennessä 12 pisteeseen (46-58).

Toisella puoliajalla Toijala-vyörytys pysähtyi, kiitos Anssi Kinnaslammen. Kinnaslampi liimaantui Toijalaan koko kentän prässin muodossa ja Toijalan ratkaisumahdollisuudet vähenivät. Eräänlainen käännekohta oli hetki, jolloin KTP:n Greg Lewis reilut kuusi minuuttia ennen loppua sai viidennen virheensä. KTP:n peli vapautui Lewisin korvanneen Jernvallin sisääntulon myötä. Jernvallin lisäksi erityisesti Pasi Heinonen oli kirivaiheessa kovassa vedossa. Kotka juoksi Heinosen johdolla tukun nopeita ja puolinopeita. Loppuhetket olivat kahden miehen välistä välienselvittelyä. Andre Foreman teki Katajan seitsemän viimeistä ja Jernvall puolestaan KTP:n kuusi viimeistä pistettä.

Kataja oli paljolti kolmen miehen varassa. Foreman teki ottelussa 32, Toijala 30 ja Sami Laaksonen 19 pistettä. KTP:ltä puolestaan kuusi miestä ylsi kaksinumeroisiin pistelukemiin, parhaana Heinonen 18 pisteellään. Jernvall pussitti lähes täydellisellä heittopelillä (heitot 6/7) 15 silmää.

Cross PuHu:n kirin tappaja

Myyrmäessä pelattu Pussihukkien ja Hongan välinen ottelu monellakin tavalla erikoinen. Alun kori korista –vaihtelun jälkeen, Honka sai otteen. Espoolaiset käänsivät hetkessä 6-8-tappioaseman 27-16-johdoksi. Rykäisy oli vain alkusoittoa, sillä Honka intoutui pelaamaan kauden parasta koripalloaan. Joukkue juoksi loistavasti nopeita hyökkäyksiä, siirteli palloa hyvin ja pelaajat päättivät tilanteet suurella itseluottamuksella. Näin Honka teki ensimmäisen varttitunnin aikana peräti 47 pistettä ja johti 25 pisteen eron turvin. Puoliajalle mentäessä PuHu sai kavennuttua tilanteeksi 41-60.

Tauolta palasi kentälle rentoutunut kotijoukkue. Voiton mahdollisuudet tuntuivat kaukaisilta, joka ilmeisesti karisti ylimääräiset paineet Pussihukkien harteilta. Kun Honka onnistui vartissa tekemään aiemmin 47 pistettä, vastasi PuHu samalla mitalla. Se tälläsi tulostaululle 15 minuutissa uskomattomat 52 pistettä nousten jo viiden pisteen päähän (74-79). Ensimmäisen kerran PuHu pääsi johtoon sitten avausminuuttien tilanteessa 80-79. Se pysyi hetken aikaa niskan päällä ja johti jopa seitsemällä pisteellä (90-83), kunnes iski kipsi. Honka hivuttautui tasatilanteeseen 94-94 ja pääsi vielä viimeisellä sekunnilla yrittämään voittokoriakin. Ville Olki kuitenkin torjui Shawn Huffin heittoyrityksen ja edessä oli jatkoaika.

Ylimääräistä peliaikaa Honka hallitsi Dan Crossin avulla. Kun Cross ensimmäisessä välierässä ratkaisi ottelun tekemällä viimeisen viiden minuutin aikana 15 pistettä, oli hän nytkin ratkaisijana. Honka haki määrätietoisesti Crossille tekopaikkoja, joka hankkiutui vapaaheittoviivalle. Rautaisilla hermoilla hän pisti ottelun yhtä lukuunottamatta kaikki (15/16) vaparinsa sisään ja käänsi taiston Hongalle. Pisteitä Cross teki yhteensä 31.

Jatkoajalla Honka juoksi kokonaisuudessaan tuoreemmin jaloin. Pussihukista Philip Hickey ahersi peräti 43 minuuttia, joka oli 210-senttiselle jätille liikaa. Oman osansa Hickeyn väsyttämisessä teki Hongan Aki Ulander, joka pelasi kenties parhaimman SM-ottelunsa. Ulander paimensi mainiosti Hickeyn pimentoon, punnersi 12 pistettä ja poimi seitsemän levypalloa. Loppupelissä Shawn Huff (12/2) heitti tarkasti. Jukka Hemdahl (11/3) esiintyi myös edukseen.

Pussihukkien ykkönen oli 39 pistettä naputtanut Erron Maxey. Honka ei saanut minkäänlaista otetta ripeäkinttuiseen Maxey’iin, joka nosteli ja donkkaili peräti 26 pistettä korin läheisyydestä. Ville Olki (20/0) oli myös vaarallinen.

Ottelun kiihkeyttä kuvaa hyvin se, että kamppailussa vihellettiin 66 virhettä ja heitettiin 81 vapaaheittoa. Kumpikaan ei pimentänyt sitä seikkaa, että Myyrmäessä nähtiin huipputasoinen ottelu.

Kolmannen välieräottelut pelataan keskiviikkona 26.3. klo 18.30 Joensuun Urheilutalolla ja Tapiolan Urheiluhallissa. Finaalipaikat ovat tuolloin kotijoukkueille, Katajalle ja Hongalle, katkolla.

Asiat

 
18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

18.4.2024 09:01 Seurauutinen

Seurauutisia #86: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa seuroille 3,8 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

16.4.2024 21:19 Miesten I divisioona B

Lappeenrannan NMKY I divisioona B:n mestaruuteen liki tuhatpäisen kotiyleisön edessä

Lappeenrannan NMKY kaatoi neljännessä finaalissa Karkkilan 81–72 (35-35) ja vei Divari B:n mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

15.4.2024 14:55 Susijengi

Susijengin Nokia Arenalla pelattavaan Latvia-otteluun myyty yli 5200 lippua

Susijengi pelaa olympiakarsintojen kenraaliharjoituksensa Tampereella perjantaina 28. kesäkuuta Latviaa vastaan. Otteluun on myyty jo yli 5200 lippua.

Näytä lisää vastaavia