Jyri Lehtonen suuntaa Saksaan

13.8.2002 SM-Koriksen korikuninkuudesta kalkkiviivoille asti taistellut Jyri Lehtonen siirtyy Äänekosken Huimasta Saksan ammattilaiskentille. 28-vuotias pallotaituri on solminut Bundesliigan nousijajoukkue BG Ludwigsburgin kanssa yksivuotisen sopimuksen.

Tuleva pelikausi on Eurooppaa ennenkin nähneelle Lehtoselle ensimmäinen Saksassa. Aiemmin hän on pelannut mm. neljä pelikautta Ranskassa; Strasbourgissa 1996-98 ja Evreuxissa 1998-2000.

- Ludwigsburgin valmentaja Peter Schomers on viiden vuoden ajan yrittänyt minua saada joukkueeseen. Nyt, kun joukkue nousi Saksan pääsarjatasolle, tuli siirrosta oikeastaan ensimmäistä kertaa mahdollinen, kertoi Lehtonen.

Lehtonen lähtee hyvillä mielin uudelle kotipaikkakunnalleen. Ludwigsburg on 85.000 asukkaan kaupunki eteläisessä Saksassa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä suurkaupunki Stuttgartista. Lehtonen on saanut kaupungin ohella muutenkin erinomaiset referenssit tulevasta pelipaikastaan.

- Tommi Nordberg pelasi joitain vuosia sitten Ludwigsburgissa II Bundesliigaa. Hän kehui sekä Ludwigsburgin organisaatiota että valmentajaa, joka oli silloin sama kuin nytkin, Lehtonen jatkoi.

"Parhaassa kunnossa sitten vuoden 1995"

Kulunut pelikausi oli Lehtoselle kasvattajaseuransa Huiman riveissä erinomainen. Sekä pelintekijän että heittävän takamiehen tonteilla viihtyvä Lehtonen heitti SM-Koriksen runkosarjassa peräti 25,6 pistettä ottelua kohden. Hänen edelleen livahti sarjan korintekijätilastossa ainoastaan Pyrbasketin amerikkalaisvahvistus Ashante Johnson (25,8). 193-senttinen Lehtonen oli toinen myös syöttötilastossa jaeltuaan pelitovereilleen keskimäärin 4,76 "namupassia".

Suomessa pelatun kauden jälkeen Lehtonen otti suunnan kohti Ranskaa, jossa hän ennätti ennen kesäkuun loppua esiintyä kahdenkin eri joukkueen kokoonpanoissa. Ensin Lehtonen pelasi viisi ottelua Brestin joukkueessa maan kakkosliigaa Pro B:tä. Brestissä tilastolukemiksi muodostui 16,6 pistettä ja hurjat 10,2 syöttöä per ottelu. Pro A:n karsintasarjassa Lehtosen joukkue oli kolmen ottelun ajan Bourg, jolle suomalaistakamies teki 7,7 pistettä upotettuaan sekä kahden että kolmen pisteen heittonsa erinomaisella onnistumisprosentilla 66,7.

- Pelasin ehjän kauden Suomessa, hyviä pelejä Ranskassa ja maajoukkueen kanssa vielä kesäkuussa. Niiden ansiosta olen parhaimmassa kunnossa sitten vuoden 1995 EM-kisojen. Olen harjoitellut itsenäisesti Jyväskylässä sekä Helsingissä maajoukkueen mukana. Maajoukkueen ohjatut pelit sekä harjoitukset ovat olleet erinomaisia etenkin ulkomailla pelaaville kavereille, Lehtonen kiitteli maajoukkueen viikottaisia kesäharjoituksia.

Hyvä pelivire noussee Ludwigsburgissa arvoonsa, sillä peliaikaa on Lehtoselle luvassa. Suomalaispelurista kaavaillaan joukkueen toista aloittavaa takamiestä. Hän aloittanee ottelut heittävän takamiehen tontilta, mutta siirtyy tarvittaessa pelintekijän rooliin. Aisaparikseen Lehtonen saanee takakentälle amerikkalaisvahvistuksen, joka pystyy pelaamaan niinikään molemmilla takamies-paikoilla. Kaksikon vaihtopelaajaksi Ludwigsburg on hankkinut 31-vuotiaan ja amerikkalaissyntyisen Clinton Ladinen, jolla on Saksan kansalaisuus. Kolmikko jakanee kahdelta pelipaikalta liikenevät 80 peliminuuttia tulevissa Bundesliiga-peleissä.

- Valmentajan suuri kiinnostus oli luonnollisesti yksi syy lähteä juuri Ludwigsburgiin. Lähden hakemaan joukkueesta suurta roolia ja peliaikaa. Odotukset ovat korkealla, listasi Lehtonen tavoitteitaan.

Urallaan Lehtonen on pelannut kaikkiaan 55 maaottelua. SM-Koriksessa otteluita on kertynyt 216 ja niissä hänen pistekeskiarvonsa on suomalaisittain huima 18,8. Yhden ottelun ennätys on miehellä vieläkin huimempi 66 pistettä, jonka Lehtonen nakutti vuonna 1996.

 
13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

6.4.2024 08:05 Suomalaiset ulkomailla

Islannissa saatiin runkosarja päätökseen – Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspeleissä

Islannissa paketoitiin runkosarja ja Ville Tahvanaisen kausi jatkuu pudotuspelien merkeissä. Antti Kanervon osalta kausi tuli päätökseen.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

Näytä lisää vastaavia