Kataja ja Honka 3-0-voitoin finaaliin

26.3.2003 SM-runkosarjan kärkikaksikko, joensuulainen Kataja ja Espoon Honka, kohtaavat maanantaina käynnistyvissä SM-finaaleissa. Sekä Kataja että Honka selvittivät tiensä kultataistoon välieristä puhtaasti 3-0. Kataja kaatoi keskiviikkona KTP:n 92-80 ja Honka puolestaan Pussihukat 112-84.

Pussihukkien eväät oli syöty keskiviikkona kolmanteen jaksoon mennessä. Ensimmäisellä puoliajalla mentiin vantaalaisjoukkueen tahdissa. Parhaimmillaan PuHu johti kymmenellä pisteellä (44-34), kun ottelu oli vanhentunut vartin. Puoliaikaan mennessä Honka sai kurottua eron kahteen pisteeseen ja tauolle painuttiin lukemissa 53-55.

Kolmas jakso oli Hongan täydellistä ylivoimaa. Tahtipuikkoa heilutti selkävaivainen maajoukkuetakamies Maurizio Pratesi. Hän heitti kolmosia, ajoi korille ja donkkaili varastaen koko show´n. Pratesin 12 pisteen johdolla Honka vei neljän minuutin jakson 17-1 ja karkasi 72-56-johtoon.

-  En mielestäni tehnyt mitään erikoista. Pussihukat jättivät minut vapaaksi ja kyllä niistä paikoista pitää pistää sisään, mietiskeli Pratesi.

Pussihukkien koneesta polttoaine oli täysin lopussa. Sille tapahtui käsittämättömiä uinahduksia puolustuksessa, jonka lisäksi PuHu oli suurissa vaikeuksissa Hongan hyvin toimineen joukkuepuolustuksen kanssa. Puolustuksessa espoolaisia jäi tuon tuosta täysin vapaaksi ja hyökkäyksessä PuHu:n yritykset päätyivät useimmiten harhasyöttöihin, askelrikkomuksiin, hyökkääjän virheisiin tai pakotettuihin heittoihin. PuHu sai jaksolla aikaiseksi ensimmäisen pelitilannekorinsa, kun sitä oli pelattu kahdeksan minuuttia. Enempää Honka ei tarvinnut. Siihen mennessä jakson pisteet oli merkitty kotijoukkueelle 27-5.

- Ensimmäisellä puoliajalla puolustuksemme oli surkeaa, josta kertoo Pussihukkien 55 pistettä. Motivaatio oli helppo kaivaa siitä, Pratesi jatkoi.

Koko ottelussa Pratesi teki 23 pistettä, jota voi pitää kelpo suorituksena mieheltä, joka ei tiistaina pystynyt kunnolla kävelemään. Pratesi pelaa kortisonipiikkien avulla. Toiseksi Hongan sankariksi nousi Marcus Grant. Hän upotti tukun tärkeitä koreja ja pimensi puolustuksellaan Erron Maxeyn illan. Kaikkiaan Grant sai aikaiseksi 36 pistettä, peräti 17 levypalloa ja seitsemän riistoa.

Pussihukkien parhaat olivat Timot Parviainen (19/1) ja Heinonen (10/2) sekä vahvan näytön antanut Elias Kajander (11/4).

Finaalipaikka Katajan ensimmäinen

Kataja kiskaisi kolmannessa välierässä eron jo toisella neljänneksellä. Ensimmäisen vei nimiinsä KTP, joka johti avausjakson jälkeen pitkälti James Headin ansiosta kolmella pisteellä (21-18). Toinen kymmenminuuttinen muutti tilanteen kotijoukkueen eduksi. Takamies-duo Jukka Toijala-Juho Terho tekivät tarkkaa jälkeä heitoillaan. Lisäksi Katajan yllätysnimi Mikko Kyrö oli kirivaiheessa vahvasti esillä tekemällä itse pari koria ja antamalla syötöt seuraaviin. Tauolle mentäessä Katajan johto oli kahdeksan pistettä (48-40).

KTP sai vielä kolmannella jaksolla uuden vaihteen päälle. Se tuli kahden pisteen päähän (54-56). Esiin nousi kuitenkin kotijoukkueen pelin sielu Toijala. Hän napautti kolmosen sisään ja lisäsi kotkalaistuskaa hankkiutumalla vapaaheittoviivalle ja pistämällä heittonsa sisään. Paha isku KTP:n voittohaaveille oli Headin virhetilin täyttyminen.

Katajan heittopeli oli huikeaa lähietäisyyksiltä. Joukkueen 45 kakkosesta onnistui 30 (onnistumisprosentti 66,7). Sami Laaksonen heilutti korisukkaa 21 pisteen edestä ja tarkkuus oli huima 10/11. Andre Foreman saalisti 25 ja Jukka Toijala 20 pistettä. Foremanin suurimmat ansiot tuli muhkeasta pistesaaliista huolimatta puolustuksessa. Hän varjosti valtaosan peliajastaan edellisessä Joensuussa pelatussa välierässä 34 pistettä takonutta Roope Mäkelää. Kotkalaistakamies jäikin tällä erää 11 pisteeseen. KTP:n amerikkalaiset Head ja Greg Lewis onnistuivat hyvin hyökkäyspään ratkaisuissaan, mutta pallon kaksikko hukkasi 14 kertaa.

Joensuulaiset selviytyivät ensimmäistä kertaa SM-finaaleihin. Viime kaudella Kataja voitti SM-pronssia sarjanousijana.

Honka vie finaalinsa LänsiAuto Arenalle

Finaalit käynnistyvät SM-runkosarjan voittaneen Katajan kotikentältä Joensuun Urheilutalolta maanantaina 31.3. Honka isännöi Katajaa keskiviikkona 2.4., jolloin taistelutantereena on viime vuosista tuttuun tyyliin LänsiAuto Arena. Myös mahdollinen neljäs finaali pelataan samaisella areenalla. Seuraavassa SM-mitalipelien otteluohjelma.

la 12.04. Kataja - Honka * 16:00 Joensuun Urheilutalo

SM-pronssiottelut (kahden ottelun yhteistulos)

Pvm Ottelu                   Klo Paikka
ti 01.04. KTP - PuHu 18:30 Karhuvuoren Urheilutalo
to 03.04. PuHu - KTP 18:30 Myyrmäen Urheilutalo

Asiat

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

18.4.2024 09:01 Seurauutinen

Seurauutisia #86: Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa seuroille 3,8 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämiseen

Seuratuen avulla edistetään ja toteutetaan tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia liikunnan harrastusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille erityisesti matalan kynnyksen toiminnan kautta.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

16.4.2024 21:19 Miesten I divisioona B

Lappeenrannan NMKY I divisioona B:n mestaruuteen liki tuhatpäisen kotiyleisön edessä

Lappeenrannan NMKY kaatoi neljännessä finaalissa Karkkilan 81–72 (35-35) ja vei Divari B:n mestaruuden otteluvoitoin 3-1.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

15.4.2024 14:55 Susijengi

Susijengin Nokia Arenalla pelattavaan Latvia-otteluun myyty yli 5200 lippua

Susijengi pelaa olympiakarsintojen kenraaliharjoituksensa Tampereella perjantaina 28. kesäkuuta Latviaa vastaan. Otteluun on myyty jo yli 5200 lippua.