Koponen säkitti 23 pistettä, Himki jyräsi Fenerbahcen

22.3.2013 20:40 Petteri Koponen käytti tilaisuutensa hyödykseen Zoran Planinicin ajauduttua virhevaikeuksiin, ja otti kentän täydellisesti haltuunsa Himkin kohdatessa Euroliigan jatkosarjan perjantain kierroksella Fenerbahcen. Koponen viimeisteli Euroliigan ennätyksikseen 23 pistettä ja seitsemän syöttöä sekä osui tärkeimmissä heitoissaan kolmannella jaksolla katkaisten Fenerbahcen kirin

Petteri Koponen oli rautaa, kun Himki vei voiton Fenerbahcesta. Kuva: Tytti Nuoramo.

Vaikka Fenerbahce on menettänyt mahdollisuutensa edetä Euroliigan kahdeksan parhaan joukkoon jo aikoja sitten, turkkilaiset eivät säästelleet vaan ryntäsivät David Andersenin ja Bo McCalebbin koreilla ensimmäisen jakson puoleenväliin mennessä 9-19-johtoon.

 

Kuuden peliminuutin kohdalla kentälle asteli Himkin suomalaistähti Petteri Koponen, joka otti pelin täysin haltuunsa. Koposen ja Vitali Fridzonin miehittäessä kotijoukkueen takakenttää nousi Himki pisteen päähän avausjakson päättyessä.

 

Toisen jakson alussa joukkueet etenivät rinta rinnan, kunnes parrasvaloihin nousi Himkin maajoukkuelaituri Sergei Monia, joka onnistui peräti kolme kertaa kolmen pisteen heitossaan. Koponen sitoi toisessa päässä kenttää Fenerbahce-pelinrakentaja Baris Ermisin ja saatteli kahdella vapaaheitollaan sekä illan toisella kolmosellaan Himkin 49–37-numeroissa tauolle.

 

Kolmannen jakson alussa Bo McCalebb löysi jälleen pelihuumorinsa, toi Fenerbahcen pisteen päähän (59–58) ja kalasti Himki-tähti Zoran Planinicille neljännen virheen. Himkin päävalmentaja Rimas Kurtinaitis komensi ahtaassa paikassa Koposen jälleen joukkueensa pelinrakentajaksi, ja Koponen kiitti vastuusta säkittämällä joukkueensa seuraavasta 11 pisteestä seitsemän ja tahdittaen Himkin yhdeksän pisteen karkumatkalle.

 

Neljännellä jaksolla Fenerbahce ei saanut enää hyökkäyspeliinsä järkeä, kun Himkin puolustus iski Koposen johdolla kyntensä pallollisiin pelaajiin. Sergei Monian ja Egor Vjaltsevin kolmen pisteen korien sekä Koposen väkevän ajon myötä Himki kasvatti johtonsa lopulta 23 pisteeseen. Ottelu päättyi Himkin 99–76 (49–37)-voittoon.

 

Koponen: ”Tiesin, että nyt tulee minuutteja”

 

Ottelu oli ensimmäistä Euroliiga-kauttaan pelaavan Koposen ”career night” Euroopan korkeimmalla tasolla.

 

Koponen pommitti kaikkiaan 23 pistettä ja onnistui yhtä vaille kaikissa heitoissaan (2p 4-4, 3p 3-4, 1p 6-6) sekä jakoi lisäksi seitsemän oivaltavaa koriin johtanutta syöttöä. Koposen edelliset Euroliigan ennätykset olivat 15 pistettä (vs. Maccabi Tel Aviv 18.1.) sekä neljä syöttöä (vs. Besiktas 22.2.).

 

Ottelun tauottua Susijengin tähtitakamiehen hymy oli herkässä.

 

– Oli kiva pelata. Onnistumisia tuli heti alkuun ja kun Zoran (Planinic) sai neljännen virheensä kolmannella jaksolla, tiesin, että nyt tulee minuutteja ja pitää olla valmiina, Koponen arvioi kauden parasta peliään.

 

Koponen on pelannut Euroliigan jatkosarjassa 16,2 minuuttia ottelua kohden molemmilla takamiehen pelipaikoilla. Onnistuminen tuli tärkeään saumaan, sillä edellisessä kolmessa Euroliigan ottelussa Koposen peliaika oli jäänyt 6,7 minuuttiin/ottelu.

 

– Minuutteja on tullut aika vaihtelevasti ja kakkospaikalla pelaaminen on oma haasteensa, koska systeemissämme heittävä takamies pelaa pääasiassa ilman palloa, Koponen miettii.

 

– Minulle oli sitäkin tärkeämpää saada tänään peliminuutteja pointtina ja osoittaa, että osaan pelata omalla pelipaikallani ja onnistun korinteossa tälläkin tasolla.

 

Edessä elintärkeä Vitoria-ottelu

 

Kolmesti kaaren takaa osuneen Koposen lisäksi Himkissä viljeli ahkerasti kaukoheittoja Sergei Monia (18/4/6 syöttöä/3 riistoa), jonka neljä kolmosyritystä upposi sukkaan. Paul Davis (14/4/3 syöttöä) jatkoi hyvää työtään korien alla ja Vitali Fridzon (13/5/4 syöttöä) toi kentälle johtajuutta Koposen kanssa Himkin kehnon alun jälkeen.

 

Voitto antoi Himkille taas hieman hengitysvaraa, kun Euroliigan jatkosarjaa on pelaamatta enää kaksi kierrosta. FC Barcelona (11 voittoa/1 tappio) on jo varmistanut paikkansa kahdeksan joukossa, kun taas Himki (7/5) nousi tasavoittoihin perjantaina iltaottelut pelaavien Sienan (7/4) ja Olympiakosin (7/4) rinnalle.

 

Himkin lähimmistä kilpakumppaneista Caja Laboral Vitoria hävisi torstaina FC Barcelonalle 74–83, joten jos Maccabi Tel Aviv häviää myöhään perjantai-iltana Olympiakosille, voi Himki varmistaa paikkansa kahdeksan joukossa ensi viikolla voittamalla Vitorian kotonaan.

 

BC Himki – Fenerbahce Ülker Istanbul 99–76 (22–23, 49–37, 70–61)
Himki:
Petteri Koponen 23/2/7 syöttöä, Sergei Monia 18/4/6 syöttöä/3 riistoa, Paul Davis 14/4/3 syöttöä, Vitali Fridzon 13/5/4 syöttöä, Egor Vjaltsev 10/3, Zoran Planinic 9/3/5 syöttöä.
Fenerbahce:
Bo McCalebb 18/1/7 syöttöä/5 riistoa, David Andersen 14/4.
P.Koponen:
Minuutit 30, Pisteet 23 (4-4, 3p 3-4, 1p 6-6), Levypallot 2, Syötöt 7.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia