Koponen syttyi päätösjaksolla, kantoi Bolognan voittoon

20.11.2011 Montegranaron puolustuksen pihdeissä pitkään hikoillut Petteri Koponen otti joukkueensa Virtus Bolognan harteilleen Italian Serie A:n sunnuntaikierroksen ottelun päätösjaksolla. Koponen heitti 18 pisteestään 11 päätösjaksolla ja viimeisteli ratkaisevan korin, kun Bologna haki vieraspisteet Montegranarosta 74–80 (37–43).

Petteri Koponen heitti voittokorin, kun Virtus Bologna peittosi Montegranaron.

Sasu Salin oli pelipäällä Tel Avivissa.

Tuukka Kotin Aget Imola punnersi voiton Gerald Lee jr.:n Prima Verolista.

Shawn Huffin kolmoset osuivat oikeaan aikaan sunnuntaina. Kuvat: Getty Images/All Over Press, LegaDue Pictures & Ville Vuorinen.

Bologna oli ratkaista ottelun jo ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, kun joukkue sai nopealla hyökkäyspelillään isäntien puolustuksen täysin solmuun ja ryntäsi 16–31-vierasjohtoon. Bologna johti vielä kaksi minuuttia ennen taukoa pistein 31–43, mutta kotijoukkue päätti toisen jakson hyvin ja tuli vielä mukaan peliin taukoon mennessä.

Kolmannella jaksolla Bolognan nimimiehet pysyivät Giuseppe Poetaa lukuun ottamatta täysin Montegranaron lieassa ja viimeisen jakson alussa Montegranaro johti pistein 62-60. Tuolloin kentän otti haltuun pitkään taka-alalla pysytellyt Koponen, joka piti kovilla koreillaan ja oivaltavilla syötöillään joukkueensa voitossa kiinni.

Ottelun ratkaisu nähtiin Koposen käsistä, kun hänen hyppyheittonsa viimeisen minuutin alussa vei Bolognan 74–76-johtoon. Terrell McIntyren vapaaheittojen jälkeen Koponen juoksi vielä loppulukemat 74–80 (37–43) tyhjään koriin.

Koponen mitteli ottelussa 31 minuuttia ja upotti joukkueensa kovimmat lukemat, 18 pistettä (kakkoset 5/7, kolmoset 2/3, vapaaheitot 2/2). Maajoukkuetakamies kaapi myös viisi levypalloa, jakoi neljä korisyöttöä ja riisti pallon kerran. Koposen lisäksi Bolognasta ansioituivat Viktor Sanikidze (14/13) ja Terrell McIntyre (13/2/6 syöttöä), Montegranaron parhaat olivat Coby Karl (18/1) ja Greg Brunner (16/16).

Virtus Bologna on voittanut seitsemästä ottelustaan neljä. Koponen on ollut alkukaudella joukkueensa tehokkaimpia pelaajia 13,7 pisteen, 3,3 levypallon ja 3,0 syötön keskiarvoillaan.

Salin pelipäällä Tel Avivissa, Olimpijalle avaustappio

Sasu Salin osoitti asiantuntevalle israelilaisyleisölle vaarallisuutensa lauantai-iltana, kun Adrianmeren liigan tappiottomat joukkueet Maccabi Tel Aviv ja Union Olimpija Ljubljana kohtasivat Tel Avivin Nokia Areenalla 9500 katsojan edessä.

Olimpijalle peräti 36 minuuttia kamppaillut Salin säkitti perinteikästä Maccabia vastaan 12 pistettä (kakkoset 3/6, kolmoset 1/5, vapaaheitot 3/4), repi neljä levypalloa, jakoi kolme korisyöttöä ja riisti pallon kahdesti. Salin joutui kuitenkin pettymään, kun Maccabi puolusti kotikenttäänsä ansiokkaasti hakien 67–66 (33–29)-jännitysvoiton ja aiheuttaen Olimpijalle tämän ensimmäisen tappion Adrianmeren liigassa.

Salin toi kakkosellaan Olimpijan tasoihin tilanteeseen 61–61 vain kaksi minuuttia ennen loppua, mutta David Bluthenthalin kolmonen sekä Yogev Ohayonin riiston jälkeinen layup veivät Maccabin karkumatkalle. Olimpija onnistui vielä kahdesti korinteossa, mutta joukkueen   viimeinen kolmosyritys osui rautoihin.

Maccabin voimamiehet olivat Israelin maajoukkueratsut Lior Eliyahu (19/9) ja David Bluthenthal (13/3). Salinin lisäksi Olimpijan tehokkain oli Deon Thompson (15/8).

Maccabi Tel Aviv johtaa seitsemällä voitollaan Adrianmeren liigaa, Union Olimpija on kakkosena seitsemällä voitolla ja yhdellä tappiolla. Salinilla on meneillään läpimurtokausi, sillä hän on tyylitellyt 8,3 pistettä, 2,3 levypalloa, 1,3 riistoa ja 1,1 syöttöä kahdeksan ottelun   keskiarvoikseen.

Rannikko sivussa, Varese piinasi Sienaa

Polveaan lepuuttava Teemu Rannikko seurasi sunnuntaina vaihtopenkiltä käsin, kuinka hänen edustamansa Cimberio Varese kohtasi Italian Serie A:ssa monivuotisen mestarijoukkue Montepaschi Sienan.

Perinteikäs Siena oli helisemässä Varesen kanssa koko avauspuoliskon ja oli suorastaan aseeton kolmannella jaksolla, jonka vieraat veivät 29–17 uskomattoman kolmen pisteen heittopelinsä (5/10) ansiosta. Päätösjaksolla Siena onnistui kuitenkin hyydyttämään Varesen
hyökkäyksen ja vei ottelun 79–74 (38–31).

Varese sai tasaisesti tehoja koko joukkueeltaan, mutta tehokkaimpina erottautuivat Yakhouba Diawara (19/6), Kristjan Kangur (14/6/5 syöttöä), Luca Garri (13/6), Rok Stipcevic (12/4/7 syöttöä/3 riistoa) ja kolmannen jakson heittosumassa omaa luokkaansa ollut Gabriele Ganeto (13/0). Sienan parhaat olivat Pietro Aradori (14/3), Ksistof Lavrinovic (13/5) ja David Andersen (12/5).

Varese on voittanut seitsemästä pelaamastaan ottelusta neljä. Teemu Rannikko on kuudessa ottelussaan tyylitellyt 6,5 pistettä, 3,3 syöttöä, 1,7 levypalloa ja 1,3 riistoa ottelukeskiarvoikseen.

Kotille 15 pistettä, Imolalle vierasvoitto Lee jr.:n Verolista

Italian LegaDuessa nähtiin sunnuntaina jälleen suomalaispelaajien kohtaaminen, kun miesten maajoukkueen ison pään pelaajat Tuukka Kotti ja Gerald Lee jr. kohtasivat toisensa Prima Verolin ja Aget Imolan välisen ottelun merkeissä.

Alavireisesti syyskauden pelannut Veroli oli taipua Imolalle jo ennen taukoa. Vieraiden pirteä toisen jakson hyökkäyspelaaminen kasvatti johdon parhaimmillaan 12 pisteeseen, ja tauon jälkeen Imola ei sallinut kotijoukkueen päästä enää seitsemää pistettä lähemmäksi.

Tuukka Kotti kuului vieraiden parhaimmistoon. Forssalaislähtöinen sentteri uurasti 28 minuuttia, nakutteli 15 pistettä (kakkoset 7/11, vapaaheitot 1/2), keräsi seitsemän levypalloa, antoi yhden syötön ja riisti pallon kaksi kertaa. Kotin tavoin aloitusviisikossa ollut Lee   punnersi kotijoukkueelle 20 minuutissa kahdeksan pistettä (kakkoset 3/4, vapaaheitot 2/4) ja haki kolme levypalloa.

Vieraiden tehotykit olivat Trent Whiting (26/2/3 syöttöä) ja Davide Bruttini (21/8), Jason Rowe heitti 28 pistettä Verolille.

Prima Veroli on voittanut kaksi ja hävinnyt viisi ottelua. Lee on kirjauttanut Verolille 12,5 pistettä, 3,3 levypalloa ja 1,3 riistoa ottelua kohden.

Aget Imola on voittanut seitsemästä ottelustaan kolme. Kotin teholukemat seitsemän pelatun ottelun jälkeen ovat 8,5 pistettä ja 4,5 levypalloa ottelussa.

Huffin kolmoset keskeyttivät San Antimon kirin

Shawn Huffin edustama Forli haki voiton Italian LegaDuen sunnuntaikierroksella tiputtamalla San Antimon kyydistään kotonaan pistein 72–64 (45–35).

Forli siirtyi ottelun toisella jaksolla kymmenen pisteen johtoon ja hallitsi pelitapahtumia aina kolmannen jakson lopulle, jolloin vieraiden David Teague toi joukkueensa väkisin tasoihin tilanteeseen 57–57. Seuraavat minuutit Forli vei kuitenkin 11-4 Huffin kahden lähes
perättäisen kolmosen siivittämänä.

Huff kuului joukkueensa terävimpään kärkeen naulaamalla 33 minuutissa 16 pistettä (kakkoset 3/7, kolmoset 2/4, vapaaheitot 4/6), keräämällä neljä levypalloa ja antamalla yhden syötön. Austin Freeman upotti Forlille 18 ja David Teague San Antimolle 24 pistettä.

Forli on voittanut seitsemästä ottelustaan kolme. Huff on rekisteröinyt alkukauden keskiarvoikseen 10,3 pistettä, 6,2 levypalloa, 1,5 syöttöä ja 1,3 riistoa ottelua kohden.

Kaunistolle tupla-tupla, Blois jäi jalkoihin

Ville Kauniston vahva kausi Ranskan NM1-liigassa jatkui lauantaina, kun ADA Blois Basket pelasi vierasottelun St. Quentinia vastaan.  Kauniston ”tupla-tuplasta” huolimatta St. Quentin teki vieraistaan hakkelusta 111–77 (52–43)-voitollaan. Kotijoukkue heitti kakkosensa 73,1% ja kolmosensa 42,1% tarkkuuksin, eikä ADA Blois Basket pystynyt vastaamaan huutoon.

Bloisin tehokkain oli 35 minuuttia pelannut Kaunisto, joka keräsi 14 pistettä (kakkoset 5/9, kolmoset 1/1, vapaaheitot 1/5), hulppeat 14 levypalloa, kolme riistoa, kaksi blokkia sekä yhden syötön. Kevin Bichard viimeisteli St. Quentinille 29 pistettä.

Blois on voittanut yhdeksästä ottelustaan kuusi. Kaunisto on kerännyt yhdeksässä ottelussaan 16,4 pistettä, 11,9 levypalloa, 1,8 riistoa, 1,7 syöttöä ja 0,9 blokkia ottelua kohden.

Cavénilla kuuden pisteen ilta

Joonas Cavénin kausi Espanjan Adecco Platassa jatkui perjantaina, kun hänen joukkueensa CB Prat Joventut hävisi vieraskentällä Ourenselle 52-62 (34-37). Kolmannella jaksolla joukkueet eliminoivat toistensa hyökkäysaseet täysin, ja päätösjaksolla Ourense runnoi väkisin   Joventutin ohi kokemuksellaan.

Vaihdosta peliin tullut Cavén pelasi joukkueelleen 12 minuuttia ja keräsi kuusi pistettä (kakkoset 0/1, kolmoset 2/3, vapaaheitot 2/4). Ainoat yli kymmenen pisteen yltäneet pelaajat olivat Ourensen Antoni Vicens Morey (12/2) ja Joventutin Albert Ventura (13/5/3 syöttöä).

Joventut on voittanut seitsemästä ottelustaan kolme. Cavén on pelannut kuusi ottelua 5,2 pisteen, 1,0 levypallon ja 0,7 blokin keskiarvoilla.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.