Koposen Himki huippuvireisen Vitorian vieraaksi Euroliigassa

31.1.2013 Maanantaisessa VTB-liigan ottelussaan vierasvoiton ukrainalaisesta Donetskista hakenut Petteri Koposen Himki ryhmittäytyy perjantaina parketille jälleen Euroliigan merkeissä. Haaste on kova, sillä Himkin tasoa mittaa Euroliigan jatkosarjassa vain yhden ottelun hävinnyt ja edellisestä viidestä Euroliigan kotipelistään neljä voittanut espanjalaisjätti Caja Laboral Vitoria.

Petteri Koposen Himki käy seuraavaksi Caja Laboral Vitorian kimppuun.

Espanjalaisjoukkueen keulakuvana kiiltelee puolalainen Maciej Lampe. Kuvat: Ville Vuorinen & Getty Images/AllOver Press.

Vuosina 2008 ja 2010 Espanjan mestaruutta juhlineen Caja Laboral Vitorian alkukausi Euroliigassa meni raskaasti penkin alle, kun joukkue hävisi ensimmäisestä seitsemästä ottelustaan kuusi.

 

Tappioputken pyötä Vitorian penkin päässä pitkään viihtynyt ja lähestulkoon ikonin asemaan noussut Dusko Ivanovic sai väistyä valmennustehtävistä 213-senttisen kroatialaisjätin Zan Tabakin tieltä. Tabakin sisääntulon myötä Vitoria ehti voittaa 15 perättäistä otteluaan Euroliiga ja Espanjan ACB-liiga yhteen laskien, kunnes FC Barcelona kellisti joukkueen viime viikolla Euroliigan jatkosarjan ottelussa.

 

Vitoria hallitsee ACB-liigan kakkossijaa voitettuaan 19 ottelustaan kaikkiaan 16. Euroliigan jatkosarjassa joukkue on ehtinyt jo sotkea jalkoihinsa Olympiakosin, Maccabin, Besiktasin sekä Fenerbahcen ja petaa itselleen vahvasti asemaa Euroopan kahdeksan parhaan joukkueen joukkoon.

 

Himki puolestaan on perjantaina tiukan paikan edessä, sillä voitettuaan neljästä ensimmäisestä jatkosarjaottelustaan kolme kärsi joukkue viime viikolla tappion Fenerbahcen vieraana Istanbulissa.

 

Voitto Vitoriaa vastaan takaisi Himkin pysyvän jatkolohko F:n kärkikahinoissa yhdessä Sienan ja FC Barcelonan kanssa, kun taas tappion myötä venäläiset suistuisivat lähemmäs mittelöä lohkon viimeisestä jatkopaikasta yhdessä Olympiakosin, Maccabin ja Fenerbahcen kanssa.

 

Suomalaisia kiinnostava kuriositeetti lienee puolestaan se, että Hanno Möttölä aloitti ansiokkaan pelaajauransa Euroopassa kymmenen vuotta sitten nimenomaan Vitorian paidassa, jolloin joukkueen päävalmentajana toimi syksyllä irtisanottu Dusko Ivanovic.

 

Lampe ja Nocioni Vitorian syömähampaat

 

NBA:ssa ja Euroliigassa pitkän ammattilaisuran pelannut Vitorian päävalmentaja Zan Tabak pyörittää kentällä käytännössä yhdentoista miehen rotaatiota. Ja kuten Euroliigan huippujoukkueilla on tapana, myös Vitorialla on jokaiselle pelipaikalle taitoa ja kokoa.

 

Vitorian nimekkäimmät pelaajat ovat puolalaiskolossi Maciej Lampe (211 cm/27 v) sekä Argentiinan maajoukkuelaituri Andres Nocioni (201/33). NBA-taustaiset Lampe ja Nocioni ovat monipuolisia, fyysisiä ja molemmissa kenttäpäädyissä vaarallisia monitaitureita, joille vapautuu kosolti tilaa liikkua kentällä Vitorian haalariosaston pyyteettömän työn ansiosta.

 

Vitorian aloitusviisikossa kentälle astuvat Lampen ja Nocionin ohella perinteisen koulukunnan ranskalaispelinrakentaja Thomas Heurtel (189/23) sekä kovaotteinen montenegrolaissentteri Milko Bjelica (207/28). Barcelonaan siirtyneen Brad Olesonin tilalle heittävän takamiehen paikalla noussee Espanjan maajoukkueen täsmäheittäjä Fernando San Emeterio (199/29).

 

Penkiltä Tabak käskee kentälle mm. Montenegron maajoukkueen pelinrakentajana toimineen amerikkalaislähtöisen Omar Cookin (185/31), ketterän ja taitavan serbilaituri Nemanja Bjelican (209/24), Saksan uuden koripalloilijasukupolven kantaviin voimiin kuuluvan Tibor Pleissin (216/23) sekä vasta joukkueeseen liittyneen tshekkitakamies David Jelinekin (195/22).

 

Himkillä on perjantaina kova työ vastata Vitorian liikkuvuuteen ja monipuolisuuteen. Venäläisjoukkueen ison osaston on pystyttävä pitämään Lampe, Nocioni ja Nemanja Bjelica kurissa, eikä Vitorian heittäjiä saa päästää mukavuusalueelleen. Takamiesosastolla Himki on kuitenkin Vitoriaa monipuolisempi, joka saattaa olla vierasjoukkueelle riittävä oljenkorsi.

 

Pidä silmällä


Petteri Koponen, Himki:
Koponen on marras-joulukuussa potemansa loukkaantumisen jälkeen tehnyt hyvää jälkeä Euroliigassa viimeistellen 16,5 minuutin ottelukohtaisessa peliajassa 7,0 pistettä, 1,6 syöttöä sekä 1,0 levypalloa peliä kohden. Jos Himkillä on perjantaina etulyöntiasema puolellaan Vitorian takamiehiä vastaan, Koponen kuvastaa tilannetta nopeudellaan, fyysisyydellään ja ratkaisuvoimallaan. Vitorian takamiehet Omar Cook, Thomas Heurtel, Carlos Cabezas ja Fabien Caseur ovat eliittipelaajia, mutta ehdottomasti Koposen pimennettävissä.

 

Maciej Lampe, Vitoria: Puolalais-ruotsalaiset sukujuuret omaava iso laitahyökkääjä oli viime kesänä loukkaantumisen johdosta sivussa Puolan maajoukkueesta, mutta tällä kaudella Lampe on osoittanut jättäneensä takaiskut taakseen. Neljä ja puoli kautta NBA:ssa pelannut Lampe on räjähtävän atleettinen korintekijä, jolta löytyy ratkaisuvoimaa niin korin läheisyydestä kuin kauempaakin.

 

Euroliigaa: Caja Laboral Vitoria – BC Himki perjantaina 1. helmikuuta klo 21:25 4 Pro 2:lla.

 

 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

Näytä lisää vastaavia