Kouvot tuplamestaruuteen

24.4.1999 Kouvot käänsi viime sekunneilla huikean neljännen SM-loppuottelun tarjoaman jännitysnäytelmän nimiinsä ja varmisti 75-72-voitollaan kauden 1999 Suomen mestaruuden itselleen otteluvoitoin 3-1. Joulukuussa Kouvot voitti jo Suomen Cupin mestaruuden.

Ennen kuin Kouvot-kapteeni Sami Laaksonen pääsi pokkaamaan Pantteri-patsaan ja juhlimaan mestaruutta sai Mansikka-ahon ääriään myöten täysi katsomo nauttia kotimaisesta koripalloviihteestä parhaimmillaan.

Tapiolan Honka tuli neljänteen finaaliin hyvin latautuneena ja juoksikin ensimmäisen minuutin aikana tulostaululle kouvolalaiskatsomon shokeeranneet 0-7-lukemat. Kahdeksan minuutin pelin jälkeen Honka oli vielä niskan päällä kahdeksalla pisteellä (15-23), mutta sitten Kouvot pääsi ottelun juoneen mukaan. Lähinnä kaukoheittovoimansa ansiosta se nousi 38-37-taukojohtoon.

Hamilton nosti Hongan taisteluun mukaan

Mestaruus näytti olevan tarjolla Kouvoille, kun se rynni toisen jakson ensimmäisten kuuden minuutin jälkeen turvallisen tuntuiseen 12 pisteen etulyöntiasemaan. Taululla komeilivat tuolloin lukemat 53-41.

Hongan kanadalaistakamies Sherman Hamilton ei ollut kuitenkaan matkustanut Kouvolaan asti luovuttaakseen, vaan nosti äärettömän kovilla henkilökohtaisilla suorituksillaan espoolaiset vielä kerran mukaan mestaruustaistoon. Kun aikaa oli pelikellossa 3,5 minuuttia heitti Heikki Zitting Hongan jopa johtoon (67-68). Parhaimmillaan Hongan eduksi eroa jälkimmäisellä jaksolla oli viisi pistettä, kun Roope Mäkelä upotti kakkosen pussin pohjalle ja lukemiksi 67-72. Viimeiset kaksi minuuttia olivat kuitenkin espoolaisittain synkät, sillä joukkue ei onnistunut enää Mäkelän korin jälkeen pisteenteossa.

Kouvot puolestaan onnistui. Mikko Sydänmaanlakka linkosi ensi kolmosen ja Jukka Toijala heti perään kakkosen, joka tasoitti pelin 72-72:een. Kun tulostaulu näytti jäljellä olevaksi peliajaksi 18 sekuntia, oli Hongalla sisäänheitto ja hyökkäysaikaa täydet 30 sekuntia. Koko illan kuumalla heittokädellä esiintynyt Hamilton näki raon kouvolalaisten puolustuksessa sekä mahdollisuutensa ratkaista ottelu ja lähti ajamaan korille.

Sankarin viitan puki ylleen kuitenkin Kouvojen EU-pelaaja Philip Jones, joka torjui Hamiltonin heittoyrityksen, ryntäsi toiseen kenttäpäätyyn, niittasi kolmosen sisään ja ottelun loppunumeroiksi 75-72. Mestaruusjuhlat saattoivat alkaa.

Allison pimensi Mäkelän illan

Jones keräsi kentän korkeimman pistesaaliin 24 pisteellään, eikä muita onnistujiakaan Kouvojen joukkueesta ei ole vaikea etsiä. Sami Laaksonen väänsi tahtokoreja toisensa perään kasaten 17 pistettä ja Jukka Toijala pommitti 100%:n tarkkuudella 13 silmää. Anthony Allisonin heitto oli pahasti kateissa, eikä hän saanut 12 kahden pisteen heitostaan kuin yhden sisään. Hän kunnostautui kuitenkin toisella jaksolla puolustuspäässä lamauttaen ottelun ensimmäisellä puoliskolla pirteästi esiintyneen Roope Mäkelän.

Kouvot onnistui kaukoheittopelissään joukkueena erinomaisesti, sillä 22 kolmosyrityksestä peräti 11 löysi tiensä korisukan läpi. Hongan vastaavista yrityksistä tulos oli huomattavasti laihempi - 3/18.

Erikoista tilastojen varjossa on se, että Honka voitti murskaavasti levypallot (35-22) ja oli myös tarkempi kahden pisteen heitoissa (55%-44%), joihin ottelut yleensä ratkeavat. Silti se hävisi silti kamppailun. Hongan kohtaloksi nousikin huono onnistumisprosentti vapaaheitoissa. Kouvolalaisten kovassa huutomyrskyssä espoolaisten jäi 56 %:iin (9/16).

Hongan ulkomaalaisvahvistukset pelasivat molemmat erinomaisen kamppailun ja paikkasivat suorituksillaan, ennen neljättä finaalia kannabiksesta kärähtäneen, Greg Joynerin poissaoloa. Marcus Allen latoi tauluun 22 pistettä, 12 levypalloa ja viisi riistoa. Hamiltonin saalis - 17 pistettä, kahdeksan irtopalloa, seitsemän syöttöä ja kolme riistoa - puhuu puolestaan.

Kouvoille mestaruus oli toinen 1990-luvulla. Ensimmäisen se voitti vuonna 1995, jonka jälkeen vuosina 1997 ja 1998 se saavutti SM-hopeaa. Kouvojen tapaan Tapiolan Honka kirkasti myös viime vuosien mitaliensa väriä. Honka oli nimittäin voittanut kolmena viime kautena SM-pronssia.

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia