Mikko Koiviston yliopistoura päätökseen

9.3.2010 Viimeiset neljä kautta UNC-Greensboro Spartansia Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut suomalaistakamies Mikko Koivisto, 22, pelasi lauantaina yliopistouransa viimeisen ottelun. Myös Cedric Latimerin, 22, kausi päättyi viikonloppuna konferenssin mestaruusturnaukseen.

Mikko Koivisto pelasi yliopistouransa viimeisen ottelun konferenssiturnauksessa Woffordia vastaan.

Koivisto heitti parhaana kautenaan 12,4 pistettä ottelua kohden.

Cedric Latimerin St. Francis karsiutui myös jatkosta Latimerin 12 pisteestä huolimatta.

Riikka Terävän Oakland tipahti konferenssin avauskierroksella ensimmäisen kerran sitten vuoden 2004. Kuvat: Tomi Kaminen ja Tuomas Venhola.

Koiviston UNC-Greensboro aloitti Southern-konferenssin mestaruusturnauksen perjantaina riemukkaasti päihittämällä avauskierroksella Furmanin täpärästi 66-65 (28-22). Ärhäkästi voittoon tähdännyt Furman pakotti kotijoukkueen viimeisen 37 sekunnin aikana kymmenesti vapaaheittoviivalle, mutta taktiikka epäonnistui Greensboron upotettua heitoistaan kahdeksan.

Koivisto upotti 32 minuutissa 11 pistettä (kakkoset 2/3, kolmoset 2/4, vapaaheitot 1/2), jakoi kolme korisyöttöä, haki yhden levypallon ja rikkoi kahdesti ollen joukkueensa tehokkaimpia pelaajia Brandon Evansin (13), Kyle Randallin (11) ja Brian Colen (11) ohessa.

Lauantaina UNC-Greensboro jäi kuitenkin aseettomaksi konferenssin puolivälierässä Woffordia vastaan. Ben Stywallin (18/11) tupla-tuplasta huolimatta Greensboro viimeisteli pelitilanneheittonsa 32,7% ja kolmosensa 8,3% tarkkuudella matkallaan 47-59 (22-28)-tappioon. Koivisto sai yliopistouransa viimeisessä ottelussa 29 minuuttia peliaikaa, mutta jäi kahteen pisteeseen (kakkoset 0/1, kolmoset 0/4, vapaaheitot 2/2). Levypalloja Koivisto haki keräsi yhden ja korisyöttöjä kaksi.

Loukkaantumisista kärsinyt Koivisto puki kauden aikana UNC-Greensboron pelipaidan ylleen 29 ottelussa, joista hän pelasi 21 avausviisikossa. Koivisto nakkeli keskiarvoikseen 8,6 pistettä, 1,9 levypalloa ja 1,3 syöttöä 25,7 peliminuutissa ottelua kohden. Pelitilanneheittonsa Koivisto upotti 32,9%, kolmosensa 30,6% ja vapaaheittonsa 83,6% tarkkuudella.

Koiviston parhaaksi yliopistokaudeksi jäi 2008/09, jolloin hän heitti 12,4 pistettä, jakoi 2,4 syöttöä ja keräsi 2,3 levypalloa ottelua kohden. Suomen maajoukkueessa Koivisto on pelannut 10 miesten ja 80 nuorten maaottelua.

Myös Latimerin kausi päätökseen

Suomalaislaituri Cedric Latimerin St. Francis Pennsylvania kohtasi Northeastern-konferenssin lopputurnauksen avauskierroksella Mount St. Mary'sin. Ennakkosuosikkina peliin lähtenyt atleettinen Mount St. Mary's ei antanut vieraille yllätysmahdollisuutta, vaan katkaisi St. Francisin kauden tylysti 65-50 (32-26).

Mount St. Mary's hyydytti St. Francisin tekemällä hyökkäyksestä mahdollisimman vaikeaa St. Francisin ykkösase Devin Sweetneylle (21/7). Sweetneyn tuskaillessa heittotarkkuuksiensa kanssa vapautui tilaa Latimerille, joka naulasi ensimmäisellä puoliajalla neljä kolmosta säkkiin. Tauon jälkeen Mount St. Mary's nousi kuitenkin kuuden pisteen johtoasemasta nopeaan 52-37-johtoon, eikä Latimerille enää siunaantunut heittotilaa.

Vaihdosta kentälle tullut Latimer heitti 29 minuutissa 12 pistettä (kakkoset 0/1, kolmoset 4/8), haki kaksi levypalloa, antoi yhden korisyötön, torjui yhden vastustajan heiton, menetti pallon neljästi ja rikkoi vastustajaa neljästi.

St. Francis voitti kauden 30 ottelustaan 11. Latimer oli joukkueensa kokoonpanossa kaikissa 30 ottelussa, joista aloitusviisikossa 12 kertaa. Kausikeskiarvoikseen Latimer urakoi 9,0 pistettä, 2,7 levypalloa, 1,1 syöttöä ja 1,6 menetystä 22,8 minuutissa ottelua kohden. Latimer heitti pelitilanneheittonsa sisään 44,8%, kolmosensa 39,6% ja vapaaheittonsa 72,2% tarkkuudella ja upotti piste-ennätyksensä (23) marraskuussa Lafayettea vastaan.

Latimerilla on vielä yksi kausi yliopistourastaan jäljellä.

Tukiaisen UCLA nousi valtakunnalliseen rankingiin

Erica Tukiaisen UCLA Bruins sai erinomaisesti sujuneen runkosarjakautensa päätökseen päihittämällä torstaina kotonaan Arizona Staten 63-59 (23-23) ja lauantaina samoin kotonaan Arizonan 70-61 (37-33).

UCLA venytti torstain ottelussa johtonsa useasti yli kymmenen pisteen, mutta sinnikäs Arizona State onnistui kaventamaan korieron pieneksi aina tarpeen tullen. UCLA:n puolustus piti kuitenkin kuumilla loppuhetkillä ja Tukiainen pääsi heittämään vapaaheittoviivalta voittoluvut 63-59, kun ottelua oli sekunti jäljellä.

Avausviisikkoon kuulunut Tukiainen upotti 26 minuutissa 10 pistettä (kakkoset 1/1, kolmoset 1/1, vapaaheitot 5/6), sekä keräsi levypallon, riiston, torjunnan, korisyötön sekä kaksi virhettä. Jasmine Dixon oli UCLA:n kantava voima 14 pisteellä ja seitsemällä levypallolla.

Lauantaina UCLA päätti runkosarjakautensa kahdeksanteen perättäiseen voittonsa Arizonan kustannuksella. 31 minuuttia pelannut Tukiainen heitti ottelussa joukkueensa korkeimman pistemäärän, 20 (kakkoset 1/3, kolmoset 4/10, vapaaheitot 6/6), jonka lisäksi hän nappasi kolme levypalloa, torjui yhden vastustajan heiton ja menetti kerran. Tukiainen heitti peräti kuusi pistettä viimeisellä minuutilla vapaaheittoviivalta.

Runkosarjan 29 ottelusta 22 voittanut UCLA haki viimeisestä 13 ottelustaan 12 voittoa. Joukkue nousi myös runkosarjan päätteeksi naisten NCAA:n valtakunnallisessa ranking-taulukossa sijalle 25. Joukkue pelaa konferenssin lopputurnauksen avauspelinsä perjantaina Los Angelesissa.

Terävän ja Kojolan joukkueille yllätystappiot

Riikka Terävän Oakland Grizzliesin ja Kira Kojolan St. Mary's Gaelsin tiet nousivat pystyyn jo konferenssiturnauksen avausotteluissa. Oaklandin tiputti jatkosta puolivälierävaiheessa Western Illinois 57-68 (32-31) ja St. Mary'sin päänahan nappasi Pepperdine 56-62 (26-26).

Oaklandille putoaminen avauskierroksella oli seuran ensimmäinen sitten vuoden 2004. Western Illinoisin voiton arkkitehdiksi nousi vaihdosta peliin tullut Ann Borgertpoepping (20/3 syöttöä). Lähes täydet minuutit, 36, hikoillut Terävä heitti ottelussa neljä pistettä (kakkoset 1/2, vapaaheitot 2/2), haki kuusi levypalloa, antoi yhden korisyötön, riisti kerran ja menetti pallon kolmasti.

St. Mary's puolestaan avasi ottelunsa toisen puoliajan nousemalla yhdeksän pisteen johtoon, mutta Pepperdine vastasi 10-0-jaksollaan ja hallitsi ottelun käänteitä loppuun asti. St. Mary'sin syömähampaana loisti tuttuun tapaan Louella Tomlinson (18/14/6 blokkia). Kira Kojola pelasi ottelussa neljä minuuttia ilman tilastomerkintöjä.

Niin Oaklandilla ja St. Mary'silla on runkosarjasijoitustensa johdosta mahdollisuus saada vielä kutsu valtakunnalliseen yliopistojen kakkosturnaukseen eli NIT:hen.

Henkilöt

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

15.3.2024 08:24 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball EuroCupin välieriin

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball eteni EuroCupin välieriin. Mestarien liigassa Sasu Salinin Teneriffa varmisti puolivälieräpaikan.

11.3.2024 08:07 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier taistelee EuroCupin finaalipaikasta – Anissa Pounds juhli suomalaiskohtaamisen voittoa

EuroCupin välierät alkoivat viime viikolla ja Awak Kuierin Reyer Venezia petasi jännittävät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun. Anissa Pounds pääsi paukuttelemaan henkseleitään Saksassa suomalaiskohtaamisen voiton kunniaksi.