Naisten Suomen mestaruus Nokialle

6.4.2005 Naisten koripallon SM-sarja ja BC Nokian tuhkimotarina 2004-05 saivat todellisen huipennuksen kun kotijoukkue neljännessä finaalissa kukisti Pantterit 88-78 (40-37). Koko perinteisen korispaikkakunnan mukaansa temmannut playoff-hurmos tuntui hallissa käsinkosketeltavana kun kauden yllätysjoukkue pokkasi kultaiset mitalit. Mestaruus oli Nokialle ensimmäinen sitten vuoden 1981 ja joukkueen kapteeni Reetta Ojala, 30, pääsi leikkaamaan korisukkaa mestaruuden kunniaksi ensimmäisen kerran kotikaupungissaan.

Kun keskiviikon ottelu alkoi, oli Nokian Palloiluhalliin saatu ahdettua ennätysyleisö, peräti 995 katsojaa. Ottelun alku olikin molemmilta joukkueilta hermostunutta peliä ja ensimmäisten pisteiden tekeminen vei aikaa pitkälti yli kaksi minuuttia. Tämän jälkeen juonesta sai ensimmäisenä kiinni BC Nokia.

Panttereiden jatkaessa edellisessä ottelussa voiton tuonutta taktiikkaa puolustaa Nokian väkivahvaa Randie Wirtiä korin alla vain yhdellä pelaajalla, Nokia pelasi surutta palloa korin alle Wirtille, joka nosteli alta koreja tai ruokki kaaren taakse Reetta Ojalaa, Lotta Kauhasta tai lähes koko 1.puoliajan takamiehen tontilla häärinyttä Renata Kozmanovaa.

Nokian johto oli suurimmillaan 22-8 kun 1. neljännestä oli pelaamatta puoli minuuttia. Tämän jälkeen Pantterit alkoi löytää pelirytmiä, heittojyvä löytyi ja nopea hyökkäys alkoi kulkea. Heli Roukanoja ja Susanna Rinta onnistuivat kolmosissa peräkkäisissä hyökkäyksissä ja vaikka Ojala ja Wirt vielä veivät Nokian 27-14 johtoon, vei Pantterit tämän jälkeen jakson 0-16 ja käväisi näin jopa kolmen pisteen johdossa 5 minuutia ennen taukoa. Sitten kuvaan astui jälleen Wirt , joka nosti vielä kolme sekuntia ennen puoliajan loppua hyökkäyslevypallon koriin ja Nokian taukojohdoksi 40-37. (Wirtin tehot 1. puoliajalla 18 pistettä ja 17 levypalloa).

Toisella puoliajalla nähtiin naiskoripalloilua parhaimmillaan molempien joukkueiden esittäessä parastaan ja mättäessä kovia koreja toisensa perään. Tahtipuikkoa heilutti kuitenkin koko ajan Nokia, jolta tuntui aina tiukassa paikassa löytyvän uusi ratkaisija - Pantterit pyristeli kyydissä muttei kertaakaan päässyt ohi.

Ensimmäisellä puoliajalla hivenen pimennossa ollut Renata Kozmanova liittyi toden teolla mukaan koritalkoisiin ja ottelu vaikutti jo ratkenneelta kun Taru Aspin kolmonen upposi 6 minuuttia ennen loppua vieden Nokian johtoon 72-62. Vielä mitä. Pantterit taisteli Heli Roukanojan ja Vuokko Timolan kolmosilla sekä Lea Hakalan riistolla ja vapaaheitoilla rinnalle tilanteessa 74-74 kun ottelua oli pelaamatta 2.50.

Toisella puoliajalla Panttereiden miesprässi murtui liian usein Nokian tyhjentäessä koko keskustan palloa ylös tuoneille Kozmanovalle tai Ojalalle, jotka pääsivät tärkeillä hetkillä jopa korin alle asti apupuolustuksen uinaillessa. Näin tapahtui nytkin. Reetta Ojala osoitti taas kerran voittajan luonteensa ja ajoi Nokialle 2 tärkeää koria peräkkäin ja vaikka Susanna Rinta vastasi vahvoilla otteilla toisessa päässä oli Laura Koskelan kova kaukoheitto 1.35 ennen loppua tilanteessa 80-78 ottelun niitti.

Panttereiden eväät oli syöty ja Nokia kaunisteli vapaaheittoviivalta loppulukemat. Viimeisen minuutin ajan hallissa vallitsi jo täysi hurmos. Loppusummerin soitua mestaruuspaidat kaivettiin esiin avoimen hulinan keskellä ja rytmikkäiden "Kiitos, Nokia" -huutojen saattelemana. Ja pääsihän valmentaja Kimmo Kujansivukin lopulta viilentymään perinteiseen mestaruussuihkuun - heti ensimmäisellä SM-sarjakaudellaan.

- Uskomatonta, että päästiin tänne asti, täytyy sanoa, että ollaan hyvä joukkue. Jalka oli lopussa ihan rikki, mutta piti jatkaa, kun oli niin kivaa. Tuntui paremmalta, koska oli yksi ratkaisijoista. Juhlat kestää nyt pitkään, 1,5 viikon päästä lähdetään koko joukkue Renátan luokse Bratislavaan, joten ainakin sinne asti juhlitaan, sanoi BC Nokian ikitaistelija Reetta Ojala.

- Parempi voitti. Ei pystytty pysäyttämään tehokolmikkoa. Kolmikon tilastot olivat 74/37, kun meillä koko joukkue 78/30. Nokia on hyvä joukkue, jossa on hyviä yksilöitä. Oma joukkue ehkä vähän liian kylläinen, oliko sittenkään tarpeeksi nälkää, sillä rankka 60 ottelun kausi nyt ohi, joka ei  ole mikään selitys, mutta henkistä lepoa olisi kaivattu jossakin vaiheessa. Vaikka fyysisesti jaksettiinkin, liian usein joukkue lähti otteluihin henkisesti väsyneenä.  Näin ei kumminkaan enää loppupeleissä, kertoi Panttereiden päävalmentaja Mikko Kurki.

- Olen sanaton. Voittaminen on keskimäärin häviämistä mukavampaa ja kultamitali keskimäärin parempi kuin hopeamitali. Tätä touhua ei kuitenkaan tee näiden päivien vuoksi, vaan rakkaudesta lajiin, joka ikinen päivä. Nämä ovat kuitenkin niin harvinaista herkkua. Tämä oli meiltä uskomaton kausi, tehtiin kauden aikana oikeita asioita ja kehityttiin joukkueista eniten. Pystyttiin pelaamaan lähimpänä potentiaalista tasoa. Kahdeksan pelaajaa käytännössä koko ajan, mutta jos oltaisiin harjoiteltu kausi kahdeksalla pelaajalla ei oltaisi nyt tässä. Kiitos kuuluu A-junnuille. Tietenkin joukkueessa oli hyvät vahvistukset ja hyviä suomalaisia taktisesti kypsiä joukkuepelaajia, sanoi iloinen BC Nokian päävalmentaja Kimmo Kujansivu.

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 09:14 Naisten Korisliiga

ToPo saa vastaansa Kouvottaret – PeKa ja FoA taistelevat toisesta finaalipaikasta

Naisten Korisliigan välierät alkavat tänään Helsingissä ja Kotkassa. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

1.4.2024 19:12 Naisten Korisliiga

FoA nappasi välieräpaikan huimalla heittopelillä

Naisten Korisliigan neljä parasta joukkuetta on selvillä. Viimeisenä joukkueena välieriin paineli FoA, joka kaatoi vieraskentällä Pyrinnön 104-80 ja vei ottelusarjan 3-2.

30.3.2024 19:20 Naisten Korisliiga

FoA puolusti Pyrinnön nurin ja siirsi ratkaisun viidenteen otteluun

Pyrinnön ja Forssan Alun ottelusarjassa ratkaisu siirtyi ratkaisevaan viidenteen otteluun, kun FoA kaatoi kotikentällään Pyrinnön 78-49.

29.3.2024 21:18 Naisten Korisliiga

PeKa eteni jälleen välieriin

Kotkan Peli-Karhut eteni Naisten Korisliigan välieriin, kun se haki vierasvoiton Vimpelistä 90-58. Ottelusarjan PeKa vei otteluvoitoin 3-1.

28.3.2024 21:34 Naisten Korisliiga

Pyrintö taisteli välierien kynnykselle

Naisten Korisliigan puolivälierät jatkuivat yhdellä ottelulla. Siinä Pyrintö kaatoi kotikentällään FoA:n 88-82 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.