NCAA:n suomalaispelaajien runkosarjat päätökseen

2.3.2010 Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n suomalaispelaajat saivat menneenä viikonloppuna runkosarjaottelunsa päätökseen ja valmistautuvat maaliskuun lopputurnauksia varten. Parhaiten runkosarjakaudella menestyi Gerald Lee Jr.:n Old Dominion, joka vei CAA-konferenssin runkosarjamestaruuden.

Mikko Koivisto nousi kolmosillaan UNC-Greensboron ennätyskirjoihin.

Gerald Lee Jr.:n Old Dominion voitti konferenssinsa runkosarjan.

Cedric Latimer linkosi 21 pistettä Mount St. Mary'sia vastaan.

Riikka Terävän Oakland haki voiton viimeisessä kotiottelussaan. Kuvat: Tomi Kaminen, Francois Perthuis ja Tuomas Venhola.

Old Dominion kohtasi runkosarjakauden viimeisessä vieraspelissään tiistaina Georgia Staten. Tasaisesti edenneen avauspuoliskon jälkeen Old Dominion vei toisen jakson nimiinsä 45-28 ja koko ottelun 75-62 (35-34).

Vielä puoliajalla nollilla ollut suomalaislaituri Gerald Lee Jr. nakkeli ottelussa lopulta 30 minuutissa 12 pistettä (kakkoset 3/7, vapaaheitot 6/7), keräsi viisi levypalloa ja jakoi yhden korisyötön. ODU:n toinen vahva pelaaja toisella puoliajalla oli Keyon Carter (14/5), joka heitti Leen tapaan pisteistään 12 tauon jälkeen.

Lauantaina Lee Jr. pelasi yliopistouransa viimeisen kotiottelunsa 8,424 katsojan edessä, kun Old Dominion kukisti Virginia Commonwealthin 73-70 (39-35). Kotivoitto oli ODU:lle jo 23. perättäinen, joka on NCAA:n historian kaikkien aikojen kolmanneksi pisin voittoputki. ODU:n voiton kapellimestarina hääräsi 31 minuuttia pelannut Lee, joka nakutti 21 pistettä (kakkoset 8/13, kolmoset 1/1, vapaaheitot 2/3), keräsi viisi levypalloa ja menetti pallon kolmasti.

Old Dominion on haki kaikkiaan 31 runkosarjaottelustaan 23 voittoa sekä CAA-konferenssin 18 ottelustaan 15 voittoa, mikä oikeuttaa konferenssin ykköstilaan. Old Dominion kohtaa lauantaina CAA:n lopputurnauksen puolivälierissä Towson-UNCW-ottelun voittajan.

Koivisto kolmosillaan UNCG:n ennätyskirjoihin

Mikko Koiviston UNC-Greensboro avasi viimeisen runkosarjaviikon häviämällä keskiviikkona vieraskentällä Davidsonille 56-60 (26-32). Tasaisen ottelun ratkaisijaksi nousi Davidsonin Brendan McKillop, joka säkitti kolmosellaan joukkueensa 56-59 johtoon vain 27 sekuntia ennen loppua.

Maajoukkuetakamies Koivisto pelasi ottelussa muhkeat 35 minuuttia, mutta ei saanut sihtiään kohdalleen. Koivisto keräsi viisi pistettä (kakkoset 0/4, kolmoset 1/5, vapaaheitot 2/2) sekä neljä levypalloa, yhden syötön ja yhden riiston. Kendall Toney heitti UNC-Greensborolle 16 pistettä ja JP Kuhlman Davidsonille 14 pistettä, viisi levypalloa ja viisi syöttöä.

Maanantaina Koivisto pelasi yliopistouransa viimeisen kotiottelun UNCG:n päihittäessä Georgia Southernin jännittävien vaiheiden jälkeen 81-79 (45-37). Pelin isäntä oli UNCG:n Ben Stywall, joka jylläsi 30 pistettä ja 11 levypalloa. Koivisto keräsi 26 minuutissa 12 pistettä (kakkoset 2/2, kolmoset 2/6, vapaaheitot 2/3), kaksi levypalloa, kaksi syöttöä ja kaksi menetystä ennen virhetilinsä täyttymistä.

Koivisto nousi runkosarjan päätösottelussaan myös joukkueensa ennätyskirjoihin. Säkitettyään kaksi kolmosta toisella puoliajalla Koivistosta tuli koulunsa historian kautta aikojen kolmas pelaaja, joka on upottanut vähintään 50 kolmosta jokaisella yliopistokaudellaan.

UNC-Greensboro haki 29 runkosarjaottelustaan seitsemän voittoa ja Southern Conferencen 18 ottelusta kuusi voittoa. Joukkue kohtaa perjantaina konferenssin pudotuspelien avauskierroksella Furmanin.

Latimer tykitti 21 pistettä

Suomalaislaituri Cedric Latimerin St. Francis Pennsylvania lähti viimeisellä runkosarjaviikollaan vieraspelikiertueelle, josta tuloksena oli kaksi tappiota. Torstaina St. Francis kaatui Mount St. Marylle 51-67 (23-31) ja lauantaina Wagnerille 76-81 (34-53).

Torstain ottelussa St. Francis sinnitteli kahden pisteen päässä vielä lukemissa 36-38, kunnes Mount St. Mary's vei Will Hollandin (13/10) johdolla pariminuuttisen 15-1, eikä päästänyt vieraita enää kymmentä pistettä lähemmäksi. Vaihdosta peliin tullut Latimer ehti pelata vain kahdeksan minuuttia ennen virhetilinsä täyttymistä. Latimer keräsi ottelussa myös kolme pistettä (kakkoset 0/1, kolmoset 1/2), yhden syötön ja yhden menetyksen.

Lauantaina Latimer kuitenkin kunnostautui joukkueensa ykköskorintekijänä linkoamalla 21 pistettä (kakkoset 1/4, kolmoset 5/10, vapaaheitot 4/4) Wagneria vastaan. Wagner johti jo numeroissa 64-40, kunnes Latimerin kolmossuma nosti St. Francisin kolmen pisteen päähän (77-74) 21 sekuntia ennen loppua. Wagner pysyi kuitenkin tarkkana vapaaheittoviivalta ja eteni kotivoittoon.

Latimer keräsi 21 pisteensä lisäksi kolme levypalloa, yhden syötön, kaksi menetystä ja neljä virhettä.

St. Francis Pennsylvania keräsi 29 runkosarjaottelustaan 11 voittoa ja Northeast-konferenssin 18 ottelusta yhdeksän voittoa. St. Francis kohtaa torstaina pudotuspelien avauskierroksella uudelleen Mount St. Mary'sin.

Tukiaisen UCLA riehui Oregonissa

Erica Tukiaisen UCLA Bruins ylti viikon aikana kahteen vierasvoittoon. Torstaina UCLA ryöpytti Oregon Statea helposti 53-74 (21-43) ja lauantaina Oregonia 75-91 (50-45).

Torstain ottelussa Oregon State antautui laajalla materiaalilla iskeneelle UCLA:lle alkuminuuteilta asti. Markel Walker (19/7) ja Jasmine Dixon (17/5 riistoa) johtivat vieraiden myllytystä Tukiaisen osallistuessa talkoisiin kolmella pisteellä (kakkoset 1/2, vapaaheitot 1/2) 19 minuutissa.

Lauantaina Oregon johti UCLA:a vielä tauolla viidellä pisteellä, kunnes Jasmine Dixon (31/20) aloitti myllytyksensä. UCLA:n avauksessa kentälle astellut Tukiainen latoi 28 minuutissa 13 pistettä (kakkoset 3/8, kolmoset 2/4, vapaaheitot 1/1), kaksi levypalloa ja yhden riiston.

UCLA jatkaa muista joukkueista poiketen runkosarjakauttaan Pac-10-konferenssissa vielä tällä viikolla. UCLA on voittanut 27 runkosarjaottelustaan 20 ja Pac-10-konferenssin 16 ottelustaan 13.

Terävällä onnistunut kotipäätös

Riikka Terävä asteli uransa viimeistä kertaa kotiyleisönsä eteen Oakland Grizzliesin paidassa joukkueen kurittaessa vierasjoukkue IFPW:ta 82-68 (39-34).

Illan sankari oli piste-ennätyksensä, 32, heittänyt Bethany Watterworth, mutta Terävä toi tuttuun tyyliin 28 minuutissaan tasaisuutta ja varmuutta kentälle neljällä pisteellä (kakkoset 2/2), neljällä levypallolla, kuudella korisyötölllä ja kahdella riistolla.

Oakland haki 31 runkosarjaottelustaan 17 voittoa ja Summit-konferenssin 18 ottelustaan 14 voittoa. Oakland aloittaa Summit-konferenssin pudotuspelit lauantaina.

Kojolan St. Mary's konferenssin kakkoseksi

Kira Kojolan St. Mary's Gaels kurmotti torstaina West Coast-konferenssin hännänhuippu Pepperdinea vieraskentällä 52-38 (20-19). Tasaisen St. Mary'sin ykköseksi nousi 14 pistettä ja 13 levypalloa kerännyt Ashlee Smith. Kojola haki kahdessa peliminuutissa yhden virheen.

Lauantaina St. Mary's varmisti West Coast-konferenssin kakkostilan puristamalla vierasvoiton Loyola Marymountista 67-64 (31-36) Jontelle Smithin 19 pisteen siivittämänä. Seitsemän minuuttia pelannut Kojola heitti ottelussa yhden kolmosen sekä rikkoi kerran.

St. Mary's haki 29 runkosarjaottelustaan 21 voittoa ja 14 West Coast-konferenssin ottelustaan 12 voittoa. Joukkue matkustaa konferenssinsa lopputurnaukseen Las Vegasiin loppuviikosta ja pelaa ensimmäisen ottelunsa sunnuntaina.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.