Onko Kouvot haastaja vai suosikki?

8.4.2008 Korisliigan välierät käynnistyvät keskiviikkona otteluilla Lappeenrannan NMKY – Espoon Honka ja ToPo – Kouvot joukkueiden lähtiessä leikkiin hyvinkin erilaisista lähtökohdista. Honka ja ToPo ovat edelleen opetteluvaiheessa uusine pelaajineen. Lappeenrannan iskukyky on arvoituksellinen paitsi joukkueen flunssa-aallon vuoksi myös yllättävän valmentajavaihdoksen mahdollisista vaikutuksista johtuen. Vakaimmalla pohjalla välieriin lähtee Kouvot. Sen peli kulkee, eikä häiriötekijöitä ole ollut.

Mestaruutta puolustava Honka ja helsinkiläinen ToPo ennättivät puolivälierissä osoittamaan iskukykyään. Honka pudotti viime kauden finaalivastustajansa Namika Lahden pudotuspelileikistä puhtaasti 3-0, kun ToPo tarvitsi täydet viisi ottelua Porvoon Tarmoa vastaan.

Vaikka voittoja pääkaupunkiseudun kaksikolle tuli, olisi kohtuutonta ajatella, että helmikuun lopussa joukkueisiin liittyneet pelaajat olisi ajettu saumattomasti sisään ja joukkueiden muuttuneet pelityylit olisi täydellisesti uomissaan. Potentiaalia sekä Hongan että ToPon pelaajamateriaalista toki löytyy, mutta edelleen kysymys on sama kuin puolivälieriä ennen; riittääkö aika ryhmien nivoutumiseen? Nopea eteneminen välieriin antoi Hongalle tärkeitä harjoituspäiviä, jotka nelinkertainen mestariluotsi Mihailo Pavicevic on taatusti käyttänyt hyväkseen.

Lappeenrannassa ruoriin hyppäsi viime viikolla yllättäen Jyri Lehtonen, kun seura vapautti LrNMKY:n pitkäaikaisen päävalmentajan Mika Turusen tehtävistään. Haaste on Lehtoselle huima, jota ei ainakaan helpota lappeenrantalaisleirissä riehuva flunssa-aalto. Välierien kynnyksellä flunssan kourissa oli Lappeenrannan viidestä parhaasta korintekijästä neljä. Muutosten ja sairastelujen myötä LrNMKY:n iskukyky on täydellinen kysymysmerkki.

Muiden välieräjoukkueiden ollessa enemmän tai vähemmän kysymysten ympäröimänä Kouvojen iskukykyyn niitä ei voi liittää. Kouvot on voittanut viimeisestä 16 ottelustaan peräti 15 ja puolivälierissä Korihait oli kouvolalaisille suupala.

Onko Kouvot noussut jo suurimmaksi mestarikandidaatiksi? Siihen kysymykseen vastauksen tarjoavat tietenkin vasta välierät, mutta huonosti eivät ole pullat uunissa seuralla, joka on Suomen mestaruutta juhlinut vuosina 1995, 1999 ja 2004.

"ToPoa ei saa päästää juoksemaan"

Läpi kauden Kouvojen tavaramerkkinä on ollut toimiva joukkuepuolustus. Puolivälierissä Korihait kykeni tekemään vaatimattomat 57 pistettä ottelua kohden ja runkosarjassa Kouvot päästi joukkueista vähiten pisteitä.

Välieräsarjassa ToPoa vastaan Kouvot ei pelitapaansa muuttamassa, mutta joukkueen päävalmentaja Jukka Toijala näkee joukkueensa oman hyökkäyspelin olevan avainasemassa.

- Meidän on pidettävä hyökkäyspeli kontrollissa ja oltava huolellisia. ToPo pitää juoksemisesta ja on maan paras siinä. Emme voi päästää ToPoa ylivoimahyökkäyksiin, vaan pakottaa pelaamaan viisi vastaan viisi –korista. Siinä olemme vahvimmillamme, analysoi Toijala.

- Kyse on siitä, että meidän on tasapainoisella hyökkäyspelillä pystyttävä pelaamaan itsellemme mahdollisuus puolustaa. Korihaita vastaan se onnistui, Toijala tiivistää.

Toijalan luoma pelityyli perustuu koko viisikon liikkumiseen ja pelaajien vahvuuksien käyttämiseen, jonka mahdollistaa peliä hyvin lukevat pelaajat. Puolustuspäässä apua tarvittaessa löytyy ja hyökkäyksessä joukkue malttaa etsiä tasapainoista ratkaisua.

Kauden mittaan Kouvot ja ToPo ovat kohdanneet viidesti. Runkosarjassa joukkueet tasasivat voitot molempien kukistettua toisensa sekä vieraissa että kotona. Suomen cupista Kouvot lähetti ToPon ulos välierävaiheessa. Kyseiset kohtaamiset eivät vaakakupissa enää paina.

- Nykyisillä kokoonpanoilla emme ole kohdanneet kertaakaan. Sen verran peleistä voi sanoa, että kovia, fyysisiä otteluita ne olivat. Itse odotan hyvää, pitkää sarjaa ToPoa vastaan, ensimmäisiä pudotuspelejään päävalmentajana läpikäyvä Toijala puntaroi.

Mies, jota Kouvot ei ole tällä kaudella vielä kohdannut on ToPon Takais Brown, joka saa korinalustoilla tukea alkukauden polvivamman vuoksi sivussa olleelta Panu Majalalta. Tarmoa vastaan käydyssä puolivälieräsarjassa vahva Brown väänsi keskimäärin 19,6 pistettä ja haali 7,4 levypalloa.

- Miten pärjäämme korin alla ToPolle on tietenkin yksi kysymyksistä. Muutamia vaihtoehtoja siihenkin on, päättää Toijala salaperäisesti.

Korisliigan välierät LrNMKY-Honka ja ToPo-Kouvot käynnistyvät keskiviikkona (9.4.) Lappeenrannassa ja Helsingissä. Toiset ottelut pelataan perjantaina (11.4.) Espoossa ja Kouvolassa. Finaalipaikan lunastaa kolmella voitolla.

Katso myös artikkeli "Korisliigan välierien otteluohjelma". Korisliigan ottelutulokset ja täydelliset tilastot live-seurantoineen löytyvät Koripalloliiton tilastopalvelusta, osoitteesta www.basket.fi.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Asiat

 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

21.3.2024 15:00 Korisliiga

Teemu Knihtiselle yhden ottelun kilpailukielto

Suomen Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää on määrännyt Kataja Basketin Teemu Knihtiselle yhden ottelun kilpailukiellon.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

19.3.2024 09:32 Korisliiga

Alterique Gilbert loppukaudeksi Seagullsin vahvuuteen

Korisliigan ylemmän jatkosarjan ykkösenä viihtyvä Helsinki Seagulls on solminut loppukauden kattavan sopimuksen 26-vuotiaan takapelaajan kanssa.

18.3.2024 10:17 Korisliiga

Salon Vilppaalle 1000 pääsarjaottelua täyteen

Korisliigassa parhaillaan kotiedusta pudotuspeleihin taisteleva Vilpas tarvitsi rajapyykkiin 24 pelikautta.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

Näytä lisää vastaavia