Petri Mäntylä Euroopan huipulla

17.9.2011 Suomen menestys koripallon EM-kisoissa ei rajoittunut pelkästään miesten maajoukkueen selviytymiseen Euroopan kahdentoista parhaan joukkoon. Ensimmäisiä miesten arvokisojaan viheltävä suomalaiserotuomari Petri Mäntylä, 37, on edennyt EM-kisoissa aina pudotuspelivaiheeseen asti.

Suomalaiserotuomari Petri Mäntylä eteni koripallon EM-kisoissa pudotuspelivaiheeseen. Kuva: Kai Kilappa.

Liettuan EM-kisat ovat Mäntylän ensimmäinen aikuisten arvokisakoitos. Kutsua kisoihin Mäntylä luonnehtii suureksi kunnianosoitukseksi.

– Kun kutsu EM-kisoihin tuli, pidin sitä ilman muuta suurena kunnianosoituksena. Kutsun saaminen tarkoitti sitä, että olen viime vuosina tekemälläni duunilla edennyt oikeaan suuntaan, Mäntylä miettii.

– Kuitenkin samalla kutsun saaminen tarkoitti sitä, että tästähän se työnteko todella vasta alkaa.

Työnteko on tuonut Mäntylälle tukun huippuotteluita EM-kisoissa. Jatkosarjassa Mäntylä toimi erotuomarina mm. huippuottelussa Liettua-Ranska ja puolivälierissä hänet nimettiin otteluun Ranska-Kreikka.

Loppusuoralleen kääntyneiden EM-kisojen tuomitsemista Mäntylä on pitänyt opettavaisena haasteena. Kiireisestä aikataulustaan huolimatta hän kertoo ehtineensä seuraamaan muutamia Suomen otteluita ja olleensa hyvillään maanmiestensä otteista.

– Onhan pelaajien taso täällä huomattavan korkealla, kuten EM-kisoista sopii olettaa. Suomen maajoukkue osoitti otteillaan sen, että myös meiltä löytyy kansainvälisen tason mitat täyttäviä pelaajia, arvioi Mäntylä.

Vaikka EM-kisat ovat tarjonneet Mäntylälle sekä haasteita että ihmetyksen aihetta, hän kertoo tuomarin näkökulmasta kisojen silmiinpistävimmäksi elementiksi pelaajien ja tuomarien välisen kommunikaation.

– Pelaajien ammattimaisuus ei lakkaa ihmetyttämästä. Pelin tiimellyksessä pelaajat käyvät toisinaan jopa ylikierroksilla, mutta kaikki pelissä tapahtuvat asiat jäävät kentälle. Hallin käytävillä matsien jälkeen jutellaan asialliseen ja ystävälliseen sävyyn.

Petri Mäntylä on toiminut kansainvälisissä erotuomaritehtävissä vuodesta 1999. Kotoisessa Korisliigassa hän on jakanut tuomioita vuodesta 1996 ja esiintynyt peräti 542 liigaottelussa.

Henkilöt

 

Petri Mäntylälle Helsingin Pyttykerhon erotuomaripalkinto

Neljästi peräkkäin Korisliigan parhaaksi erotuomariksi valittu Petri Mäntylä saa Helsingin Pyttykerhon vuoden 2016 erotuomaripalkinnon.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

9.3.2016 20:23 Pohjoinen alue

Nuorten EM-kilpailuiden vapaaehtoisten haku alkaa 16.3.2016

Mitä Sinä teet heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa? Nyt sinulla on mahdollisuus kokea kansainvälinen ja korkeatasoinen koripallotapahtuma ja olla itse mukana järjestämässä sitä vapaaehtoisena.

27.2.2013 EM-kilpailut

Mäntylä ja Andersson erotuomareiksi EM-kisoihin

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on nimennyt suomalaiserotuomarit Petri Mäntylän ja Karolina Anderssonin EM-kisoihin. Andersson jakaa oikeutta Ranskassa 15.-30.6.2013 pelattavissa naisten EM-kilpailuissa, kun Mäntylä puolestaan valittiin toisen kerran peräkkäin miesten EM-lopputurnaukseen.

14.11.2005 EM-kilpailut

Tyttöjen EM-kisat Suomeen

Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA Eurooppa on viikonvaihteessa pitämässään kokouksessa myöntänyt alle 16-vuotiaiden tyttöjen B-divisioonan EM-kisat Suomeen.

27.5.2005 EM-kilpailut

Karolina Andersson tuomitsee naisten EM-kisoissa

Suomalaiserotuomari Karolina Andersson on nimetty Turkissa syyskuussa pelattaviin naisten EM-kisoihin. Arvokisat ovat Anderssonin ensimmäiset aikuisten tasolla.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

1.12.2023 10:04 Erotuomarit

Aktiivisten erotuomareiden määrä kasvussa – mukaan mahtuu vielä

Koripalloliitto on tehnyt johdonmukaista työtä erotuomaritoiminnan laadun kehittämiseksi ja erotuomareiden riittävyyden varmistamiseksi tehostetusti parin viime kauden aikana. Aktiivisten erotuomareiden määrä on kasvanut liki 40 prosenttia kahdessa vuodessa.

22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

Näytä lisää vastaavia