Puolustus ja joukkuepelaaminen testiin naisten SM-finaaleissa

29.3.2005 Naisten koripallon SM-finaalit käynnistyvät torstaina (31.1.), kun Pantterit saa kotikentällään Töölön Kisahallissa vastaansa kauden yllätysjoukkueeksi nousseen BC Nokian. Molemmat finalistit ovat osoittaneet kypsyyttään niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Luvassa lieneekin tarkkaa pelaamista, jossa ratkaisevaan asemaan nousevat puolustuksen pitävyys ja nimekkäistä tähtipelureista huolimatta tasainen joukkuepelaaminen.

Välierissä BC Nokia pudotti leikistä runkosarjan voittaneen Äänekosken Huiman. Nokian hyökkäystehot ovat kauden edetessä levänneet pitkälti Renáta Kozmonován, Reetta Ojalan ja Randie Wirtin muodostaman kolmikon varassa. Puolivälierä- ja välieräsarjoissaan nokialaiset osoittivat kuitenkin materiaalinsa laajutta venyen voittoihin, vaikka tähtitrion jäsenistä joku jäi totuttua pienempiin pistemääriin. Lisäksi Nokia pystyi puolustuksellaan tylsyttämään Huiman syömähampaista Angelica Gabrielssonin sekä puolivälierissä puristamaan koko Pussihukkien joukkueen ahdinkoon.  

- Nokialla on koko kauden ollut tehokas kolmikko, joka on pidettävä kurissa. Joukkueen koko pelaava kahdeksikko on kuitenkin löytänyt hyvän pelivireen ja se on löytänyt toimivan kokonaisuuden, mikä on siivittänyt heidät finaaleihin asti, kuvaili Panttereiden valmentaja Mikko Kurki tulevaa vastustaan.  

Panttereilla on niinikään riveissään vahva ja nimekäs kolmikko, jonka muodostavat Susanna Rinta, Hanna Rotinen ja Heli Roukanoja. Kun pudotuspelit käynnistyivät, on helsinkiläisrivistöstä ratkaisijan rooliin lisäksi nousseet tähän mennessä Saara Eskola ja Lea Hakala, joista jälkimmäinen tosin ei enää 16 Suomen mestaruutensa jälkeen voinut yllättää ketään.  

Myös Panttereiden joukkuepuolustus oli välierissä koetuksella, kun vastassa oli Lindsey Hicksin, Auli Nymanin ja Reetta Piiparin tehoihin luottanut Peli-Karhut. Pantteri-puolustus hoiteli homman kotiin voitoin 3-1.  

- Panttereilta löytyy taitoa, fyysisyyttä ja kokemusta riittävästi haastaakseen vaikka maajoukkueen. Meidän vahvuutenamme on luottamus omaan osaamiseen sekä halu ja kyky pelata joukkueena. Kauden aikaisemmat kohtaamiset lupaavat erittäin tiukkoja finaaleja, arvioi BC Nokian valmentaja Kimmo Kujansivu tulevaa mestaruusjahtia.  

- Joukkueet tuntevat toisensa erittäin hyvin, joten tiedossa on tarkkaa pelaamista. Uusia taktisia hienouksia ei tässä vaiheessa kautta nähdä. Joukkue, joka luottaa pelitapaansa ja hyödyntää vahvuutensa paremmin tulee juhlimaan mestaruutta, Kujansivu kaavaili.  

Pantterit ja BC Nokia kohtasivat runko- ja jatkosarjassa yhteensä neljä kertaa. Pantterit vei nimiinsä kamppailuista kolme.  

”Keltanokat haastavat kokemuksen” 

Pantterit esiintyy finaaleissa kuudetta kertaa peräkkäin, joka on omiaan kertomaan joukkueen harjoituskulttuurista ja Baltian liigassa hankittujen kansainvälisten pelien merkityksestä. Vaikka joukkueen kokoonpano on kuuden vuoden aikana muuttunut, on se silti pystynyt säilyttämään asemansa kärjessä vuodesta toiseen. Kokemusta ja kovuutta Pantterit kokosi jälleen pääsiäisenä pelaamalla Baltian liigan välieräturnauksessa.  

BC Nokian lähtöasetelma finaaleihin on varsin erilainen. Sen viimeisestä ottelusta on finaalien käynnistyessä puolitoista viikkoa. Laajemmassa mittakaavassa ero Panttereihin on vieläkin suurempi. Jos Panttereiden menestystä osattiin odottaa, koki BC Nokia lähes täydellisen muodonmuutoksen viime kesänä. Vain harva oli valmis lyömään roponsa nuoren nokialaisryhmän menestyksen puolesta. Onnistuneet vahvistushankinnat sekä Kujansivun loihtima roolitus sekä pelaajien parhaimpia puolia erinomaisesti hyödyntävä pelitapa ovat tuottaneet tulosta. BC Nokia pelaa ensimmäistä kertaa seuransa historiassa finaaleissa.  

- Keltanokat haastavat kokemuksen!, kiteytti BC Nokian kapteeni Reetta Ojala ennakkomietteensä finaalisarjasta.  

- BC Nokian pelaajilla vain yhdellä (Ojalalla) on kokemusta finaalipeleistä ja sekin melkein kymmenen vuoden takaa. Meille koko tilanne on uusi ja ihmeellinen, mutta me emme anna sen haitata. Pakotamme Panttereiden tekemään kovan päivätyön, jos meinaavat meidät päihittää, Ojala lupaili. 

Nokian yllettyä finaaleihin saakka ja pudotettua Huiman, ei jättiyllätyksistä voi enää puhua – tapahtuipa finaaleissa mitä tahansa. Johdonmukainen voittaminen kuitenkin lisää itsevarmuutta ja auttaa hermopelin hallinnassa. Senpä vuoksi Pantterit lähtee finaaleihin ennakkosuosikin viitta harteillaan.  

- Kokemusta mestaruuksien voittamisesta meiltä tosiaan löytyy, sillä SM-kultamitaleja pelaajillamme on yhteensä 35 kappaletta. Lähes kaikki tietävät jo kuinka hienolta voittaminen tuntuu ja ovat valmiita tekemään kaikkensa mestaruuden eteen, Kurki vakuuttaa. 

Mestaruus ratkeaa paras viidestä –järjestelmällä. Torstain finaaliavauksen jälkeen pelataan 2.4. ja 3.4. sekä tarvittaessa 6.4. ja 13.4.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/
 
21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia