Stokes vei korikuninkuuden, Mäkelä syöttötilaston

15.3.2004 BC Jyväskylän 170-senttinen takamies Glenn Stokes on SM-Koriksen pelikauden 2003-04 korikuningas. Stokes voitti pistetilaston nakuteltuaan 24,7 pistettä ottelua kohden. Pistetilaston kakkoseksi nousi runkosarjan päätöskierroksella Pyrbasketin Lynn Washington, joka ohitti Lappeenrannan NMKY:n Pasi Riihelän. Koriinjohtaneiden syöttöjen ykkönen oli ensimmäistä kertaa urallaan konkari Roope Mäkelä.

Washington teki päätöskierroksella Honkaa vastaan 32 pistettä, jotka siis nostivat hänet lopputilanteessa ohi Riihelän, joka jahtasi ensimmäisen suomalaisen korikuninkaan titteliä sitten Tapio Stenin ja vuoden 1980. Washingtonin pistekeskiarvoksi muodostui lopulta 24,2 ja Riihelän puolestaan 23,8. 

Yhden ansion Riihelä kuitenkin nimiinsä nappasi, sillä hän vastasi yhdessä UU-Korihaiden Jarno Nikulan kanssa kauden korkeimmasta pistesaaliista yhdessä ottelussa. Riihelä riehaantui lokakuussa Korihaita vastaan ja teki uudeksi ennätyksekseen 45 pistettä. Nikula puolestaan pussitti samaisen pistemäärän ottelussa Namika Lahtea vastaan. Stokes puolestaan katkaisi Pyrbasketin vahvistusten hallinnan pistetilastossa. Neljänä edellisenä vuonna Pyrbasketin amerikkalaisvahvistus oli voittanut korikuninkuuden – eikä Lynn Washington totuuden nimissä nytkään kauas jäänyt.

Levypallotilaston voiton vei Team Componentan John Green, joka kaapi 12,3 levyriä ottelua kohden. Korihaiden William McFarlanin tilastokeskiarvo oli vieläkin parempi (14,3), mutta hän ei ollut tilastokelpoinen vähäisen pelimäärän vuoksi.  

Syöttökuningas oli ensimmäisestä kertaa urallaan KTP Basketin Roope Mäkelä, joka on myös kaikkina aikoina eniten SM-runkosarjassa antanut pelaaja. Mäkelän ottelukohtainen syöttökeskiarvo oli runkosarjassa 4,85. Urallaan hän on jakanut syöttöjä yhteensä 1.097, kun tilastokakkosella Jukka Toijalalla niitä on 1.058.  

Joensuulaista Katajaa edustava Shawn Swords oli sarjan ahnain pallorosvo, joka vei pelivälineen vastustajalta 3,03 kertaa ottelua kohden. Monipuolinen Swords ansioitui muutenkin; hän sijoittui SM-Koriksen kymmenen parhaan joukkoon myös levypalloissa (9,4), syötöissä (4,26) ja peliminuuteissa (35,4). Pelkästään positiivista Swordsin tilille ei kuitenkaan merkitty – Swords hukkasi sarjassa eniten palloja (3,71 menetystä/ottelu).  

Parviainen lähimpänä kausiennätystä 

Keskiarvoilla mitattavissa tilastokategorioissa ei uhiteltu aiempina vuosina SM-Koriksessa tehtyjä ennätyslukemia. Heittotarkkuuksissa yksi pelaaja pääsi lähelle kymmenen vuotta sitten tehtyä kausiennätystä. Pussihukkien Timo Parviainen upotti kauden aikana kahden pisteen heittonsa huikealla 72,1 prosentin (132/183) tarkkuudella. Ennätys jäi vain reilun prosenttiyksikön päähän, sillä kärkipaikkaa pitää Panttereita kaudella 1993-94 edustanut Daryl Ivery (73,4 %). 

Vapaaheitoissa oli toista kertaa peräkkäin tarkin sihti Äänekosken Huiman Toni Ilmosella. Ilmonen uusi tilastovoittonsa upottamalla bonusheittonsa 88,1 prosentin tarkkuudella (118/134). Ilmonen on myös SM-Koriksen kaikkien aikojen tarkin vapaaheittäjä onnistuttuaan vapariviivalta 86,3 prosentin (698/808) sihdillä. Kolmen pisteen heittojen paras oli runkosarjassa Pyrbasketin Brian Clifford, joka pisti kolmosistaan 47,9 prosenttia (45/94) sisään. Clifford jäi kauden 2003-04 ainoaksi pelaajaksi, joka saavutti ns. tripla-tuplan. Hän teki 16 pistettä, otti 14 levypalloa ja antoi 13 syöttöä ottelussa Honkaa vastaan 1.2.2004.  

SM-Koriksen paremmuustilastot 



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/miesten_sm-koris/

Asiat

 
10.4.2024 10:25 Korisliiga

Ilmari Toikkanen ja Tampereen Pyrintö jatkosopimukseen

Kesken viime kauden Pyrintöön liittynyt 207-senttinen Ilmari Toikkanen ja Pyrintö ovat solmineet 1+1-mallisen sopimuksen.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit

Korisliigan pudotuspelivaiheen erotuomarit on valittu

Korisliigakausi huipentuu perjantaina alkaviin pudotuspeleihin, jotka ovat kauden kohokohta myös erotuomareille. Tänä vuonna pudotuspelikierrokset hoidetaan yhteensä 17 erotuomarin voimin.

2.4.2024 10:12 Korisliiga

Pantterijahti perjantaina käyntiin – Korisliigan puolivälieräsarjojen ohjelma vahvistettu

Korisliigan puolivälieräsarjat käynnistyvät perjantaina 5.4. kolmen ottelusarjan voimin. BC Nokian ja Kouvojen välinen sarja käynnistyy lauantaina 6.4.

Näytä lisää vastaavia