Tuukka Kotin ura Providencessa tuli päätökseensä

10.3.2005 Suomalaiskoripalloilija Tuukka Kotin nelivuotinen ura Providencen yliopistossa on ohi. Providence ei kyennyt venymään yllätykseen Big East –konferenssin mestaruusturnauksen avauskierroksella, vaan kärsi selvän 59-82-tappion West Virginialle. Seuraavassa sähkeitä USA:sta.

Varhain torstai-aamuna Suomen aikaa New Yorkin legendaarisessa Madison Square Gardenissa pelatussa ottelussa Providence joutui pikaisesti altavastaajan asemaan. West Virginia kiihdytti jo ensimmäisellä puoliajalla 28-9-johtoon. Tähtipelurinsa Ryan Gomesin johdolla Providence nousi parhaimmillaan tilanteeseen 46-34, mutta kirittävää oli jo tuossa vaiheessa liikaa.

Tuukka Kotti oli ottelussa Providencen avauksessa kuten on ollut koko kauden. 204-senttinen suomalainen kokosi kuudella heitolla neljä pistettä, poimi kahdeksan levypalloa, jakeli neljä koriinjohtanutta syöttöä ja riisti pallon vastustajalta kolmesti. Kotin molemmat korit syntyivät korin alta.

Kotti kärsi läpi viimeisen Providence-kautensa joukkueen sisäpelaajien pulasta. Hänet istutettiin Providencen permanentissa korin alle, vaikka urheilullisen Kotin ominaisuudet ovat parhaimmillaan kauempana korista.

Providencen 31 ottelussa Kotti oli jokaisessa aloitusviisikossa ja sai peliaikaa keskimäärin 32,9 minuuttia. Keskiarvoikseen hän kirjautti 9,9 pistettä, 5,8 levypalloa, 3,0 syöttöä, 1,3 riistoa ja 0,9 torjuntaa. Pelitilanneheittojen onnistumisprosentti Kotilla oli 41,5 (107/258).

Yhdysvaltain yliopistokoripallossa pelataan vielä konferenssiturnausten jälkeen NCAA-mestaruusturnaus. Erityinen valintakomitea valitsee turnaukseen konferenssimestareiden lisäksi joukkueita, joita kelpuutetaan mukaan kaikkiaan 65. Siitä huolimatta, että Providence pelaa kovassa Big East –konferenssissa, ei sen voittosuhde 14-17 tule valintakomiteaa vakuuttamaan. Näin Providencen kausi on ohi.

Tuukka Kotin osalta loppukevät kuluu opintojen viimeistelyssä. Kotin pääaineena on johtaminen (management). Valmistuttuaan Kotti suuntaa katseensa ammattilaiskentille. Koripalloammattilaisuus on Forssan Koripoikien kasvatin pitkäaikainen unelma.

Myös Ahvenniemi, Huff, Mäki-Tulokas ulkona

Kauden päätöksen kokivat suomalaispelureista myös Valparaison Shawn Huff, Long Islandin Esa Mäki-Tulokas ja Mainen Olli Ahvenniemi. Kun St. Francisin ja Sami Pekkolan kausi nousi pystyyn jo aiemmin, on ainoa pelejään jatkava suomalainen Saint Joseph’sin Artur Surov. Saint Joseph’s aloittaa ottelunsa Atlantic 10 –konferenssin mestaruusturnauksessa myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.

Valparaison leikki loppui Mid-Continent –turnauksen avauskierroksella, kun Chicago State väänsi siitä 72-67-voiton. Tappio oli ”Valpolle” pettymys sillä, se oli voittanut kahdeksan viimeisestä kymmenestä konferenssimestaruudesta. Valparaiso putosi nyt turnauksen avauskierroksella ensimmäistä kertaa sitten kauden 1989-90. Joukkueen lopulliseksi voittosuhteeksi kaudesta jäi 15-16. Huff jäi pisteittä Chicago State –pelissä otettuaan ainoastaan yhden ratkaisuyrityksen. Levypalloja hänelle merkittiin 18 minuutissa kaksi.

Huffille kausi Valparaisossa oli uran ensimmäinen. Hän sai tulokkaaksi mukavasti peliaikaa esiintyen keskimäärin 17,0 minuuttia ottelua kohden. Pelaamassaan 26 ottelussa 198-senttinen suomalainen tehtaili keskiarvot 4,4 pistettä, 2,0 levypalloa ja 0,96 syöttöä. Hän oli joukkueensa tarkin kolmen pisteen heittäjä 42,5 prosentin (17/40) osumatarkkuudellaan.

Esa Mäki-Tulokkaan edustaman Long Islandin matka Northeast-konferenssiturnauksessa päättyi välieriin, joissa se kärsi 62-70-tappion Farleigh Dickinsonille. Mäki-Tulokas sai 25 minuutissa virhetilinsä täyteen jääden samalla normaalia vaisumpiin tehoihin (2/2).

Toisen kautensa Long Islandissa pelanneen Mäki-Tulokkaan ottelukohtaiset keskiarvot 29 pelissä olivat 7,9 pistettä, 5,9 levypalloa ja 1,2 syöttöä, jotka hän kokosi 28,8 minuutissa. Myös Mäki-Tulokas oli joukkueensa tarkin kolmosten upottaja onnistuttuaan bonusviivan takaa 41,0 prosentin (25/61) sihdillä. Long Islandin lopullinen voittosuhde oli 14-15.

Olli Ahvenniemen ja Mainen (voittosuhde 14-15) kausi päättyi, kun Northeastern osoittautui America East –konferenssin välierässä liian vahvaksi lukemin 73-86. Ahvenniemi pelasi 12 minuuttia, kiskoi neljä levypalloa, teki kaksi pistettä ja torjui kertaalleen. Toisen yliopistokauden tilastokeskiarvoikseen 206-senttinen Ahvenniemi merkkautti 1,9 pistettä, 1,8 levypalloa ja 0,88 torjuntaa. Peliminuutteja hän sai keskimäärin 26 ottelussaan 10,4.

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.