Mitä on 3x3?

Uusi koripallon olympialaji! 3x3 on kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n muokkaama versio koripallosta. Nopeaa, näyttävää ja viihdyttävää peliä voi pelata kuka tahansa, ja parhaille on väylä auki aina maailmankiertueelle asti.

Lajin menestystarina sai alkunsa 2010, kun se oli ensimmäistä kertaa mukana nuorten olympialaisissa. Tuolloin FIBA asetti tavoitteekseen olla mukana vuoden 2020 kesäolympialaisissa.

Ensimmäiset MM-kisat (World Cup) järjestettiin vuotta myöhemmin ja vuonna 2012 oli vuorossa ammattilaiskiertue (World Tour), missä joukkueet ja pelaajat edustavat kaupunkiaan.

Maailmanlaajuinen

3x3 on yksinkertainen ja peliolisuhteet joustavat. Niinpä lajia voi pelata kuka vain ja missä vain! Tarvitset korin, puolikkaan kentän, kuusi pelaajaa ja tietenkin pallon. Tapahtumat voidaan järjestää ulkona tai sisätiloissa, ja näin ollen 3x3-koris on helppoa tuoda yhä useamman ihmisen tietoisuuteen.

Viihdyttävä

Säännöt ovat suunniteltu tekemään lajista erittäin nopeatempoisen ja katsojaystävällisen. Musiikkia, näyttäviä suorituksia ja hyvää meininkiä – korista ja urbaania kaupunkikulttuuria!

Ammattilainen

3x3 mahdollistaa yhä useamman pelaajan sekä maan pääsyn kansainvälisiin parrasvaloihin. Korkeinta tasoa pelataan ammattilaiskiertueella (World Tour) ja osassa maailman arvostetuimpia urheilutapahtumia. Vuonna 2017 3x3-koris lisättiin uudeksi olympialaislajiksi ja se tullaan näkemään ensimmäistä kertaa Tokion kesäolympialaisissa 2020.

Ammattilaiskiertueet / tapahtumat

  • Challenger-turnaukset ovat yksittäisiä tapahtumia, joista voittajat selviytyvät World Tour -osakilpailuihin. Turnaukset ovat kaksipäiväisiä ja 16 joukkuetta saa paikan esikarsintojen kautta. Jokaisessa turnauksessa jaetaan vähintään 20 000 $ edestä palkintorahaa. Tänä vuonna turnauksia on yhteensä 16.
  • World Tour on tasoltaan korkein kiertue, missä pelaajat muodostavat itse joukkueensa ja edustavat kaupunkiaan. Kansalaisuudella ei ole merkitystä. Kiertueelle voi saada paikan alemman tason turnauksien, kuten Challengerin kautta. World Tour koostuu yhdeksästä (9) Masters-osakilpailusta ja kiertue huipentuu World Tour -finaaliin.

Maajoukkuetoiminta

  • MM-kisat aikuiset & U18 (World Cup) 20 maata jokaisesta kategoriasta selviytyy ranking-pisteiden perusteella MM-kisoihin, jotka pelataan joka vuosi. Kisoihin ei välttämättä selviydy 20 parasta maata ranking-pisteiden perusteella, sillä samasta maanosasta voidaan valita enintään 10 maata ja vähintään 30 maan täytyy osallistua. Ranking-pisteet lasketaan mukaan edellisen vuoden ajalta.
  • EM-kisat aikuiset & U18 (Europe Cup) avoin jokaiselle liitolle, joista karsintojen kautta 12 parasta maata selviytyy kisoihin. Pelataan joka vuosi.
  • U23 Nations League alle 23-vuotiaat voivat halutessaan hakea paikkaa liigasta. Tämä edellyttää liitolta naisten ja miesten joukkueen lähettämistä eri puolilla maailmaa järjestettäviin yksipäiväisiin tapahtumiin.
  • Olympialaiset ensimmäistä kertaa mukana Tokion kesäolympialaisissa 2020. Kisoihin selviytyy kahdeksan (8) joukkuetta naisten ja miesten sarjoihin, ja karsintamalli tullaan julkaisemaan lähiaikoina. Nuorten olympialaisissa laji on esiintynyt ensimmäistä kertaa 2010.  

Maajoukkuetoiminnassa pelaajat eivät itse muodosta joukkueita, vaan tämä tapahtuu kunkin maan liiton toimesta. Maan sijoitus perustuu yksilöiden ranking-pisteisiin ja mukaan lasketaan maan 100 parasta pelaajaa kustakin kategoriasta.