Bundesliigassa vahva suomalaisvalmentajien panos

24.9.2019 11:35 Miesten Saksan Bundesliigassa nähdään tulevalla kaudella neljä suomalaisvalmentajaa. Tuomas Iisalo jatkaa Crailsheim Merlinsin päävalmentajana ja hän on saanut avukseen veljensä Joonaksen. Daniel Jansson nousi kesällä Ulmin apuvalmentajaksi ja Daniel Herbert jatkaa Frankfurt Skylinersin valmennustiimissä.

Tuomas Iisalo johdattaa Crailsheim Merlinsin toiseen peräkkäiseen kauteen Bundesliigassa. (Kuva: Oma Design)

Iisalon, 37, Crailsheim onnistui viime kaudella pelaamalla säilyttämään sarjapaikkansa ensimmäistä kertaa seuran historiassa, kun huima loppukausi siivitti Crailsheimin sarjassa lopulta sijalle 16. Joukkueessa on tapahtunut kesän aikana useita muutoksia ja yksi niistä on, kun Iisalon oikeana kätenä kolmen kauden ajan toiminut Vesa Vertio palasi Suomeen ja siirtyi Seagullsin apuvalmentajaksi. Iisalo houkutteli vierelleen Vilppaan kahdesti Korisliigassa hopealle johdattaneen veljensä Joonaksen, 33.

- Kartoitin muutamaa eri vaihtoehtoja, joilla olisi tarvittavan laaja-alainen ja korkea osaaminen tälle tasolle. Joonaksella on päävalmentajakokemusta hyvästä sarjasta sekä tietenkin kokemusta apuvalmentajana Bisonsista VTB-liigasta sekä EuroCupista. Tehtävänkuva on suuri, koska muodostamme ainoastaan kahden hengen valmennustiimin, Iisalo kertoo apuvalmentajan valintaprosessista.

Tuomaksen mukaan yhteistyö on alkanut hyvin. Veljekset ovat sparranneet toisiaan valmennusasioissa tiiviisti myös aiemmin.

- Tunnemme toisemme tietenkin hyvin jo valmiiksi ja meillä on korkea luottamussuhde. Olemme keskustelleet viimeiset vuodet muutaman kerran viikossa ja jakaneet näkemyksiämme. Hän on katsonut meidän pelejämme ja minä olen katsonut hänen.

- Meillä oli Vesan kanssa oma, vahva prosessi, ja nyt rakennamme Joonaksen kanssa omannäköistämme, uutta prosessia. Joonakselta tulee uutta näkökulmaa ja haastetta, jonka koen eteenpäin vievänä voimana.

Joonas Iisalo siirtyi veljensä viereen täksi kaudeksi. (Kuva: Ville Vuorinen)

Myös pelaajapuolelta löytyy suomalaisille tuttuja nimiä, kun joukkueessa on Korisliigassa pelanneista pelaajista Javontae Hawkins, Aaron Jones ja Jeremy Morgan. Heistä Hawkins ja Jones ovat pelanneet Joonas Iisalon alaisuudessa Vilppassa ja Morgan johdatti viime kaudella Kouvot Korisliigan finaaleihin.

- On se helpompaa rakentaa joukkuetta, kun on jo ennestään tuttuja pelaajia. Jones ja Hawksins ovat Joonaksen entisiä pelaajia ja tiedämme heidän vahvuudet ja haasteet, sekä mihin rooliin he sopivat. Morganista juttelimme molemmat Jyri Lehtosen kanssa. Tämän lisäksi kolme muuta pelaajaa ovat pelanneet aiemmin minun alaisuudessa. Helpottaa paljon, kun tietää tarkasti pelaajien sopivuuden rooliinsa. Näen sen pienenä kilpailuetuna, että meillä on yksi tuttu markkina joka on toiminut hyvänä ponnahduslautana Bundesliigaan aiempina vuosina.

Crailsheimin joukkue on uudistunut viime kaudesta paljon, mutta uuden joukkueen rakentaminen meni Iisalon mukaan kuitenkin suunnitellusti.

- Joukkue meni aika lailla uusiksi viime kauden jälkeen. Kahtena edelliskautena meillä oli kokenut ikärakenne ja viime kauden joukkueesta pidimme kaksi nuorempaa pelaajaa, joissa näimme eniten kehityspotentiaalia. Lähdimme rakentamaan uutta joukkuetta ja uutta kulttuuria ja se on sujunut yllättävän mutkattomasti. Saimme joukkueen kasaan jo heinäkuun lopussa, joka on huomattavasti aiemmin kuin edellisvuonna. Tuntuu, että löysimme sellaisen "sweet spotin", eli ne pelaajat joista olimme kiinnostuneita, olivat myös kiinnostuneita tulemaan meille.

- Minulla on tosi positiiviset fiilikset joukkueesta. Mielestäni meillä on enemmän talenttia tällä kaudella ja pelaajat istuvat hyvin joukkueeseen sekä ihmisinä että pelaajina. Jokainen pelaaja pitää harjoittelusta ja se on tärkeää, sillä pitkän kauden aikana kehittymisellä on suuri rooli.

Viime kaudella Crailsheimin sarjapaikka varmistui vasta viimeisen kierroksen viime hetkillä. Tällä kaudella Merlins havittelee sarjapaikan sinetöintiä aiemmin ja sijoituksen parantamista edelliskaudesta.

- Minimitavoitteemme on sarjapaikan säilyttäminen. Bundesliigan minimibudjetti nousi tällä kaudella 2,2 miljoonasta kolmeen miljoonaan ja meillä on sarjan pienin budjetti parin muun joukkueen kanssa. Jos kehitymme kauden aikana ja fokus säilyy oikeissa asioissa, niin pystymme mielestäni kamppailemaan myös korkeammista sijoituksista.

Crailsheimin kausi alkaa tiistaina 24.9. Giessenin vieraana.

Janssonilla uusi rooli Ulmissa

Viiden kauden ajan hyvää työtä Ulmin nuorisoakatemiassa tehnyt Daniel Jansson, 40, sai kutsun edustusjoukkueen valmennusryhmään, kun uusi päävalmentaja Jaka Lakovic otti joukkueen komennon joukkueesta kesällä. Hyppäys edustusjoukkueen mukaan on ollut Janssonille helppo, sillä ympäristö ja osa pelaajista ovat jo ennestään tuttuja.

- Siirtyminen uuteen rooliin on mennyt hyvin ja on ollut mukavaa. Monet sanovat, että tämä on ylennys, mutta itse näen sen enemmän niin, että minulla on vähän eri rooli.

- Olin viisi vuotta akatemian valmentajana, niin uudet hommat kyllä piristävät ja tuovat vaihtelua. Kun yksin veti akatemiassa, niin sitä oli vähän sellaisessa akvaariossa. Nyt minulla on mielestäni myös paremmat mahdollisuudet uudistua valmentajana, miettii Jansson uutta rooliaan.

"Danny" Jansson nousi tällä kaudella Ulmin edustusjoukkueen mukaan. (Kuva: Harry Langer)

Samalla Jansson toimii edelleen linkkinä edustusjoukkueen ja junioriakatemian välillä.

- Meillä on 7-8 pelaajaa rinnakkaislisensseillä, jotka pelasivat joukkueessani viime kaudella ProB:ssä. Minun tehtäväni on sitten pitää huolta siitä, että nousu Bundesliigajoukkueeseen on pehmeä lasku. Tietyllä tapaa toimin akatemiavalmentajan ja edustusjoukkueen päävalmentajan välisenä linkkinä.

Viime kaudella Ulm sijoittui runkosarjassa kuudenneksi ja putosi Alba Berliinille puolivälierissä suoraan kolmessa pelissä. Tällä kaudella joukkue on kokenut isoja muutoksia ja on kauteen lähdettäessä pienoinen arvoitus myös Janssonille itselleen.

- On täysin mahdotonta sanoa mihin tulemme tällä kaudella sijoittumaan. Meillä on vaihtunut kymmenkunta pelaajaa ja meillä on uusi päävalmentaja. Voimme olla tosi hyviä, tosi huonoja tai jotain siltä väliltä.

- Kliseisesti sanottuna, ainoa mikä merkkaa, on seuraavat harjoitukset ja seuraava peli. Meillä on kyllä hyvä ryhmä jätkiä kasassa. He harjoittelevat kovaa ja nöyrästi ja sitä kautta se menestys on saavutettavissa.

- Meillä on hyviä pelaajia ja mahdollisuudet pelata hyvää sekä epäitsekästä korista. Bayern ja Alba ovat tietenkin omalla tasollaan, mutta muut joukkueet ovat aika lailla kysymysmerkkejä ja me olemme yksi niistä isoimmista kysymysmerkeistä. Olen kuitenkin luottavainen, että tästä voi tulla tosi hyvä kausi meille.

Euroliiga-legenda Jaka Lakovic (kesk.) toimii Ulmin päävalmentajana. (Kuva: Harry Langer)

Ulm nähdään tällä kaudella myös EuroCupissa, jossa se pelaa samassa lohkossa ranskalaisen AS Monacon, israelilaisen Maccabi Rishon LeZionin, BC Andorran, kreikkalaisen Promitheas Patrasin ja serbitaikuri Milos Teodosicin johtaman italialaisen Virtus Bolognan kanssa samassa lohkossa.

- Lohko ei ole helppo, mutta kun katsoo joitain muita lohkoja, niin se on kyllä mieleinen. Toivottavasti Teodosic on kunnossa, kun kohtaamme Bolognan ja he ovat varmasti se kovin vastustaja. On ainutlaatuista päästä vääntämään EuroCupia ja täytyy olla kiitollinen, että pääsee mukaan tuollaisiin peleihin. Ne antavat taas uutta virtaa.

Ulmin kausi alkaa tiistaina 24.9. kotikentällä Vechtaa vastaan. EuroCupissa avauspeli on edessä 2.10.

Herbert jatkaa Frankfurt Skylinersin valmennusryhmässä

Viime kaudella Frankfurt Skylinersin valmennusryhmään liittynyt Daniel Herbert, 24, jatkaa myös tällä kaudella, vaikka hänen isänsä Gordon Herbert siirtyi Kanadan maajoukkueen valmennukseen. Gordon Herbert ehti valmentaa Skylinersia kaudesta 2013 lähtien ja nyt Daniel jatkaa isänsä jalanjäljissä.

Daniel Herbert aloittaa toisen kautensa Skylinersin valmennusryhmässä. (Kuva: bild.pressehaus)

Loppuviikosta 25 vuotta täyttävän Korihaiden kasvatin pelaajaura loppui viisi vuotta sitten selkävammoihin, jonka jälkeen valmentaminen astui vahvemmin mukaan kuvioihin. Hän opiskeli Vierumäellä valmentamista ja toimi ensin kaudella 2017-18 työharjoittelijana Skylinersin valmennusryhmässä nousten kesken viime kauden mukaan isänsä johtamaan valmennusryhmään vastuunaan muun muassa vastustajien tarkkailu. Hänen kansaan tehtiin kesällä jatkosopimus ja nyt hän toimii uudeksi päävalmentajaksi nimetyn Sebastian Gleimin apuna.

- Viime kaudella olin ensimmäistä kertaa kunnolla mukana. Sitä ennen olin kuusi kuukautta työharjoittelussa. Sain heti paljon vastuuta ja tein esimerkiksi europeliemme vastustajien skouttaukset ja pääsimmekin niissä aina 16 parhaan joukkoon. Paljon tuli pelejä ja pelaajia katsottua.

Herbertille koripallo on ollut läsnä hänen koko elämänsä ajan ja hän on ammentanut paljon oppia isältään.

- Varmasti 95 prosenttia mitä tiedän koripallosta on tullut isältä ja loput sitten muualta. Olemme puhuneet lähes pelkästään koripallosta jo pienestä pitäen. Olen todella kiitollinen siitä opista mitä olen saanut.

Daniel Herbert toimii päävalmentaja Sebastian Gleimin apuna. (Kuva: www.fraport-skyliners.de)

Herbertin oma valmentajaura on vasta alussa ja tällä hetkellä hän nauttii enemmän työskentelystä taustalla.

- Haluaisin keskittyä enemmän pelaajakehityspuolelle ja henkilökohtaisiin treeneihin. Pidän ovet auki kuitenkin joka suuntaan, ja tulevaisuudessa myös se taktinen puoli saattaa alkaa kiinnostaa enemmän. Tällä hetkellä haluan kuitenkin keskittyä enemmän taitopuolelle ja pelaajien skouttaukseen.

Skylinersin viime kausi oli pienoinen pettymys. Joukkue lähti kauteen kovin odotuksin, mutta jäi pudotuspelien ulkopuolelle sijoittuen sijalle 11. pudotuspeleissä.

- Päävalmentaja sanoi, että tavoitteena on parempi kausi kuin viime vuonna. Emme ole suoraan puhuneet pudotuspeleistä, mutta käytännössä se kuitenkin tarkoittaa sitä. Oma henkilökohtainen tavoitteeni on kyllä vähintään pudotuspeleissä.

Skylinersin kausi alkaa ensin Saksan cupin ottelulla sunnuntaina 29.9. Göttingeniä vastaan ja ensimmäinen Bundesliigan peli on edessä keskiviikkona 2.10. Bonnin vieraana.

 
1.1.2020 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi aloittanut lupaavasti Italiassa – ”Mielestäni olen pelannut minuuttini ihan hyvin”

Topias Palmi, 25, otti tänä syksynä ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun hän kesällä solmi kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Vanoli Cremonan kanssa. Palmin debyyttikausi ulkomailla on alkanut hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

13.12.2019 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen ja Oviedo päässeet hyvään vauhtiin – ”Meillä on nyt hyvä vaihe menossa”

Matti Nuutisen kausi Espanjan LEB Orossa on alkanut hyvin, vaikka joukkueella on ollut omat vaikeutensa. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin sekä Nuutisen että Oviedon kannalta paljon valoisammalta.

29.11.2019 14:13 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehellä vahva alkukausi Espanjassa – ”Mennyt vielä paremmin kuin odotin”

Neljä edellisvuotta USA:n yliopistossa viettänyt Elina Koskimies, 22, aloitti tänä syksynä ammattilaisuransa, kun hän teki sopimuksen Espanjan kakkosliigassa pelaavan GDKO Bizkaia Ibaizabalin kanssa. Kausi on alkanut sekä Koskimieheltä että joukkueelta erinomaisesti.

27.11.2019 11:04 Suomalaiset ulkomailla

Saara Wahlgrenilla edessään taas pitkä toipumisjakso – ”Tullaan vahvempana takaisin”

Saara Wahlgren, 26, debytoi Belgian liigan Sparta Laarnessa juuri ennen maaottelutaukoa oltuaan sivussa pelikentiltä lähes vuoden verran. Harjoituksissa harmittomassa tilanteessa sattunut loukkaantuminen päätti kuitenkin Wahlgrenin kauden.

26.11.2019 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

15.10.2019 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Tuovi ja Madsen aloittavat Mestarien liigan lohkovaiheen tiistaina

Vaikka hallitsevan Korisliigan mestari Karhu Basketin haaveet Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutuivat dramaattisesti viimeisellä sekunnilla, niin Mestarien liigassa nähdään tällä kaudella suomalaisväriä. Sasu Salin on Teneriffan kanssa samassa lohkossa Alexander Madsenin VEF Riian kanssa ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg on niin ikään mukana.

11.10.2019 15:06 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen aloittaa kautensa Ranskassa – ”Kiva päästä testaamaan itseään uudessa sarjassa”

Annika Holopainen, 26, aloittaa kolmannen kautensa Euroopassa ammattilaisena, kun hän solmi kesällä Ranskan Ligue Femenine 2:ssa pelaavan Reimsin kanssa sopimuksen. Vaikean viime kauden jälkeen Holopainen hakee menestystä sekä joukkue- että henkilökohtaisella tasolla.

5.10.2019 10:51 Susiladies

Espanjan Liga Femenina 2:ssa vahva suomalaisedustus

Espanjan kakkosliigassa, Liga Femenina 2:ssa, nähdään tulevalla kaudella vahva suomalaisedustus, kun sarjassa pelaa peräti neljä suomalaispelaajaa. Vilma Kesänen pelaa Barakaldossa, Helmi Tulonen Celta Vigossa, Anniina Äijänen Universitario de Ferrolissa ja Elina Koskimies aloittaa ammattilaisuransa GDKO Bizkaia Ibaizabalin riveissä.

4.10.2019 11:40 Susiladies

Kaisa Kuisma innokkaana ensimmäiseen ammattilaiskauteensa

Kaisa Kuisma, 25, toimii tulevalla kaudella suomalaisena uranuurtajana, kun hän siirtyy ensimmäisen suomalaiskoripalloilijana Portugalin liigaan hänen tehdessä sopimuksen Vitoria SC:n kanssa. Kuisma lähtee ensimmäiseen kauteensa ulkomailla intoa puhkuen.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

1.10.2019 14:45 Susiladies

Veera Pirttinen valmiina isoon rooliin Islannissa

Veera Pirttinen, 22, pelasi vahvan viime kauden Saksan Bundesliigassa ChemCats Chemnitzissä ja siirtyi täksi kaudeksi Islantiin Snæfell joukkueeseen. Pirttistä odottaa Islannissa iso rooli.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

26.9.2019 14:59 Suomalaiset ulkomailla

Anton Mirolybov ja Aleksi Koskinen jahtaavat Itävallan mestaruutta

Anton Mirolybov jatkaa valmentajauraansa Itävallan viime kauden hopeamitalisti Swans Gmundenin joukkueessa. Apuvalmentajakseen hän nappasi BC Nokiassa aiemmin toimineen Aleksi Koskisen.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

21.9.2019 11:49 Susijengi

Topias Palmi hakee kauden ensimmäistä pokaalia viikonloppuna – sopeutuminen Italiaan sujunut hyvin

Korisliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella valittu Topias Palmi, 25, tarttui kesällä Italian huippuseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan sopimustarjoukseen ja teki seuran kanssa kolmen vuoden diilin. Palmi lähtee havittelemaan isoa roolia heti alusta lähtien.

20.9.2019 17:27 Susiladies

Heta Äijänen ja Anissa Pounds valmiina kauteen Saksassa

Saksan koriskentillä nähdään tulevalla kaudella kaksi suomalaispelaajaa, kun Heta Äijänen, 21, aloittaa toisen kautensa Bundesliigassa Donau-Riesissä ja Anissa Pounds, 26, pelaa sarjaporrasta alempana MSP Bergische Löwenin joukkueessa.

Näytä lisää vastaavia