Jukka Toijalalla uran opettavaisin ja antoisin kausi

17.6.2018 10:50 Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin Romanian liigan hopealle. Vaikka finaalitappio luonnollisesti kismitti Toijalaa, niin hän piti kautta uransa opettavaisimpana.

Jukka Toijala valmensi Steaua Bukarestin toisena vuotena peräkkäin hopealle Romanian liigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Steaua raivasi tiensä Romanian liigan finaaleihin vaikeimman kautta, kun se joutui tahkoamaan sekä puolivälierissä että välierissä koko ottelusarjan ennen kuin jatkopaikka varmistui. Steaua oli molemmissa ottelusarjoissa takaa-ajana ja ne söivät sen verran energiaa, että finaalisarjassa puhti loppui kesken. Finaalissa Steaua kohtasi Oradean ja pystyi toisessa pelissä nappaamaan kotiedun itselleen, mutta Oradea kairasi kahdesta seuraavasta Bukarestissa pelatusta ottelusta voitot ja juhli Romanian mestaruutta otteluvoitoin 3-1. Hopea varmisti Steaualle myös osallistumisen ensi kaudella vähintään FIBA Europe Cupiin.

- Lopussa meidän urheilullisuus ja fysiikka pettivät. Paukut olivat menneet edellisiin ottelusarjoihin ja olimme fyysisesti ja henkisesti väsyneitä. Vaikka neljännessä ottelussa vielä taistelimme, emme päässeet sille vaaditulle tasolle. Vastustaja oli hyvä ja pelasi hyvin ja heillä oli selkeä etu urheilullisuudessa, Toijala perkaa finaalisarjaa.

 

Toijalan mukaan hopeamitali on saanut kuitenkin värisensä reunuksen muutaman päivän jälkeen.

- On se kirkastunut ja mitä olen saanut seurajohdolta palautetta, niin kaikki ovat korostaneet niitä vaikeita lähtökohtia kauteen jotka meillä olivat ja silti pystyimme pääsemään finaaliin. Steaua on nyt 22 vuoden jälkeen nostanut profiiliaan huipulle ja olemme selvinneet kahtena kautena peräkkäin tiemme finaaliin, helmikuussa 2016 Steauan päävalmentajaksi nimetty Toijala kertoo.

 

Vaikea kausi opetti paljon

 

Kauteen mahtui omat karikkonsa, mutta siitä huolimatta hän on pystynyt luotsaamaan joukkueensa kumpanakin vuotena finaaleihin. Tällä kaudella joukkueen kokoaminen jäi myöhäiseksi ja osittain siitä syystä palaset eivät olleet vielä paikoillaan, kun joukkue putosi FIBA Europe Cupin toisella karsintakierroksella. Vaikeuksien kautta Steaua pystyi kuitenkin nousemaan hopealle kauden päätteeksi.

- Tämä kausi on ollut tietyllä tavalla valmentajaurani raskain, mutta samalla palkitsevin ja antoisin. Tässä on kauden aikana ehtinyt tapahtua kaikenlaista ja koko homma oli kaatua jo alkutekijöihin tai kesken kauden. Täytyy olla tyytyväinen siihen kuinka sitoutuneen ja työteliään ryhmän saimme rakennettua. Vaikeuksien jälkeen yleensä joko joukkue kasvaa ja yhdistyy tai sitten se hajoaa. Meidän tapauksessa toteutui ensimmäinen vaihtoehto. Kaiken kaikkiaan tämä oli urani opettavaisin ja antoisin kausi valmentajana, vuonna 2006 päävalmentajana debytoinut Toijala miettii.

Jukka Toijalan sopimus kattaa myös ensi kauden. (Kuva: Ville Vuorinen)

Toijalalla on sopimuksessaan optio ensi kaudesta, joka seuran puolelta astui voimaan finaalipaikan varmistuttua. Vaikka Toijalan jatkon pitäisi olla paperilla selvä, niin siihen liittyvät edelleen omat koukeronsa.

- Tilanne vähän elää vielä tällä hetkellä. Paperilla on taattu jatko, mutta seuraan tulee isoja muutoksia, kun presidentti ja manageri, jotka minut tänne hankkivat, lähtevät tietynlaisista poliittisista syistä johtuen. Ymmärtääkseni yhteistyösopimus seuran suurimman tukijan kaupungin kanssa kuitenkin jatkuu, mutta kukaan ei tiedä vielä kuka lähtee vetämään seuraa. Sitä ei sitten tiedä haluavatko uudet johtajat tuoda uudet miehet joukkueeseen. Sama tilanne on myös neljällä pelaajalla, joilla on sopimus ensi kaudeksi. Toivottavasti asiat ratkeavat nopeasti, ettei joukkueen rakentaminen veny samalla tavalla kuin viime vuonna. Olen ollut täällä nyt 1,5 kautta ja päässyt vähän kärryille tästä sarjasta. Tämä on ollut samaan aikaan sekä haastavaa, palkitsevaa että erittäin opettavaista. Jos kaikki menee niin kuin pitäisi, niin täällä olisi mukava jatkaa.

Henkilöt

 
14.5.2020 16:35 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutisella ehjä kausi – ”Oli kiva treenata ja pelata”

Matti Nuutinen, 30, pelasi toisen kautensa Espanjan kakkossarjassa LEB Orossa Oviedon joukkueessa. Nuutiselle kausi oli positiivinen, vaikka joukkueen kausi meni alle odotusten.

22.4.2020 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälällä positiivinen kausi ulkomailla – ”Ihan tyytyväinen olen omaan peliini”

Ilari Seppälä, 27, sai tällä kaudella ensikosketuksensa ulkomaiden koriskentille, kun hän pelasi hyvän kauden Ranskan ProB:ssä Aix-Mauriennen joukkueessa. Kausi oli kokonaisuudessaan Seppälälle hyvä kokemus.

19.4.2020 21:58 Suomalaiset ulkomailla

Päävalmentajapesti nosti Lassi Tuovin pyramidin huipulle – ”Stressitasot ja paineet ovat ihan eri sfääreissä”

Lassi Tuovin kauteen mahtui paljon, kun hän nousi kesken kauden SIG Strasbourgin päävalmentajaksi ja allekirjoitti seuran kanssa myös kahden vuoden jatkosopimuksen. Seuraavaksi Tuovi yrittää nostaa Strasbourgin takaisin Ranskan kärkijoukkueiden joukkoon.

15.4.2020 16:11 Suomalaiset ulkomailla

Perheenlisäys piristi Sasu Salinin karanteeniarkea – ”Vaipanvaihtokin on sujunut ihan hyvin”

Sasu Salin odottelee edelleen kauden jatkopäätöksiä Espanjassa. Normaaleihin karanteenirutiineihin on tullut viime aikoina muutos, kun Salinin ja hänen avopuolisonsa perheeseen syntyi tyttövauva.

12.4.2020 20:43 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla ikimuistoinen debyyttikausi ulkomailla

Topias Palmi, 25, siirtyi viime syksynä Italian kärkiseuroihin lukeutuvan Vanoli Cremonan riveihin. Palmin kauteen mahtui käänteitä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

10.4.2020 20:23 Suomalaiset ulkomailla

Harjoittelu ja perhe täyttäneet Petteri Koposen arjen

Petteri Koponen on pystynyt pitämään kunnostaan hyvin huolta siltä varalta, että Saksan Bundesliiga ja Euroliiga vielä jatkuisivat tällä kaudella. Koponen on päässyt Münchenissä sekä hyvin harjoittelemaan että viettämään laatuaikaa perheen kanssa.

8.4.2020 16:13 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä rauhallisin mielin Ranskassa – ”Ihan hyvin on mennyt toistaiseksi”

Ranskan koripalloliitto lopetti jo alaisuudessaan olevat kilpailut, mutta miesten ja naisten pääsarjat sekä miesten ProB ovat edelleen tauolla. ProB-joukkue Aix-Mauriennessa pelaava Ilari Seppälä odottelee päätöstä kauden jatkosta rauhallisin mielin.

27.3.2020 16:37 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomin pelissä alkaa näkyä vuosien kerätty kokemus – ”Suorittamiseni oli tänä vuonna tasaisempaa”

Carl Lindbom, 28, pelasi toista kauttaan puolalaisen Radomin riveissä. Lindbom urakoi tälläkin kaudella isoja minuutteja hyvillä tehoilla. Erityisen iloinen Lindbom oli koko kauden jatkuneesta tasaisuudesta.

24.3.2020 10:15 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenista Latvian mestari

Alexander Madsen, 25, sai tililleen Latvian mestaruuden, kun Latvian koripalloliitto päätti lopettaa koripallokauden kruunaten samalla VEF Riian mestariksi. Madsenille itselleen kausi oli jälleen rikkonainen loukkaantumisten takia, mutta paljon viitteitä paremmasta löytyi myös.

14.2.2020 10:21 Suomalaiset ulkomailla

Salinin ja Tuovin cup-urakat käynnistyvät perjantaina

Euroopan koripallosarjoissa pelataan cup-kilpailuja viikonlopun aikana. Sasu Salin jahtaa viime viikonlopun Intercontinental Cupin mestaruuden jatkoksi Espanjan Copa del Rey'n voittoa ja Lassi Tuovin SIG Strasbourg puolustaa Ranskan Leaders Cupin voittoa.

13.2.2020 11:55 Suomalaiset ulkomailla

Lindbom ja Palmi aloittavat taistelun cup-mestaruuksista

Useissa Euroopan koripallosarjoissa taistellaan loppuviikosta cup-mestaruuksista. Susijengiläisistä ensimmäisinä tositoimissa ovat Carl Lindbom Puolassa ja Topias Palmin Vanoli Cremona lähtee puolustamaan Italian cup-mestaruuttaan.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

1.1.2020 09:00 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi aloittanut lupaavasti Italiassa – ”Mielestäni olen pelannut minuuttini ihan hyvin”

Topias Palmi, 25, otti tänä syksynä ensimmäiset askeleensa ulkomailla, kun hän kesällä solmi kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Vanoli Cremonan kanssa. Palmin debyyttikausi ulkomailla on alkanut hyvin sekä kentällä että sen ulkopuolella.

13.12.2019 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Matti Nuutinen ja Oviedo päässeet hyvään vauhtiin – ”Meillä on nyt hyvä vaihe menossa”

Matti Nuutisen kausi Espanjan LEB Orossa on alkanut hyvin, vaikka joukkueella on ollut omat vaikeutensa. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin sekä Nuutisen että Oviedon kannalta paljon valoisammalta.

26.11.2019 15:24 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen selättänyt loukkaantumiset ja jahtaa nyt tuplamestaruutta

Alexander Madsen, 24, siirtyi täksi kaudeksi latvialaisen VEF Riian riveihin vaikean Gran Canariassa vietetyn vuoden jälkeen. Viime kaudella vaivanneet loukkaantumiset ovat jääneet nyt taakse ja monipuolinen Madsen on taas pääsemässä huippukuntoon.

15.10.2019 07:58 Suomalaiset ulkomailla

Salin, Tuovi ja Madsen aloittavat Mestarien liigan lohkovaiheen tiistaina

Vaikka hallitsevan Korisliigan mestari Karhu Basketin haaveet Mestarien liigan lohkovaiheesta kariutuivat dramaattisesti viimeisellä sekunnilla, niin Mestarien liigassa nähdään tällä kaudella suomalaisväriä. Sasu Salin on Teneriffan kanssa samassa lohkossa Alexander Madsenin VEF Riian kanssa ja Lassi Tuovin valmentama SIG Strasbourg on niin ikään mukana.

30.9.2019 09:51 Susijengi

Petteri Koponen puolustamaan Bundesliigan mestaruutta

Saksan Bundesliigan kausi alkaa Petteri Koposen, 31, ja Bayern Münchenin osalta maanantaina. Bayern lähtee kauteen hallitsevana mestarina ja Bundesliigan lisäksi joukkue tähyää menestystä myös Euroliigassa.

28.9.2019 08:19 Susijengi

Suomalaiskolmikko taistelee noususta Espanjan LEB Orossa

Espanjan kakkosliigassa, LEB Orossa, nähdään tulevalla kaudella kolme suomalaispelaajaa, kun Roope Ahonen ja Matti Nuutinen jatkavat sarjassa ja he ovat saaneet seuraa Alex Murphystä. Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kaikkien kolmen joukkueet lukeutuvat ennakolta sarjan nousijakandidaatteihin.

25.9.2019 13:50 Susijengi

Carl Lindbom jatkamaan siitä mihin viime kaudella jäi

Susijengin laituri Carl Lindbom, 27, teki jatkosopimuksen kesällä Puolan liigassa pelaavan Radomin kanssa. Lindbom kuului jo viime kaudella joukkueen avainpelaajiin ja aikoo jatkaa siitä mihin viime kauden päätteeksi jäi.

21.9.2019 13:34 Susijengi

Salin uuden haasteen edessä – Maxhunilla debyyttikausi ammattilaisena

Espanjassa aiemmin Gran Canariassa sekä Malagassa pelannut Sasu Salin vaihtoi kesällä maisemaa, kun hän teki kaksivuotisen sopimuksen teneriffalaisen CB Canariasin kanssa. Edon Maxhuni sen sijaan jätti kahden vuoden jälkeen yliopiston taakseen ja aloittaa ammattilaisuransa Gran Canarian organisaatiossa.

Näytä lisää vastaavia