Lassi Tuovin ja Jamar Wilsonin kaudet käynnistyvät viikonloppuna

21.9.2018 14:15 Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

Jamar Wilson aloittaa ensimmäisen kautensa Liettuassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskassa ja Liettuassa pyörähtävät kaudet käyntiin viikonlopun aikana ja samalla Lassi Tuovin sekä Jamar Wilsonin joukkueet pääsevät tositoimiin. Tuovi palasi kesällä tuttuun osoitteeseen tehtyään valmentajasopimuksen SIG Strasbourgin kanssa ja Wilsonia odottavat uudet haasteet Liettuassa Lietkabelisin riveissä.

Tuovi toimi viime kaudella valmentajana Gravelines-Dunkerquen joukkueessa, mutta kesällä Ranskan ja Strasbourgin päävalmentaja Vincent Collet’n soitto pisti Lappeenrannan miehen jälleen pakkaamaan tavaransa ja suuntaamaan Strasbourgiin, jossa hän toimi Collet’n oikeana kätenä kaudella 2016-17.

- Se oli aika yllättävä puhelu ja minut haluttiin sinne takaisin. Joukkueessa säilyvät muut apuvalmentajat kuin viime kaudella, mutta he halusivat yhden lisää. Täytyy olla kiitollinen, että edelliskerralla oli tehnyt sellaisen vaikutuksen, että soitto tuli. Olen todella innostunut tästä, Tuovi kertoo sopimuksen taustoista.

- Joukkueella on nyt kolme apuvalmentajaa, joista yksi toimii samalla junioreiden kanssa. Seura pyrkii parantamaan valmennusta ja uutena asiana he panostavat entistä enemmän rekrytointiin ja skouttaamiseen, johon minut erityisesti hankittiin. Minulla on siinä aika vapaat kädet lähteä rakentamaan sitä, Tuovi valottaa toimenkuvaansa.

Lassi Tuovi palasi mukaan Strasbourgin valmennustiimiin. (Kuva: Ville Vuorinen)

Intohimoisena koripallomiehenä tunnettu Tuovi seuraa tarkkaan sarjoja ympäri Eurooppaa, joten uusi rooli sopii hänelle erinomaisesti.

- Tässä luodataan enemmän tulevaisuuteen. Pelaajakehityksen ohella rekrytointi on isossa roolissa. Olen tyytyväinen, että siihen panostetaan.

Vaikka Tuovin toimenkuva on hieman aiempaa erilainen, niin hänellä on kuitenkin edelleen iso rooli myös pelikentän vieressä.

- Samalla tavalla olen lajivalmentajana kuin viimeksikin ja olen päässyt käymään ajatuksiani läpi sekä peilaamaan asioita päävalmentajan kanssa. Kansainvälisissä peleissä minulla on sitten isompi rooli, sillä vastaan niiden skouttaamisesta.

Tavoitteet korkealla

Strasbourg on pitkäaikainen kestomenestyjä Ranskan liigassa ja joukkueen mitaliputki on venynyt kuuden kauden mittaiseksi. Vuosina 2013-17 joukkue jäi hopealle ja viime kaudella kaulaan ripustettiin pronssiset mitalit. Seuran toistaiseksi ainoa mestaruus on kaudelta 2004-05. Tavoite tulevaan kauteen on selvä.

- Ei täällä selitellä, että tavoitellaan pudotuspelipaikkaa. Mestaruus on tavoitteena. Kausi on kuitenkin pitkä ja mitä vain voi tapahtua.

Kun Tuovi valmensi viimeksi Strasbourgissa, sijoittui joukkue toiseksi. Tällä kaudella tavoitteena on mestaruus. (Kuva: Ville Vuorinen)

Strasbourg osallistuu myös Mestarien liigaan, jossa se pääsi suoraan lohkovaiheeseen. Samassa lohkossa Strasbourgin kanssa pelaavat Tuovin entinen seura turkkilainen Besiktas, liettualainen Neptunas, belgialainen Oostende, kreikkalainen Promitheas, slovenialainen Olimpija, italialainen Bologna sekä yksi karsinnoista mukaan nouseva seura.

- Mestarien liigassa tavoitteet ovat tietenkin myös korkealla. Meillä on aika kiva lohko. Siinä on mahdollista kehittää peliä kauden aikana, arvioi Tuovi.

Tuovin mukaan joukkue on rakennettu siten, että eväät menestykseen ovat olemassa. Joukkueesta löytyy kokemusta niin NBA:sta kuin Euroliigasta.

- Joukkue on aika lailla kasassa, mutta 1-2 pelaajaa saattaa tulla vielä. Pari edellistä harjoituspeliä on mennyt hyvin, mutta peliä pitää kehittää vielä paljon. Meillä on kokenut porukka, jossa on paljon kokemusta Euroliigasta sekä Ranskan maajoukkueveteraaneja. Lisäksi sitten mukana on tulevia tähtiä. Meillä on aika hyvä combo, Tuovi pohdiskelee.

Strasbourg aloittaa sarjakautensa lauantaina Cholet'n vieraana. Mestarien liiga pyörähtää käyntiin 9.10., kun Strasbourg matkustaa Olimpija Ljubljanan kotikentälle.

Wilsonilla luvassa iso rooli Liettuassa

Aiemmin ammattilaisurallaan Belgiassa, Suomessa, Australiassa, Ranskassa, Serbiassa ja Espanjassa pelannut Jamar Wilson otti uuden askeleen urallaan, kun hän solmi liettualaisen BC Lietkabelisin kanssa sopimuksen. Wilsonin houkutteli intohimoiseen koripallomaahan tarjolla oleva iso rooli.

Jamar Wilson on innoissaan uudesta haasteesta. (Kuva: Ville Vuorinen)

Viime kaudella Ranskan Pro A:ssa Nanterren joukkueessa pelannut Wilson pohdiskeli kesällä seuraavaa osoitettaan ja päätyi lopulta valitsemaan Lietkabelisin.

- Kaupunki on hyvin erilainen kuin missä olen aiemmin pelannut. Tämä on aika syrjäinen paikka. Suurin miettimisen aihe oli se, miten perheeni sopeutuu tänne, mutta seura pitää todella hyvää huolta pelaajistaan ja heidän perheistään, kertoo Wilson.

Wilson on jo ehtinyt kokea liettualaisten rakkauden ja intohimon koripalloon.

- On uskomatonta kuinka iso asia koripallo on täällä. Tunnet sen kuinka intohimoisia he ovat koripallosta. Kaikki seuraavat ja ymmärtävät peliä. Heidän yleistietonsa koripallosta on todella korkealla tasolla. Olen todella innoissani, hehkuttaa Wilson.

Viime ja toissa kaudella Wilson joutui tyytymään tulemaan kentälle lähinnä penkiltä käsin, mutta Lietkabelisissä miehen harteille on asetettu aloittavan takamiehen rooli. Se oli myös avaintekijä, kun hän valitsi seuran.

- Puhuin kesällä valmentajan kanssa ja innostuin siitä kuinka isoa roolia minulle on kaavailtu. Kun tällainen mahdollisuus tarjoutui, oli siihen helppo tarttua. Parina edelliskauden takia minulle oli alkanut tulla leima energiaa tuovana penkkipelaajana, eikä siinä ole mitään pahaa, mutta kun minuun kohdistuvat isot odotukset, niin silloin saan usein itsestäni myös eniten irti.

Mestarien liiga hieno haaste

Liettualaista koripalloa on hallinnut Euroliigajoukkue Zalgiris, mutta Lietkabelis lukeutuu sarjan kärkipään joukkueisiin. Toissa kaudella joukkue pokkasi hopeiset mitalit ja viime vuonna se sijoittui neljänneksi. Tällä kaudella edessä ovat myös Mestarien liigan ottelut, kun Lietkabelis pelaa lohkovaiheessa yhdessä saksalaisen Bambergin, tshekkiläisen Nymburkin, Mestarien liigan hallitsevan mestari AEK Ateenan, espanjalaisen Fuenlabradan, israelilaisen Hapoel Jerusalemin, ranskalaisen Dijonin kanssa sekä karsintojen kautta mukaan tulevan joukkueen kanssa. Tavoitteet tulevalle kaudella ovat korkealla.

- Liettuan liigassa olisi tavoitteena saada jonkinlainen mitali. Meillä on hyvä joukkue ja mielestäni se on täysin realistinen tavoite. Mestarien liigassa meillä on tosi kova lohko. Jos saamme momentumin päälle, niin se voi kantaa mihin tahansa. Yritämme ensin päästä lohkosta jatkoon ja edetään siitä sitten askel kerrallaan. On hienoa päästä pelaamaan Mestarien liigaa, sillä vastassa on kovia joukkueita ja erinomaisia pelaajia. Mestarien liigassa pääsee mittaamaan sekä joukkueen että omat taidot maanosan parhaita vastaan. Odotan innolla sitä haastetta, Wilson miettii.

Wilson parantelee vielä lievää alaraajavammaa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilson joutui jättämään Susijengin kaksi edellistä MM-karsintaottelua väliin alaraajavamman vuoksi. Näillä näkymin häntä ei tulla vielä näkemään kentällä kauden avauspelissä sunnuntaina, kun Lietkabelis kohtaa sunnuntaina vieraskentällä Skycopin.

- Vamma ei ole vakava, mutta tarvitsen vielä muutaman päivän. Emme halua ottaa sen suhteen mitään riskejä, että tulisin liian aikaisin takaisin, Wilson valottaa tilannettaan.

Lietkabelis aloittaa pelinsä Mestarien liigassa 9.10. karsinnoista tulevaa vastustajaa vastaan.

 
12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

5.5.2022 17:48 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen jahtaavat Mestarien liigan voittoa

Mestarien liiga huipentuu viikonloppuna Bilbaossa pelattavaan Final Four -lopputurnaukseen. Susijengin pelaajista pokaalia havittelevat Sasu Salin ja Elias Valtonen.

25.1.2022 14:37 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen pelaa loistokautta Espanjassa – ”Meillä on älyttömän hyvin rakennettu joukkue”

Ensimmäistä kauttaan Espanjassa pelaava Elias Valtonen, 22, on ottanut nopeasti paikkansa Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

30.5.2021 21:31 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen sai ehjän kauden - "Kehitystä tapahtui”

Alexander Madsen pääsi juhlimaan uransa toista Latvian mestaruutta, kun VEF Riika jyräsi mestariksi. Henkilökohtaisella tasolla Madsen välttyi pahimmilta loukkaantumisilta ja ainoa takaisku kauden aikana oli sairastuminen koronavirukseen.

5.5.2021 19:27 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lopputurnaus alkaa – suomalaisten kohtaaminen heti puolivälierässä

Mestarien liigan tämän kauden huipentava Final Eight –lopputurnaus pelataan loppuviikon aikana Venäjällä Nizhni Novgorodissa. Suomalaisista mukana nähdään Sasu Salinin ja Emir Sulejmanovicin edustama Teneriffa sekä Lassi Tuovin valmentama Strasbourg.

20.11.2020 18:40 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin isolla itseluottamuksella EM-karsintakuplaan – ”Koko ajan olen parantanut”

Susijengin EM-karsinnat jatkuvat 28.11.-30.11. Espoossa pelattavassa EM-karsintakuplassa, jossa Suomi kohtaa Georgian ja Serbian. Sasu Salin saapuu Suomeen täynnä intoa ja itseluottamusta.

20.10.2020 10:17 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaihe käynnistyy tiistaina – suomalaiset kovin tavoittein mukana

Mestarien liigassa lohkovaihe saadaan käyntiin tiistaina ja kolmessa joukkueessa nähdään suomalaisedustusta.

6.2.2020 14:31 Suomalaiset ulkomailla

Salin uskoo voittomahdollisuuksiin Mestarien liigassa – Madsen ja Tuovi pettyivät

Mestarien liigan lohkovaihe saatiin päätökseen keskiviikkona. Sasu Salinin Teneriffa eteni lohkostaan jatkoon ja jatkaa taistelua kilpailun voitosta. Alexander Madsenin VEF Riian ja Lassi Tuovin SIG Strasbourgin urakka päättyi sen sijaan lohkovaiheeseen.

Näytä lisää vastaavia