Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

27.7.2023 12:23 Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

Susijengin kesän 2023 viimein käynnistyttyä Alex Murphy on täynnä energiaa ja syystä – onhan hänen edellisestä virallisesta koripallo-ottelustaan vierähtänyt hetki.

Viime kaudella Levanga Hokkaidoa Japanin pääsarjassa edustaneen Murphyn sopimus seurajoukkueensa kanssa päättyi helmikuun 2023 MM-karsintaikkunaan, joten hän on edellisen kerran juossut kentälle 27. helmikuuta Espoo Metro Areenalla Susijengin ja Saksan välisessä MM-karsintaottelussa.

- Lähdin heti Suomesta takaisin kotiin. Vietin hyvän aikaa Massachusettsissa perheeni ja ystävieni kanssa, jonka jälkeen suuntasin Floridaan treenaamaan. Vietin suurimman osan keväästä Miamissa ja lisäksi minulla oli mahdollisuus harjoitella pikkuveljeni Tomasin yliopistojoukkueen tiloissa Fort Lauderdalessa, Alex kertoo.

Kesäkuun alussa kolmekymmentä vuotta täyttänyt Alex sanoo olevansa koripalloilijana hyvässä paikassa. Niin yliopistouraa kuin varhaista ammattilaisuraakin varjostaneet loukkaantumiset ovat muisto vain, ja taustalla on kaksi tehokasta seurajoukkuekautta Japanissa sekä sitä edeltänyt menestyksekäs kausi Espanjan kakkosliigan hopeajoukkue CB Granadassa.

- Voi olla, että olen koripalloilijaksi jo aavistuksen vanha, mutta olen hyvässä paikassa. Päätin juuri kuudennen kauteni ammattilaiseni ja kropassani tuntuu hyvältä, Alex hymyilee.

- Minulla on pitkän kevään ja alkukesän jälkeen virkistynyt olo ja motivaationi koripalloilijana on korkealla. En ole vielä allekirjoittanut sopimusta ensi kaudeksi, mutta seuraavien viikkojen jälkeen olemme taas viisaampia.

”Minun pitää olla enemmän johtaja kentällä ja sen ulkopuolella”

Alex Murphy ei kuulunut Susijengin leiritykseen EM-kisakesän 2022 aikana, mutta hän katsoi Susijengin otteita Prahan ja Berliinin EM-kisoja kotonaan Massachusettsissa puoliksi riemuissaan ja puoliksi haikeana.

Heti EM-kisojen jälkeen Murphy soitti Henrik Dettmannille, ja kaksikko keskusteli pitkään. Tuon keskustelun lopputuloksena Alex sitoutui uudella motivaatiolla Susijengin toimintaan ja kuului joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin kahden viimeisimmän MM-karsintaikkunan aikana.

- Meillä oli loistava ja hedelmällinen keskustelu Henrikin kanssa. Lopetimme keskustelun samalla sivulla ja sen lopputuloksena olen ottanut innolla vastaan uuden roolini joukkueessa. Olen nyt kolmanneksi vanhin kaveri koko porukassa ja minun pitää olla enemmän johtaja kentällä ja sen ulkopuolella, hän selventää.

Murphy debytoi sinivalkopaidassa kesällä 2012 osana Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkuetta. Kolmen vuoden tauon jälkeen Murphy kuului Suomen universiadijoukkueeseen Etelä-Koreassa ja debyytti Susijengissä odotti vuoroaan EM-kotikisakesänä 2017. Murphyn varttuessa tulokkaasta veteraaniksi on joukkue ottanut valtavia kehitysloikkia.

- Jengin evoluutio on ollut uskomaton. Vielä kymmenen vuotta sitten Susijengi oli joukkue, joka taisteli, kynsi ja raapi ja lähti jokaiseen otteluunsa altavastaajana. Nyt me olimme ensimmäinen eurooppalainen MM-kisoihin päässyt joukkue ja yksi MM-kisalohkomme vahvimpia joukkueita, hän arvioi.

Olosuhteet ovat Murphyn Susijengissä viettämän runsaan vuosikymmenen aikana parantuneet niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Erityisen suuri muutos on ollut etukentällä. Jos Murphy pelasikin viime syksyn ja talven MM-karsinnoissa paikoin vitospaikalla, kesän 2023 Susijengissä hän pääsee operoimaan itselleen luonnollisempaan asemaan kauemmaksi korista.

- Lassi (Tuovi) painottaa meille koko ajan, että meillä on joka pelipaikalla taitavia pelaajia, jotka osaavat käsitellä palloa. Vaikka meidän tietenkin täytyy tietää oma pelipaikkamme kulloisessakin kentällä olevassa viisikossa, olemme parhaimmillamme, kun pelaamme pelipaikatonta koripalloa, Alex analysoi.

- On myös iso etu, että joukkue on täynnä pelaajia, jotka ovat isoja, monipuolisia, liikkuvia ja urheilullisia. Voimme pelata ”small ball”-koripalloa viisikolla, jossa on kolme enemmän tai vähemmän 210-senttistä pelaajaa. Henkilökohtaisesti pelaan mitä roolia tahansa, kunhan me voitamme. Voittaminen menee yli kaiken muun.

”Jokainen Susijengin peli tullaan myymään loppuun”

Jos viime kesänä Alex Murphy katsoikin kotisohvalta Susijengin viiletystä EM-kisoissa, mahdollisuus edustaa Suomea Aasian MM-kisoissa tuo hymyn hänen huulilleen.

- Olen latautunut. Tämä on historiallinen kesä. Susijengi on MM-kisoissa vain toista kertaa koko historiansa aikana. Meillä on vielä paljon töitä tehtävänämme ennen Okinawaa, mutta jokainen kaveri tässä joukkueessa on latautunut, hän hymyilee.

- Tämä on suuri palkinto jokaiselle pelaajalle, joka on edustanut Susijengiä viime vuosina ja samalla uskomaton mahdollisuus. Sen isompaa näyteikkunaa ei ole kuin MM-kisat. Siellä pelaavat parhaista parhaat.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että Alex Murphy pääsi testaamaan Okinawan MM-kisa-areenan viime kaudella pelatessaan Levanga Hokkaidon kanssa Ryukyu Golden Kingsiä vastaan. Hänen mukaansa niin joukkueella kuin suomalaisfaneilla on suuresti odotettavaa.

- Okinawa on kaunis ja sää uskomaton. Uimarantoja riittää silmänkantamattomiin. Peliareena on ensiluokkainen, uusi, NBA-standardien mukainen halli ja okinawalaiset fanit ovat äänekkäitä, mutta äärimmäisen kunnioittavia. Odotan, että jokainen Susijengin peli tullaan myymään loppuun.

Susijengi kohtaa perjantaina 4.8. Liettuan Tampereen Nokia Areenalla ja keskiviikkona 9.8. Viron Espoo Metro Areenalla. Liput kotiotteluihin myynnissä.

Henkilöt

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

7.8.2023 10:18 Susijengi

Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia