Korishuuma näkyy seuroissa ­– Helsingin NMKY ensimmäisenä koripalloseurana yli 1000 lisenssipelaajan

12.12.2017 Kuluvana syksynä Helsingin NMKY:ssa koripallon on aloittanut ennätysmäärä uusia junioreita. Seuran valmennuspäällikkö Juuso Milénin mukaan lajin arvostus lasten ja nuorten harrastuksena on noussut selvästi.

– Korishuuma on tässä tosi iso tekijä. Koripallon arvostus on noussut selvästi ja se tuntuu vaikuttavan paljon ihmisten harrastusvalintoihin, HNMKY:n Juuso Milén kertoo. Kuva: Ville Vuorinen

Susijengi huudatti kotiyleisöä ja nostatti korishuumaa elo-syyskuussa isännöidessään EM-kisojen alkulohkoa Helsingissä. Kuva: Mikko Ovaska

Koripallo levisi koko Suomen puheenaiheeksi elo-syyskuussa järjestetyn EM-alkulohkon ja Susijengin nostattaman buumin myötä. Syksyn edetessä korishuuma on levinnyt saleihin ympäri maan, ja joulukuun alussa suomikoriksen historiassa rikottiin hieno merkkipaalu, kun Helsingin NMKY:sta tuli ensimmäinen seura, jolla on yli 1000 lisenssipelaajaa.

HNMKY:n lisenssimäärät ovat kasvaneet viimeiset 10 vuotta tasaisesti, mutta tänä syksynä piikki on ollut selvästi suurempi ja uusia junioreita on tullut mukaan jopa 150 enemmän kuin edelliskaudella. Suurin kasvu on mikro- ja mini-ikäisissä, mutta tulijoita on ollut jokaiseen ikäluokkaan B-junioreista lähtien.

– Ei tuollaista ryntäystä kukaan voinut ennakoida, tämä on ollut ihan käsittämätöntä. Mikä tekee tästä hulluinta, niin uusien pelaajien virta ei lopu ollenkaan. Aiemmin pelaajia on tullut joitain vielä lokakuussa, mutta nyt olemme jo joululoman kynnyksellä ja koko ajan valmentajille ja minulle tulee kyselyitä koriksen aloittamisesta, HNMKY:n valmennuspäällikkö Juuso Milén iloitsee.

– Korishuuma on tässä tosi iso tekijä. Koripallon arvostus on noussut selvästi ja se tuntuu vaikuttavan paljon ihmisten harrastusvalintoihin.

”Tämän eteen kaikki korisihmiset ovat tehneet töitä”

Vaikka uusia tulijoita on ollut tänä syksynä poikkeuksellisen paljon, vuonna 2015 Urheilugaalassa vuoden seurana palkittu HNMKY on pystynyt tarjoamaan paikan joukkueessa kaikille halukkaille.

– Valmentajamme näkevät tämän todella positiivisena asiana. Jos se tarkoittaa heille lisää töitä, että saavat suunniteltua laadukasta harjoittelua isommalle ryhmälle, he ovat valmiita tekemään sen. Isossa kuvassa ymmärretään, että mitä enemmän pelaajia, sen parempi, Milén kehuu.

Viime keväänä Suomen koripallon lisenssiennätys meni toista vuotta peräkkäin rikki ja vuoden aikana lunastettiin yli 19 000 lisenssiä. Kuten HNMKY:ssa, myös koko koripalloperheessä harrastajamäärien nousua on tapahtunut eniten pienimpien juniorien pelaajamäärissä.

– Tuntuu uskomattoman hienolta, että tulee näin paljon pelaajia ja koris on nuorten ja lasten keskuudessa niin paljon arvostetumpaa kuin aiemmin. Tämän eteen kaikki korisihmiset ovat tehneet töitä, että koris olisi se pop-laji Suomessa ja saisi ansaitsemansa arvostuksen, Milén sanoo.

– Nyt meidän ja muiden seurojen pitää jatkaa hyvää tekemistä, jotta tilanne säilyy ja uusia pelaajia tulee saliin myös jatkossa. Vasta pitkällä tähtäimellä nähdään miten korisseurat pystyvät hyödyntämään nykyisen momentumin – usko on luja, että suunta on ehdottomasti oikea, Milén päättää.

Pikkususista seuroihin pelaamaan

Työtä uusien koripallon harrastajien eteen on tehty seuroissa ja Koripalloliitossa muun muassa Pikkusudet-konseptin avulla. Pikkusudet on Koripalloliiton ja Keskon Pirkka-tuotemerkin yhteistyöprojekti, joka tähtää lasten liikkumisen edistämiseen yhteistyössä seurojen ja paikallisten K-kauppiaiden kanssa.

Erilaisia tapahtumia ja koriskouluja on järjestetty jo yli 60 eri paikkakunnalla ympäri Suomen ja mukana järjestelyissä on ollut lähes 100 koripalloseuraa. Yhteensä hankkeen aikana liikunnan ilosta on päässyt nauttimaan jo huikeat 35 000 lasta.

– Mahtavaa, että korishuuma on tuottanut seuroissa konkreettisesti tulosta. Olen todella iloinen, että HNMKY on esimerkillisesti saanut rikki 1000 lisenssipelaajan rajan. Seurojen tekemä laadukas työ uusien koripalloa kokeilemaan tulleiden pelaajien pysyvyyden takaamiseksi on ensiarvoisen tärkeää, ikäluokasta riippumatta, Koripalloliiton seura- ja kilpailutoiminnan johtaja Susanna Strömberg iloitsee.

– Kannustan kaikkia seuroja rekisteröimään pienimmätkin harrastajansa Pikkusudet-projektin nimissä, näin voimme kasvattaa yhteistä koripalloperhettämme yhä vahvemmaksi, Strömberg vinkkaa.

Lisätiedot: Pikkusudet

Henkilöt

 
5.9.2018 11:50 Valmentajat

Minivalmennusseminaari Kisakalliossa 21. - 22.9.2018

Koripalloliitto järjestää 21. - 22.9. ensimmäisen Minivalmennusseminaarin Kisakalliossa, Susi Training Centerissä. Seminaarin ensimmäisiksi esiintyjiksi ovat jo aiemmin lupautuneet Maikku Miettinen, Juha Oikarinen, Petri Selkee, Petka Lehtinen ja Tristan Fay. Nyt esiintyjäkaarti on valmistunut, kun sitä täydentävät Martti Iivonen ja Ville Neva.

Seurauutisia #8: Liikunnan riemua ja koriksen alkeita Pikkusudet-riehoissa

Koripalloliiton Seurapalveluyksikkö tarjoaa jatkossa basket.fi:n kautta uutisia, tietoiskuja sekä jäsenseurojensa lähettämiä tarinoita onnistumisista ja esimerkeistä hyviksi havaituista toimintamalleista.

20.11.2017 Pohjoinen alue

Pirkka Pikkusudet Korisrieha valtasi Ouluhallin – mukana 1200 koululaista

Oulussa järjestettiin 14.-15.11. jättimäinen koululaisten Pirkka Pikkusudet -koripalloturnaus. Tämä 1.-6.-luokkalaisille suunnattu katukoristurnaus keräsi mukaan upeasti 1200 lasta Oulun alueen ala-asteilta.

7.11.2017 Minit

Pirkka Street Basket –kiertue jatkuu – järjestäjien haku auki 15.12. asti

Koripalloliiton ja Ruokakeskon yhteistyö jatkuu vahvana, ja Pirkka Street Basket -tapahtuma liikuttaa koululaisia jälleen ensi keväänä. Kiertue matkaa ympäri Suomen tavoitteenaan järjestää vuoden hauskin koulupäivä ja tarjota liikunnan riemua alakoululaisille yhdessä paikallisten seurojen kanssa.

1.2.2017 Korisleirit

Ilmoittautuminen Petteri Koponen Adidas Basketball Camp kesäleirille on avattu

Leiri on tarkoitettu vuonna 2002-07 syntyneille tytöille ja pojille, jotka haluavat nauttia neljän päivän korisleiristä yhdessä Suomen Susi-perheen huippujen kanssa.

17.11.2015 Pohjoinen alue

Lapsia liikuttavalle Koripalloliiton ja K-ruokakauppojen yhteistyölle jatkoa

Suomen Koripalloliitto ja K-ruokakaupat ovat solmineet monivuotisen jatkon yhteistyösopimukselleen, joka keskittyy lasten liikuttamiseen. Viime tammikuussa käynnistyneen yhteistyön avulla on tarjottu liikunnanriemua jo 10.000 lapselle ympäri Suomea.

1.7.2015 Pohjoinen alue

Koripallolisenssit pelikaudelle 2015-2016

Koripallokausi 2015-2016 käynnistyy 1.7.2015 ja samalla tulevat myyntiin uuden kauden koripallolisenssit. Seuraavassa pikaohjeet lisenssin lunastamiseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

13.9.2010 Pohjoinen alue

Koripallon uudet pelisäännöt, pelikentän muutokset ja niiden voimassaolo

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) tekemät sääntömuutokset astuivat voimaan Suomessa kaikilla sarjatasoilla 1.7.2010. Kauden kynnyksellä ja otteluiden käynnistyessä on aika kerrata muutokset. Tähän artikkeliin on koottu tuhti paketti, johon koottu niin koosteet kuin yksityiskohtaisemmatkin tiedot.

26.6.2003 Pohjoinen alue

Sääntömuutokset voimaan Suomessa 1.8.2003 alkaen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on muuttanut koripallon pelisääntöjä, jotka Suomen Koripalloliiton liittohallitus on päättänyt ottaa käyttöön 1.8.2003 alkaen. Keskeisimmät sääntömuutokset koskevat 24 sekunnin sääntöä, aikalisiä ja ylösheittoja.

Näytä lisää vastaavia