Muistoja Espanjasta: Kotikisavoitto 1967, Koposen crossover ja Laurin voittokori

13.9.2022 11:41 Susijengi ja Espanja ovat historian saatossa kohdanneet miesten maaotteluissa 17 kertaa, joista kaksi ottelua on päättynyt suomalaisvoittoon – viimeksi Helsingin EM-kotikisoissa 1967. Nykyjengiläisillä on jäänyt ennen kaikkea mieleen EM-jatkosarjakohtaaminen Ljubljanassa 2013 sekä 20-vuotiaiden miesten vuoden 2016 EM-kisojen jatkoaikavoitto Helsingissä.

20-vuotiaiden miesten maajoukkue juhli kesällä 2016 jatkoaikavoittoa Espanjasta. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Koripalloliiton arkisto.

Edellinen voitto: Helsinki 1967 ja ratkaisija-Karell

Vahvassa nousuvireessä läpi 1960-luvun ollut, Kalevi Tuomisen valmentama Suomen miesten koripallomaajoukkue sai kansainväliseltä koripalloliitolta FIBA:lta kunnian järjestää EM-kotikisat vuonna 1967.

Suomi aloitti kisansa väkivahvasti nujertamalla Hollannin, Romanian ja Tshekkoslovakian ja taipumalla niukasti Puolaa vastaan. A-lohkon viidennessä ottelussa vastaan asettui Espanja, joka oli jo tuolloin perinteikäs koripallomaa.

Ääriään myöten täysi Nordenskiöldinkadun jäähalli huusi ja möykkäsi, kun nimivahva Espanja Francesco Buscaton, Alfonso Martinezin ja Emiliano Rodriguezin johdolla kampesi 41-46-taukojohtoon. Pelin toisella puoliskolla ottelun tempo hidastui, Kari Liimo (17/10) ja Veikko Vainio (15/12) alkoivat saada espanjalaisvirkaveljistään yliotteen korin alla ja ratkaiseville hetkille edettiin Espanjan 59–60-johdossa.

Viime minuuteilla Kalevi Tuominen kaivoi vaihtomiehistöstään esiin todellisen jokerikortin, kun harvoille peliminuuteille jäänyt Lars Karell saapui peliin. Karell säkitti pikavauhtia kymmenen pistettä ja Espanjan yhden pisteen johto muuttui Suomen seitsemän pisteen voitoksi.

Jouko Vuolteen kirjoittaman tekstin Suomen miesten maajoukkueen edellisestä Espanja-voitosta voi lukea täältä.

Ljubljana 2013: Koposen crossover ja Calderon show

Arvokisakentillä Suomi ja Espanja ovat kohdanneet edellisen kerran yhdeksän vuotta sitten, jolloin miesten maajoukkue oli jo ansainnut itselleen Susijengin kutsumanimen.

Susijengi oli lunastanut paikkansa vuoden 2013 EM-kisojen jatkosarjassa kukistamalla Koperin alkulohkossa Turkin, Ruotsin, Venäjän ja Kreikan. Joukkue matkasi helteisestä Koperista sateiseen Ljubljanaan, jossa Kroatia löylytti Susijengiä perinpohjaisesti jatkosarja-avauksessa. Tämä tarkoitti, että Susijengin oli päihitettävä seuraavassa ottelussaan silloinen hallitseva Euroopan mestari ja olympiahopeamitalisti Espanja.

Peli alkoi suomalaisittain väkivahvasti Samuel Haanpään perättäisillä onnistumisilla, jonka lisäksi Petteri Koponen antoi osviittaa osaamisestaan mm. viemällä Espanjan ihmepoika Ricky Rubiota 1-1-tilanteessa. Nimivahvan Espanjan – mm. Rubio, Marc Gasol, Rudy Fernandez, Victor Claver, Sergio Rodriguez – rutiini alkoi kuitenkin avauspuoliskon edetessä näkyä pelikentällä. Tilannetta ei helpottanut Susijengin jääkylmä heittoilta – kolmoset 22,2%.

Vaikka susipuolustus onnistuikin verrattain hyvin Espanjan paimentamisessa, NBA-takamies Jose Calderon liukasteli kerta toisensa jälkeen suomalaispuolustuksen pihdeistä korintekoon. Espanja lähti päätösjaksolle 13 pisteen johdossa, mutta karkasi lopullisesti, kun Calderon upotti kahdeksan perättäistä pistettä pedaten omilleen 82-56-voiton.

- Crossoverin Rubiota vastaan muistan oikein hyvin. Ihan hyvin me alussa pysyttiin mukana, mutta aika lailla isät vastaan pojat -ottelu siitä sen jälkeen tuli, ottelussa 17 pistettä, viisi levypalloa, neljä syöttöä ja kolme riistoa viimeistellyt Koponen muistaa.

Nyky-Susijengistä mukana Ljubljanan Espanja-ottelussa olivat Koposen lisäksi Shawn Huff ja Sasu Salin, jo tuolloin valmennusjohdossa mukana ollut Lassi Tuovi sekä valmentajiksi sittemmin siirtyneet Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko.

Helsinki 2016, U20-kisat ja Markkasen voittokori

Vaikka miesten maajoukkuetasolla Suomi on kaatanut Espanjan viimeksi 1967 – samana vuonna, kun edellisen kerran eteni EM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon – joukkueen riveistä löytyy kuitenkin pelaaja, joka on päihittänyt Espanjan juniorien EM-turnauksessa. Kyseinen pelaaja on Lauri Markkanen.

Helsinki isännöi heinäkuussa 2016 20-vuotiaiden miesten EM-kisoja. Kaaduttuaan turnauksen avausottelussa Israelille Sudenpennut sai vastaansa ehdottoman ennakkosuosikin Espanjan. Helsingin jäähalliin pakkautuneet 4922 katsojaa saivat kuitenkin huutaa koko rahan edestä, kun Anton Mirolybovin valmentama susijoukkue haastoi vahvempansa kuvia kumartelematta.

Suomi johti ottelua varsinaisen peliajan viime minuuteilla jo 72-61, mutta Espanja rynni väkisin rinnalle ja Sudenpennut joutuivat pakottamaan ottelun jatkoajalle Fiifi Aidoon viime hetken korin myötä.

Espanjalle tarjoutui mahdollisuus siirtyä ratkaisevaan johtoon Sergi Garcian vapaaheitoilla 13 sekuntia ennen jatkoajan loppua, mutta Garcia kivitti molemmat heittonsa. Tuomas Hirvonen juoksi pallon yli puolenkentän, ja vaikka Tomas Murphyn nostoyritys epäonnistui, Lauri Markkanen oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tippasi Murphyn ohiheiton sisään. Suomi kuittasi ottelusta 91-90-voiton Markkasen riehussa 33 pisteen ja seitsemän levypallon edestä.

- Kova voitto ja älytön tunnelma, Markkanen muistelee kyseistä ottelua nyt, kuusi vuotta myöhemmin.

- Lähdettiin ennakkoluulottomasti haastamaan isompaamme ja uskottiin loppuun asti, että voitto tulee. Samalla asenteella tänään Espanjaa vastaan.

Susijengi ja Espanja kohtaavat EM-puolivälierässä tiistaina 13.9. klo 17.15 alkaen paikallista aikaa (klo 18.15 Suomen aikaa). Suora lähetys YLE TV2:lla käynnistyy klo 18.00.

 
22.8.2023 07:41 Susijengi

Prahan hurmos, Kroatian kaatajaiset ja Berliinin puolivälierä – elä uudelleen Susijengin kesän 2022 EM-kisat!

Koripallon EM-kisat järjestettiin pitkäksi venyneen tauon jälkeen jälleen viime kesänä eikä Susijengi aikaillut lyödessään leimaansa kansainväliselle arvokisatasolle. EuroBasket 2022-turnauksen kohokohdat olivat Prahan alkulohkon Puola- ja Tshekki-voitot, Berliinin neljännesvälierävoitto Kroatiasta sekä Espanja-puolivälieräottelu.

19.9.2022 08:10 Susijengi

Susijengin päihittänyt Espanja juhlii Euroopan mestaruutta, Susijengi EM-kisojen 7. sijalle

Susijengin EM-puolivälierissä kukistanut Espanja seppelöitiin Euroopan mestarina myöhään sunnuntai-iltana, kun joukkue päihitti EM-finaalissa Ranskan 88–76 (47–37). Pronssiottelussa Saksa nujersi Puolan, joka jäi puolestaan alkulohkossa Susijengin jalkoihin. Susijengi sijoittui EM-kisoissa lopulta seitsemänneksi, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaissijoitus.

18.9.2022 14:24 Susijengi

Puola nimetty vuoden 2025 EM-kisojen neljänneksi isännäksi

Suomen, Kyproksen ja Latvian kumppani vuoden 2025 koripallon EM-kisojen neljäntenä isäntämaana on valittu. FIBA Euroopan hallitus vahvisti lauantaina, että kisojen neljännen alkulohkon isäntämaaksi on nimetty Puola, jonka maajoukkue pelaa paraikaa EM-mitalipeleissä ensimmäistä kertaa 51 vuoteen.

16.9.2022 09:33 Susijengi

Elä uudelleen ikimuistoinen susikesä 2022!

Lauri Markkasen paluu maajoukkuepaitaan, Shawn Huffin ja Petteri Koposen viimeinen susikesä, Miro Littlen debyytti. Lassi Tuovin paikka uutena päävalmentajana. Neljä perättäistä MM-karsintavoittoa, ikimuistoinen EM-alkulohko Prahassa ja riemukas neljännesvälierävoitto Berliinissä. Elä ikimuistoinen susikesä 2022 kuvin, tekstein ja videopätkin uudelleen!

15.9.2022 12:57 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

13.9.2022 21:28 Susijengi

Susijengi kynnen päässä mitalipelipaikasta, Espanja kiilasi rutiinilla ohi

Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

12.9.2022 19:10 Susijengi

Susijengin puolivälierävastustaja, maailmanmestari Espanja pelaa älykoripalloa

Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

11.9.2022 19:18 Susijengi

Susijengi jyräsi Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 55 vuoden tauon jälkeen!

Jos Kroatia todellakin taktikoi Susijengin EM-neljännesvälierävastustajakseen, olisi sen kannattanut miettiä kahdesti. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon!

11.9.2022 11:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Nautitaan tästä tilanteesta!”

Viisi vuotta kestänyt odotus on ohi ja Susijengillä on jälleen edessään EM-kisojen neljännesvälieräkoitos. Vastaansa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla käytävässä neljännesvälieräottelussaan Susijengi saa Kroatian. Tuore päävalmentaja Lassi Tuovi näkee iltapäivän koitoksen sekä tunnustuksena että välietappina.

10.9.2022 15:00 Susijengi

Inspiroitunut Kroatia hakee revanssia Susijengistä

Keittiöpsykologian lyhyelläkin oppimäärällä on selvää, että Kroatia saapuu sunnuntain neljännesvälierään latautuneena. Susijengi on kaatanut Kroatian alle vuoden sisään niin koti- kuin vieraskentälläkin. Kolmella erinomaisella kansainvälisellä pelaajalla vahvistunut Kroatia on ollut EM-kisoissa vakuuttava ja on taatusti vaarallinen, jos saa pelata omaa peliään.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

9.9.2022 11:43 Susijengi

Markkanen juhlii EM-kisojen tilastoissa, Susijengi tarkimpia heittojoukkueita

Kun vuoden 2022 EM-kisojen alkulohkon kaikki viisi ottelua on pelattu, on Susijengin Lauri Markkanen jättänyt jäljensä kisojen tilastoihin nousemalla kärkikahinoihin niin piste- kuin vapaaheittotarkkuustilastoissa. Koko joukkueen tasolla Susijengi on EM-kisojen tarkin vapaaheittäjä sekä kolmanneksi tarkin kolmen pisteen heittäjä.

9.9.2022 00:26 Susijengi

Susijengi tanssii Kroatian kanssa neljännesvälierässä

Torstai-iltana Berliiniin saapuneen Susijengin vastustaja sunnuntain EM-neljännesvälierässä on selvinnyt. Prahan D-lohkon toiseksi sijoittunut Susijengi saa vastaansa Milanossa pelatun C-lohkon kolmanneksi sijoittuneen Kroatian. Joukkueet kohtaavat Berliinin Mercedes-Benz Arenalla sunnuntaina.

8.9.2022 17:43 Susijengi

Susijengi tyylitteli Hollannin kumoon alkulohkon päätösottelussa

Susijengin aika Prahassa sai voitokkaan päätöksen torstai-iltapäivänä, kun lohkojumbo Hollanti kaatui O2 Arenalla pistein 88–67 (48–31). Susijengi dominoi kenttätapahtumia joukkuepuolustuksellaan ja kolmen pisteen heittopelillään ja piti huolen siitä, etteivät oranssipaitojen korisepät saaneet tilaisuutta syttyä liekkeihin.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

7.9.2022 17:08 Susijengi

Prahan lohkon päätösvastustaja Hollanti pelaa kaaoskoripalloa

Taidollisesti rajoitteinen, mutta herhiläisenä puolustava ja kovaa tempoa ylläpitävä haastajajengi – Prahan lohkon viimeisessä ottelussa Susijengiä vastaan iskevä Hollanti pelaa pitkälti samoilla aseilla kuin Susijengi viisitoista vuotta sitten. Vaikka Hollanti onkin D-lohkossa voitoton, on coach Möttölän mukaan kyseessä vaarallinen vastustaja.

7.9.2022 10:47 Susijengi

Koponen kohosi ryminällä maajoukkueen pistetilaston neljänneksi

Susijengin kokeneen kaartin kärkinimiin lukeutuva Petteri Koponen, 34, upotti tiistai-iltana Tshekkiä vastaan 14 pistettä ja kohosi kokonaiset kolme sijaa ylöspäin miesten maajoukkueen kaikkien aikojen pistetilastossa. Koponen sinetöi nyt paikkansa miesten maajoukkueen neljänneksi kovimpana korintekijänä kautta historian.

6.9.2022 23:34 Susijengi

Susijengi leimasi Berliinin lentoliput Tshekin kustannuksella

Susijengi varmisti paikkansa EM-kisojen huipennuksessa Berliinissä peittoamalla kiihkeäksi käyneessä tiistaiottelussa kisaisäntä Tshekin 98–88 (51–45). Eikä talon isännästä ollut kahta sanaa. Lauri Markkanen ja Sasu Salin välkehtivät pääosissa, kun Susijengi otti ohjat jo varhain ja kohosi jokaisen vaikean hetken partaalta takaisin ruoriin.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

Näytä lisää vastaavia