Päävalmentaja Lassi Tuovi: ”Joukkue kasvoi ja oppi läpi kesän”

15.9.2022 12:57 Vuoden 2022 EM-kisat huipentuvat tulevana viikonloppuna, kun Saksa, Ranska, Espanja ja yllätysjoukkue Puola jakavat himoitut EM-mitalit keskenään. Suomi-koriksen historiaa puolivälieräpaikallaan tehnyt Susijengi sai tuoreen päävalmentajansa Lassi Tuovin mukaan merkittävää pääomaa pitkästä, yhtenäisestä ja monivaiheisesta maajoukkuekesästä.

Lassi Tuovin ensimmäinen kesä Susijengin päävalmentajana oli historiallinen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Päävalmentaja on yhtä hymyä kysyttäessä kuusitoista maaottelua ja useita kotimaisia ja kansainvälisiä leirityksiä kattaneesta susikesästä 2022.

- EM-turnaus oli hieno ja historiallinen tapahtuma sinänsä, mutta mieluummin kiinnittäisin katseen kesään kokonaisuudessaan, Tuovi miettii.

- Aloitimme kesän onnistuneesti kesä-heinäkuun MM-karsinnoilla, jonka päätteeksi saimme pelaajille parin viikon huilin ja onnistuneen valmistautumisjakson, vaikka esimerkiksi Liettua-otteluiden tulokset eivät niin mairittelevia olleetkaan. Uskoimme siihen, että kun harjoittelemme hyvin, olemme parhaassa iskussa elokuun lopun MM-karsinnoissa ja syyskuun EM-kisoissa, ja se kantoi aika pitkälle.

Susijengin kuntohuippu osui oikeaan aikaan. Joukkue voitti molemmat elokuun lopun MM-jatkokarsintaotteluistaan kuitaten ensimmäisenä eurooppalaisena joukkueena paikkansa ensi syksyn Aasian MM-kisoissa. Sen jälkeen joukkue nappasi Prahan ja Berliinin seitsemästä EM-kisaottelusta neljä voittoa ja eteni EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon ensi kerran sitten kesän 1967.

- Susijengi oli yksi kovakuntoisimmista joukkueista koko EM-turnauksessa. Kaikki kaksitoista pelaajaa viimeisteli turnauksen, mikä on poikkeuksellista meidän turnaushistoriastamme. Siitä kuuluu kiitos koko staffillemme aina ”paskasakista” (huoltaja, lääkäri, fysioterapeutti, osteopaati) Jussi Hirvoseen (kuntoharjoittelusta vastaava valmentaja).

”Täydellinen säästöpossutapahtuma”

Susijengi lähti kisoihin poikkeuksellisen nuorella joukkueella, kun arvokisakonkareiden Shawn Huffin, Petteri Koposen ja Sasu Salinin sekä syksyn 2017 EM-kisoissa loistaneen Lauri Markkasen lisäksi ryhmään mahtui peräti kahdeksan arvokisojen ensikertalaista.

Untuvikot suoriutuivat tehtävästään kiitettävin arvosanoin.

- Joukkue kasvoi, joukkue oppi. Eri roolinkantajia ja vastuunottajia nousi esille eri tilanteissa. Teimme myös urheiluun olennaisesti kuuluvia virheitä, joita ilman ei olisi kasvua. Esimerkiksi Espanja-puolivälierän viimeisten minuuttien pallonmenetykset kuuluvat prosessiin, emmekä olisi saanut vastaavanlaista kokemusta mitenkään muuten kuin pelaamalla maailman parhaita joukkueita vastaan, Tuovi arvioi.

- Saavutimme kiistatonta menestystä sekä MM-karsinnoissa että EM-kisoissa, jonka lisäksi ansaitsimme tästä jaksosta niin paljon pääomaa, ettemme sitä vielä ymmärräkään. Tämä oli täydellinen säästöpossutapahtuma meille.

Susijengiä kolmella vuosikymmenellä kantaneet Shawn Huff ja Petteri Koponen pelasivat viimeisen maaottelunsa tiistaisessa puolivälierässä Espanjaa vastaan. Tuovi kuvailee olevansa äärettömän kiitollinen kaikesta, mitä konkarikaksikko antoi nuoremmille susille historiallisen susikesän aikana.

- Shawnia ja Petskua ei voi kukaan korvata. Sen sijaan joukkue kasvaa ja nuoremmat pelaajat täyttävät isoja saappaita omalla tavallaan. Niin on käynyt Susijengissä aiemminkin, kun Hanno Möttölän ja Teemu Rannikon kaltaiset konkarit ovat omana aikanaan pelikentiltä väistyneet, Tuovi kuvailee.

- Nuoremmat pelaajamme pääsivät vielä näiden vuosien aikana ottamaan Shawnin ja Petterin perintöä vastaan. Heidän johtajuutensa on kylvetty sisälle tähän joukkueeseen ja vähitellen eri henkilöt nousevat arjessa samalla tavalla esille. Ei pienintäkään huolta siitä, etteikö Susijengistä löytyisi johtajahahmoja jatkossakin.

Kauden MM-karsintaikkunat arvokasta oppia

Vaikka Susijengi onkin jo paikkansa ensi syksyn Aasian MM-kisoissa varmistanut, edessä on vielä neljä seurajoukkuekauden 2022–23 aikana pelattavaa MM-karsintaikkunaa. Marraskuussa 2022 Susijengi kohtaa Saksan vieraissa ja Viron kotona ja helmikuussa 2023 Israelin vieraissa ja Saksan kotona.

- MM-karsinnat tarjoavat taas uuden mahdollisuuden kehittyä yhdessä, kehittää yhteispeliämme ja saada pelaajillemme kokemusta kovista peleistä. On erinomainen tilaisuus päästä kohtaamaan vaikkapa Saksaa vastaan, joka eteni EM-kisoissa neljän parhaan joukkoon, Tuovi summaa.

- Marras- ja helmikuun MM-karsintaikkunat ovat kuitenkin ainoat tapahtumat ennen ensi kesää, joissa voimme kokoontua yhteen, kehittää joukkuetekemistä ja omaa juttuamme. Täytyy ottaa jokaisesta minuutista kentällä ja sen ulkopuolella kaikki irti.

Huffin ja Koposen eläköitymisen myötä Susijengissä on tarjolla entistä enemmän roolia ja minuutteja nuorille pelaajille sekä karsintaikkunoissa että MM-kisakesän 2023 aikana. ”Kuuluu prosessiin”, päävalmentaja naurahtaa.

- Pääsemme ajamaan sisään nuorempia, uusista lähtökohdista ponnistavia pelaajia, joilla ei ole vielä tiettyjä kokemuksia, mutta jotka voivat juuri siksi suhtautua tulevaan avoimin mielin. Sanoisin, että olemme herkullisessa tilanteessa.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa vieraskentällä Saksan 10.11. ja kotikentällä Viron 13.11.

Henkilöt

 
12.9.2022 11:27 Susijengi

Susijengin sytyttäjä Miro Little: “Koutsit sanoi, että ole rohkea”

Uransa ensimmäisiä EM-kisoja pelaava Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 18, nousi neljännesvälierävoitossa Kroatiaa vastaan esille juuri silloin, kun häntä tarvittiin eniten. Little hyökkäsi rohkeasti korille, puolusti Kroatian pelinrakentajia antaumuksella ja tyylitteli turnauksen parhaan ottelunsa tilanteessa, jossa tehtiin suomalaista koripallohistoriaa.

10.9.2022 10:58 Susijengi

Elias Valtonen: ”Meillä on upea mahdollisuus sunnuntaina”

Prahan EM-alkulohko on mennyttä päivää ja kuusitoista jäljellä olevaa EM-kisajoukkuetta kotiutuneet Berliiniin, missä ratkotaan koripallon vuoden 2022 Euroopan mestaruus. Nuoresta lupauksesta Susijengin luottopelaajaksi varttunut Elias Valtonen, 23, kertoo nauttineensa joka ainoasta hetkestä arvokisanäyttämöllä ja uskoo Susijengin tekevän sunnuntaina historiaa.

8.9.2022 10:46 Susijengi

”Heti ammutaan kun kori näkyy” – Susijengin Hollannin-veteraanit tietävät, mitä torstaina tulee vastaan

Susijengi ja Hollanti ovat kohdanneet miesten maajoukkuetasolla viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain kerran. Viime kaudella Belgian ja Hollannin yhteisliigassa pelanneet Topias Palmi, Edon Maxhuni ja Mikael Jantunen kuitenkin tietävät omakohtaisen kokemuksen pohjalta, mitä torstai-iltapäivällä on tiedossa.

6.9.2022 14:59 Susijengi

Sasu Salin: ”Katseet on jo Tshekeissä”

Kansainvälisessä huippukoripallossa suhdanteet vaihtuvat nopeasti. Lauantaina Susijengi juhli 30 pisteen voittoa Puolasta, maanantaina taivuttiin Serbian edessä saman 30 pisteen edestä. Susijengin rutinoitunut tarkka-ampuja Sasu Salin kertoo joukkueen prosessoineen Serbia-tappion nopeasti ja kääntäneen katseen Tshekkeihin.

5.9.2022 14:02 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Jokicilla on uskomaton kyky nähdä kenttä”

Vaikka koripallo kuinka on olemukseltaan joukkuepeli, Susijengin ja Serbian maanantain myöhäisillan kohtaamisessa otsikoihin tulee nousemaan kahden NBA-jätin, Lauri Markkasen ja Nikola Jokicin, kohtaaminen. Markkanen on kohdannut Jokicin jo useasti NBA-urallaan ja uskoo tietävänsä melko hyvin, mitä maanantaina on luvassa.

4.9.2022 16:03 Susijengi

Petteri Koponen Greatest Hits: ”Kenraali” 150 maaottelun rajapyykillä

Pitkän, ansiokkaan ja paikoin uskomattomankin koripallouransa viimeisiä otteluita pelaava Petteri Koponen, 34, saavuttaa maanantaina 150 miesten maaottelun rajapyykin vain kahdentenatoista pelaajana kautta aikain. Ohessa katsaus ”Kenraalin” uran kaikkien aikojen ikimuistoisimpiin otteluihin susipaidassa.

2.9.2022 09:19 Susijengi

Mikael Jantunen ensimmäisistä EM-kisoistaan: ”Onhan tämä hienoa!”

Kimmo Muurinen ja Tuukka Kotti pelasivat ”alamittaisina isoina miehinä tiensä Susijengin kannattajien sydämiin viime vuosikymmenellä. Perinteet jatkuvat, sillä nuoresta iästään huolimatta jo neljä vuotta Susijengissä pelannut Mikael Jantunen, 22, kanavoi Kotin ja Muurisen ikiaikaisia vahvuuksia EM-näyttämöillä nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

1.9.2022 11:41 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Mä oon valmis tähän haasteeseen”

Kari-Pekka Klingasta Teemu Rannikon kautta Jamar Wilsoniin ja Petteri Koposeen on Susijengin peliä pyörittänyt vuosikymmenestä toiseen kansainvälisen tason pelinrakentaja. Alkavien EM-kisojen aikana Susijengin takakentän marsalkaksi on näyttävimmin ehdolla hyvinkääläislähtöinen Edon Maxhuni, 24.

9.9.2017 11:45 Haastattelu

Rannikko & Koponen: ”Pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa”

Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

7.9.2017 18:13 Haastattelu

EM-kotikisojen pääsihteeri: ”Täydellisyyttä hipova kokonaisuus”

Satavuotista itsenäisyyttään juhlivan Suomen hullaannuttanut Susijengi suuntasi torstaina kohti EM-turnauksen pudotuspelejä, jotka pelataan Turkin Istanbulissa. Samanaikaisesti Helsingissä pelatun alkulohkovaiheen purkutöiden keskellä seisoo onnellinen mies; EM-kotikisojen pääsihteeri Ari Tammivaara tuntee ylpeyttä ja jakaa vuolaasti kiitosta.

Näytä lisää vastaavia