Vapaaehtoisten tehtävät

Tapahtumissa tarvitaan vapaaehtoisia muun muassa yleisö- ja asiakaspalvelun, viestinnän, ensiavun ja lääkinnön sekä muiden tukitoimintojen hoitamiseen.

YLEISÖ- JA ASIAKASPALVELU

KISAINFO JA OHJELMA-AVUSTAJAT

Kisainfossa toimivat asiakasoppaat toivottavat yleisön tervetulleeksi ja tarjoavat apua ja neuvoja tarvittaessa, vastailevat kysymyksiin ja opastavat oikeille sisäänkäynneille ja katsomoihin.  He myös avustavat yleisöä viihdyttävässä ohjelmassa ja yleisöaktiviteeteissa Fan Zone -alueella ja hallissa ennen ottelua ja sen aikana. Lisäksi tiimi osallistuu ottelutapahtumien esim. avajaisten, päättäjäisten ja palkintojenjaon järjestelyihin. Näissä tehtävissä tarvitaan hymyilevää ja joustavaa asiakaspalveluasennetta, aktiivisuutta, organisointi- ja paineensietokykyä sekä jonkin verran kielitaitoa.

LIPUNMYYNTI

Lipunmyyntitiimi hoitaa kaikkia lippuihin liittyviä asiakaspalvelutehtäviä eli myynnin lisäksi mm. noudettavien lippujen pisteen sekä ryhmävaraus- ja kutsuvierasliput. Tehtävässä vaaditaan asiakaspalvelutaitoa, organisointi- ja paineensietokykyä sekä kielitaitoa.

VIP- JA KUTSUVIERASPALVELUT

VIP- ja kutsuvieraspalvelut vastaavat yhteistyökumppanien ja kutsuvieraiden houstauksesta ja muista avustavista tehtävistä. Tehtävässä vaaditaan joustavaa ja hymyilevää asiakaspalveluasennetta, organisointi- ja paineensietokykyä sekä kielitaitoa.

HOTELLI-INFO

Hotelli-infopisteissä avustetaan ja neuvotaan joukkueita, erotuomareita, komissaareja sekä FIBA:n edustajia. Hotelli-infot myös avustavat tarvittaessa kisatoimistoa ja FIBA:n ja LOC:n henkilökuntaa. Tehtävässä vaaditaan joustavaa ja hymyilevää asiakaspalveluasennetta, organisointi- ja paineensietokykyä sekä kielitaitoa.

TUKIPALVELUT

AKKREDITOINTI

Akkreditointitiimi tekee ja jakaa tapahtuman kulkuluvat eli akkreditointikortit henkilötodistusta vastaan. He ottavat tarvittaessa kuvat akkreditoitavista henkilöistä sekä printtaavat, laminoivat ja luovuttavat akkreditointikortit. Tehtävässä vaaditaan tarkkuutta, joustavaa asiakaspalveluasennetta ja kielitaitoa.

RAKENTAMINEN JA KUNNOSSAPITO

Rakentamis- ja kunnossapitotiimi hoitaa kisapaikkojen kalustamisen ja kisailmeen toteutuksen yhteistyössä tapahtuma- ja brändivastaavien kanssa. Tehtäviä voivat olla esim. tapahtumailmeen ja kylttien asentaminen, kulkureittien merkitseminen, kalusteiden asennus ja tilojen somistus sekä tapahtuma-alueiden pystyttämisessä avustaminen. Tiimi myös mm. avustaa varastoilla tavaroiden ja materiaalien vastaanotossa ja eteenpäin toimituksessa sekä toimii tapahtuman jälkeen purkutehtävissä. Tämän tiimin työtehtävät painottuvat tapahtuman rakennus- ja purkupäiviin eli ennen turnausta ja turnauksen jälkeen. Tehtävässä tarvitaan toimeen tarttuvaa asennetta ja hyvää fyysistä kuntoa.

KISATOIMISTO

Kisatoimisto tukee kisoihin ja peleihin liittyviä toimintoja monella tapaa, ja hommia on laidasta laitaan. Kisatoimisto toimii mm. tiiminvetäjien ja vapaaehtoisten help deskinä ja huolehtii vapaaehtoisten varusteiden jaosta. Tiimi avustaa service teamia joukkuehuoltotehtävissä ja catering-tiimiä vapaaehtoisten loungen ylläpidossa ja huollossa. Tässä tehtävässä tarvitset siis asiakaspalvelutaitoja, aloitekykyä sekä reipasta ja toimeen tarttuvaa asennetta. Kisatoimiston tehtäviin kuuluu myös FIBA:n ja LOC:n toimistojen avustaminen pyydettäessä, joten kielitaitoakin tarvitaan.

CATERING JA LOUNGE

Tämä tiimi vastaa vapaaehtoisten ja median ruokailun sujuvuudesta ja vapaaehtoisten yhteisen loungen palveluista, tunnelmasta ja siisteydestä. Tehtävässä tarvitaan asiakaspalvelutaitoja, aloitekykyä sekä reipasta ja toimeen tarttuvaa asennetta.

KULJETUS

Kuljetustiimi vastaa erotuomarien, komissaarien ja joukkueiden jäsenten kuljetuksesta kisojen aikana ja FIBA:n edustajien ja VIP-vieraiden noutamisesta ja viemisestä lentokentälle ja muihin erikseen sovittuihin kohteisiin. Kuljettajilta vaaditaan ajokortin lisäksi paikallistuntemusta ja nuhteettomuutta, kohteliasta ja jämptiä käytöstä.

VASTUULLISUUS

Vastuullisuustiimi toimii vastuullisuus- ja vapaaehtoispäällikön apuna ympäristöasioissa ja sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvissä tehtävissä. Tässä tehtävässä tarvitaan kiinnostusta ympäristö- ja yhteiskuntavastuuaiheisiin, valmiutta tarttua monenlaisiin tehtäviin ja mahdollisuutta tehdä vuoroja jo ennen turnausta ja turnauksen jälkeen.

OTTELUTAPAHTUMAT

KENTTÄVASTAAVAT

Ottelutapahtuman toteutuksessa toimivat kenttävastaavat toimivat kilpailunjohtajan avustajina kenttätasolla. Tehtävässä vaaditaan tarkkaa ohjeiden noudattamista, kielitaitoa sekä uskallusta ohjeistaa ja opastaa joukkueita sekä kaikkia muita toimijoita toimimaan ohjeistuksen mukaan. Tehtävässä on etua, jos sinulla on kokemusta koripallotapahtuman toteuttamisesta.

OTTELUTAPAHTUMIEN AVUSTAJAT

Ottelutapahtumien avustajien tehtäviä ovat mm. joukkueiden ja tuomareiden saattaminen kentälle, pallonkeräys ja moppaaminen. Avustajina voivat toimia myös 16 vuotta täyttäneet.

SERVICE TEAM

Service team ottaa joukkueet vastaan halleilla, opastaa joukkueet pukuhuoneisiin ja varmistaa, että kaikki löytävät oikeat tilat. Tehtäviin kuuluu myös joukkueiden vesi- ja pyyhehuolto harjoituksissa ja otteluissa, pyyhkeiden, treeni- ja peliasujen pesu ja huolto sekä erotuomarien otteluvarusteiden pesu ja huolto. Service team huolehtii vaihtopenkkien siistimisestä ottelun puoliajalla ja ottelun jälkeen sekä pelikentän ja pukuhuoneiden siisteydestä harjoitusten ja otteluiden jälkeen.

JOUKKUEIDEN ATTASEAT

Joukkueiden attaseat ovat tärkeä osa joukkueiden toimintaa. Jokaisella joukkueella on oma attasea, joka toimii joukkueen yhteyshenkilönä ja avustajana. Attasean tehtävä on koordinoida joukkueen päiväohjelmaa yhteistyössä kisatoimiston, hotellien ja kuljetuksen kanssa. Attasea on joukkueen käytettävissä aina kun on tarvetta, joskus ympäri vuorokauden. Attasea auttaa joukkuetta kaikissa turnaukseen liittyvissä kysymyksissä ja tarpeissa sekä kaupunkiin liittyvissä asioissa, kuten liikkumisessa, nähtävyyksien löytämisessä ja muiden paikallisten asioiden selvittämisessä. Lisäksi joukkueattaseoiden apuna toimii vara-attasea tarvittaessa. Attaseat ovat tärkeä osa joukkueiden toimintaa ja varmistavat, että joukkueet voivat keskittyä parhaaseen suoritukseensa ilman huolia käytännön asioista. Attasealta vaaditaan organisointi- ja paineensietokykyä, paikallistuntemusta ja sujuvaa kielitaitoa, mieluiten joukkueen äidinkielellä. Turnauksessa pelaavat joukkueet: Serbia, Espanja, Saksa, Ranska, Turkki, Israel, Kreikka, Slovenia, Italia, Kroatia, Liettua, Ruotsi, Tanska, Latvia, Belgia, Suomi.

EROTUOMARIEN JA KOMISSAARIEN ATTASEAT

Attaseat toimivat kisaorganisaation apuna, erotuomareiden ja komissaarien lähimpinä tukihenkilöinä. Heidän tehtävänsä on koordinoida erotuomarien ja komissaarien päiväohjelmaa yhteistyössä kisatoimiston, hotellien ja kuljetuksen kanssa. Erotuomariattasea kulkee tuomaritiimin mukana hallille ja takaisin ja avustaa tuomaritiimiä hallilla. Attasealta vaaditaan englannin kielen taitoa ja paikallistuntemusta. Muusta kielitaidosta on etua.

TALLENNEPALVELU

Tallennepalvelu vastaa ottelutallenteista eli siitä jokaisesta ottelutapahtumasta tehty tallenne saadaan joukkueiden, erotuomareiden ja FIBA:n organisaation käyttöön välittömästi ottelun jälkeen. Tehtävässä tarvitaan IT-osaamista, tarkkuutta ja asiakaspalveluhenkeä.

VIESTINTÄ

VIESTINTÄ- JA MEDIAPALVELUT

Tämä tiimi vastaa sisällöntuotannosta (teksti, kuva, videot ja some-kanavat) sekä mm. ottelun jälkeisistä mediamuodollisuuksien ja median edustajien avustamisesta. Tehtävissä tarvitaan osaamista viestintäsisältöjen tuotannosta, innokasta asennetta, näppärää työskentelytapaa ja riittävää kielitaitoa.

TURVALLISUUS

Turvallisuuteen eli järjestyksenvalvontaan ja kulunvalvontaan liittyvissä tehtävissä koet mukavia asiakaskohtaamisia, mutta niissä vaaditaan myös rauhallista ja osaavaa otetta, asiakaspalveluhenkeä, kielitaitoa, kärsivällisyyttä sekä tietynlaista jämäkkyyttä.

JÄRJESTYKSENVALVONTA

Järjestyksenvalvojat vastaavat ottelutapahtuman turvallisesta sujumisesta. Tehtävä vaatii järjestyksenvalvojakortin tai vapaaehtoisen itsensä allekirjoittaman kirjallisen suostumuksen ns. väliaikaisena järjestyksenvalvojana toimimiseksi.

KULUNVALVONTA JA -OHJAUS

Kulunvalvonta ja -ohjaustiimin jäsenet toimivat kulunvalvojina mm. eri ovilla ja katsomovalvojina pelien aikana katsomoissa. 

ENSIAPU JA LÄÄKINTÄ

Ottelutapahtumissa toimii kenttätason EA-tiimi. Tämän lisäksi yleisöalueen EA-tiimi päivystää tapahtumien aikaan hallissa ja hallin ulkopuolella.

PÄIVYSTÄVÄ LÄÄKÄRI

Päivystävän lääkärin tehtäviin kuuluu ottelu- ja harjoitustapahtuman ensiapua vaativat tehtävät pelaajien ensiavussa tai yleisöalueella. Päivystävä lääkäri seuraa harjoituksia ja otteluita sekä johtaa mahdollista ensiapua vaativan tilanteen toimintaa. Tämä tehtävä vaatii lääkärin peruskoulutuksen (LL) tai loppuvaiheen lääketieteen kandidaatin opinnot.

PÄIVYSTÄVÄ HOITAJA

Päivystävän hoitajan tehtäviin kuuluu ottelu- ja harjoitustapahtuman ensiapua vaativat tehtävät pelaajien ensiavussa tai yleisöalueella. Päivystävä hoitaja seuraa harjoituksia ja otteluita sekä avustaa mahdollista ensiapua vaativissa tilanteissa. Hän toimii osana ensiavusta vastaavaa ryhmää, jonka tarkoituksena on huolehtia joukkueiden ja katsojien turvallisuudesta sekä ensihoidosta.

Tämä tehtävä vaatii sairaanhoitajan tai ensihoitajan perustutkinnon.