Avainmiehiään lepuuttanut Susijengi kiusasi Venäjän miljoonamiehiä

23.8.2013 19:10 NBA- ja Euroliiga -pelaajia vilisevä Venäjä ei saanut perjantaina mitään ilmaiseksi ilman avauskuusikkoaan pelannutta Susijengiä vastaan. Suomi kuroutui 17 pisteen takaa iskuetäisyydelle päätösjaksolla, kunnes Venäjä sinetöi 90–73 (48–38) -voittonsa. Avausminuuttinsa Susijengissä pelannut Joonas Cavén oli 10 pisteellään kentän pirteimpiä.

Roope Ahosen käsi kävi Venäjää vastaan.

Joonas Cavén tykitti ujostelematta 10 pistettä.

Ville Kaunisto kuului Susijengin loppukirin arkkitehteihin.

Antto Nikkarinen sai kosolti minuutteja pelinrakentajan paikalla. Kuvat: Ville Vuorinen.

Suomi piti valttikorttinsa visusti piilossa tulevalta EM-alkulohkovastustajaltaan ja lähti otteluun ilman Hanno Möttölää, Sasu Salinia ja Teemu Rannikkoa. Lisäksi Shawn Huff, Tuukka Kotti ja Petteri Koponen seurasivat täydet 40 minuuttia ottelua penkiltä.

 

Lontoon olympiapronssimitalisti Venäjä asteli Vilnan Siemens Areenan parketille selkeänä ennakkosuosikkina mukanaan mm. miljoonasopimuksilla NBA:ssa ja Euroliigassa pelaavat Aleksei Shved (Minnesota Timberwolves), Vitali Fridzon (Moskovan TsSKA) sekä kuuden vuoden takaisen EM-kultamitalistijoukkueen kulmakiviin kuulunut Sergei Monia (BC Himki).

 

Nuorekas Susijengi jätti kuitenkin ennakkoasetelmat omaan arvoonsa ja härnäsi Venäjää parhaimpansa mukaan. Avausneljänneksen viimeistä pariminuuttista ja kolmatta jaksoa lukuun ottamatta Suomen kaukoheitot ja vauhtipeli saivat Venäjän parhaimmillaan yhtä pahaan liemeen kuin Liettuan ja Tshekin turnauksen aiemmissa otteluissa.

 

– Saimme paljon hyviä esityksiä yksilötasolla. Venäjä joutui suhtautumaan tähän peliin vakavuudella. Kyllä se jotain kertoo, jos Aleksei Shved pelaa 27 ja Sergei Monia 33 minuuttia, Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann arvioi.

 

– Rehellisesti sanottuna meille tuli muutamia kokemattomuuden piikkiin meneviä pallonmenetyksiä, mutta olihan kokoonpanokin aika kokematon, jatkoi Dettmann.

 

Liettua- ja Tshekki-otteluissa vähemmän peliaikaa saaneista pelaajista mm. Ville Kaunisto, Roope Ahonen ja Antti Nikkilä pääsivät Venäjää vastaan isoille minuuteille.

 

– Tämä ottelu oli suunniteltu pelattavaksi näin, että saisimme turnauksen hyödyn maksimoitua ja jokaisen pelaajan kiinni rytmiin. Jos Venäjälle oli tärkeää käyttää avainmiehistöään tässä pelissä, meille oli yhtä tärkeää antaa minuutteja vähemmän pelanneille pelaajille, Dettmann selvitti.

 

Hurja alku, vaikea jakso ja paluu taisteluun

 

Suomi aloitti ottelun totutun ennakkoluulottomasti viisikolla ja johti kahden pelatun minuutin jälkeen numeroissa 7-0. Susijengi hallitsi peliä hienokseltaan aina tilanteeseen 21–16 asti, kunnes Venäjä pääsi jakson lopussa juoksemaan kenttää Suomen pallonmenetyksistä.

 

Toisella kymmenminuuttisella Venäjä pääsi hyödyntämään kokoaan ja sulkemaan suomalaisten tien korin alle. Ensimmäiset minuuttinsa Susijengin paidassa pelannut 20-vuotias Joonas Cavén johti kuitenkin kahdella onnistumisellaan Suomen kaukoheittopeliä ja Venäjä johti vain kolmella pisteellä jakson loppuvaiheessa. Venäjä heitti kuitenkin kaaren takaa eron kymmeneen pisteeseen tauolle lähdettäessä.

 

Kolmannella jaksolla Venäjä näytti antavan täystyrmäyksen ja piti johtonsa koko ajan 15 pisteen tuolla puolen. Suomi löysi vielä taisteluilmeensä lopussa ja kiri ennakkoluulottomalla joukkuepelillä tilanteeseen 66–75, kunnes Sergei Karasev käynnisti perättäiskoreillaan Venäjän viimeisen irtioton.

 

– Saimme hienon alun peliin, vaikka olimme liikkeellä vähän erilaisella kokoonpanolla. Olimme ennakkoluulottomia, pelasimme rohkeasti ja heitimme hyvin. Taso laski hetkeksi, mutta taistelimme lopulta ihan hyvin, Suomen parhaimmistoon kuulunut Mikko Koivisto (8/1) arvioi peliä.

 

Cavénilla lupaava debyytti

 

Tasaisesti peliaikaa saaneesta Susijengistä parhaiksi korintekijöiksi nousivat hyviä otteitaan jatkanut Samuel Haanpää (15/5) ja Roope Ahonen (13/0), jotka kairasivat heittonsa tarkasti koriin Venäjän nimimiesten keskeltä.

 

Kaksinumeroisille pisteille nousi myös joukkueen kuopus, 211-senttinen Joonas Cavén (10/4), joka väläytteli heittokättään, lähtönopeuttaan ja isoksi mieheksi harvinaista pallonkäsittelytaitoaan.

 

– Puolustuksessa olin vähän ulapalla, mutta hyökkäyksessä kuitenkin pisteitä tuli. Tämä oli ensimmäinen miesten maaottelu minulle ja kaikkiaan hieno ja positiivinen kokemus, Cavén arvioi omaa esitystään Vilnan iltapäivässä.

 

Kimmo Muurinen (7/3) oli Susijengin korinalustan voimahahmo ensimmäisellä puoliajalla, ja kaksikko Antti Nikkilä (6/3)-Ville Kaunisto (7/3) pelasi väkevästi neljännen jakson kirivaiheessa.

 

Susijengi saalisti kisojen kolmesta ottelusta kaikkiaan yhden voiton. Tshekki kaatui Suomea vastaan yhdeksällä pisteellä ja Liettua-voitto oli turnauksen avauspelissä yhden voiton päässä.

 

– Erinomainen turnaus meille. Vielä viimeinen peli Latviaa vastaan ja sitten olemme valmiit kisoihin, linjasi Mikko Koivisto.

 

Susijengi palaa kotikentälleen Helsingin Hartwall Areenalle pelaamaan EM-kenraaliharjoituksensa keskiviikkona 28.8. kovassa vireessä olevaa Latviaa vastaan.

 

Suomi – Venäjä 73–90 (21–25, 38–48, 49–67), miesten maaottelu, Vilna (Liettua) 23.8.2013

 

Suomi: Mikko Koivisto 8/1, Antti Nikkilä 6/3, Kimmo Muurinen 7/3, Shawn Huff, Gerald Lee jr 4/1, Tuukka Kotti, Petteri Koponen, Samuel Haanpää 15/5, Roope Ahonen 13/0, Joonas Cavén 10/4, Ville Kaunisto 7/3, Antto Nikkarinen 3/0.

 

Venäjä: Vitali Fridzon 16/3, Sergei Monia 15/9/5 syöttöä, Dmitri Sokolov 14/6, Aleksei Shved 9/2/7 syöttöä.

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.

19.10.2017 13:30 Maaottelu

Dettmann nimesi 19 pelaajaa marraskuun MM-karsintaikkunaan

EM-kotikisoissa menestystä niittäneen Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt 19 pelaajaa marraskuussa pelattaviin MM-karsintaotteluihin Bulgariaa ja Tshekkiä vastaan. Dettmannin koolle kutsuma lista koostuu yksinomaan Euroopassa ja Korisliigassa pelaavista ammattilaisista.

5.10.2017 Maaottelu

MM-karsintojen Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit myynnissä

Susijengi aloittaa uuden jahdin marraskuussa, kun vuoden 2019 MM-karsinnat käynnistyvät. Suomi–Tshekki-ottelun VIP-paketit ovat nyt myynnissä.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

9.9.2017 21:30 Maaottelu

Italian heittoralli päihitti Susijengin, EM-kisat päätökseen Istanbulissa

Susijengin EM-taival sai päätöksensä Istanbulin yössä neljännesvälieriin, kun avausneljänneksellä tulikuumana heittänyt Italia karkasi 57-70 (29-48) -voittoon. Susijengi kiri italialaisten kahteenkymmeneen pisteeseen venyneen johdon kalkkiviivoilla vielä yhdeksään pisteeseen, mutta sen lähemmäksi Suomi ei yltänyt.

7.9.2017 00:10 Maaottelu

Islanti piinasi pitkään, Susijengi voitolla Istanbuliin

Suomen EM-alkulohko Helsingissä päättyi voitokkaasti kahden maan joukkueiden ja fanien ottaessa mittaa toisistaan Hartwall Arenalla. Sitkeä Islanti piinasi Susijengiä pitkään, kunnes päätösneljänneksellä Suomi veti ohitse 83-79 (42-40) -voittoon Sasu Salinin johdolla. Suomen EM-pelit jatkuvat viikonloppuna neljännesvälierissä Italiaa vastaan Istanbulissa.

5.9.2017 23:20 Maaottelu

Susijengin EM-jatkopaikka varmistui, Kreikka pysyi kanveesissa

Susijengi varmisti menolippunsa Istanbuliin EM-jatkosarjaan Hartwall Arenalla Suomen maajoukkuehistorian ennätysyleisön 12 327 katsojan edessä. Susijengi repi aikaisen johdon Petteri Koposen ilmiömäisellä pelillä Kreikasta, joka hiipi päätösneljänneksen aikana vielä neljän pisteen päähän, kunnes lopullisen niitin EM-kisojen kolmannelle voitolle 77-89 (33-45) löi ”Taikuri” Teemu Rannikko.

4.9.2017 00:15 Maaottelu

Uskomaton voitto! Susijengi nousi naruista, ulvoi toisella puoliajalla Puolan kumoon

Susijengi tarjosi jälleen EM-kotikisoissa kuin käsikirjoitetun jännitysnäytelmän, jossa tunneskaalat aaltoilivat edestakaisin epätoivosta riemunkiljahduksiin. Susijengi oli jo sillassa loppuunmyydyssä Helsinki Areenassa Puolaa vastaan, mutta nousi ällistyttävästi kahdesti jatkoajalle ja lopulta voittoon 90-87 (36-32, 66-66, 78-78) kenraali Petteri Koposen ja superlupaus Lauri Markkasen johdolla.

2.9.2017 23:50 Maaottelu

Slovenia päihitti Susijengin niukasti EM-jännitysnäytelmässä

Suomen EM-kotikisojen kiihkeä lauantai-ilta jäi palkinnotta Helsinki Areenalla 11 963 katsojan edessä. Ensimmäisellä puoliajalla kymmenen pisteen taakse ajautunut Susijengi äityi kotiyleisön ulvonnan ja Areenan perusteita rymistäneen kannustuksen myötä mielettömään kiriin, mutta kalkkiviivoilla Slovenia oli etevämpi voittaen 78-81 (42-52).

1.9.2017 00:03 Maaottelu

EM-huuma käyntiin ennätysyleisön edessä, Susijengi sensaatiovoittoon Ranskasta

Susijengin EM-kotikisat Helsingissä alkoivat jymypaukulla, kun infernaaliseen kannustukseen äitynyt 12 167 -päinen 6. pelaaja huudatti Suomen ilmiömäiseen jatkoaikavoittoon tähtisikermä Ranskasta 84-86 (33-32, 72-72). Suomen sankarit olivat Jamar Wilson, joka nosti Susijengin voittoon viisi sekuntia ennen summeria ja Sasu Salin, joka onnistui häiritsemään Nando de Colon heittoyrityksen vajaaksi.

1.9.2017 Maaottelu

Historiakatsaus: Suomen ensimmäiset kotikisat -67 olivat suursatsaus

Suomi sai historiansa ensimmäiset koripallon EM-kisat pelimenestyksen ja hyvin suhteiden ansiosta.

Näytä lisää vastaavia